Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 18:42 1 490 16

Иван Шишков възкреси идеята строителството на магистрали да става на концесия

  • концесия-
  • магистрали-
  • строителство

Търси се решение и как да продължи максимално бързо изграждането на АМ „Хемус“ по законов начин, допълни министърът

Иван Шишков възкреси идеята строителството на магистрали да става на концесия - 1

Работна група с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на строителния бранш се предвижда да обсъжда възможностите и вариантите да се изграждат магистрали на концесия.

Това беше обсъдено по време на срещата между министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, ръководството на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „Пътища“. Идеята за работната група беше на регионалния министър. „Единственият вариант да се построят всички магистрали е на концесия“, заяви той и обобщи, че така ще има възможност да се строят два пъти повече пътища.

Председателят на Управителния съвет на ББК „Пътища“ инж. Стефан Чайков приветства идеята и заяви, че Българска браншова камара „Пътища“ подкрепя строителството на концесия. Беше договорено през месец март да се направи дискусионен форум по темата и работната група да започне своите срещи.

Обсъдена беше възможността да бъде създадена и друга работна група, която да разгледа промени в проекта на Закон за ВиК. Коментирана бе възможността „Български ВиК холдинг“ ЕАД да може да финансира безвъзмездно изграждането на публични активи, а не под формата на заем, каквато е единствената законова възможност сега.

Министър Шишков съобщи, че са подписани всички споразумения за индексиране на изпълняваните сега с финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ВиК проекти, с изключение на 3 – за Варна, Бургас и Стара Загора. Комуникацията с тези ВиК дружества продължава. Предстои споразуменията да бъдат съгласувани от Управляващия орган на програмата и индексацията да влезе в сила.

„Всички тези обекти трябва да бъдат завършени и ще бъдат финансирани“, категоричен беше министър Шишков. Той посочи, че ще се търси механизъм да се разплати и индексирането на останалите, но беше категоричен, че индексация на цените по ин хаус договорите не може да има. „Отворени сме на всякакви разговори, но във възможностите на закона и така, че да бъде защитен публичният интерес“, каза още той.

Арх. Шишков заяви, че се прави възможното да се продължи строителството по големите инфраструктурни обекти.

Утре на заседание на Министерския съвет ще се вземе решение за отчуждаване на терени по автомагистрала „Европа“. Това ще даде възможност за строителство и в последния участък от нея – между Сливница и Северната скоростна тангента на София, защото ако няма 50% напредък по него до края на годината, ще бъдат загубени средствата от европейското финансиране за довършването на аутобана.

Предстои пускане в експлоатация на 7 км от лот 1 от скоростния път Мездра - Ботевград. Прави се процедура да се промени проектът на подробен устройствен план, така че вместо кръгови кръстовища да се изградят пътни възли. В участъка Ружинци - Монтана усилено се работи за отчуждаване на терените по трасето.

Тази година ще започне строителство по магистралните участъци Русе - Бяла и обхода на Бяла. В напреднала фаза е процедурата за участъка Бяла - Велико Търново. Подготвя се и обществена поръчка за изготвяне на идеен проект за продължение на магистралата към ГКПП „Маказа“. Такава предстои и за магистралата от Дупница до Северна Македония.

Придвижва се и процедурата по строителството на тунела под Петрохан. Автомагистрала „Черно море“ също е на дневен ред, отчете министър Шишков.

Търси се решение и как да продължи максимално бързо изграждането на АМ „Хемус“ по законов начин, допълни той. И предложи 7 и 8 участък да бъдат разделени на 3 подучастъка, за да може проблемните участъци да бъдат заобиколени, докато се намери законов механизъм, а останалите да бъдат одобрени. До края на седмицата предстои издаване на заповед за одобряване на ПУП за участък 9.

Министърът отново призова представителите на строителния бранш да се търси механизъм за изменение на Закона за устройство на територията, така че незаконното строителство по важните инфраструктурни обекти да бъде обявено за търпимо и работата по тях да продължи. Другата седмица ще бъде излъчена работна група, която да обсъди каква точно промяна в тази посока да бъде записана в закона, след което подготвеният проект да бъде внесен в следващото Народно събрание.

Арх. Шишков обяви, че ще завърши процедурата по обявяване за незаконни на започнатите не по правилата строежи, но няма да прави наказателни постановления, защото според него фирмите нямат вина за създалата се ситуация.

„Разчитам да продължим диалога какъвто беше. За целия бранш ще е добре да намерим механизъм за промяна на ЗУТ. Проблемите са решими“, каза в заключение регионалният министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    22 4 Отговор
    Всеки път кога БСП се докопа до властта се прокарва идеята магистралите да се дадът на концесия и да станат платени. При батко и братко имаше идея да се дострои Тракия с 50-60 километра и ток таксите да се събират от Бургас до София.
  • 2 мнение

    19 3 Отговор
    Забравихме португалците на НДСВ.
    и отново искат освен с винетка ще ни цакат и с такса за магистрала
  • 3 Адам Хилтън

    12 4 Отговор
    Тя цялата ни държава една евтина концесия, дето е скъпа само за местното население - като Хонг Конг.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 9 Отговор
    Браво
  • 5 Мунчо юмручето

    19 6 Отговор
    Само приказки говори тоя нищо не направихте след Борисов окрадохте парите за магистралите и си измислихте някви чували със пари да разнася някой някаде така ония дамаджан се перчеше по телевизията и клепеше празни приказки
  • 6 Ева

    5 17 Отговор
    Спрете да харчите държавните пари за тези проклети магистрали. На никого не трябват. Само за да могат разни трътки да си разхождат мазните телеса насам-натам изхабявате тонове народни пари , които могат да бъдат полезни на държавата във здравеопазването, образованието и повишаване жизнения стандарт.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 В България

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ева":

    Няма здравеопазване, защото значи хората, да не са болни! А целта е, да се пълнят болниците! МЗ е министерство на болниците, не на здравето! Все пари не им стигнаха
  • 9 А какво е

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ева":

    Нивото на образованието? Широки специалисти , неграмотни, без всякаква специализация! Ненужни! Но да се дават, пари, без насрещна престация, полза за обществото и личността! Малко бач, много кинт, за “ здравеопазване “ и “ просвета”
  • 10 Какво е архитект?

    8 2 Отговор
    Старши майстор? А на практика , некадърен художник и неспособен техник, майстор! Но върхът на права и доходи! Напълно незаслужен , у нас!! Като го гледам, Шишков , ми е жал, жал за него! Па като се замисля? Хич през онази работа, не ми е! Пак суверена, като последен, ще плаща и Аз също!
  • 11 Диване

    16 4 Отговор
    Сърбите построиха Ниш Калотино и забравиха. Минаха през зверски терени и вече имат магистрала огледало. Този кривак тепърва ще мисли. Мутрата ви остави парите , проектите и възлагането. Но вие си поискахте и за вас комисионни.Строителя отказа да ги плати втори път и всичко се згромоляса.
  • 12 питам

    10 0 Отговор
    Шишкин, обещаваш ли да пратиш отново комитова да брои камионите
  • 13 позеленял

    13 1 Отговор
    доколкото си спомням , плащаме винетки точно за строителството на магистрали , сега искат освен винетка да плащаме и тол такса , защо ? пак бандитски заигравки със ; закона ; ?
  • 14 Обаче

    6 0 Отговор
    Пътните такси няма да отменят винетките.
    А таксите са по примера на практиките на мобилните оператори или на концесионните плажни чадъри :)
  • 15 Магистралната

    5 0 Отговор
    До преди две години усилено строяха новия ми офис, а сега какво стана.
  • 16 Тити

    7 0 Отговор
    И познайте тази концесия на кой ще бъде дадена на наши хора както плажовете които сега са пълна кочина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове