Last news in Fakti

14 Април, 2024 10:05 1 691 33

Предвиждат скоростта по магистралите у нас да бъде максимум 130 км/ч

  • скорост-
  • магистрали

ТОЛ-камерите да засичат средна скорост и да се ползват от МВР, гласят готвените промени

Предвиждат скоростта по магистралите у нас да бъде максимум 130 км/ч - 1
Снимка: Медиапул

Сериозни промени в Закона за движение по пътищата предвижда проект, публикуван на страницата на НС. Скоростта по магистралите у нас да бъде максимум 130 км/ч, а ТОЛ-камерите да засичат средна скорост и да се ползват от МВР, пише ФОКУС.

Мариян Василев е експерт по авто-мото подготовка. Бил е инструктор, а сега се занимава с международни превози. Изминава хиляди километри месечно и с автомобил и с тежкотоварни камиони. Да се намали скоростта по родните магистрали за Мариян Василев е безсмислено.

"10 км не са такъв фактор. Всяка година вадят статистики, че се повишава смъртността и самите произшествия. Да, но някой направи ли си сметка с колко се е повишил трафикът, а не да правим сметки, колко катастрофи има", пита Мариян Василев, автоексперт, предаде NOVA.

B мoтивитe ĸъм зaĸoнoпpoeĸтa e зaпиcaнo, чe пpeвишeнaтa и нecъoбpaзeнa cĸopocт e пpичинa за повишената смъртност на пътя. Именно първокласните пътища, а не магистралите са проблемни според автоексперта. Намаляването на скоростта по магистралите ще създаде и административна тежест на държавата, а не облекчение за шофьорите, според Василев.

"Смяна на пътни знаци, смяна на закон за движение…ангажимент, който за мен е излишен", посочва той.

Експертът по авто-мото подготовка обаче е съгласен с това ТОЛ-камерите да засичат средна скорост и да се използват от "Пътна полиция" за налагане на глоби при превишаването ѝ.

А що се отнася до друг наболял проблем – незаконните гонки по пътищата и демонстративното каране и снимане на километражи със скорост до 300 км/ч, то според Мариян Василев е нужен нестандартен подход от държавата към тези шофьори. Проектът за промени в Закона за движене по пътищата трябва да мине първо редица обсъждания и няколко гласувания в пленарна зала, преди да бъде обнародван.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    29 11 Отговор
    Идиоти много са 130 км най добре да е до 80 км НЕНОРМАЛНИЦИ

    Коментиран от #3, #31

  • 2 КАТ аванта

    18 5 Отговор
    Сглобката пак, ще ви мине с 200!
  • 3 Ахъм!

    33 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    Най-добре да ги бутаме тези коли.
  • 4 Котката на Шрьодингер

    14 1 Отговор
    Местоположението и скоростта на елементарните частици не могат да се определят едновременно.
  • 5 Гост

    18 24 Отговор
    120 си беше добре, кой ги би по тъпите кратуни навремето да се правят на европейци. Да не споменавам кои пишман експерти го измислиха това вдигане, първо на 130 и после на 140 км.ч. по магистралите.
  • 6 хе хе

    37 1 Отговор
    Вземете първо оправете магистралите. Останах без бъбреци вчера. Парапитеци!
  • 7 дедо Йоцо

    30 0 Отговор
    то и сега караш,друсаш се,и изведнъж-70 км и бабуни..ега ти и магистралите
  • 8 Бат' Бойко

    16 4 Отговор
    Такива хубави магистрали ви оставих , а вие ще намалявате скороста...........
  • 9 Срамота

    30 2 Отговор
    А бе, вие откачени ли сте ? Най-много катастрофи на магистралата ли стават ?
  • 10 Миризлив пор

    25 3 Отговор
    Поредното неадекватно ровене в закона и "измиване на ръцете от страна на КАТ"! По магистралата не убива високата скорост а неадекватните маневри и избиване на комплекси! Ако някой комплексар-учител реши да се прави на герой и се навре с 90-100 в изпреварващата лента колко народ трябва да го заобикаля от дясно? Колко предпоставки за ПТП ще направи? Пак високата скорост ли ще ви е проблем?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 в държаа

    17 0 Отговор
    която една кръпка не може да направи като хората....
  • 13 мдааааа

    16 0 Отговор
    Продължават да се е6aват с хората.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пудели

    14 3 Отговор
    Трябва да се кара бързо за да не се усещат дупките

    Коментиран от #21

  • 16 Опорка

    13 17 Отговор
    Максималната навсякъде по белите страни е около 120. И си има конкретни причини за това.

    Коментиран от #22

  • 17 Хохо Бохо

    30 2 Отговор
    Къде видяхте магистрали? Има селски пътища, с поглъщаща светлината настилка, без маркировка, без светлоотразители по мантинелата. Нощно време при дъжд си е шофиране пи спомени и фантазия. Една бърза разходка до Гърция, Румъния, Сърбия и ще ви покаже разликата в нивото на кражба
  • 18 Не ми трябват големи скорости

    5 0 Отговор
    Ще си купя валяк.

    Коментиран от #26

  • 19 Никой не се

    9 5 Отговор
    наема да вкара изискване леките автомобили да се движат по магистралата МИНИМУМ със 110 км/ч.
  • 20 предвиждат

    19 1 Отговор
    Поредните глупости! Колкото и да ограничат скоростта, тези, бандитите с пари и връзки в КАТ, не се интересуват от това. Георги Семерджиев интересувал ли се е колко е позволената скорост? Колко полицаи са се ползвали от услугите му и съответно са му осигурявали чадър?
  • 21 И сега кво?

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Пудели":

    И после в катафалката знаеш ли как хубаво се усещат дупките?
  • 22 Янко Виа

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Опорка":

    Кои са белите страни,че не се сещам?В Сащ постепенно за 10-15 години минаха от 65мл./ч на 75-85 мл/ч,сметни си ги колко са.Лично аз карам на дълъг път 110-120,най бързо ,безпроблемно и икономично се придважмам,но това си е мое решение,що да ограничаваме тези които искат да карат 140.
  • 23 Факт

    5 5 Отговор
    Карам таралясника с поне 160 рискувайки да се разглоби в движение иначе тия с 200 и нагоре просто ще ме качат на черешата и св. Петър няма да пита за правилника...
  • 24 Шофьор от 100 години

    19 2 Отговор
    Всички знаят къде е заровено кучето на проблема. Не ограничаване на скоростта, не камерите, не пешеходните пътеки, не лошите ни пътища - проблема е в списъка на недосегаемите автомобили и хора в КАТ. Може цялата полиция да се променя и сменя, но тези списъци са вечни и само от време на време, когато някой като онзи от Черни връх изпуши тогава започва да се говори!
  • 25 72620

    8 0 Отговор
    в някои страни от ЕС към които се стремим и са ни за пример по техните магистрали скоростта не е постоянна величина! а е според трафика и водачите са уведомяват във всеки момент !има моменти може да се кара с доста по високи скорости от 160 км в час, но състоянието на пътната настилка и начина по ,който са построени го позволява .да не говорим за пътната им сигнализация и обезопасяване, у нас има участъци от Тракия за /Хемус дори я избягвам / където и 120км са много опасна скорост!после не може водач почти без квалификация да му бъде позволено с такава скорост да се предвижва, не на последно място и ползването на телефони.има безотговорни водачи на мпс ,които си чатят със скорости далеч над 120 км!!! и ни задминават това е страшно !!!и за тези птп никой и не говори причинени от ползване на телефони... правят го дори и органите на реда и много други нарушения забранени от закона ...а трябва да са за пример на обществото ни
  • 26 ПРАВИЛНО

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не ми трябват големи скорости":

    и договор с АПИ си направи да си на далавера като се предвижваш...
  • 27 ждрольо

    5 1 Отговор
    поредната тъпотия на сглобкаджиите... вместо пътища - ограничения, щото е по-лесно...
  • 28 КАТ

    3 0 Отговор
    При 140 настройвам камерата на 151 км/ч. И примерно се хващат около 10/15 МПС-та на час с горница. Повечето карат с 10-20 км/ ч горница. При 130 се настройва над 141 км/ч и се хващат около 40/50 МПС-та. с горница.
  • 29 да де

    3 0 Отговор
    стават смешни с тая средна скорост , дори и изкуствения интелект не може да каже колко е средната скорост и дали по високата или по ниската е застрашило някой на пътя
  • 30 ПРЕДЛАГАМ

    3 0 Отговор
    Да налагат СЕРИОЗНИ ГЛОБИ НА ТАРИКАТИТЕ!
    Обикновено го отнасят тези с малките нарушения.
    Както всичко в България е обърнато!
    Защо и до кога?
  • 31 Горски

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    От София до Варна от 8-10 астрономически часа ли ще трябва да пътува водач с тази скорост? Проблема е, че има "недосегаеми" или някой е човек на някого. Да вземат освен да ги забранят тези автомобили.
  • 32 Простотия

    1 0 Отговор
    Вземете в предвид трафика колко се е увеличил значи трябва да направите пътища и магистрали и дадени да се разширят, а не да се пипа скоростта. Защото магистралата е най безопасностна. Ако не ще излизаме и ще затваряме пътища пак. Или сега на изборите да излизаме и да ги махаме тия кукли.
  • 33 преминаващ

    0 0 Отговор
    и максимум до 4 коли да минават на червено...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове