Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 08:17 3 971 34

"Ние, потребителите": Магазини ни продават задължително пластмасови кутии при покупка на храна

  • пластмасови опаковки-
  • потребители-
  • търговски вериги

Практиката да бъдем задължавани да си купуваме опаковки от по 20 ст., които съвсем скоро изхвърляве, не помага за намаляване употребата на пластмаса

Някои от големите вериги за хранителни стоки с топли витрини от началото на тази година продават на клиентите си ястията и продукти задължително само в кутийки от по 20 стотинки. Това показва проучване на онлайн платформата „Ние, потребителите“. Повод за него стана сигнал на гражданин, който си е закупил маслини и въпреки че е убедил продавача да ги постави в пликче, на касата все пак му е таксувана и пластмасова кутийка от 20 ст. Това е видно от изпратената от клиента касова бележка, на която отказаният от него амбалаж е отбелязан като самостоятелен артикул със съответната цена.

Оказва се, че ако си купите маслини, мусака, пълнени чушки или друга подобна храна, освен цената за съответното количество продукт, на касата автоматично ще се отбележи и опаковката, която се таксува отделно. Клиентите са уведомени за „иновативния“ подход със специално изготвени за целта табели в търговските зали и мини постери на стойки над самите витрини.

Текстовете на поставените информационни материали се позовават на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Ако попитате консултантите какво налага принудителната продажба на тези кутийки и не може ли гозбите да се поставят в донесени от клиента съдове за многократна употреба, ще ви отговорят: „Има нова наредба. Трябва да спазваме правилата, които са ни дадени, ние сме служители – забранено ни е да поставяме тези продукти в други опаковки, вкл. и в донесени от клиентите. Ако ви ги сложа в торбичка, на касата пак ще се таксува опаковка.“

Това означава, че са определени артикули, за които най-вероятно баркодът, който се издава след измерването на везната при отпечатването на етикета, автоматично добавя и отделно таксуване на опаковка. Изключение могат да правят продукти като пилешки бутчета, кюфтета и др., които се поставят в специални пликове, без заплащане за тях.

Добрите примери!

Прегледът на „Ние, потребителите“ показа, че сред веригите за хранителни стоки с топли витрини има и такива, които предоставят възможност на клиентите си да донесат свои съдове, в които да бъдат поставени избраните от тях продукти. Това стана ясно в хода на проведени експерименти на терен в по два търговски обекта на всяка от големите вериги и едва след запитване за такъв вариант. Контролни покупки за целите на изследването от магазини с налична опция „кутия на клиента“ показаха, че се измерва и отбелязва на етикета нетното количество на продукта, като се изважда теглото на опаковката (тара) – съответно тя не се таксува на цената на съдържанието в нея.

„Повечето домакинства имат многократни кутии за храна. Подходът за всеки продукт от топлата витрина потребителите да бъдат задължавани да си купуват опаковки от по 20 ст., които съвсем скоро изхвърлят, не кореспондира с посланията за устойчиво намаляване употребата на пластмаса и насърчаване на прехода към кръгова икономика и щадящо природата отговорно поведение.

В тези случаи целта по-скоро е да бъдат продадени залежалите количества пластмасови опаковки от този вид, които ще останат разрешени само до края на тази година. Приканваме веригите, които не предоставят възможност на клиентите си да избират дали купуваните от тях храни от топлата витрина да бъдат поставяни в кутии от вкъщи или в тези на търговеца срещу допълнително заплащане, да се присъединят към добрата „зелена“ практика на конкурентите им и да не създават лоша търговска практика, която при това граничи с нарушаване на потребителските права. За катализирането на този процес апелираме към потребителите да се интересуват активно и да предпочитат обекти, които предлагат опцията „многократни кутии за храна от вкъщи“, коментира основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 попара

    37 3 Отговор
    Магазини ни продават задължително пластмасови кутии при покупка на храна. ДА ИМА ЧАЛЫМ И ВЪЗДУХА,КОЙТО ДИШАМЕ ЩЕ НИ ПРОДАВАТ.
  • 2 в кратце

    42 1 Отговор
    Защото е в България,затова. Защото племето си спинка сладко и си трае. Както е било десетилетия наред.
  • 3 Закривай

    8 12 Отговор
    Не е редно да се таксува, но не е редно и в джоба да си носиш храната. Или да жунглираш по улицата с доматите до вкъщи. Виж, можеш да припечелиш някой лев от това, ама все пак.
  • 4 Криви мисли

    35 1 Отговор
    Заради такива криворазбрани псевдоекологични глупости два пъти ни взимат парите за опаковки. Веднъж цената на опаковката е влезнала в цената на продукта и втори път като пластмасова опаковка. Недоучен и мързеливи сте "потребителите", научете се да готвите.
  • 5 гост

    5 18 Отговор
    В съдове на клиента не може - не се знае как са измити

    Коментиран от #34

  • 6 свидетел

    6 14 Отговор
    пазарувам изключително в лидл, където всичко е предварително пакетирано и няма излишни щандове за разфасоване. приветствам тази политика на веригата !

    Коментиран от #15, #22

  • 7 мнение

    29 0 Отговор
    само преди 30 години продавах и сиренето увито в амбалажна хартия

    Коментиран от #8, #11

  • 8 свидетел

    11 21 Отговор

    До коментар #7 от "мнение":

    а в СССР го увиваха в стари вестници, най-вече Правда...../ в превод - истина /

    Коментиран от #27

  • 9 Дара

    16 2 Отговор
    В България няма вече нито гора, нито поляни които да не са затрупани от пластмасови боклуци. Защо например в Германия не е така???

    Коментиран от #20

  • 10 Фройд

    16 6 Отговор
    Когато си купувам диня , никога не взимам торбичка .
    Просто си я ритам до къщи .

    Коментиран от #13

  • 11 потребител

    30 0 Отговор

    До коментар #7 от "мнение":

    Да ама тогава сиренето не течеше като чешма , както е сега . Сега ако ти завият сирене в амбалажна хартия , ще занесеш в къщи една каша .

    Коментиран от #19

  • 12 бай еколог

    14 1 Отговор
    Другия път като пазарувате си носете и тенджера .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рекламиста

    21 0 Отговор
    Децата на демокрацията-корпорацийте превърнаха света в сметище. Избиха милиони животни безпричинно унищожиха 80% от животинското разнообразие. Сега основният животински вид отглеждан от тях е консуматора(идиота). Някой ще ревнат как така идиот? Простичко без него западната пазарна икономика не може да съществува. Той негово величество консуматора е най ценната стока...
  • 15 Пазаруваш,ама

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "свидетел":

    Копейката каза,че ще изгони Лидл от България.
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    Проблемът не е в амбалажа, а в нежеланито на фирмите да си го взимат за преработка ❗
    Преди време една варненска фирма имаше практика да приема употребявани ФИРМЕНИ найлонови торбички и да ги заменя БЕЗПЛАТНО с нови ❗
  • 17 гост

    5 12 Отговор
    Е кой ще те пусне в магазина с тенджери от дома? Ири със сефертасчета от едно време.То бива да си прост,ама чак толкова не бива.Всички насипни храни,каза се тегловна разфасовка, се предлагат единствено в пластмасови кутии за храна.Същите се водят за еднократна употреба. Проблема е в умниците от мениджмънта на веригата.Калкулираш кутията в цената/ примерно 2 бр.кутии в цена за 1 кг.от храната / ,Ганьо да не вижда ,че напоследък голям читател стана и приключваш въпроса.Нищо сложно.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 2 Отговор
    Никой не пита какво си купуваме , когато 10л туба СЪС мин. вода Ви я продават за 1.90 лв. като БЕЗ вода празна такава туба струва почти 1 лв ❗
  • 19 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "потребител":

    Съгласен съм за сиренето и водата в него,но явно не си виждал амбалажна хартия от соца.Която беше от два слоя,един целулозен и един много фин от ..найлон да го кажем.И въпреки всичко,пак подгизваше леко докато го занесеш в къщи.

    Коментиран от #23

  • 20 Жена

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дара":

    Била ли си скоро в Германия, за да видиш колко е мръсно сега? Не е това, което беше.
  • 21 ами да кажа

    8 7 Отговор
    да - сега си се представих как влизам в магазина с купички буркани шишета и една тенджера - екзотично поетично
    в кутийка ли го искате или във врата да ви го сипя

    Коментиран от #24, #29

  • 22 Амии

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "свидетел":

    Като хванеш рак от всички микропластики с които се храниш, да го приветстваш и него...
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Значи помниш бурканчетата от кисело мляко и шишетата от боза.
    Тогава всички магазини ги изкупуваха обратно и така плащахме само за съдържанието .

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 плюс минус

    12 0 Отговор
    Капка по капка, пардон, стотинка по стотинка - много пари стават.
    А де факто колко струва една пластмасова кутийка?
  • 26 д-р Алексей Сергеев

    14 0 Отговор
    Големите търговски вериги проявяват голяма алчност за печалби и лицемерие. Под предлога,"пазим околната среда" тези 20 ст. са чиста печалба. Ако наистина СА ЗАГРИЖЕНИ ЗА ЕКОЛОГИЯТА, ПРИЛАГАЙТЕ ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ НА ВАШИТЕ ВЕРИГИ В ГЕРМАНИЯ. В единия край на хипермаркета има машина с контейнери. Пъхвате пластмасовата опаковка на безалкохолните бутилки, кутии, стъклените бутилки и металните кенчета, машината ги пресова и складира в контейнери, които после ги предават за рециклиране. На клиента издават касова бележка, която той представя за приспадане при покупка на касата на хипермаркета
  • 27 нпо агент

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "свидетел":

    и в български език има дума правда...голям познавач си..по-скоро преводач.. никой не използвал вестник са амбалаж стига с тези глупости..освен ако ти не настояваш...
  • 28 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И зелените шишета от олио,от швепс,от ракия...всичко беше в стъкло и се връщаше ако не в магазина,в пункта за амбалаж.Само прясното мляко решиха да е в найлонови торби ,идеята беше добра от гледна точка да се избегне бактериалното замърсяване, но остана само идея.Лондите мръсни,вътре от 30-40 торби ако уцелиш такава която не тече,бягаш да пускаш фиш в тото пункта,зер че си късметлия...ха ха ха !

    Коментиран от #31

  • 29 даАа

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "ами да кажа":

    Ако влезеш в магазина с купички, бурканчета или тенджери, охраната ще те обвини, че си откраднал. И без това охранителите във веригите са овълчени до крайност и готови за 1 стотинка да разкъсат човек.
  • 30 А НЕ БЕ...

    10 0 Отговор
    ...ми като купиш
    ....маслини...0.20
    ....сирене....0.20
    ....две чушки пане...0.20
    .....десерт....0.20................
    ......и т.н.×0.20 и торбичка ×О.30
    ......КВО СЕ ПОЛУЧАВА....😀
    .ЕДИН ХЛЯБ НА ЦЕНАТА НА АМБАЛАЖА!!!
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Велик си ! Ти и на Слънцето петна ще намериш ❗
    Що все бягаш от темата ,
    като Q- ка от он онУЙ ❗❗❗
    Все повече ни задължават да плащаме все повече за опаковката вместо за стоката ❗❗❗
  • 32 Да бе!

    5 0 Отговор
    Не купувам никога от " Топла витрина" Нито знам,кой е приготвил храната,нито съм сигурен,че " Купете от нашата топла витрина" всичките им продукти,не са на ръба за срок на годност.Двоен кяр- реализира непродадена стока ( пилета,бутчета,кайма,зеленчуци) , който след някой ден е длъжен да бракува( струва пари) ,отделно че слага надценка" приготвено на момента"! След пландемията най вече младите станаха изключителни мързели.Масово или от топла витрина,или онлайн поръчка за вкъщи,или в офиса.Мързи ги да пазаруват,да сготвят. Плаща солено,а кой го е пипал,сготвил- не го интересува.Важното е,опаковката.Да е лъскаво!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ммм

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Както и да са измити съдовете, в тях ще сипват на този дето ги е мил, а не на теб! Не виждам проблем маслините например да се слагат в найлонова торбичка, вместо в пластмасова кутийка за еднократна употреба. Защо да не се възстанови практиката за връщане на амбалажа?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове