Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 10:52 970 15

Боряна Димитрова: Една от целите на обединение между ПП и ДБ е спечелване на кметските места в големите градове

  • боряна димитрова-
  • цели-
  • обединение-
  • пп-
  • дб-
  • кметски места-
  • големи градове

Инфлацията изпразва не само джобовете, но и политическото магазинче за надежди, коментира експертът 

Боряна Димитрова: Една от целите на обединение между ПП и ДБ е спечелване на кметските места в големите градове - 1
Снимка: БГНЕС

Инфлацията изпразва не само джобовете на хората, тя изпразва и политическото магазинче за надежди. Много са малко надеждите, които остават. Отговорност на политическите сили е да начертаят реалистични пътища за тяхното достигане". Това заяви пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

"Президентът придобива все по-голяма значимост и роля, която иска да играе. Не смятам, че той ще бъде незабележим фактор в тази кампания", коментира тя в предаването "Преди всички". И изрази надежда, че след изборите ще може да се сформира редовно правителство, но:

"Има и редица подводни камъни, които правят тази хипотеза не достатъчно сигурна".

Според нея 48-ият парламент е бил преходен. По думите ѝ той широко е отворил вратите за ерозия на парламентарната демокрация. Две неща правят впечатление в работата му, каза тя и посочи:

"Първо ГЕРБ успя все пак да възстанови някакви опции на диалог с другите политически сили. Дори тогава, когато не се постигаше никакъв резултат, никой не отказваше да отиде на среща с политически сили от противниковия лагер. Видя се в този парламент, че се пречупи линията на това да има абсолютно карантинирани политически сили и това по всяка вероятност дава основание на ГЕРБ да каже "От политическа сила, която беше тотално карантинирана, да - не успяхме да сформираме правителство, но успяхме да възстановим валенции за разговор. Другото е, че другите политически сили не успяха да наложат ефективен модел на техен диалог, на тяхно взаимодействие, така че да излъчат правителство без участието на ГЕРБ".

Димитрова е категорична, че тече трансформация в отношението към ГЕРБ. Според нея Бойко Борисов ще остане лидер на партията, но няма да бъде активен нито в изпълнителната, нито в законодателната власт. Партията ще търси други лица, които да участват в евентуално правителство, прогнозира тя.

Боряна Димитрова вижда трансформация в лидерството и в лагера на "Промяната":

"Ако сега имаме такова окрупняване (между ПП и ДБ) и близки по тежест политически блокове, това предвещава една кампания, която е с по-ясен фокус, по-структурирана и която в никакъв случай няма да отслаби политческите оси на опониране, на напрежение. Надявам се, че това ще бъде за заявка на политики и ангажименти. Това променя политическата динамиката спрямо кампаниите, на които бяхме свидетели в последните 2 години".

Според нея една от реалистичните цели на евентуално обединение между ПП и ДБ е спечелване на кметските места в големите градове. Съюз между ДБ и ГЕРБ в приключилия вече работа парламент щеше да затвори този хоризонт, изказа мнението си тя:

"Не бих изключила изцяло възможността, включително за в бъдеще да има такива взаимодействия. Но като нова стратегия на тези избори ще се тества модела на взаимодействие между двете политически сили. Ако той е успешен както на национално равнище, така и по отношение на резултатите в големите градове, може да очакваме с нараснало самочувствие този съюз да бъде повторен и на местните избори, и на националните. Ако той не бъде достатъчно успешен, може да видим преформулиране на едно парламентарно пространство в следващия парламент. Много са неизвестностите".

Димитрова определени като грешна стратегията на партиите от протестите. Тя изтъкна раздробяването на тези сили на безброй малки парченца. "Една парламентарна промяна минава през ефективни политически сили", подчерта тя. Според нея единственият политически резултат след протестите е бил преизбирането на Румен Радев.

"Сега се явяват на нещо като поправителен изпит, втори шанс", коментира още Боряна Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Избирател

    13 3 Отговор
    Е точно това,няма как да се случи.
  • 2 4444

    16 4 Отговор
    Те оправиха държавата сега ще оправят и големите градове.
  • 3 стига с тия фашаги

    11 5 Отговор
    Никой не иска прикрити фашисти представящи се за демократи . Свършиха манипулациите .... и партията на Хитлер беше национал -социалистическа а всички я назоваваха фашистка .

    Коментиран от #14

  • 4 стига глупости

    8 3 Отговор
    целта на всяка коалиция е да се запази кокала че канала ги засмуква !!! кой крадец ще дели освен ако не е заплашен от загуба на кражбите ???
  • 5 Хаос

    10 4 Отговор
    Трябва да мислим като гласуваме, да не изберем джендърче за кмет на София. Няма да я спаси, а ще я опоска. Я, вижте какво направи с картите за градски транспорт.

    Коментиран от #13

  • 6 Кметовете

    9 7 Отговор
    гербавите и милионери са за пълна ревизия и арест !
  • 7 АЛФА КЕНТАВЪР

    10 1 Отговор
    АЛЧНОСТ за ВЛАСТ е при ВАС
  • 8 заблудени хора

    5 1 Отговор
    Жаждата за власт ще Ви погуби за радост на българина .... че с Вас ще го закъсаме много яко
  • 9 Павел пенев

    5 4 Отговор
    Защо мислят за кметските избори, а не за това дали ще влязат в парламента като ИТН?
  • 10 Зевзек

    6 4 Отговор
    ГЕРБ са тежко болни от рак/корупция/, скоро ще умрат. С ГЕРБ ще умре и политическата кариера на Даниел НеМитов, Атанасова, Томислав Дончев, Тома Биков, Александър Ненков, Вежди Рашидов, Лъчо ...
  • 11 Борянчето

    2 2 Отговор
    Пак ли е на "хранилка? Добре се урежда "момата".
  • 12 Да, бе!

    4 3 Отговор
    Една от първите цели на обединението ПП-ДБ е да ни вкара веднага в обора, пардон, Еврозоната. Че и във война може да ни вкара...Никога вече сopocоиди на власт!
  • 13 София

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хаос":

    Джендър е тато тиии
  • 14 Пол Сава Моткурков герой

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "стига с тия фашаги":

    Знаеш ли ,кой е той,той е разпердушинил русофилите в София 1886 г.след това с българската армия 1887 г заедно с други български офицери е потушили бунтовете в Силистра и Русе, превратаджиите са разбити арестувани и разстреляни.
  • 15 Касапин

    1 0 Отговор
    АМА ВЕРНО ЛИ А АЗ СИ МИСЛЕХ ЗА ДА НЕ СЕ ОТТЕКАТ В КАНАЛА / ИЗРИТАЙ НАГЛЕЦИТЕ ГЛАСУВАЙ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол