Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 11:18 1 163 20

Младежкото БСП: Партията вече не е майка, а мащеха на своите младежи. Наказва различията с политическа гилотина

  • майка-
  • мащеха-
  • различия-
  • гилотина-
  • младежко обединение в бсп

Това действие, подкрепено от голяма част от ръководството на БСП и лично от председателя на партията г-жа Корнелия Нинова затвърди огромния разрив между ръководството на партията и нейните млади членове, на които през последните дни бе преподаден „урок по послушание“, коментират от младежкото БСП изключването на млади социалисти

Младежкото БСП: Партията вече не е майка, а мащеха на своите младежи. Наказва различията с политическа гилотина - 1
Снимка: БГНЕС

"БСП вече не е майка, а мащеха на своите младежи. Партията, която винаги е била носител на революционни и солидарни идеи, на несъгласие с несправедливостите и гарантирана защита за всеки, се превърна в партията, която наказва различията с политическа гилотина". Това се казва в официална позиция на младежката организация на БСП. Повод за позицията е изключването на млади социалисти от страна на Конгреса на Столетницата. Според младежкото обединение
"без предупреждение, в последните минути на заседанието, без да бъдат уведомени или предупредени за това предложение, те бяха изключени от редиците на партия, за която са работили всеотдайно и безкористно с години".

Ето и пълния текст на позицията на Младежкото БСП

П О З И Ц И Я

на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП

по повод налагането на мярка за партийно въздействие „изключване“ на млади социалисти от страна на Конгреса на БСП

На 11 февруари 2023 година се проведе Заседание на 50-тия Конгрес на Българската социалистическа партия. На него, по предложение на делегата Таско Ерменков, беше наложена мярка за партийно въздействие „изключване“ на 14 членове на БСП. Сред тях бяха 5 настоящи членове на Младежкото обединение в БСП, както и 5 бивши членове на организацията, които отскоро вече не са в младежка възраст.

Националният съвет на Младежкото обединение в БСП се обявява против изключването на тези членове на БСП и настоява за преразглеждане на решението на Конгреса на БСП в най-кратки срокове.

Сред изключените членове на нашата младежка общност има хора със забележителни качества и политически опит, които и в този момент заемат различни позиции в редица институции. Сред тях е бившият председател на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски, бившият зам.-председател на организацията Атанас Атанасов, най-младият общински съветник в настоящия Столичен общински съвет и бивш председател на Градския съвет на МО в БСП – София Петко Димитров, настоящият главен секретар на Община Перник Мартин Жлябинков, Ленко Петканин, председател на Градския съвет на МО в БСП – София между 2014 и 2018 година, Петя Михалевска, член на НС на БСП, избрана от същия 50-ти Конгрес на БСП с най-голямо доверие от всички младежи, Петър Витанов, настоящ председател на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, Ралица Андреева, настоящ общински съветник в Община Перник, Ана Пиринска, член на БСП, която доскоро беше част от МО в БСП и неговите структури.

На последното заседание на 50-тия Конгрес на БСП тяхното членство в партията беше прекратено без да им бъде дадена никаква възможност да се защитят и да бъдат подложени на справедлив процес. Без предупреждение, в последните минути на заседанието, без да бъдат уведомени или предупредени за това предложение, те бяха изключени от редиците на партия, за която са работили всеотдайно и безкористно с години. Записите от заседанието, налични в медийното пространство, показват, че решението е взето със съмнително наличие на кворум и още по-противоречиво преброяване на гласовете в залата, което показа очевидна злоупотреба при калкулацията на крайния резултат.

Това действие, подкрепено от голяма част от ръководството на БСП и лично от председателя на партията г-жа Корнелия Нинова затвърди огромния разрив между ръководството на партията и нейните млади членове, на които през последните дни бе преподаден „урок по послушание“. Посланието, което това решение утвърди сред голяма част от младежите в БСП, е че смелостта да мислиш различно и да го заявяваш е порок. Според делегатите на това заседание, гласували „За“ изключването на тези членове, дързостта да се бориш за това, в което вярваш, отстъпва пред комфорта да бъдеш харесван от силните на деня. На същото това заседание на Конгреса на БСП лидерът на партията сподели в своята реч, че със своите действия и решения дава път на младите. Два часа по-късно тя и ръководството на БСП показаха, че пътят на младите и несъгласните в БСП води извън партията, а в нея има място и развитие само за съгласните и послушните.

БСП вече не е майка, а мащеха на своите младежи. Партията, която винаги е била носител на революционни и солидарни идеи, на несъгласие с несправедливостите и гарантирана защита за всеки, се превърна в партията, която наказва различията с политическа гилотина.

Младежкото обединение в БСП се гордее с това, че сме организация, където различни хора с разнородни мнения могат без притеснение от последствия и гонения да дебатират за своите възгледи. В нашата общност няма място за омраза, наказания за свободата на изразяване и дисциплинарни мерки, наложени без справедлив процес. За да може Младежкото обединение в БСП да оцелее и да бъде пристан на онези идеи на равенство и солидарност, то има нужда от гарант за справедливост, който беше безсрамно потъпкан по време на това заседание на Конгреса.

Призоваваме председателя на БСП Корнелия Нинова, ръководството на партията и делегатите на 50-тия Конгрес на БСП, които гласуваха „За“ изключването на тези членове на нашата общност, да преразгледат тази мярка и да поправят тази недопустима грешка в най-кратки срокове.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 1 Отговор
    Корни е изпята песен.
  • 2 тр5тр

    24 1 Отговор
    В БСП цари абсолютен диктат. Нинова върна сталинизма.
    То в Бг сталинизмът никога не си е отивал- прокуратурата сталинистка, съдът сталинистки, партиите сталинистки... Къде ви е демокрацията, ей?!
  • 3 Несправедливо подложени на гавра

    16 0 Отговор
    С разиграване на цирк и изключване. От страна на почто нелигитиното ръководството на БСП.
  • 4 Кабамилионеров

    20 0 Отговор
    Корни е време да се върне при нас,...в С.Д.с и заедно да си кра...де.ме....ех мечти от времето на синята идея....
  • 5 12340

    7 1 Отговор
    "... Който жали тоягата--мрази чедото си!..."
  • 6 Гого

    12 8 Отговор
    БСП е пародия на ПОЛИТИЧЕСКО формирование, както и опонентите им от ГЕРБ, ПП, ДБ... КОЙТО ИМА ЧЕСТ И ЗДРАВ РАЗУМ, ГЛАСУВА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Върколак

    9 5 Отговор
    Махайте я тази разсипница от поста и от нац съвет. Подложи се на американските марионетки за собственото си рахатуване и за едната американска виза!

    Коментиран от #16

  • 9 Коко

    5 2 Отговор
    Като имате различия какво търсите там Я идете в ГЕРБ ДПС ДБ или пп да видите какво е диктатура и а си отвориш устата изгаряш.

    Коментиран от #11

  • 10 Минева

    8 0 Отговор
    Трябва ли да има младежко БСП в партията на баба марийка
  • 11 Диктатурата в БСП ?

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Коко":

    Може но само на социалистите към ръководството.
  • 12 КОИТО СА ЗА ЗАТВОРА ТРЯБВА ДАСЕ ИЗКЛЮЧАТ

    2 2 Отговор
    КОИТО СА ПРЕДАТЕЛИ ДА СЕ ИЗГОНЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ НАПРИМЕР ЗА СИБИР ТОВА СА ПОПТОДОРОВА СТАНИШЕФ И ПИРИНСКИ ! ОЩЕ СЕГА !
  • 13 МЛАДЕЖКОТО БСП ПРИ ХИТЛЕР

    3 0 Отговор
    Е БИЛО ХИТЛЕРЮГЕНД В ГЕРБ БЕЗ НЕГО НЕ МОГАТ , ТАМ Е ЦВЕТА НА НАЦИЯТА ЗА ЗАТВОРА !
  • 14 Георги Близа шки

    0 1 Отговор
    “ Президентът Румен Радев е добронамерен в стремежа си да разреши проблема с етническия вот, който идва от чужбина, но му липсва политически опит. „
  • 15 МЛАДЕЖКОТО БСП И ГЕРБ СА КОМСОМОЛЦИТЕ

    2 0 Отговор
    КОИТО СЕ ГОТВЯТ ЗА КРАДЦИ , А ПАРТИИТЕ ИМ ОСИГУРЯВАТ ЗАКОННОСТ НА ОБИРИТЕ И ГРАБЕЖИТЕ !
  • 16 В голяма грешка си

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Върколак":

    Корнелия Нинова държи стабилна партията,а вътрешната опозиция се стреми да я унищожи.Трябва да има приемственост,но младежите мислят,че светът започва от тях.Тези младежи,много ми приличат на тези от ПП,дето само приказват и обещават,но промяната в главите им е да чегъртат и унищожават,а не да създават.От две години слушам да се махне Гешев,да се махне Борисов.Сега започнаха и с да се махне Нинова.После?!После ще му мислят.Ама те имат хоризонт пред себе си,а ние,по-възрастните,искаме СЕГА,СЕГАда се случват нещата.Пък те--обещания за ИМАГЕНЕРНО БЪДЕЩЕ. Мерси!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДОБРЕВ ПРАВИЛНО БЕШЕ ИЗФЪШКАН

    2 0 Отговор
    ................................ ВРЕМЕТО ГО ДОКАЗА !
  • 19 ГЕРГОВ НЕ БЕШЕ ЛИ ЗА ГОНЕНЕ ?

    2 0 Отговор
    МИ ТОЙ Е ЗА КОНЦЛАГЕР !
  • 20 жибляна

    0 0 Отговор
    Младежите бързат да лапат кинти,лапат лапат кинти -рано им е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол