Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 09:05 859 19

Икономисти: Пикът на инфлацията и цените е преминат

  • румен гълъбинов-
  • евгений кънев-
  • инфлация

Според Евгений Кънев, ако България има редовно правителство, ще влезем в еврозоната

Икономисти: Пикът на инфлацията и цените е преминат - 1

Инфлацията в България ще спада, тя забавя темповете си и това е отчетлива тенденция. Около тази теза се обединиха икономистите Румен Гълъбинов и Евгений Кънев в студиото на „Здравей, България”.

„През последния месец имаме 16,4% инфлация на годишна база към януари. Предходните два тя беше 16,9%. Тоест, тя се забавя и започва да спада. Пикът на цените и на инфлацията е преминат. Това ще се усети към средата на годината”, уточни Гълъбинов.

Според Кънев при държавите в еврозоната увеличението на цените е много по-малко, отколкото в България. „Нашата страна и Унгария, които са извън еврозоната, са с най-високата инфлация. А уж е много страшно ако влезем там”, отчете икономистът.

Той сподели и „една добра новина за българите”: „Трябва винаги да сравняват своето положение с това на другите страни. България е единствената, която има по-високо средно увеличение на доходите, отколкото инфлацията”.

За България в еврозоната

Гълъбинов направи предложение в магазините да се сложат етикети, на които да е изписана цената в лева и евро. И това да продължи шест месеца, за да може потребителите да свикнат.

Според него България все още има шансове да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. „Въпрос на политическа воля. Помага ни и ситуацията в международен план. ЕЦБ и еврогрупата са настроени добре към нас”, смята Гълъбинов.

Прогнозата на Кънев е, че с наличието на редовен кабинет - България ще влезе в еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе,

    21 1 Отговор
    стига с тая €врозона, бе ! АМАН вече !

    Коментиран от #12

  • 2 Айде по

    18 0 Отговор
    един масаж на простатата и на двата "специалиста"
  • 3 честен ционист

    4 0 Отговор
    Ахахах, така си мислеха и в началото на 23-та год у Ваймарската, пък каква сатана тя..
  • 4 плюс минус

    18 0 Отговор
    Напротив.
    Продължава.
    В Русе, в големите супермаркети на една чужда верига, всяка седмица цените скачат. Нагоре.

    Коментиран от #11

  • 5 Крум

    14 0 Отговор
    Абе безродници какво дрънкате пак...стига с тази еврозона...не може да си най бедната държава...най корумпирана...най крадлива и да искате да влизате в клуб на " богатите". Махнете борда да видим реалното състояние на икономиката. Дамо вижте политиците ни...тиквата,пишман хърватина,свинеподобната импексова,оня дето едва говори български...всеки един от тях трябва да е в цсз и то за дълго...хем лъжци хем крадци... и вие кога успяхте от планова икономика да се изучите на пазарна..как е мерите тази инфлация....спрямо вчера или спрямо година назад....б.о.к..л.у.ц.и
  • 6 Голям зор

    5 0 Отговор
    С пикът е добре но заплатите в частният сектор са под стените.Сутринта казаха един яде желе другият месо:не е зеле с месо.

    Коментиран от #10

  • 7 липсва държавата

    11 0 Отговор
    Нищо не е преминато! Цените на храните продължават да растат и това се вижда в магазините! Основната причина е спекула и липса на всякакъв контрол!
  • 8 И как е преминат

    7 0 Отговор
    Като при всеки следващ пазар цените са нови и повишени-магазини, аптеки и каквото се сетите!
  • 9 мммда

    6 1 Отговор
    Инфлацията се забавила, но цените ще растат до към лятото. Защо не се коментират реалните данни за Германия, където от Октомври до сега отчитаха по +-10% инфлация на месец, а не на година. Еврото не струва нищо в момента там, тежеста му е същата колкото е и на лева в Бг.
    Поскъпването на хранителните продукти от 50% до 1оо%, Абсолютна стресова спекулация от страна на швабските хранителни вериги и на запад и в Бг(по-скъпо, компенсирет немците с нашите пари).
    След като стана монопослист на пазара, като държи разпределителните складове, сега Кауфланд изцяло определя цените в Бг, а на нашите у парламенто им забраняват да наложат таван, който се прилага в Германия от години. Реално стоките няма никаква логика да са с такива огромни 100% повишения, тотална спекула с която швабите ни дообират. Намалете пазаруването половината им продукти са пълен боклук в Г-я, преетикират се и се продават отново.
  • 10 мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Голям зор":

    В Германия баце който е на минималната и малко над нея го е страх дори да си купи вече кафенце от кварталната бутка, не му се дават 2-3Евро. Разходите за месеца вече са умопомрачителни, затова и стачкуват почти всяка седмица, Предната седмица пощите обявиха, че служителите им възнамеряват да излязат на ефективна продължителна едномесечна стачка, а са малко над минималната. А държавата няма кинти, за миналата година излязоха предварителни иконом. резултати и плюса на глава бил само 7000евро бруто за година, а според минималната трябва да получат в заплати около 25000евра годишно, и това е основно заради политиката на санкции диктувана от САЩ над цяла Европа. Със своята хитра политика на техните алчни подлоги в ЕС САЩ прибраха разликата от написаното по-горе и сега ще им прехвърлят доларчета на много по-висока лихва. От миналата година потребителския заем който се отпуска по швабските банки е на нива от 10%-14% годишна лихва.
    Та колко е добре в еврозоната без контрол над управляващите мушангии?

    Коментиран от #14, #16

  • 11 12345

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "плюс минус":

    Имам чувството, че юнаците от снимката не ходят да пазаруват - всяка седмица - нови по-високи цени - ФАКТ!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 професор

    3 0 Отговор
    Инфлацията е изкуствено създадена и ако реши, създателят и може да я премахне много бързо. Въпрос на желание
  • 14 Дедо Пене

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "мммда":

    Лъжа е че потребителските кредити в ГФР са такива! 5 - 10% са за разлика от България, които достигат до 76% в някои банки!!! Защо не ревеш, че депозитите са на 0%, даже ИПОТЕЧНИТЕ са 6 - 12% и 1,4млрд.лв печалба на банките???

    Коментиран от #15

  • 15 мммда

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо Пене":

    Кое е лъжа?
    Миналата година май месец като попитах в немския Постбанк ми казаха лихва 12,5% на година с постоянен договор за работа над 1 година, а за над 2-годишен постоянен 10% годишна, а сега процента е доста нагоре.
    Чистия процент на банката обявен в нета не е крайният с обработката на документи и застраховката, те са допълнение.
  • 16 донякъде е така

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "мммда":

    друго не знам но за сравнение само
    яйцата в АЛДИ са колкото у нас.
    при други заплати
    а кафето от доста време е над 1 евро и не е жизнено необходимо.

    За нас тука
    - хубаво е че до 10 дена ще има коприва и лапад
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Копривата почна да се подава и икономистите усетиха Инфлационен спад....Велики умове....
  • 18 Мозъка ви е преминал отдавна в друго

    3 0 Отговор
    Измерени е и се е изпарил! Вашите анализи не струват нищо инфлацията ни обра всичко доходи, спестявания и сега да ви вярваме! Трудно някой би ви повярвал след поредната огромна кражба! Пари и помощи за търтей те от Украйна да има 🤑
  • 19 А бе

    3 0 Отговор
    да ви пикая на еврозоната и ЕС ! Участвайте в подписката за запазване на българския лев !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове