Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 14:38 1 510 15

Андрей Новаков: Вече ме е страх да говоря за светлина в тунела за Шенген, защото обикновено се оказва влак

  • андрей новаков-
  • светлина в тунела-
  • шенген-
  • влак

"Важно е да останем заедно с Румъния, защото ако ни отделят и влезе само Румъния - това ще е най-ниското ниво до което страната ни е падала някога. Към момента ми се струва, че тази вероятност е отминала, но не бива да има подобни амбиции", заяви още евродепутатът

Андрей Новаков: Вече ме е страх да говоря за светлина в тунела за Шенген, защото обикновено се оказва влак - 1
Снимка: NovaNews

Доста наситена програма има Европейският парламент и все теми, които засягат България. От една страна е забраната на автомобили с бензин и дизел от 2035 година, а от друга страна е гласуването за отпускането на България на ресурс в размер на половин млрд. евро за подпомагането на енергийно бедни домакинства и за възобновяеми енергийни източници. Продължаваме и с транспортните теми - с внасянето на подписката за премахване на опашките по границата. И това само в рамките на два дни. Това заяви в специално интервю за novini.bg евродепутатът Андрей Новаков.

Попитан за опашките по границите, Новаков каза, че не е нормално между две европейски държави, европейски камиони с европейска стока да чакат два дни, за да преминат. "Няма причина това да се случва, освен слаба организация. Няколко пъти се е видяло, че проверките дават временен резултат - оправя се преминаването, изчезват опашките и след две седмици - те отново са там. Но, ако се заложи един общоевропейски стандарт и инициативата дойде от Брюксел - то тогава подходът ще бъде друг и затова стартираме от тук. Подписите са събрани в цяла България, но решението трябва да дойде от Брюксел. Искаме в рамките на 60 секунди да бъде извършена изцяло обработката на документите на камионите, ако някой има проблем - то той да се дръпне встрани и да не пречи на опашката", обясни той.
Новаков е категоричен, че това може да стане с повече хора, повече гишета и по добра организация, както и чрез достъпна технология, която разпознава номерата на камионите и още щом е влязъл на територията на ЕС - се знае кой кара, какво кара и с какви документи се кара. Тогава е достатъчно само да се спре този камион и да се свери шофьорската книжка, личната карта и документите на самия товар - и да се пусне да преминава. Същото трябва да се случи и от другата страна в Румъния. "Няма причина на една европейска граница да има гишета от двете страни. Може да има обща проверка и по-добра организация на границите, не е необходимо да се връчват глоби от КАТ на границата - може да се връчват навсякъде из страната, не е необходимо и ТОЛ-полицията да глобява - това също може да се връчва навсякъде из държавата, така че да не се образуват опашки. Защото това трови живота на шофьорите и те напускат работа поради тази причина, но и коства по 200 евро на ден на собственика на фирмата за стоенето на тази граница, защото плащаш лизинг на камиона, гориво и заплата, а губиш време, в което този камион не изкарва нищо. В крайна сметка се трови и живота на хората, които живеят и в Русе, и във Видин, и в Петрич, и в Сандански. Просто пречат тези опашки. Трябва да се реши този въпрос" , категоричен е той.

Запитан дали чисто технически имаме тази възможност, той заяви, че не е голяма трагедия, ако се наемат още 10 души и 5 гишета и се купи технологията, която да разпознава кога е минал камионът границата и дали има пломба. Технологията не струва, със сигурност, милиони, смята той.

Що се отнася до това дали този проблем няма да се реши с влизането на страната ни в Шенген, Новаков е на мнение, че това е най-лесното да се каже, но той прави всичко сега, защото зависи от него.

"Дай Боже да имаме редовно правителство и то да приеме за приоритет да вкара България в Шенген - още по-добре, но до тогава и аз и моите колеги трябва да направи всичко възможно да решим проблемът с чакането по границата, който тормози толкова много хора", каза той.

"Вече ме е страх да говоря за светлина в тунела по повод Шенген, защото обикновено се оказва влак и това, което знам е, че по-скоро има възможност да започне да се обсъжда по време на испанското председателство, а не на шведското и затова е много важно по това време да имаме редовно правителство, което да може да отиде и да преговаря и да изисква. Нещо, което не се случва към момента. Важно е да останем заедно с Румъния, защото ако ни отделят и влезе само Румъния - това ще е най-ниското ниво до което страната ни е падала някога. Към момента ми се струва, че тази вероятност е отминала, но не бива да има подобни амбиции", заяви още евродепутатът.

Що се отнася до предстоящите избори, той заяви, че колегите му от Благоевград (бел. ред. Новаков е координатор там на ГЕРБ) са по-амбицирани да покажат, че не може да се продължава по този път и колкото по-добър резултат постигнат, толкова по-сигурно е, че България ще има редовно правителство. "Това е нашата цел и конкретно за Благоевград работим в посоката да имаме един депутат повече. Хубаво е, че запазихме и броя на мандатите - 11, защото имаше вероятност при новото преброяване те да станат 10. Благоевград е много важен регион в България и трябва да бъде добре представен.

Нямам съмнение, че ще победим "Продължаваме Промяната" в Благоевград, защото последният път имахме 15% разлика и би било добре да си я запазим и дори да я увеличим", смята Андрей Новаков.

Попитан от екипа на novini.bg какви ще бъдат основните им послания и как ще мотивират хората в България, които са изморени от избори, Новаков отговори, че разчитат много на личния контакт на хората в листата с избирателите. През три месеца сме там и обясняваме на хората какво трябва да се случи с държавата, очевидно това е подход, който работи. Също така разчитаме много и на сътрудничеството си с медиите чрез които можем да стигаме до повече хора.

Запитан дали името на Владислав Горанов и списъка "Магнитски" ще нанесат цялостно някакви щети за ГЕРБ, Новаков отсече: Не мисля!

"Познавам го, комуникирал съм с него и по служебни въпроси и вярвам, че той ще си защитава правата по надлежния ред и не мисля, че той би оказал репутационна щета на партията. Разбира се, това е сигнал, който трябва добре да разчетем. Ако това е единственото, което опонентите ни ще използват, мога отсега да им кажа, че няма да свърши работа. Хората знаят на какво сме способни и теорията издиша, че ГЕРБ са тежали на България, за да се развива по-добре, защото не сме в управлението от две години. Е, развихме ли се по-добре, запита той.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когнитивен дисонанс

    11 3 Отговор
    Възраждане:
    >Ние сме против ваксините.
    >Ваксинират се.

    >Ние сме против еврото.
    >Държат сметки в евро.

    >Ние сме против субсидията.
    >Купуват си къщи със субсидията.

    >Ние сме против джендър идеологията.

    Коментиран от #6

  • 2 То пък

    14 0 Отговор
    какво ли имаш да казваш с тоя интелект ?
  • 3 Ха-ха-ха...

    16 0 Отговор
    А като го питат в ЕП за горанов, Барба Ганьос и Магнитски - какво отговаря? А в третия списък като оповестят името на банкянския ткзс-ар, какви ще ги говорят?
  • 4 УРА,, Ура

    11 0 Отговор
    Сърди се на твоя гуру от Банкя и не занимавай хората с твоите проблеми.Никой насила не те е карал да ставаш депутат, така че ще слушкаш, защото си много дребна рибка.
  • 5 Констатация

    11 0 Отговор
    поредният боклук.
  • 6 Иван Тушев

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Когнитивен дисонанс":

    Хората много одавна са казали: не ги слушай какво ти говорят,а ги гледай какво вършат. Лошото е, че заблудените са в много голямо количество и не се поддават на нормален и логичен разум.

    Коментиран от #12

  • 7 Ммм дааа

    8 0 Отговор
    и брада пуснал, ама то тъпото си е тъпооо..... Изразена селяндурска физиономия.
  • 8 Дреме ми

    2 1 Отговор
    За Шенген
  • 9 Фактъ

    9 1 Отговор
    На този му е пораснал носа от лъжи .
  • 10 Кирчо

    5 1 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 11 Алекс

    3 1 Отговор
    Така е, като бламирате съдебната реформа и пазите Гешев.
  • 12 Не си прав

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван Тушев":

    Над 75% не гласуват изобщо.. Демократично право е.. Последните 3 парламента са силно нелигитимни. Партиите не слушат народа, гласуващите хора са или много млади 18-19 до 24 годишни или отговорни пенсионери. По средата гласуващите са собственост на профсъюзите, на принципа ако не направиш Х в тая кутийка си уволнен. И така...
  • 13 НОВАКОВ Е ПАРАЗИТ И ИЗМЕТ ГЕРБАВА

    1 0 Отговор
    Трима нападнаха възрастна жена в дупнишкото с. Крайници и ѝ отнеха 7 лв., нанесли побой и на мъж, който се опитал да я защити, съобщават от полицията. ...
  • 14 ТРАЙ БЕ ШЕБЕК , БАЩА ТИ КРАДЕ ЛИ ОЩЕ ?

    2 0 Отговор
    ............................
  • 15 Андрей Новаков Поредния Лъжец, който

    1 0 Отговор
    Ни Омайва, колко са, "почетени" ГЕРБ!! Народа, ще ви накаже за Кражбите и лъжите Новаков!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол