Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 23:30 1 969 3

Важните новини във ФАКТИ на 01.02.2023 г.

  • ваня григорова-
  • огнян герджиков-
  • даниел лорер-
  • нс-
  • кевр-
  • иван шишков-
  • христо иванов-
  • украински бежанци-
  • пленарна зала-
  • петрол-
  • корнелия нинова-
  • продължаваме промяната-
  • ес-
  • петър стоянов-
  • български полицаи-
  • цик-
  • бургас-
  • еврозона-
  • румен радев-
  • крум зарков

Залагат се мини при преговорите с работодателите и минималната заплата няма да бъде вдигната от 1 юли, както е заложено", категоричен бе Любослав Костов от КНСБ

Важните новини във ФАКТИ на 01.02.2023 г. - 1
Снимка: Нова телевизия

Ваня Григорова за размера на МРЗ: Депутатите казаха буквално - нас не ни интересува обедняването на българския работник

Най-накрая българският парламент намери някаква формула, по която да се изчислява минималната заплата. Това заяви пред журналисти в НС Любослав Костов от КНСБ, който коментира приетите промени в Кодекса на труда, касаещи размера на минималната работна заплата, предаде репортер на Novini.bg.

Огнян Герджиков: Главният прокурор не трябва да се прави лесен за сваляне. Много е важна независимостта му

Ако главният прокурор се чувства заплашен, той може да се превърне в послушна пешка. Това заяви проф. Огнян Герджиков, председател на 39-тото Народно събрание, бивш министър-председател и бивш заместник-ректор на Софийския университет, в ефира на обзорното предаване “Това е България" на Радио “Фокус", по отношение на поправките в Закона за съдебната власт и НПК, в частта за разследване на главния прокурор и контрол върху работата му.

Лорер: Най-големият проблем за Еврозоната пред България е списъкът с изисквания и много от тях са технически

„Най-големият проблем за влизане в Еврозоната изобщо не е инфлацията. Най-големият проблем за Еврозоната пред България е списъкът с изисквания и много от тях са технически”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS депутатът от „Продължаваме Промяната” Даниел Лорер по повод целта България да бъде приета в еврозоната.

Депутатите решиха: До три наказания за пътуване без винетка в рамките на една година

Максимум три ще са наказанията за пътуване без електронна винетка в рамките на една календарна година, реши окончателно парламентът, съобщават от БТА.

По-евтин газ с 31% през февруари, утвърди КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 124,34 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Утвърдената цена е с 31% по-ниска от цената за януари, която беше в размер на 179,33 лв./MWh. Това съобщиха от пресцентъра на регулатора, цитирани от Dariknews.bg.

Шишков: Гласуваните днес пари са част от задълженията, които ГЕРБ остави. Това говорене изкривява реалната картинка

Договорите и сумите са плащани само за извършена дейност. Не се плащат чак сега. Тези авансови плащания са платени тогава и те са в рамките на 1 млрд. лв. Ние сме платили само сума за извършена строителна дейност след приспадане на аванс от нея, и то не аз като министър, а АПИ. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в ефира на bTV по повод казуса „Хемус”.

Христо Иванов: Ние няма защо да плащаме данък "Nexo". Това бе поредната акция за спасяване на редник Гешев

Мандатът, който получих от "Да България", е да осигурим управляемост на страната. България продължава да няма парламентарно правителство. На България и трябва демократично и силно реформаторско правителство. Целта ни с колегите от "Продължаваме промяната" е да вземем първия мандат, за да можем да диктуваме дневния ред в парламента. Разговорите с ПП вървят добре. Учудва ме, че всички журналисти ме питат - няма ли да се скарате за листите. Това е несериозно. Ние искаме да покажем, че можем да наредим пъзела и да дадем надежда на хората. Ние в "Демократична България" (ДБ) имаме коалиционен опит в рамките на последните пет години и функционираме без скандали и разправии.

Временната закрила на украинските бежанци се удължава до 4 март 2024 г.

С една година, до 4 март 2024 г., се удължава действието на временната закрила на разселените лица от Украйна на територията на Република България. Това реши на днешното си заседание служебният кабинет, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Мярката е в съответствие с решението на Европейската комисия за удължаване на действието на Директивата за временна закрила, допълват от БТА.

Депутатите се разсеяха и няма да гласуват декларация за РСМ

Има нова коалиция в 48-ото Народно събрание между "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС. Това съзря депутатът от БСП Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна, след като колегите му не уважиха искането на БСП да се разгледат декларациите за агресивната антибългарска истерия, разразила се в Република Северна Македония след побоя над Християн Пендиков, уточни news.bg.

Правителството разреши износа на бензин и дизел към Украйна и трети страни

Със свое решение правителството разреши предоставянето на дерогация по чл. 3м, параграф 7, алинея 2 от Регламент (ЕС) 2022/2474 на Съвета от 16.12.2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Кърваво писмо от социалисти иска главата на Нинова още на конгреса

Кърваво писмо разпространиха от ИПО „Социализъм 21 век“ към делегатите на 50 Конгрес на БСП. В него се иска незабавна смяна на председателя Корнелия Нинова и избиране на временно ръководство. Като аргументи авторите са посочили "катастрофални" резултати на партията на изборите и загуба на електорат сред всички прослойки.

"Промяната" и ДБ сезират КС за махането на шефа на Сметната палата- било политическа гилотина

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" внасят искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно уволнението на шефа на Сметната палата Цветан Цветков.

ЕС отпуска 183 млн.евро за магистрала "Европа" от София до Калотина

Европейската комисия (ЕК) одобри изграждането на близо 33 км от участъка на новата автомагистрала "Европа" между контролно-пропускателния пункт "Калотина" на границата със Сърбия и Околовръстния път на София. За целта ще бъдат отпуснати 183 млн. евро от Кохезионния фонд на Европейския съюз (ЕС). Очаква се инвестицията да допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа, съобщиха от Представителството на ЕК в България, цитирани от БТА.

Петър Стоянов: Сблъсъци в Скопие биха били кощунство с паметта на Гоце Делчев

Апел да не се допуска ескалиране на напрежението при отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев отправят президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) и потомци на македонски родове и фамилии.

България е готова да командирова полицаи в Северна Македония за 4 февруари

България е готова да командирова полицаи в Северна Македония за 4 февруари, ако такова предложение постъпи. Отговорността за събитието е на Северна Македония, но можем да окажем съдействие".

Това заяви пред bTV главен комисар Станимир Станев, зам.-главен секретар на МВР.

"Със Северна Македония се обменя информация за движението на хората, която е нужна на двете страни с цел безпроблемното честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари", добави той.

"Надявам се да няма провокации, правонарушения. Полагаме всички усилия от страна на българските гости да няма провокации", посочи Станев.

"Има драконовски мерки, така бяхме уверени, от македонската полиция", каза още той.

"Предадена е цялата информация за заплахите срещу Християн Пендиков, докато беше във ВМА. Държим разследването да е пълно и обективно", посочи главен комисар Станев.

Министерството на външните работи официално потвърди, че посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов се е завърнал в Скопие и изпълнява дипломатическите си функции.

Ангелов беше извикан за консултации у нас след побоя над Христиан Пендиков в Охрид.

ЦИК избра дизайна на хартията за предсрочните избори

Централната избирателна комисия вече е избрала варианта на дизайн на хартията, която ще се ползва за машините за гласуване на предсрочните избори на втори април.

Починалата ученичка припадала два пъти, вторият ударила фатално врата си

17-годишно момиче от Английската гимназия в Бургас почина внезапно в класната стая. Трагедията е от вторник преди обяд. В едно от междучасията единайсетокласничката от АЕГ „Гео Милев“ седяла на чина си и се подготвяла за следващия час. Внезапно се почувствала зле и се свлякла от чина на пода, като изгубила съзнание. Всички учители и съученици, намиращи се наблизо, се втурнали да помагат. Те повикали училищната сестра, която веднага пристигнала на място. През това време се обадили и на Спешна помощ.

Хампарцумян: Волята на 1.5 млн функционално неграмотни българи за еврото е условна

Левон Хампарцумян започна защитата на тезата си за това дали е добре да влезем в еврозоната с една корейска поговорка "Кога е най-добре да се посади дърво и отговорът е - преди 20 години. Кога втори път е добре да се посади дърво-отговорът е веднага".

Радев: Ще се радвам да открием новия интерконектор до края на годината

"Ще се радвам да открием новия интерконектор до края на годината". Това каза държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич. Двамата направиха първа копка на газова връзка със Сърбия.

Крум Зарков ще пази журналисти от съдебно преследване

Министърът на правосъдието (МП) Крум Зарков се срещна с представители на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) и Програма Достъп до информация (ПДИ), съобщиха от пресцентъра на МП.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванче докато не

    8 0 Отговор
    направим две минимални заплатите, на онези 240+ резидентските мекерета няма да се оправим! 2 милиона работещи хранят милион гавази, и лежляци по наследство....
  • 2 ДЯДО

    4 1 Отговор
    МРЗ никога не може да стигне средната защото при всеко изравняване СРЗ се вдига от самосебеси.Тиа тикви в парламента не искат да мислят.Народа в БГтолкова е ОСПАН че неможе да разбере колко е ЗЛЕ. ДЯДО ви казва че политиците в БГ са повече от избирателите. Ако не се събудиш и не ГЛАСУВАШ няма как да има ПО ДОБЪР ЖИВОТ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол