Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 14:20 1 300 15

Заводът за боклук в София няма да се строи с пари от Европа, поясни Фандъкова

  • завод за боклук-
  • софия-
  • европейски пари-
  • йорданка фандъкова

Мегапроектът на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София се провали, след като обществената поръчка за изграждане на инсинератора беше прекратена, заявиха по-рано днес от ДБ 

Заводът за боклук в София няма да се строи с пари от Европа, поясни Фандъкова  - 1
Снимка: БГНЕС

„Финансирането на проект за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община, няма как да се случи със средства от оперативна програма "Околна среда". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на съвместен брифинг в екологичното министерство, съобщават от БГНЕС.

„През 2020 г. инсталацията получи одобрението на ЕК, като общата стойност на проекта е 369 млн. лв., а 58,2% са финансирани по оперативната програма околна среда. За съжаление, изборът на изпълнител е обжалван от всички участници в конкурса, това доведе до забавяне от 2 години, това възлага големи рискове за "Топлофикация" като възложител, и за нас“, заяви още Фандъкова, след което обясни, че веднага се е стартирал процес по търсене на други начини за финансиране.

"Въпрос на политика и правилно планиране е как ще се разреши този проблем, има ли подходи, и всъщност какво ще правим след като системата RDF се отдели от инсталациите за механично третиране. Размерът на оперативната програма е с ресурс над 787 млн., ние сме дали на СО 40% аванс, което е 70 млн. лв., който е наличен по сметка на СО от декември 2018 г. и ще бъде върнат на министерството“, заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. „През 2022 г. направихме сериозен риск-анализ и определихме какви са възможностите, ако бъде сключен договор между СО и възложителя, то какви биха били разходите до декември 2023 г.“, подчерта още министърът, след което обясни, че по оперативната програма остават около 30 млн. лв., които ще се пренасочат за индексиране на договори предвид високата инфлация.

„Имаме визията европейските средства да бъдат добре стратегически планирани, така че да бъдат използвани по най-добрия начин. Имаме план за действие до края на 2023 г.“, коментира още тя, след което поясни, че благодарение на проактивните действия на екологичното министерство беше одобрена и новата оперативна програма, като там ще има средства за управление на отпадъците и за подобряване качеството на въздуха“, допълни Карамфилова.

По-рано от “Демократична България” излязоха с позиция по въпроса със завода.

"Мегапроектът на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София се провали, след като обществената поръчка за изграждане на инсинератора беше прекратена", заявиха от партията, цитирани от Нова телевизия

“Упорството на ГЕРБ-СДС да защитават този провален проект доведе до 6 пропилени години за града ни и загуба на огромен финансов ресурс. Към сметката добавяме още 300 млн. лв., с които София построи другия завод за производство на RDF и стотиците милиони, които плащаме на няколко добре познати играча в обществените поръчки, за да извозват боклука ни. Тези изхвърлени на вятъра средства трябваше да използваме за промяна на целия процес по сметосъбирането и можехме отдавна да сме започнали да разделяме, преработваме и използваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите заводи или да ги зариваме в сметищата на Враждебна и Челопечене”, коментира Симеон Ставрев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    23 2 Отговор
    Направено от ОПГ герПдпс - значи бъркотия и нискокачествени пътища !!!
    А, и корупция, грабежи в особено големи размери, мизерия и прочие ...
    Дано БГ-населението разбере, че поради дългогодишното присъстие на тулупа сме най-бедни в ЕС !!!
  • 2 Евала Данче

    27 0 Отговор
    Този провал на ГЕРБ е най-добрата новина за софиянци, които няма да се тровят с мафиотския ви китайски инсинератор насред града.
  • 3 ДДРОнег

    19 0 Отговор
    А защо ОПГ герПдпс се загрижиха толкова за екологията ?!
    Не са показали, че мислят за нас досега, освен как да ни окрадат парите ...
    Но се знае, че един от бизнесите, в които мафията нахлува масово е точно с боклука ! Което и се връзва с мафиотската същност на ОПГ герПдпс !!!
  • 4 Мнение

    15 2 Отговор
    Ще се строи с пари от окрадения народ. Гарантирано от ГРОБ! По-нагли, по-корумпирани, по-крадливи!
  • 5 666666

    14 2 Отговор
    Хахаха ама тоя завод ни го обеща още Тиквун докато беше кмет.Трябваше да е станал преди 18- 20години!?!?

    Коментиран от #13

  • 6 Анонимен

    9 0 Отговор
    Абе гербаджии да бяхте премахнали това безкрайно обжалване с години.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ВАРНАЛИЯ

    13 1 Отговор
    ТЕ БОКЛУЦИТЕ В СОФИЯ СА ОКОЛО ДВА МИЛИОНА

    Коментиран от #15

  • 9 Минева

    9 0 Отговор
    Завод за боклук на площадката на ТЕЦ " София"!!!
  • 10 Бай Ганьо

    9 1 Отговор
    Брей, големи актьори сте вие с Боко.
  • 11 Вьзмутен

    11 1 Отговор
    Герб ще истровят и последният софиянец с горящи боклуци
  • 12 БАЦЕ ЕООД

    4 0 Отговор
    аз само на снимката виждам фабрика за боклук...
  • 13 Сократ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "666666":

    Още софиянски беше почнал със завода. Да обещаващ, не значи че се жениш.
  • 14 Перо

    1 0 Отговор
    Парите да преразпределени за Украйна!
  • 15 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ВАРНАЛИЯ":

    А в с.Варна колко са?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове