Last news in Fakti

5 Март, 2024 12:49 1 153 17

Аграрен икономист: Храната е сложен феномен, въпрос на култура, качествената храна е скъпа

  • храна-
  • зеленчуци-
  • мляко

Цената на пресните зеленчуци да започва да пада, но при млякото не се очаква такава тенденция, прогнозира Огнян Боюклиев

Аграрен икономист: Храната е сложен феномен, въпрос на култура, качествената храна е скъпа  - 1

Липсата на правила при доставките на храни вдига цените. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев.

"Вътев защитаваше тези идеи преди 9 месеца - за създаване на аграрна камара, която по веригата да обедини всички, а видяхме, че се разединихме ", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той е категоричен, че не трябва млякото да е 90 ст. за литър свежо, да излиза пакетирано на 2,40 лв., а в магазина на рафта да стига 4 лв.

Един от проблемите, които икономистът посочи е, че у нас фермерът, който произвежда мляко, си купува от търговци фуража, което оскъпява продукцията. Все пак в Добричко вече има практики за затворен цикъл: фураж-мляко, месо-магазинна мрежа.

Високите цени в магазина се получават и при несезонните продукти. Затова доц. Боюклиев призова да не се изненадваме от 9 лв. за килограм пресни картофи, на които още не им е сезонът.

"Храната е сложен феномен, въпрос на култура. Качествената храна е скъпа храна, не е начинът да натискаме крайната цена, а да има скъсяване на връзката производител - потребител", призова икономистът.

"Голяма част от млечните продукти не са от свежо мляко, а от вносно или млечни суроватки, това трябва да бъде написано ясно, това не е задължително отрова или нискокачествен продукт, това е заместител. Има стратегия на ЕС и можем да я приложим - да знаем откъде е млякото, къде е преработено и какви са цените. Трябва да знам, че консумирам свински бут от Елена, от такава порода свиня, а не да ми правят свински бут с внесено от Германия месо - това е мошеничество", каза още доц. Огнян Боюклиев.

Прогнозата му е цената на пресните зеленчуци да започне да пада, но при млякото не се очаква такава тенденция.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 има производители и

    12 0 Отговор
    търговци за раз стрел

    Коментиран от #2

  • 2 Сусу Манарата

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "има производители и":

    Не, за разчекване.
  • 3 Селски бек

    11 3 Отговор
    Храната от ТКЗС беше евтина и качествена! Ама от тия часове си бягал да продаваш дънки от корекома, затова сега плещиш глупости.

    Коментиран от #13

  • 4 всичко е менте

    10 0 Отговор
    Какво мляко ,какво месо .Та животните в държавата ни са под милион а месото и мляко по магазините имаме и да продаваме в Китай
  • 5 редник

    8 0 Отговор
    / Прогнозата му е цената на пресните зеленчуци да започне да пада.../

    Моята прогноза е, че юли-август цените ще са най-ниски, но след това ще започнат да се покачват... 😉
  • 6 коци

    8 4 Отговор
    няма ткзс хора които да работят на трудов ден те измряха сега да ви хранят полицаи военни жандармеристи и пожарникари

    Коментиран от #10

  • 7 ннннннннн

    11 0 Отговор
    Да,така е,храните в магазините и по пазарите са твърде скъпи за бедния народ. Но кривителството нищо не прави по въпроса,българите да живеят,а не постоянно да оцеляват седмица за седмица.

    Коментиран от #17

  • 8 щъркел

    6 3 Отговор
    да ви хранят полицаи, военни, жандармеристи и пожарникари....С КАКВО ДА НИ ХРАНЯТ? С ПАЛКИ ИЛИ С ПОЖАРОГАСИТЕЛИ?
  • 9 Голям зор

    11 0 Отговор
    Вчера ни говорят за наднормено тегло но никой не спомена че 90%която ни се предлага е най некачествена.Силитра бол,Ета на макс и народа тъпче ли тъпче и после дебели.
  • 10 Ей смешко

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "коци":

    По времето на ТКЗС да не би да е нямало - полицаи, военни и пожарникари? Пак се опита да блеснеш, ама не се получи!
  • 11 къде са отговорните

    9 0 Отговор
    Къде са онези, които трябва да следят качеството на храните.
    Храним се само с ментата. Почти всички продукти се обработват така, че да имат дълъг срок на годност. А какво причиняват тези "безопасни" отрови, никой не се интересува.
    Единствено лекарите могат да кажат, колко много хора се разболяват от рак на стомаха, на дебелото черво, на кръвта, на всичко. И да.....присъединявам се към коментари 1 и 2.
  • 12 Пешо

    6 0 Отговор
    Новите екологични закони форматират света според нуждите на корпорацийте. Аман от клоуни 30 години къде ги намират и не свършват ...
  • 13 Ами ти

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Селски бек":

    навит ли си да бачкаш в текезесето?
  • 14 Тодор

    5 2 Отговор
    Христоматиен пример за изперкал "експерт".Колкото пъти съм го слушал, нищо градивно не съм научил.
    То и аз мога да критикувам отстрани и да казвам в коя държава как е.Проблемът, че такива образи получават заплати за нищонеправенето си.
  • 15 ИНЖ1

    8 0 Отговор
    След като субсидиите отиват в зърнарите, няма да има за месо, мляко, плодове и зеленчуци. ЕС и дава достатъчно субсидии, но на местна почва явно не можем да ги разпределим разумно.
  • 16 Вярно говори икономиста

    1 0 Отговор
    същото е с бирата . 19 завода бълват тонове бира всяка седмица . шише за джоба с капачка за украйна , с награди , 1л, 2л, 4л, стекче , бидонче . който пие 10 л завършва с кисти на задника . дали слагат веро за мехурчета и консерванти и отрови - нямам справка . Та англииска или чешка бира е Качествена и по скъпа . Сега по качествена била по ресторантите домашно производство . Така е и с други стоки . Преко морала и на ръба на закона . Търгаш е модерна гад . Измъква парите и сочи качествата . хахахаха и с 2 в едно е така . поява на правосъдни проблеми .
  • 17 ЧИЧО

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ннннннннн":

    А скъпите храни дали са качествени? Не ми се вярва. От къде на къде в един магазин месото примерно е 15 лв, а в другия 25.свинята си е една. За какво качество говорим?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове