Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 20:51 1 364 16

МВР и ДАНС ще следят отдаването под наем на плажовете у нас

  • плажове-
  • наем-
  • мвр-
  • данс

Общо 100 са неохраняемите плажове по Черноморието. От тях за 21 в следващите седмици ще бъдат проведени процедури за отдаване под наем. Някои от ивиците са малки, но има и много атрактивни и посещавани от туристите, към които от години има сериозни апетити

МВР и ДАНС ще следят отдаването под наем на плажовете у нас - 1

За първи път МВР, ДАНС и антикорупционната комисия ще следят как се отдават плажовете под наем у нас. Процедурите започват през март и ще заменят по-дългосрочните концесии.

Общо 100 са неохраняемите плажове по Черноморието. От тях за 21 в следващите седмици ще бъдат проведени процедури за отдаване под наем. Някои от ивиците са малки, но има и много атрактивни и посещавани от туристите, към които от години има сериозни апетити.

За други пет плажа, като Южният на Сарафово, още се водят съдебни битки. Ако делата приключат до края на месеца, на тези ивици също ще бъдат потърсени стопани.

А защо под наем, а не на концесия?

В списъка с плажовете, на които се търсят нови стопани, са едни от най-атрактивните ивици на юг. Плаж Перла и плажът пред Международния младежки център в Приморско са обградени от стотици квадратни метри пясъчни дюни и много хотели. Няколко кандидати се очаква да участват в търга за плажа на ММЦ-Приморско, който е с пясъчна ивица, дълга над километър. Отново на търг е и плажът при устието на река Велека.

С петиция и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, природозащитници спряха отдаването му на концесия за дълъг период поради риск от застрояване.

"Да отправя един апел към всички държавни и общински органи и институции да действат съвместно с бизнеса, така щото да предложим на туристите не просто свободен и безплатен достъп до плажовете, ами една устойчива и качествена услуга", заяви пред БТВ Филип Баров, бивш наемател на плаж Устието на река Велека.

Именно с по-краткия петгодишен период на наемите може се да осигури по-ефективен контрол върху плажовете, смята служебният министър на туризма.

"И сме приели един иновативен подход - на търговете ще присъстват представители на службите МВР, ДАНС и на Антикорупционната комисия. Те ще се и записват. По този начин не може да падне и капка съмнение и сянка за това как ние отдаваме плажовете ни", съобщи служебният министър на туризма Илин Димитров.

Процедурата за концесия на един от малките плажове във Варна е отворена в продължение на 15 месеца, но не се появява нито един кандидат. Сега плажът се отдава под наем с надеждата да му бъде намерен стопанин.

Ако това не се случи, тежестта по обезпечаването му ще падне върху държавата. Плажовете без стопани във Варненско са 34, като процедурата за осигуряване на спасители от областния управител вече е в ход.

"Надявам се тя да приключи най-късно в края на март или началото на април, за да може в началото на сезона да сме подсигурили вече всички плажове със спасители", отбеляза областният управител на Варна Марио Смърков.

Под наем ще бъдат отдадени всички плажове, за които има инвестиционен интерес, уточниха от Министерството на туризма.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    15 0 Отговор
    Абе ДАНС манс не трябва ли да се занимават с държавната сигурност,а не да се занимават с плажните сергии,във всяко министерство в България има офис с американски чиновник който преглежда документацията преди да стигне до съответния министър
  • 2 Много

    13 0 Отговор
    простотии в паника от това , което предстои !
  • 3 Мутата

    10 0 Отговор
    Пропусна ли са и горските.
  • 4 Винкело

    15 0 Отговор
    А тоалетните пак без следене ли остават? Поне на контраразузнаването ги дайте...
  • 5 Генчо-есенния

    11 0 Отговор
    Мойти евракита ще ги дам на гърците,турците, хърватите, испанците дори албанците, но не и на ганчака , после да ме гази по пътищата с печалбата и новата есенна ем-ка
  • 6 ше пляскат

    8 0 Отговор
    по дупетата: сик, вис, тим...
  • 7 Гост

    11 0 Отговор
    Едни корумпета ще следят (пият кафе с) други корумпета! Хахахаххахаха!
  • 8 4542

    2 0 Отговор
    Къв наем кви пет лева!!! Държавата иска да кяри и от пясъка без стотинка инвестиция....
    После едно вайкане защо били скъпи чадърите!?!!!? вай вай вай
    Дава държавата плажа само срущу задължение да го подържа чист арендатора и да осигурява спасители и цените падат...Държавата си прибира ДДС-то
  • 9 Айде

    5 0 Отговор
    Ауууу! Ами рибките няма ли да броят!?
  • 10 Коч-балкански

    0 0 Отговор
    Рррррррр, беееееееее, Тучччччччччч
  • 11 Име

    0 1 Отговор
    Плажовете са държавни, не знам, по-скоро да има дългосрочни наеми, но да не е вечна концесия, както и да е. Все пак купуват чадър и тн. - не е нещо специално - но е инвентар.

    Държавата е относително добър стопанин, вече не е ясно кое по-добро.
  • 12 Директора

    6 0 Отговор
    Някой може ли да обясни на властващите какво по дяволите значи ДАНС.
    Да, плажовете у нас определено са заплаха за националната сигурност!!!
  • 13 Даа

    3 0 Отговор
    После ще се включи и Съветът за сигурност към ООН ! За да е всичко тип топ!
  • 14 Георги

    6 0 Отговор
    И какво да им следят като всички мутри ги държат през поставени хора.Ако вземеш плаж те ще ти запалят заведенията и ще те пребият
  • 15 кол

    3 0 Отговор
    Дреме им на маргините кой ще ги наблюдава
  • 16 Вълци и чакали

    1 0 Отговор
    ще пазят стадата с овце !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове