Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 09:25 2 240 50

Насекомите ли са „храната на бъдещето“

  • насекоми-
  • храна

Европейската комисия разрешава и включва нова храна в списъка на Съюза

Насекомите ли са „храната на бъдещето“  - 1
Снимка: Shutterstock

Насекомите са храна, която човечеството консумира от хилядолетия. Днес насекоми ядат близо 2 млрд. души по целия свят, каза за БТА Кремена Дервенкова, съпредседател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те са богат източник на протеини и по този показател превъзхождат месото, което всички сме свикнали да консумираме, според експерти. Всяка година човечеството изяжда 70 млрд. животни, само в Китай за последните години консумацията на месо се е увеличила петорно, посочи футурологът Мариана Тодорова. По думите ѝ климатичните промени, въглеродният отпечатък, хуманните подбуди, предпазването от пандемии са все аргументи човечеството да спре да отглежда и яде животни.

През последните няколко седмици в публичното пространство отново беше повдигнат въпросът дали хората трябва да ядат насекоми. Повод за тази дискусия станаха приети два регламента за изпълнение на Европейския съюз (ЕС), с които се разрешава консумацията на домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари от хора. От години експерти обсъждат алтернативните варианти за набавяне на протеини. Българската телеграфна агенция (БТА) потърси отговор на въпросите как тези регламенти ще се отразят на българските потребители и безопасно ли е да се ядат насекоми.

Насекомите съдържат повече калций от млякото и повече желязо от спанака

Насекомите са съвместими с животинското месо. Те съдържат пълен аминокиселинен профил, тоест пълен протеин с всички незаменими аминокиселини, и то с изключително високо съдържание - на 100 грама изсушен продукт имаме 40-70 грама протеин, разказа пред БТА Кремена Дервенкова.

„Насекомите не съдържат никакви антибиотици и хормони, каквито не сме сигурни дали съдържат месото, което консумираме, откъдето и да си го купуваме. Освен това насекомите съдържат много полезни мазнини, в правилното съотношение Омега 3 към Омега 6, съдържат фибри под формата на хитин, съдържат много витамини и минерали, които не се синтезират в човешкия организъм, както и повече калций от млякото, и повече желязо от спанака. Като хранителен състав са абсолютно изумителни“, добави Дервенкова.

Отглеждането на насекоми дори може да е по-евтино, отколкото на животни. Насекомите могат да се гледат вертикално, могат да се гледат в градска среда и с изключително по-малко ресурси. Ако сравним килограм изходен продукт насекоми с килограм изходящ продукт месо, насекомите искат 15 пъти по-малко площ, 2000 пъти по-малко вода, стотици пъти по-малко храна, не отделят вредни газове, възпроизвеждат се бързо. Изобщо много са позитивите за опазването на околната среда, обясни още Дервенкова.

Кои насекоми можем да ядем?

С новите два регламента на територията на ЕС вече са разрешени четири вида насекоми за консумация от хора:

Замразени, сушени и прахообразни форми на жълт брашнен червей (ларва на Tenebrio molitor);
Замразени, сушени и прахообразни форми на Locusta migratoria (прелетни скакалци);
Замразени, сушени и прахообразни форми на Acheta domesticus (домашни щурци);
Замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник).

Всички одобрени храни са безопасни за човешкото здраве. Благодарение на изискванията на регламента както за производителите, така и за търговците или ресторантьорите има строги задължения за ясно етикетиране и обозначаване на продуктите от насекоми или когато в приготвената храна има части от такива продукти. Както и за други съставки, етикетите включват и предупреждение в случаите, когато има риск от алергична реакция от тези продукти. Това заяви говорител на Европейската комисия за БТА.

Европейската комисия в момента разглежда други осем молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми, тъй като производителите трябва да кандидатстват за разрешение за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара.

Насекомите или месото в епруветки са храната на бъдещето?

В интервю за БТА футурологът Мариана Тодорова коментира, че светът в момента е изправен пред глобални предизвикателства пред изхранването си. Тези предизвикателства са в четири категории – демографска (населението нараства и ще бъде 10 млрд. до 2050 г.), икономическа (защото има видимо увеличаване по целия свят на търсенето на храни), климат и биология (намалява биоразнообразието, намалява и ресурсът от питейна вода, а 80 % почвите са изтощени) и загубата при производство на храна.

По думите ѝ, разглеждайки всички тези проблеми и като се добави и фактът, че отглеждането на животни има сериозен принос за въглеродния отпечатък на Земята, човечеството ще започне да търси алтернативен начин да се снабдява с протеини.

Единият вариант е да се ориентираме към консумация на насекоми, тъй като те са в изобилие, чист протеин са и имат добра хранителна стойност. Другият вариант, по който се работи е отглеждането на месо в епруветки чрез стволови клетки – стволови клетки от животно, които растат до производството на чисто месо. Това вече се прави, проблемът е, че още е скъпо, макар че цената с времето намалява, обясни Тодорова.

Според нея проблемът с консумацията на насекоми е най-вече културологичен.

В западноевропейската култура на насекомите не се гледа като на привлекателна храна, за разлика от азиатските култури. Така че, не можем еднозначно да заключим, че това е единственото бъдеще на храните, но това е един добър вариант, при достатъчни научни изследвания, посочи Мариана Тодорова. Според нея са необходими проучвания дали хората, които имат алергии към морски дарове и ракообразни, дали ще проявят алергии и към насекомите.

Когато се направят достатъчно научни изследвания и данни как влияят и как се понасят от организма, биха могли да са добра алтернатива за фуражни храни и за протеини за хората, които са отворени към подобен тип консумация.

„Ако ние в един момент постигнем отглеждане на чист протеин чрез стволови клетки на достатъчно ниска цена и там генната модификация е сведена до минимум, тоест, доказано не е вредно, може да бъде избран този вариант. Но, ако има съмнения, че именно генната модификация влияе фатално на нашите гени, тоест, приемайки такава храна, ние променяме и нашите гени, този вариант ще бъде отречен и по-скоро ще се прибегне до употребата на протеини от насекоми, или ако започне да се прави изкуствен протеин от 3D принтери, или по друг начин. Има много възможности“, коментира още Тодорова.

Климатичните промени , засушаването, осъзнаването на това, че водата, която се консумира от животните е много, въглеродният отпечатък – всичко това би ускорило процеса по търсене на алтернативни източници на протеини.

Как ЕС решава дали една храна е безопасна за консумация?

След приемането на двата регламента за изпълнение, в публичното пространство се появиха много спекулации и фалшиви новини, свързани с консумацията на насекоми. В отговор до БТА от Министерството на земеделието дадоха яснота по някои от най-важните въпроси. От него става ясно, че в ЕС съществуват специфични изисквания относно пускането на пазара на т.нар. „нови храни“. Това може да стане само след извършването на изчерпателна оценка на безопасността от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и издаването на положително становище за нейната употреба, посочват от министерството.

Европейската комисия разрешава и включва нова храна в списъка на Съюза, ако тя отговаря на следните условия:

храната не крие риск за здравето на човека с оглед на наличните научни доказателства;
предвидената употреба на храната не води до заблуда на потребителя, особено когато храната е предназначена да замени друга храна и има значителна промяна в хранителната стойност;
когато храната е предназначена да замени друга храна, не се различава от тази храна в такава степен, че нормалната ѝ консумация да бъде неблагоприятна за потребителя в хранителен аспект.

С двата регламента за изпълнение, приети съответно на 3 януари и 5 януари, се разрешава пускането на пазара на съответните нови храни (домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари) единствено от конкретно определени производители, които са подали заявление до Европейската комисия – това са съответно дружествата Cricket One Co. Ltd, Виетнам и Ynsect NL B.V, Нидерландия.

От Министерството посочват, че правото на Европейския съюз под формата на регламенти, е задължително в своята цялост и се прилага пряко във всички държави членки, като има приоритет пред националното законодателство. В националното законодателство пускането на пазара на нови храни е уредено в Закона за храните и към момента не се налагат промени в някои от законите.

Липсва законодателна уредба за фермите за насекоми

Пред БТА Кремена Дервенкова коментира, че в момента няма законодателна уредба, която да урегулира сектора за производство на насекоми за хранителната промишленост. Към момента само две ферми на територията на ЕС – една в Нидерландия и една във Франция имат право да предлагат насекоми за човешка консумация, добави тя.

Дервенкова заяви, че няма законова уредба, която да позволява на фермите, които отглеждат насекоми в ЕС, да ги предлагат за консумация на хора. По думите ѝ това е много бавна процедура и отнема между две и три години от подаването на заявление до получаването на разрешение.

Има ли в България ферми за насекоми?

В основаната през 2021 г. Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми членуват седем компании - „Азенофф Байотех“ ЕООД, Енто Проджект ЕООД, Суперморио ЕООД, VBF Pro Ltd., М-фотон ЕООД, „Био Стопанство Лопянко“ ЕООД, "Насекомо" АД.

Дервенкова посочи, че секторът е много малък. Българските ферми, които отглеждат насекоми, реализират своята продукция изцяло във фуражната индустрия или като храна за екзотични животни.

От 2017 г. поетапно различни видове насекоми се разрешават за използване във фуражната индустрия и в аквакултурите, каза тя. По думите ѝ, през изпражненията си, насекомите произвеждат почвен подобрител с много високо качество. Той е разрешен в Европейския съюз за използване в биоземеделието. Дервенкова заяви, че ползите от отглеждането на насекоми са много и не бива да се пренебрегва потенциалът им да задоволяват различни нужди и при хората, при животните, в земеделието, в медицината и в козметиката.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коранаВиПовелява

    34 3 Отговор
    ОлгаСадикяжлайна!!!
  • 2 Абе

    53 0 Отговор
    Ай чиститУ !!!
    И да ви е буболечково новото миню !
  • 3 хаберих

    5 18 Отговор
    Замърсяването на въздуха се състои от органични и неорганични вещества, които се въвеждат в атмосферата и представляват опасност за здравето на хората и екосистемата. Замърсителите произлизат от природни и човешки източници.
    Основните замърсители на въздуха с въздействие върху кожата включват слънчевата ултравиолетова радиация, полицикличните ароматни въглеводороди, летливи органични съединения, азотни оксиди, прахови частици, цигарен дим и други.
  • 4 Айде, айде...

    41 4 Отговор
    Ядът като няма друго какво да ядът!!!!
  • 5 шегичка

    38 0 Отговор
    Хехе отглеждам еко насекоми и евтинко ги давам хлебарка левче.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Прозорецът

    69 2 Отговор
    На Овертон! И още има хора, които не могат да допуснат, че конспирациите се случват пред очите им.
    Ами - да ви е сладко!

    Коментиран от #13

  • 8 ами да кажа

    34 1 Отговор
    нали трябва да ни изтребват който трябва ще яде каквото трябва останалите за кофата а насекомите ще са трудно контролирано звено а и организма на човека ще трябва да се нагажда поне 100 години
  • 9 Хихихи..

    76 3 Отговор
    Ботьов,Левски и Стамболов затуй ли дигаха революции - да ядем буболечки и да подскачаме по гей-паради? Язък за трудовата им дейност..
  • 10 Гледайте

    33 2 Отговор
    В You tube "Без насекоми в храната с адв.Нина Ламбова"
  • 11 ТаУмВзе

    58 2 Отговор
    Жендърите да си папкат, каквито насекоми им заповядат! Тук хората ядът Храна, доколкото е възможно де.
  • 12 Зелена муха л....ка

    50 2 Отговор
    Според мен и л....а са полезни и вкусни. Лай.ен да ги предложи на европейците.

    ..
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 0 Отговор

    До коментар #7 от "Прозорецът":

    Прозорецът в края си показва
    КАНИБАЛИЗЪМ сред хората , като нещо което може да стане н
    НОРМА НА ПОВЕДЕНИЕ ‼️

    Коментиран от #20

  • 14 Моарейн

    57 0 Отговор
    Мда, пропагандата и индоктринирането вървят със страшна сила! Днес ни убеждават напоително, колко е хубаво да ядеш насекоми, утре ще кажат колко е важно да се ядем само веднъж на два дни, след това - да се откажем от някои от правата си, после от други и така, докато най-накрая стигнем до "доброволната" евтаназия, защото вече сме слаби и немощни и не можем да допринасяме за общото благо. Само въпрос на време е поредната невероятна конспиративна теория да се превърне в ужасяваща реалност.
  • 15 Хахаха

    53 2 Отговор
    Преди пишеха статии, че водораслите са храната на бъдещето, сега имат нова "дъвка" - насекомите.
  • 16 Селяк

    22 2 Отговор
    Епа Боко евроатлантико да каже.Ако Боко Т каже,че требва да се ручат скакауци, че ги ручаме
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Коментар

    40 3 Отговор
    Да си ги ядат рептилите...
    Аз такова няма да ям.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТаУмВзе

    12 10 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Вече има ресторант в Лос Анджелис с човешко месо. Мерил Стрийп се кефи дроб да си хапва. Изобще не се бъзикам.
  • 21 Пич

    31 1 Отговор
    До този момент не съм предполагал за себе си , че ще ми се прииска да извърша убийство ! Е да видиш ти..... тези списвачи ако ми паднат.....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тизе

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Копейкин чорай.бето":

    Не се възбуждаш , защо мозъка ти е като на насекомин..... Значи , канибал идваш , като ги джвакаш...
  • 25 Питам:

    30 0 Отговор
    Насекомите за консумация от Щастливи ферми ли ще са и хуманно ли ще ги умъртвяваме по евростандартите?
  • 26 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 12 Отговор
    Проблема, който налага търсенето на алтернативни храни идва от прекомерното увеличение на населението на Земята. Когато станем 20 милиарда и насекомите няма да ни помогнат!
  • 27 МАРКСИСТ

    9 6 Отговор
    КАКВО ЩЕ ЯДЕШ ПРИ ЯДРЕН АПОКАЛИПСИС??????? НАСЕКОМИ!!! На Пунин се объркаха плановете, за бързо заавладяване на Украйна, и украинците да ги посрещнат с прегръдка. Но и на САЩ се провалиха плановете за бърз фалит на Русия и сваляне на Пунин от плутокрацията и прозападно правителство. Сега отчитат съветизация на руското население, дори. ................... ..................... Но капитализмът е във смъртна фаза, и е ясно бъдещето развитие на конкурентни на САЩ икономики. Това може да се спре само с ядрен апокалипсис, запазване на научните постижения само за атлантическият елит, а за другите ИГРИ НА ГЛАДЪТ. И БИБЛИЯТА НИ КАЗВА БЪДЕЩЕТО, ТО НЕ Е ОПТИМИСТИЧНО.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Наско

    6 21 Отговор
    Всички животински продукти в магазина са боклуци, а преработените са си направо отрова. Да ядеш чисти животински продукти можеш само ако сам си гледаш животните и ги храниш с растения, които също сам си гледал. Тук идва и въпроса готов ли си да си колиш животните, които си гледал толкова време. Аз не съм. Затова съм готов да мина на насекоми. Щом са толкова полезни както за човека, така и за опазването на планетата. Не съм нито чревоугодник, нито някакъв разглезен лигльо, че да се дърпам като дете. С модерните технологии със сигурност ще ги направят и вкусни, така че единствената пречка остава някаква идея в ума. Който остане роб на нея ще си понесе последствията, защото хормоните и антибиотиците в месото ще го направят част от статистиката с неизбежните хронични заболявания след определена възраст. Който има акъл и смелост да изгони тази идея от съзнанието си ще се спаси от тези проблеми, пък нека "нормалните" болни му се смеят.

    Коментиран от #40

  • 32 Я па тия!?

    4 5 Отговор
    най т..пия в България Резидента плюска свински черва, и джолани!!! Като почнете да го храните със гъсеници и торни червей /каквото заслужава/ и аз почвам....
  • 33 Студопор

    25 1 Отговор
    Много рязко, откакто ЕС разреши употребата на насекоми в хранителните продукти, българските медии вместо да скочат против това или поне да запазят неутралитет, започнаха едва ли не да ни рекламират колко е полезно и какви са предимствата от яденето на насекоми.

    Не, благодаря! Яжте си ги вие! В крайна сметка, който иска да яде щурци и скакалци - никой не можеше да го спре и до сега. Това, че не се предлагат по българските ресторанти не значи, че не можеш да отидеш на някое поле и да си наловиш, каквото ти душа иска. А ако си от София - вечерята сама си изпълзява от канала...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 бай Дън

    6 0 Отговор
    михлюзи
  • 36 иновации

    8 1 Отговор
    Усилено се работи върху получаване на качествен дървен материал от дървеници.
  • 37 ПОДГОТВЯТ ВИ ДЕЦА

    10 2 Отговор
    НЯМА ДА ГОНИТЕ ХЛЕБАРКИТЕ....................ОТГЛЕЖДАЙТЕ ГИ ЗА ДА НЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД.!
  • 38 Верно ли

    6 1 Отговор
    Къде е списвачката на Зелето Емилия Милчева да се изкаже по тази "фалшива" новина!!!
  • 39 Новус човекус

    15 1 Отговор
    Всеки ден нова свинщина. 2030, не притежавам нищо. Нямам семейство. Ходя гол и бос, ям хлебарки и скакалци. Нямам и пол даже, а си избирам от 30те нови, за всеки ден от месеца. Набучен съм с 18 бустера и съм щастлив, защото живея по заветите на баба урсулица и бил ге. Йзера
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Булекзит!

    8 2 Отговор
    Понеже от ЕС са пределно наясно с нежеланието на хората да ядат насекоми ще ни ги пробутат тихомълком като протеинови добавки към брашна, колбаси и каквото там се сетят. В началото ще ги пишат на етикета, ама у нас контрол няма, така че каквото и да пишат, то рядко има нещо общо с истината. Та ще ги проядем и още как, без да разберем даже...
    Дето писа колегата, не са решили, не са ни дали и л..на да ядем.
    Тоя съюз е една лобистка кочина, проводник на античовешки и псевдонаучни доктрини, развъдник на корупция и пълен с новия интернационал. Комунизмът се върна в родината си...
    Новият човек няма да знае от кой пол е, как да се държи, в какво да вярва, какво да яде, вместо това ще попива по цял ден пропаганда и ще скандира с патос лозунгите на Партията...
  • 42 Случайности няма!!!

    5 0 Отговор
    Френска фирма отглеждаща насекомите които са разрешени за консумация от ЕК си е платила за това 1 000 000 евро
  • 43 зеленчук

    4 1 Отговор
    Нищо не пише за бълхите и въшките-стават ли,не стават ли?Щото са лесни за отглеждане в домашни условия.
  • 44 Гост

    5 1 Отговор
    Яжте си ги.Аз съм сложил пържоли на барбекюто.
  • 45 Боже Боже

    4 0 Отговор
    Пълно безумие.Спрете се,много сте грижовни за здравето ни.Погрижете се да имаме нормален живот,със сериозно здравеопазване,по високи доходи и ред други по важни неща които ще помогнат за здравето ни,а не насекомите.
  • 46 Урсуса

    3 1 Отговор
    Зобайте буболечки, евроатлантици !
  • 47 11112222333

    4 1 Отговор
    Днес насекоми ядат близо 2 млрд. души по целия свят- тези два милиарда нямат достъп до течаща вода
  • 48 Доктор Ох сърби

    2 1 Отговор
    Както си обичаме жабешки бутчета, бели бъбреци, пача, шкембе, охлюви, скариди, водорасли и др. подобни, така ще заобичаме и бръмбарите. Обективно погледнато, не трябва да се чистят от вътрешности, не са зеленилки, наторявани с химикали или естествен тор, не са и морски организми плували в замърсените води. Отначало може да ни ги предлагат в по-приемлив вид - бъргъри, колбаси, пастети и т.н., а после ще започнем да ги хапваме и направо - като пуканки или семки :) Всичко е в главите ни, а те са пълни с предразсъдъци. Аз лично смятам да започна с хлебарките в къщи и вече съм се спрял на няколко рецепти :)
    Добър апетит :)

    Коментиран от #49

  • 49 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Доктор Ох сърби":

    Може да си ги отглеждаш хлебарките под фотоволтаиците.

    Коментиран от #50

  • 50 Доктор Ох сърби

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Страхотна идея.
    Ако някога се свържем, имаш една купичка от мен :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол