Last news in Fakti

18 Януари, 2023 11:18 1 339 4

Сагата с Пловдивския панаир продължава: Агенцията по вписванията блокира искане на Гергов

  • пловдивски панаир-
  • георги гергов-
  • агенция по вписванията

Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е взело невалидни решения и те не следва да бъдат вписани по партидата на дружеството в Търговския регистър

Агенцията по вписванията е отказала да регистрира решението на Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" за увеличение на капитала му с акциите на Варна в Пловдивския панаир в размер на 29%. Това показва отразеното в сайта на агенцията, цитирано от novini.bg.

На 9 януари т.г. Общото събрание на компанията, контролирана от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, одобри апорта на варненските акции. С това беше направен втори опит за разчистването на пътя към скрита приватизация на панаира през дружеството "Пълдин туринвест".

Акционер в дружеството е и Община Пловдив, която бе представлявана от Ясен Михайлов, упълномощен от Общинския съвет в града. На 19 декември м.г. той прие с гласовете на мнозинството, контролирано от ГЕРБ и БСП (фракция, контролирана от Гергов) абсурдно решение.

То гласеше от една страна, че съветниците "не дават съгласие за увеличаване на капитала и изменение на устава на "Пълдин туринвест" АД, с което щеше да се намали участието на Община Пловдив в капитала на дружеството....". В същото време в друга точка от решението беше посочено, че на 09 януари т.г. Ясен Михайлов е упълномощен да да гласува "за" увеличението на капитала на дружеството с варненските акции в Пловдивския панаир.

С трето решение Общинският съвет в Пловдив възложи на кмета на Пловдив Здравко Димитров "да поиска отмяна от съда на решенията, взети от взетите от Общото събрание на акционерите в Пълдин туринвест.

Това разнопосочно гласуване заплете сложен възел. Но за основание на експертите в Агенцията по вписванията при отказа им да регистрират решенията, взети от събранието, е послужила съществена подробност в решението на Общинския съвет в Пловдив. По предложение на съветника от "Демократична България" Веселина Александрова в него беше изрично записано, че той не подкрепя намаляването на капитала на Пловдив в "Пълдин туринвест". Намаляване дела на общината в този смисъл може да стане само с изрична санкция на Общинския съвет, каквато на практика няма.

"При предстоящото увеличение на капитала на "Пълдин туринвест" от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. и влизането на нов акционер ще се промени съотношението на притежаваните от акционерите акции в капитала на "Пълдин туринвест"АД, пише в мотивацията към решението на Агенцията по вписванията. В това число ще се намали процентното участие и на Община Пловдив. Това противоречи на изискването на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за което се изисква изричното съгласие на Общинския съвет в Пловдив".

След това е цитирано противоречието между решенията на Общинския съвет в Пловдив и несъответствието им с изискванията на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, което е предпоставка да се приеме, че на 09 януари т.г. Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е взело невалидни решения. По тази причина те не следва да бъдат вписани по партидата на дружеството в Търговския регистър.

За да допълни трагикомичния сценарий на случващото се двадесет минути преди 21 ч. тази вечер и часове след публикувания отказ на Агенцията по вписванията Община Пловдив разпространи спешно съобщение.

Според неговото съдържание "с дата 17 януари 2023 г." кметът на града Здравко Димитров е внесъл искова молба до Окръжния съд в града за отмяна на взетите решения на Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" от 9 януари 2023 г.".

Освен това Димитров е внесъл и молба за спиране на вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на дружеството и изменението на устава му.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 егати

    13 0 Отговор
    Добре де вкарайте я в пандиза тази червена баба и да се свършва.Цял живот папу на корем и аванта а сега и това.Докато има такива вредители ще си стоим на това ниво ,даже и по зле ще ставаме.

    Коментиран от #3

  • 3 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "егати":

    А, Здравку и герберастията какво да ги правим? Баце не наля ли на Гергов 42 млн за варненската дупка?....;)
  • 4 Българка

    4 1 Отговор
    Браво! Има надежда! Очаквам разследване и съд за виновниците, които подаряват на руски консул емблемата на Пловдив- Пловдивския панаир! И пълно разледване на мутрата от мафията Гергов както фирмитр ,така и всички физически лица, свързани с престъпния схемаджия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове