Last news in Fakti

16 Януари, 2023 13:47 1 080 9

Купуват за държавните чиновници самолетни билети за над 40 млн. лева

  • самолетни билети-
  • държавни служители-
  • обществена поръчка

Обществената поръчка ще е за срок от 2 години и без пределни цени на билетите

Централният орган за покупки (ЦОП) към Министерството на финансите планира да обяви нова голяма поръчка за осигуряване на самолетни билети за нуждите на цялата държавна администрация през първото тримесечие на 2023 г. Това обявиха за TravelNews от Министерството на финансите. Процедурата се очаква да бъде за над 40 млн. лв. без ДДС за период от 2 години, като в момента ведомството събира информация от останалите администрации за прогнозни данни за бъдещите пътувания на служителите.

Срокът на действащото в момента споразумение изтича на 22.11.2023 г. след като беше удължено с две години заради пандемията. Стойността му е за 34 млн. лв. без ДДС и в него присъстват четири фирми – консорциумът „България Ер - Посока“ ДЗЗД, и туристическите агенции „Хорнит“ ООД, „Аеротур ММ“ ООД и „Атлас травелс“ ЕООД. Всяка държавна администрация е длъжна да провежда минипроцедура за избор от четирите фирми, за да купува самолетни билети.

Туристическите агенции, които са сертифицирани като IATA (членове на Международната асоциация за въздушен транспорт), настояват в критериите за новата централизирана поръчка да не бъдат залагани пределни цени, които да предоставят за дестинации.

„Подобни условия трябва да отпаднат, защото агенциите не могат да прогнозират цените на самолетните билети на авиокомпаниите за 3 години напред в тази динамична ситуация. Те не могат да повлияят на стойностите по никакъв начин“, заяви Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), която обединява IATA агенциите у нас.

По този повод от организацията планират да изпратят писмо и своето становище до Министерството на финансите във връзка с бъдещата процедура. Според Горанова в последната една година билетите са поскъпнали драстично заради покачването на горивата и летищните такси. Тя обясни, че 40% от цената на самолетните билети се формира от горивните такси. Освен това Европейската комисия има екодиректива за увеличаването на използването на биогорива от авиокомпаниите в бъдеще, които са по-скъпи от конвенционалните.

„Неадекватно е въвеждането на критерии за пределни цени, защото една авиокомпания може да каже какви ще са нейните цени и то само за една година напред“, коментира Горанова. Авиопревозвачите пускат билетите си за една година в резервационните системи. Никой не знае и не може да прогнозира цените в дългосрочен план, допълни тя.

Димитрина Горанова обясни, че задължително в бъдещите условия на обществената поръчка трябва да залегне индексация на цените на самолетните билети спрямо инфлацията, цените на горивата, летищни такси и екодирективата за използването на биогорива.

От Министерството на финансите коментираха, че в провежданите обществени поръчки, Централният орган за покупки не залага „лимити“ на цените на самолетните билети за полети до различните дестинации. Пределните цени за съответните дестинации, които са включени в действащото рамково споразумение на ЦОП, са предложени от участниците в ценовите им предложения, които самите те са представили в проведената централизираната обществена поръчка. На базата на тези цени участниците са били класирани и определени за изпълнители на рамковото споразумение на ЦОП. IATA агенциите искат точно това да отпадне от бъдещата процедура.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    15 6 Отговор
    "Купуват за държавните чиновници самолетни билети за над 40 млн. лева"
    Ние очакваме поне 30% съкращаване на чиновниците ,чантаджиите и калинките, а кремълското правителство на Радев разхищава за тях наши 40 милиона. Е няма такава наглост!
    Хора излезте на изборите и гласувайте против статуквото така, че да има реформаторско мнозинство в следващито НС, а резидентът- предател бъде озаптен и възпрян. Тоя преяде с власт и върши безобразия

    Коментиран от #5

  • 2 билетки за най-големите работари

    19 0 Отговор
    дето го местят по-цял ден и взимат пари.Отпуснете им и 100мил.лв. за джобни и храна.
  • 3 Пилеене

    12 0 Отговор
    на пари до полуда !
  • 4 2000 чиновника в България

    11 0 Отговор
    Ще летят по 800 Евро на билет 25 пъти всеки за една година... Кому са притрябвали такива поръчки??? Като му трябва на някой да лети, купува си билет от компанията и лети... Всичко друго е къде са 20 млн, къде са 40...
  • 5 Симов

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    И като дойде реформаторското мнозинство няма да им трябват самолетни билети за 40 млн. лева. Те ще ходят пеш или ще пътуват с влак!!!! Или с частни самолети на спонсорите си.
  • 6 България Бангладеш Бурунди

    6 0 Отговор
    Само да напомня, че един медицински хеликоптер е на цена 20 милиона......а България няма нито един
  • 7 Краси Марков

    1 0 Отговор
    Ако под "държавни чиновници" авторът на статията разбира министрите, депутатите и президента, нека да го поясни, за да е ясно за хората.
    Иначе обикновените служители по министерствата, ако вярвам на мои приятели, не са помирисвали самолетен билет от времето на Тройната коалиция.
  • 8 црррр

    5 0 Отговор
    България Е БЕЗ Посока.ЦОП-ЦАП и хоп в калта! За пенсионери,болни,деца,ученици пари за подпомагане няма,но за администратори в администрации/Разбирай-Народното събрание и подопечните му/пари валяло. Пари,свличани от данъкоплатците.
  • 9 От Варна

    0 0 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си! Значи разбирам, имало и такъв централен орган, явно с Главен Директор и най-малко трима заместници, Директори на отдели, главни и обикновени “ експерти” , служители… цял кошер, само с търтеи! И сигурно с добри заплати? А колко му трябва командированият сам да си купи билет и да се отчете за направените разходи в съответното ведомство. Навсякъде си имат счетоводители. Но отчетът в този случай е остойностен и не може да се лъже. Кому е нужен такъв отдел? Явно тези отделени за бюджет “над 40 милиона”( може да се окажат напр. 100 млн), ще потънат по предназначение. А абревиатурата ЦОП, направо кърти ! ЦОП -и в джобчето хоп! Гнилоч от всякъде, задушавам се!!! После, пенсионерите били виновни, че разходвали държавните пари!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове