Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 19:54 3 409 28

Експерти: Касов дефицит от 1,4 млрд. лв. в края на 2022 г., при заложени 7,6 млрд. лв. е истински рекорд

  • дефицит-
  • инфлация-
  • финансов пазар

Оценката на глобалния финансов пазар за състоянието на публичните финанси в страната е оптимистична, се казва в анализ на ОББ

Експерти: Касов дефицит от 1,4 млрд. лв. в края на 2022 г., при заложени 7,6 млрд. лв. е истински рекорд - 1

Истинско постижение е реализираният касов дефицит от 1,4 млрд. лв. (0,8 на сто от прогнозния БВП) в края на 2022 г., при заложен дефицит от 7,6 млрд. лв. в Закона за бюджета,отчитат експертите на Обединена Българска банка (ОББ).

През 2022 г. инфлацията в страната достигна своя пик, но все още намалява твърде бавно, смятат обаче в ОББ, цитирани от БТА.

"През четвъртото тримесечие на 2022 г. годишният прираст на хармонизирания ценови индекс очаквано започна да спада - до 14,3 на сто към декември, или с 1,3 процентни пункта (пр.п.) под пиковата стойност за годината (15,6 на сто през септември). Тази годишна динамика отговаря на средногодишна инфлация от 13 на сто за 2022 г., което е много близо до нашата прогноза от 13,5 на сто", коментира главният икономист на ОББ Емил Калчев.

Базовата инфлация (без храни и енергия) продължи да нараства, достигайки връх от 13,9 на сто през декември. "С други думи ръстът в цените на останалите стоки и услуги придоби собствена динамика и вече не може да се твърди, че се движи от цените на енергията. Просто се завъртя класическа инфлационната спирала, движена от стопанското поведение на производители и потребители, което е насочено към изпреварване на инфлацията. Така предлагащите и търсещите сами допълнително подхранват ръста на цените“, допълва Калчев.

Поради ковид пандемията бюджетните разходи (глобално и у нас) нараснаха, а срещу тях се оказаха по-малко приходи вследствие от спада на икономиката. Последвалата енергийна криза, войната в Украйна и инфлацията избутаха на свой ред публичните разходи нагоре, а у нас към това се добави и политическата нестабилност.

"На този фон истинско постижение е реализираният касов дефицит от 1,4 млрд. лв. (0,8 на сто от прогнозния БВП) в края на 2022 г., при заложен дефицит от 7,6 млрд. лв. в Закона за бюджета. Този добър резултат се получи от леко преизпълнение на приходите и нереализиране на разходите. Бяха спестени значителни капиталови и социални разходи на държавата, разходи за издръжка и др. Явно те са били планирани твърде щедро в бюджета, а в неструктурираната политическа среда едва ли биха били похарчени ефективно. В този ред на мисли положително е и, че не бе приет бюджет за 2023 г., а ще се прилага този за миналата година.“, заключва Емил Калчев.

Успешната емисия на еврооблигации за 1,5 млрд. евро на 15 януари т.г., които ще бъдат използвани за погасяване стар дълг и няма да увеличат задълженията на държавата, дава оценката на глобалния финансов пазар за състоянието на публичните финанси в страната и тя изглежда далеч по-оптимистична от тона на фактически започналата предизборна кампания, пише в анализа на ОББ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    13 2 Отговор
    Малее.., ма вие отличници, бе...
    То България ..,,цъфнала и вързала,,...
  • 2 Да, бе

    29 4 Отговор
    Нормално, все пак онуй бездомното не е министър на финансите и чак такива пари за крадене няма в края на годината.
  • 3 Хохо Бохо

    30 9 Отговор
    Нормално.
    Тиквата не можа да краде, както си знае...

    Коментиран от #22

  • 4 12343211

    14 1 Отговор
    Бяха спестени значителни капиталови и социални разходи на държавата, разходи за издръжка и др...
  • 5 Лост

    24 1 Отговор
    Тези специалисти от ОББ да обяснят, защо при такива големи печалби банките пак вдигат таксите?
  • 6 Некадърни крадци

    15 1 Отговор
    Вижте инфлацията май само с нея може да се хвалите! Прости, ненормални, некадърници!
  • 7 Рекорд ?????

    12 4 Отговор
    За калпавите експерти е рекорд а за истински експерти, трагедия за не използвани средсва в огромен мащаб. Да не коментират лаици икономисти.
  • 8 Петър Славов

    10 2 Отговор
    При 30 процента инфлация, което означава че приходите нарастват рязко, а в същото време разхидите са фиксирани от закона за бюджета и баба може. Да му мисли народонаселението
  • 9 Хаха

    9 3 Отговор
    Еми не разбрах като толкова са оптимистични нещата защо в края на годината се вдигнаха банковите такси, а се приказва под сурдинка, че март след като се събират всички банки акционерите пак ще си гласуват ново вдигане на таксите. А това знаем се прави когато пазара е несигурен и за да компенсират загубите от кредите товарят таксите.
  • 10 Разликата,

    2 1 Отговор
    Е кражба, от суверенът, бе “ специалист”. Казваше му се длъжностно присвояване, през соца! А къде са парите?

    Коментиран от #14

  • 11 вртфре

    12 2 Отговор
    Пак са крали. При 30 % инфлация ( а те са и повече) само от данъците трябваше да има не дефицит а излишък. Но като сметнем че от нашите пари хранят укрите и 1 милиард "подариха" на бандера фашистите, само 1,5 милиарда дълг са ни осигурили да имаме всички българи да връщаме. Ще бачкаме всички за да храним бандера фашистите, защото на ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС им се иска Мустафата да ги хареса. Ние ще бачкаме за без пари за да може крадците от парламента да правят подаръци.
  • 12 БЮДЖЕТЪТ

    2 2 Отговор
    💲Бюджет 2019г. БВП нараства с 3,4%, 💲инфлация 2,5%, страната.
    💲Излишъкът по текущата сметка възлиза 2,5млрд.евро или 4% от БВП
    💥Сравнението прави излишни коментарите.😉😉

    Коментиран от #18

  • 13 Народът

    5 0 Отговор
    Последният , по веригата плаща ! Защо вдигнаха пенсиите, над осигурителният доход? За да не страда номенклатурата! А тези, с реялният принос, на минимална пенсия! Кво да правим? Да ги “ величяем”?!
  • 14 За разлика от теб, някои хора разбират

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Разликата,":

    Прочети си коментара, после статията и ако не си разбрал, някоя друга книжка по икономика и тогава пак тука.
  • 15 Едни индианци други работи казаха

    10 5 Отговор
    Чакай бе герберистите други работи казаха..считай Асен Василев какъв бюджет им е направил да издържи и войната в Украйна без проблеми
  • 16 Смъртоносна опасност

    13 1 Отговор
    Много ги боли милиционерите народа да не разбере че и нормални хора могат да управляват държавата
  • 17 Защо

    0 0 Отговор
    Над 70 процента, от България не гласува? Заради стирът и методите Ви, на управление, нали?! Еий няма такава, или греша?! А ма няма, как се забогатява, от власт, от слугата! Знам една, но да не предизвиквам… където живеят в землянките и
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всичките

    3 3 Отговор
    Упоменати, от “ експерта” средства, са извадени, от оборот, и са в бюджета ! И в резултат - рецесия
  • 20 Аноним

    7 1 Отговор
    С вдигането на цените колко ДДС влиза в държавата умници
  • 21 Това е спекулация

    2 1 Отговор
    Всеки е заел някаква ниша в пазара и гледа да има и за държавата и за своя бизнес горко на самите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хххх

    1 1 Отговор
    Пълни глупости...
  • 24 БЮДЖЕТЪТ

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "всдефрд":

    Можете и сам да проверите изпълнението на бюджет 2019 - не е държавна тайна.😉
  • 25 Още от времето,

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "всдефрд":

    На т Ж , в краят на годината, в самият край, се прехвърлиха парични средства, от параграф, в параграф , с цел усвояване и лично облагодетелстване
  • 26 Артилерист

    2 2 Отговор
    Понеже положението е тревожно тежко пускат халосни пропагандни фишеци да баламосват прекариата. Като има толкова драстични икономии и приходи защо не вдигнат доходите, не намалят таксите и данъците, ами с финансова риторика правят хората да се чудят на числата им ли да вярват или на джоба си? Надминаха в логориите си и Борисов и просто Киро и Асан в едно...

    Коментиран от #27

  • 27 Само фатмака

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Артилерист":

    Надмина в логориите си и Борисов и просто Киро и Асан в едно...
  • 28 пот

    1 1 Отговор
    боцата като зема пак властта, ще си върне всичките. Барем тройно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове