Last news in Fakti

9 Януари, 2023 14:39 6 735 36

Експерт за туристическия бранш: Евтините ни хотели вече не са евтини, а добрите - не са популярни

  • туризъм-
  • реклама-
  • хотели

В туризма ние се надпреварваме да бъдем в ролята на Хитър Петър, който надхитрил всички и накрая надхитрил себе си, казва Иван Грошев

Иван Грошев е председател на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас, туроператор, който работи на немския пазар.

Пред БНР той коментира ситуацията със записванията за летния сезон, както и изоставането с близо 15 процента на немския пазар. Грошев подчерта, че държавата трябва да е по-активна в рекламирането ни като туристическа дестинация, защото се оказва, че все още сме непознати за доста държави.

"Добри индикации има за летния сезон тази година, но според мен това касае останалите дестинации - не и България. Ако сравним спрямо миналата година, която беше по-добра, летният сезон върви с минус. Немският пазар върви с изоставане от 15 процента средно, а английският пазар е между 15 и 20 процента минус", посочи Иван Грошев, като изрази надежда, че на по-късен етап ще има раздвижване и този минус ще бъде стопен.

По думите на Грошев, проблемът на България е, че евтините хотели вече не са евтини, а добрите хотели не са популярни. "Това е масовият коментар на туроператорите. Това, което казват те, е че там, където се привличаха клиенти с нисък бюджет, те вече не могат да си го позволят. А там, където можете да привлечете клиенти с по-висок бюджет, където имате добра хотелска база, не сте популярни. България изпадна в една ситуация, че там където имаме потенциал, никой не знае за него, а там където имаше една клиентела, която беше на самотек заради липсата на всякаква реклама, тя не може да си го позволи", допълни председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас.

Според Грошев, една рекламна кампания, касаеща туризма, не може да започне от днес за утре и да чакаме резултатите веднага. "Повечето държави правят това с години и им трябват години, за да могат да се позиционират", каза още той. По думите му, относно немския пазар, България е изпаднала в ситуацията на лъжливото овчарче. "Не знам кой вече взема България насериозно там. Това са прословутите 35 евро на седалка, които бяха рекламирани на туроператорите, че ще бъдат дадени като субсидия. В крайна сметка туроператорите бяха уверявани, че ще получат тези субсидии, те са ги калкулирали в цените, и накрая не получиха нищо. Изплатиха средства на по-малки туроператори, а петте най-големи немски туроператори в България, които водят 90-95 процента от обема в България, получиха нула. Те получиха точка от правилата на програмата, като казват, че съответният холдинг или компания е получила повече от 2 млн. и 300 хиляди лева помощ в рамките на Европейския съюз по ковид мерките, тя няма право да участва в българската процедура. Помощ за 2 млн. и 300 хиляди лева за фирми с милиарден оборот е смехотворно. Докато другите държави се надпреварват да дават помощи и да бъдат активни, ние се надпреварваме да бъдем в ролята на Хитър Петър, който надхитрил всички и накрая надхитрил себе си", коментира още Иван Грошев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви продажни

    65 4 Отговор
    България и туризъм-никога! Крадците от съдебната система и др. си ги построиха без пари, сега ще си ги съборят!

    Коментиран от #13

  • 2 Агата Кристи

    78 6 Отговор
    Кви български курорти, кви 5 лв ?
    100 % печалбарство, на принципа "ден година храни"...
    Цялата тази пасмина от хотелиери и ресторантьори да се разходят до съседните държави, за да видят КАК СЕ ПРАВИ.
    Една почивка в Гърция или в Турция ХЕМ Е ПО-КАЧЕСТВЕНА, ХЕМ Е ПО-ЕВТИНА.
    Който веднъж е отишъл там, повече не е стъпил в наш курорт.
    А оня алибегоф, ресторантьора - висш пилотаж по НАГЛОСТ..

    Коментиран от #8, #12, #16

  • 3 Студопор

    39 6 Отговор
    Те вече са пълни и с укри, които живеят там на аванта. Оправяйте се сега!
  • 4 А.не БЕ...

    9 1 Отговор
    Ми чи ТО баш туристите ги прибират с кугар и водолази🤔
  • 5 Ситуацията е

    53 1 Отговор
    Обслужването у нас е трагично. Цените вече са високи и не отговарят на това, което получава клиента. Така че вече сме дестинация за хора, които нямат представа какво трябва да получат за парите си. Най-вече българи новобогаташи, които не са работили за парите си. Те се чувстват некомфортно на класно място въпреки че могат да платят за такова. Ограничени хора с пари, на които им е добре да се въргалят в блатото. Няма значениече ядат имитиращи продукти на безбожни цени, важно е да се снимат в някое джакузи за ФБ.

    Коментиран от #9

  • 6 Боли ма

    21 6 Отговор
    За мен бегето няма море от десетилетия 🤣🤣🤣🤣ако ходя ходя на турция и те така
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 2 Отговор
    ЗА 33 ГОДИНИ съсипаха БЪЛГАРИЯ
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Агата Кристи":

    НЕТ колежке МНОГО точно и ФАКТ е ВАШИЯ коментар
  • 9 ПСР

    49 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ситуацията е":

    Понеже работя много и изкарвам пари с много труд-ситуацията е пълен абсурд.Лятото,извън сезон,два планински хотела,ми предложиха отдих.Цената на нощувката някакси я преглътнах.Ама не е само спане.Супа-14 лева.Кебапче или кюфте на скара-3.40 лева.Е,прекалено дебело е!Качеството на самия хотел-почти блестящо.Качеството на обслужване в ресторанта-ужас!Сега се върнахме от ЧНГ-Гърция.Огромен апартамент,с иноксови уреди,нови мебели,идеално обзаведен,на брега на морето,площ около 100 квадрата,със слънчеви тераси....20 евро на човек нощувка!Цените в магазина наоколо изобщо не ми се коментират-по-евтино от при нас.Е,сорка!

    Коментиран от #14

  • 10 Васил

    40 3 Отговор
    Цените догониха на Българските курорти Френската Ривиера а качеството е на дъното мръсотия и бетон не мерси и пари да му дават на фекално спа не ми се ходи.
  • 11 чи така

    11 12 Отговор
    Поначало БГ курортите бяха построени от Станишеф за да обслужват ефтините руски туристи. Но от как Борисов взе властта, Русия пренасочи туристическия поток към Турция. По-доло виждаме такива реклами. Тримата от Харвард само задълбочиха проблема. То има ли проблем който да не задълбочиха? Проблема на БГ туризма е че той изисква тежки инвестиции които се изплащат трудно поради краткия сезон и бяха насочени към сегмент който вече не съществува.
  • 12 Аз...

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "Агата Кристи":

    Скор ще скочат "хотелиерите" и ще кажат ,че държавата е виновна ,че не помага на отрасъла и ,че ако фалират тя ще е виновна. Юлен скоро ще обвинят държавата и за липсата на сняг в Банско и ще ревнат за компенсации

    Коментиран от #30

  • 13 Щеш-не щеш

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "тикви продажни":

    И кат му седи празен няма ли да свали цена нощувка?
  • 14 Въпросът не е ли решен?

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "ПСР":

    Гърция море,Румъния планина

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Аз...

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Въпросът не е ли решен?":

    Турция също е ок
  • 16 ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Агата Кристи":

    ТИ си една гербаджийска кифла
  • 17 ⚜️Просветен⚜️

    14 6 Отговор
    Миналата седмица отскочих на хазартен туризъм до Сандански, заради двете казина на Кулата! Отседнах за 4 дни в двойна стая и 4 звезден хотел , срещу 850 лв! По традиция на Свети Валентин ходим с жена ми до Лас Вегас и като правих резервацията , о изненада ! Циркус Циркус, емблематичен хотел във Вегас , струва 1209 лева за 7 дни? Вярно че Сандански е красота , природа, чист въздух и много забележителности, а Вегас е бетон излят в пустинята Невада, но все пак не е нормално според мен!

    Коментиран от #21

  • 18 Азим

    9 21 Отговор
    Все още сме далеч от лятото, но оплювките почнаха. В България има прекрасни места за почивка, както на море, така и на планина. Но нали трябва да се изтъкнем, че сме били в в Гърция, щото иначе ще ни падне реномето.

    Коментиран от #34

  • 19 ПСР

    29 0 Отговор

    До коментар #14 от "Въпросът не е ли решен?":

    Така е,планина и в Турция колкото искате,ама защо да е така,с това не мога да се примиря.Толкова си харесвам и Планината,и Морето в БГ-сякаш насила ни гонят!Бетон,бездарници,кисели физиономии,наистина високи цени....за наистина ниско качество...лош продукт на алчни,прости хора,това е.
  • 20 Точно

    21 5 Отговор
    И ясно,казано.Българин работодател=на експлоататор и мушенник.Така ги е възпитал бибитко за 33г.

    Коментиран от #32

  • 21 СОФИЯНКА

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "⚜️Просветен⚜️":

    НА лъжата КРАКАТА са КЪСИ

    Коментиран от #22, #29

  • 22 ⚜️Просветен⚜️

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "СОФИЯНКА":

    Цените са налични в интернет, може да провериш сама! Много хотели в България са по скъпи от такива в Лас Вегас! Започни с цените на интерхотел Сандански и Циркус Цуркус във Вегас! Офцооо!
  • 23 Валерко

    25 1 Отговор
    На море в Гърция, на ски в Италия! Да благодарим на българските хотелиери и ресторантьори, че ни дадоха тази възможност, да не ходим повече при тях, а да ядем качествена храна и да спим в пъти по-добри условия за същите пари!
  • 24 Цвун цванг

    6 1 Отговор
    Рекламирайте че имаме златен пясък какъвто много държави нямат .Умерен, а не горещ климат като тези по долу от нашата географска ширина ,зелени планини с гори ,а не само голи чукари вкусна храна .Това трябва да е комплексно и насочено към платежоспособни туристи които събират емоции, а не гастарбайтери и метачи на улици.Много реклама под формата на това което показват Турция..
  • 25 Програмист

    6 0 Отговор
    Ние почиваме в тракийските къщи за гости в Неофит Рилски и сме много доволни.. храната и персоналът са супер! Има и страхотен парк наблизо.
  • 26 Опа

    21 1 Отговор
    Намалиха данъците на ресторантите и хотелите, на хляба и брашното и какво? Ние си плащаме високите цени. Печалят хотелиерите, ресторантьорите, магазинерите и т.н. цените се вдигат. Кой за кого работи?
  • 27 Щерев

    12 7 Отговор
    Миналата година в края на сезона бях в Гърция. Първа линия хотели и средно ниво ресторанти. И о чудо на чудесата аз лично не видях нищо по евтино от България. Нито ресторанти нито хотели. Същото като цифри но в евро. Бях и в плажен бар където в менюто нямаше цени...Първите автомобили с български табели видях по едни чукари в селца преди планината. Тогава разбрах защо на нашенеца му е евтино. Това е все едно да отида на почивка в село Каблешково и да казвам че съм изкарал супер на Слънчев Бряг.
  • 28 Жерар

    8 0 Отговор
    Цените за хотели, ресторанти , курорт се изравниха с Европейските. А сега да видим колко са добри нашите в конкуренцията. За тези пари ще трябва да си подобрят кухнята ,обслужването ,качеството на продуктите , качеството на инвентара , обстановката, трябва да мислят и за други дейности привличащи туристите. Същевременно ще са в конкуренция с всички в Европата , не само в България. Морето и ски пистите не трябва да се приемат като даденост. Сега трябва работа а не мързел, безотговорност, безгрижност и наглост. Надявам се че доста ще фалират , но тези които останат ще предложат качество. Дали съм голям оптимист или може би наивник?

    Коментиран от #31

  • 29 Сократ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "СОФИЯНКА":

    Ах , ако знаеш каква ИСТИНА мина покрай мен . Страхотен тунинг , гърди, устни , а бе супер ти казвам.
  • 30 Рилко

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аз...":

    Ако са ти длъжни родителите, си дете. Ако ти е длъжна Държавата си пенсионер. Ако всички са ти длъжни , си украинец. Ако си виновен за всичко, си руснак. Ако все другите ти са виновни , си БЪЛГАРИН.
  • 31 Читател

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Жерар":

    Много си прав с коментара си, но аз се питам дали това не е била целта на ЕС? С веригите за хранителни стоки това вече се случи почти на 80%, парите отиват в западна Европа. Мисля, че и туристите /включително и българските/ също ще се ориентират на Запад. Българската нация се е превърнала в едно консуматорско общество изцяло зависещо икономически от Западна Европа.
  • 32 И аз да кажа

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Точно":

    "Бибитко" е управлявал непълни 10 години! А останалите? Помните колкото амеби и се чудите що живеете зле
  • 33 Шрот

    4 0 Отговор
    Имало едно време туризъм персонала роми и селяни собственика не му пука всеки сезон е последен гостите на хотела недоволни ще дойдат други това е
  • 34 Пепи

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Азим":

    Прекрасни места има, но с много непрекрасни хора. Този уикенд бяхме на Сапарева баня. В петък чакахме 2 часа след указаното време за настаняване, защото не бяха изчистили стаите. А в неделя собственикът дойде да дава зор 10 мин. преди времето за напускане.
  • 35 ХайлХимарс

    3 0 Отговор
    Да природата ни е хубава там където не е унищожена, но при мисълта, че ще се сблъскам с друга част от природата наречена Ганьо предпочитам да си спестя и парите и нервите
  • 36 Гост

    0 0 Отговор
    Абе да им платим за по пълен хотел и и.к.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове