Last news in Fakti

20 Януари, 2023 20:48 4 228 39

"Активни потребители": Шпекът има 4 съставки по рецепта, днес се влагат средно по 14

  • шпек-
  • салам-
  • съставки-
  • рецепта

Въпросът за 1 милион е: Какво всъщност е салам Бургас?

Въпросът за милион днес е: Какво всъщност е салам Бургас?

Проверка на неправителствената организация "Активни потребители" показа доколко познатия и обичан от много българи шпеков салам "Бургас" е направен според рецептите от преди години. Резултатите едва ли ще изненадат някого. Ето и изводите на "Активни потребители":

Шпековият салам с името Бургас е част от комунистическото минало на България. Както и много други останки от историята той се е превърнал в легенда и провокира носталгични асоциации. Рецептата за този колбас е разработена някъде в миналото, когато приготвянето на салами е централизирано в големите областни предприятия. Оригиналният производител е Родопа-Бургас.

Автентичната рецепта е много проста: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата това са само 4 съставки!

Имайки отправна точка, рецепта и БДС стандарт, оценихме доколко сегашните наследници, носещи името Бургас (включени 25 марки колбаси), съответстват на оригиналния колбас. За целта разработихме скала от 6 критерия за присъствие на добавени съставки – 1) нишесте и фибри 2) захари 3) оцветители 4) животински субпродукти 5) индустриални суровини 6) мононатриев глутамат.

Оригиналната рецепта включва само 4 съставки - свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит - плюс подправки и вода. Съвременните колбаси Бургас значително са „забогатели“. Усреднено в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьор е продукта Аро на Метро с 23 съставки описани в етикета, а най-близко до оригинала е КФМ Бургас резерва със 7.

Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини. Благодарение на „усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската чудо подправка глутамат и др.

Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.

Някои изводи и препоръки за потребителите:

Колбасите, съдържащи в наименованието Бургас, са най-разпространените шпекови салами на пазара. Съществуват компании предлагащи повече от една търговска марка с това име;

При налична автентична рецепта и действащ БДС 18-86, съвременните наследници нямат нищо общо с оригинала. Те всъщност и не твърдят, че се придържат към БДС и в действителност от миналото в употреба е само известното име на продукта;

Налични са множество, и изключително разнообразни, рецепти за шпеков салам Бургас. Общо при повечето от тях е добавянето на съвременни технологични добавки и индустриално произведени суровини, заместители и животински субпродукти. Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена;

Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името. Сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.

Предложената от нас система за оценка на качеството позволява на потребителите да се ориентират колко далеч от автентичната рецепта е съответния съвременен колбас;

Нашата препоръка е потребителите на консумират салами с числова оценка не повече от 2, и съдържащи до 10 компонента в описанието на етикета. Изключват се водата и подправките. От тестваните от нас 25 търговски марки на горните изисквания съответстват само 5, т.е. 20%;

Други възможни критерии за оценка са твърдостта и текстурата на салама въпреки, че те до голяма степен са субективни. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане, и с характерна мозаична текстура. Последното се дължи на използването на едросмляно месо, най-типичната и видима за потребителите характеристика на оригиналната технология;

Като потребители ние може да стимулираме желанието си да консумираме качествени колбаси като не купуваме ерзац-салами натъпкани със заместители и индустриална химия.

Проблемът с лошото качество на шпековите колбаси произвеждани в България трябва да се адресира чрез действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните и браншовата организация на месопреработвателите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    74 1 Отговор
    Ядем л@йн@!😁😁😁🥳🤡👍
  • 2 Русия

    74 4 Отговор
    Демократичен шпек. С повече боклуци като ползвачите
  • 3 уйрхфг

    79 5 Отговор
    Сега в колбасите има всичко друго само не и месо. И къде е държавата? Куде са контролните органи? Вземат големите заплати и рушвети от фирмите и ни тровят както им падне. Хем им плащаме заплати хем ни и тровят. Разсипаха държавата некадърниците. А при простия пожарникар беше най голямата мафия. До кога ще си тряеш българино???

    Коментиран от #15, #19

  • 4 БДС-български държавен стандарт

    57 0 Отговор
    Това понятие изчезна заедно с хранителните стоки.Сега е свободен пазар за всеки производител,който си дава свобода в правене на какво му дойде на акъла-само да е с по-малко разходи.
  • 5 12345

    75 0 Отговор
    Ами не купувайте! Правете си салами сами.

    Аз щандовете със салами и луканки ги подминавам, не ми се яде Менделеевата таблица.

    Правете същото!
  • 6 Гост

    3 22 Отговор
    Тоест? Не разбрах! Къде е проблема? По точно, в кой?
  • 7 Стоян Хлебаров

    10 23 Отговор
    Абе,Факти.бг,какво сте се хванали само за този "Бургас"....!? Ами докато стигнете до София ,през колко града минавате?? Сякаш това важи само за салама Бургас!? Бъдете малко по разсъдливи.....Бургас,та Бургас...Него отдавна никой не го яде....
  • 8 Край

    85 2 Отговор
    Мислехме 90те г. , че Пазарът всичко ще оправи. Така ни обясняваха пазарните фундаменталисти. Обаче се оказа че в името на печалбата можеш да накараш хората да ядат пилешки клюнове и свински копита слепени с нефтопродукти. Био млякото било 3 евро /6 лв./. Ми че то преди 89г. ни е освен БИО друго нямахме. Оказва се че сме имали стандарт немислим сега. Тамън си мислиш че летиш а пък то си падал....

    Коментиран от #14

  • 9 честен ционист

    56 0 Отговор
    Българските "предприемачи" са до един от престъпния сив сектор. А тия от хранително-вкусовата промишленост са си направо масови убийци.
  • 10 ДЯДУ РОГЛЮ

    36 0 Отговор
    АХА ДОБРО УТРО АМИ НЕКА ПОМАГАТ НА БИЗНЕСА ДА НИ ТРОВИ С РАК КАДЕ Е ДВСК ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ СЖС КОНТРОЛ ВСИЧКО КОРУМПИРАНО
  • 11 От Германия

    28 3 Отговор
    Пояснете моля, за"ерзац-салами". Каква е тази дума? Има ли я в българския език? Кога и как се използва?

    Коментиран от #26

  • 12 Е къде е таблицата

    9 0 Отговор
    Байнольо
  • 13 Евгени Минчев

    23 3 Отговор
    Аз си го харесвам. И на дължина и на дебелина. След хамбургски се зацапвам.
  • 14 др Гей Билтс

    52 3 Отговор

    До коментар #8 от "Край":

    Затова хората от набор 1940-1950 масово доживяват до 75-80, въпреки жестокия геноцид, а новите поколения дори не могат да го докарат до 40-50, покосени от инфаркти и инсулти, диабет, рак, все чудесии донесени от модерната медицина, фармакията и ония подлоги в НС.
  • 15 Професор

    8 45 Отговор

    До коментар #3 от "уйрхфг":

    Няма да обиждаш Генерала! При Генерал Борисов имаше ред, дисциплина и просперитет. Бяхме втори в ЕС по растеж на БВП след Германия. България и Германия бяха локомотивите на европейската икономика. Дойдоха на власт комунистите и съсипаха страната.
  • 16 Баба Вуна

    27 10 Отговор
    Рецептите за Шпека идват от Германия и Чехия и се произвеждат още от Турско. Шпека няма нищо общо с българските комунисти. За качествен Шпек трябва развито животновъдство. Анадъмо

    Коментиран от #27

  • 17 Дедо ви

    49 1 Отговор
    Отдавна се отказах от саламите и кренвиршите. Обаче лошото е, че проблема не е само в тях. В хладилника на село намерих кофичка кисело мляко със срок на годност изтекъл преди един месец. Отворих я. Ами беше си все едно съм я купил сега. А преди демокрацията млякото вкисваше още на третия ден защото беше истинско.

    Коментиран от #31

  • 18 ДЯДУ РОГЛЮ

    32 1 Отговор
    ТРОВЯТ НАРОДА БЪЛГАРСКИ НАРОДА Е БОЛЕН И БЕДЕН БЛАГОДАРЕНИЕ НА 240 ОВЦЕ
  • 19 Ами сега?

    29 0 Отговор

    До коментар #3 от "уйрхфг":

    За коя държава питаш? Държавата сме ние! Кой трябва да контролира? Ами да, държавата, но пак се връщаме там откъдето започнахме. Колкото повече се плюмчим по форумите и чакаме "(ня)КОЙ" да свърши нашата работа, толкова по големи боклуци ще са на трапезата ни.
  • 20 После

    29 0 Отговор
    Защо станахме първи в Европа по ракови заболявания и сърдечно съдови заболявания. Отговора е какви бокл.. ядем и няма никакъв контрол върху тях.
  • 21 БеГемот

    15 1 Отговор
    Ко ривети ве канибали ...скоро ще ви хранят с месо произведено в епруветка...
  • 22 Бивш работник

    26 1 Отговор
    Карантия и кости се смелват до вид на каша и не се ползва никакво чисто месо за какъвто и да е колбас. Добавят се овкусители, цвят и Е-621 да ви лъже сетивата, че е вкусно, единствено подправките са истински. Видите ли производител България на опаковката, подминавай, по-добре Полша, Турция е най-добре, но трудно ще намерите.

    Коментиран от #24, #32

  • 23 Неизвестно съдържание

    11 0 Отговор
    Като кремвипшо бре прости орица БРЕЙ а салама НАРОДЕН
  • 24 морят ни поголовно

    18 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бивш работник":

    Полша са най-големите отрови, а и Турция не е по-назад. По-добре си купувайте месо от кланици, мелите и пълните и сушите по терасите и ако някой индианец ви се окаже на терасата - гърмиш на месо.
  • 25 Факман

    22 2 Отговор
    Това което направи дядо Тошко сега само може да се сънува и да се представя като фантастика.Сега ще ядете месо замразено преди 20 години от трети американски флот,германско или испанско свинско месо станало готово за колене за три месеца,скоро и три де месо ще има създадено от принтери и така .
  • 26 Някой

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "От Германия":

    За твое сведение я има в българския език.Дали е българска е друга тема.Означава заместител,имитация,непълноценен заместител и т.н.Справка:чичко Гугъл за по-лесно.Ти например ако се мислиш за германец, значи си ерзац-германец.Казвам Ако се мислиш, иначе си българче ,мислещо се за остроумно.Като всички нас.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тези отровители

    11 0 Отговор
    Трябва да бъдат съдени
    Къде са контролните органи
    Тези от безопастнос на храните
    Трябва да се проверят за незаконни доходи
    Защото корупцията процевтява
    Троват хората
    Прокуратуратада се заеме с отровителите
  • 29 БгТопИдиот

    8 1 Отговор
    Нал искахте капитализЪм .

    Имате го в най-чист вид.

    Печалбата(профит) е най-важна.

    Двукраки бол.
  • 30 Голям Черпак

    6 0 Отговор
    Ама вие сериозно ли? Кой ги купува тези боклуци? Има толкова достъпни рецепти за сушено свинско и телешко, че през зимата не се сещам за колбаси. Всяка седмица залагам по две бонфилета и след 20 дни са готови за тънко рязане. Чисто месо и подправки.
  • 31 Голям Черпак

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дедо ви":

    Проблемът е в лошата хигиена от едно време. Домашното ми кисело мляко издържа в тенджера в хладилника 2 седмици. Ако мога да го затворя стерилно ще издържи и месец.

    Коментиран от #37

  • 32 Голям Черпак

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бивш работник":

    Подправките също не са истински. Ползват се екстракти от тях. От това не следват здравословни проблеми. Иначе как си представяте смлян черен пипер или кимион в кренвирш?
  • 33 Корупция

    8 0 Отговор
    в БАБХ! Това е извода!
  • 34 За бога братя не купувайте

    5 0 Отговор
    Кой ви кара да купувате салами и кремвирши. Купувайте чисто месо и си го гответе. Саламите са навсякъде бъкани с химия и затова "червеното месо води до рак", но не и месото което сами сте си го сготвили.
  • 35 Да бе да

    1 0 Отговор
    Имам чувството, че гу пишат тези проучвания само за да провокират хората 😁! Вижте колко псувни са събрали !

    По принцип всички колбаси са доста съмнителни ! На всякъде по света !!!
    А, и тези дето говорят, че по комунистическо било много вкусно и естествено всичко 😅 са полудели! Няма да припомням какви истории на ужасите се разправяха за месокомбинатите тогава!

    Това което правиш е отиваш в магазина , намираш 4-5 см дебел стейк, слагаш го 400° затоплено барбекю ( по 2мин от всички страни) със само морска сол за подправка , в жаравата набутва няколко картофа и после с два хубави градински домата и бутилка червен.... забравяш за всички колбаси за винаги🥂

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мдаааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Голям Черпак":

    Вярно е, ама не съвсем. В истинското кисело мляко си има бактерии които се развиват и то става все по-кисело. В млякото от кофичките има палмово масло, нишесте и други боклуци, а млечно киселите бактерии са убити с облъчване за да не се разваля. Всъщност все едно ядеш стари вестници, такава е ползата.
  • 38 Да бе да

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Шано":

    "Откъде пара бе скъсан"

    Аз ли съм скъсания 😘?

    Тук говорим за храна! Ти очевидно имаш нужда от финансов съветник .. Не от рецепти😂
  • 39 да не купуваме

    2 0 Отговор
    Е, добре, де. Но не е ли по-правилно производителите да бъдат вкарани в правия път. Само пишат- проверки на сиренето, на кашкавала, на месни продукти, а резултати никакви. Вместо качеството да се повишава, повишават се цените. И защо не се пишат названията на фирмите, които предлагат боклуци, да си знаем. Кой ги пази тези нагли хора ? Отровиха ни вече и в същото време станаха милионери.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове