Last news in Fakti

12 Януари, 2023 10:48 1 110 11

Любов Панайотова за ПВУ: Поетият ангажимент е на национално ниво, независимо от политическата боя и договорки

  • любов панайотова-
  • план за възстановяване и устойчивост-
  • план за възстановяване и устойчивост на република българия

Много е жалко, защото парите са много, каза тя

Любов Панайотова за ПВУ: Поетият ангажимент е на национално ниво, независимо от политическата боя и договорки - 1
Снимка: БГНЕС

Не можем да избягаме от ангажимента, който сме дали, но можем да предложим алтернатива. Това заяви пред БНР Любов Панайотова, директор на Фондация "Европейски институт", относно Националния план за възстановяване и устойчивост.

"България би могла да изтъкне определени аргументи, които дали ще се възприемат от ЕК, доколко експертите ще ги преценят, имаме ли конкретен план. Цифрата, която е поставена за намаляването на парниковите емисии, т.е. ние да се включим в общото намаляване на ЕС, трябва да бъде спазена. Ако не е с Мариците, трябва да е много ясно какво правим спешно друго, за да постигнем това число. Според мен планът няма да бъде одобрен и никаква промяна не може да бъде направена, ако ние променяме крайните параметри. А всичко това отнема време", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

По думите ѝ такова нещо до момента не се е случвало в друга държава. Според нея станалите страни-членки трябва да реагират по някакъв начин, да не би за България да има преференциален подход, а другите да бъдат ощетени. Много страни страдат, подчерта тя и заяви, че балансът трябва да бъде запазен.

Панайотова отбеляза още, че докато се водят преговорите, ние не може да направим нищо по останалите проекти.

Според нея разговорът у нас или е много експертен, или се принизява. Като член на ЕС имаме своите ангажименти, напомни тя. До момента са минали 2,5 години от този план - в началото трябваше да се водят преговори, изказа мнението си Любов Панайотова.

Тя е категорична, че трябва да се обърне повече внимание на коментарите на представителството на ЕК в България. По думите ѝ независимо от това кое правителство го внася и колко правителства се сменят, поетият ангажимент е на национално ниво - независимо от политическата боя, партии и договорки:

"Това е стабилността на държавата, реномето на държавата и оценката доколко ние сме партньор, на който може да се разчита, и да ни имат доверие".

Има някакъв финансов пакет за България, за който ние трябва да постигнем определени параметри, обясни Панайотова и попита, ако има промяна, с какво ще се компенсират определени средства за проекти, които няма да бъдат изпълнени:

"Не може да се върви по някакъв план и да се стартират другите проекти, без целият пакет да бъде договорен наново. Абсурд е да стане. Това отнема изключително много време. Тази година трябва да има междинна оценка за това как са изхарчени парите, да се види къде липсва възможност да бъдат усвоени пари, за да бъдат пренасочени към другите страни-членки, които имат по-хубави проекти. Този пакет, големият - европейският, няма да остане неусвоен, той ще бъде преразпределен след първите 3 години, като се види как върви".

Панайотова изказа мнение, че сега може да се случи същото като с Истанбулската конвенция:

"Стана малко като с онази конвенция, която стана мръсна дума в България и нарицателно, защото си измихме ръцете с КС и станахме известни с едно неразбиране по отношение на насилието на жени в България. Същото може да се получи и тук. Няма да има достатъчно смелост в изпълнителната власт, тъй като тя не е редовна, и да се говори пред Брюксел "Нашите депутати ни накараха". Много е жалко, защото парите са много. Никога няма да имаме толкова пари повече. Скептик съм. Един пакет цялостно се предоговаря. Това отнема време. Те нямат готов план за масово навлизане на други мощности, алтернативни, зелени. Когато няма редовно правителство, и администрацията куца. Моментът е много неприятен и сложен за България".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ами

    19 0 Отговор
    Обикновена марионетка, какво друго да каже.
  • 4 мазна

    19 0 Отговор
    евролапачка с фандация.....;Мисирки,до мисирки....
  • 5 един

    16 0 Отговор
    12 години една шайка крадци ходеше на работа с мисълта къде какво да олепери и резултата е налице!
  • 6 ЕС фен

    3 10 Отговор
    С две думи: прецакахме се. Баце не внесе свестен план, а руските измекяри го саботират непрекъснато.
    Така е в 16-а руска губерния.
  • 7 Стига го увърта,с две думи по същество

    11 0 Отговор
    Това сме ви надробили,това ще сърбате!А и не се оправдавайте с времето,защото то няма да прости и на готвачите!
  • 8 Минева

    7 0 Отговор
    А здравето и живота на хората???
  • 9 Перо

    15 1 Отговор
    Цялата костовистка и соросистка група на Владимир Кисьов /бивш зам.-министър на Божков в МП/, Любов Панайотова, Юлияна и др. от направление “Международно сътрудничество” не стават за нищо, освен да слугинстват на соросистки НПО-та!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 111122223333

    2 0 Отговор
    Поетият ангажимент е на национално ниво

    Е кажете имената на тези които са се подписали- Не ги искаме в следващия парламент
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове