Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 09:42 1 406 37

Алерголог: За нашия регион храненето с насекоми е екзотика, възможни са алергични реакции

  • насекоми-
  • алергични реакции

Трябва да се храним с възможно най-прясната и „локална храна“, произведена в рамките на около 300 километра, каза още д-р Тихомир Мустаков

Алерголог: За нашия регион храненето с насекоми е екзотика, възможни са алергични реакции - 1

Храненето с насекоми може да доведе до кръстосани алергични реакции. Това каза в интервю за БТА алергологът д-р Тихомир Мустаков.

След разрешение от Европейската комисия домашните щурци вече е възможно да се консумират замразени, сушени или на прах, както и да се използват ларви на брашнения бръмбар в храната. Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.

За нашия географски регион храненето с насекоми е екзотика, каза още той. По думите му, освен алергии, е възможно да зачестят случаите на алергенно замърсяване, което означава, че дори официално в определен продукт да липсва даденият алерген, е възможно той да попадне в поточната линия, по опаковките и т.н., което понякога наистина може да затрудни диагностиката и идентифицирането на алергена.

Консумирането на различни насекоми не е нова идея, освен това то е традиционно за някои райони на Земята, допълни лекарят. По-скоро това, което буни духовете, е дали трябва да ги ядем ние, които не сме свикнали с този тип храна, както и какво налага да ядем скакалци, каза още д-р Мустаков. Никак не е маловажен въпросът дали трябва да се променя традиционното хранене в различните части на планетата.

Тази храна, като алерген, провокира доста въпроси, тъй като насекомите съдържат алергени, които могат да доведат до кръстосани алергични реакции. Има установени алергени в множество насекоми и това, че ще започнат да се предлагат като масова храна, би разширило много контакта с тези алергени.

Кръстосана алергична реакция може да се получи у хора, които консумират някои от насекомите, но имащи алергия към домашно-праховите микрокърлежи, към скариди или към червени оцветители в колбасите, които се правят от ракообразни, посочи д-р Мустаков. По думите му това, на пръв поглед, са много различни алергени, но тъй като имат обща структура, предизвикват алергични реакции у едни и същи хора. Това са всъщност кръстосаните алергични реакции, уточни той и напомни, че те биха влошили и дихателните алергии. Може да се очаква повишаване на честотата на алергиите към такъв тип храна.

За нашия географски регион храненето с насекоми е екзотика. Консумацията на нетрадиционни продукти поставя имунната система пред изпитания, защото хората генетично се адаптират към храната, с която разполагат в региона. Доказано е, че промяната в типа хранене увеличава значително алергичните реакции, а в случая става дума точно за такъв тип промяна, добави д-р Мустаков.

Гените ни са „възпитани“ да не реагират на традиционните ни храни. Много рядко в страната ни се отчита алергия към чушки, но в някои други европейски популации са доста по-чести тези случаи. Това е пример как типът хранене модифицира възприемчивостта на имунната система и тя го разпознава като безвреден и го възприема без да създава имунен отговор. Когато за имунната система има нещо ново, въпреки че тя не знае дали е полезно или не, го възприема като чуждо и се опитва да го атакува.

Хората, които по принцип ядат насекоми, много по-рядко биха проявили някаква сензитивност, стигаща до поява на алергия. Там, където храната е традиционно приготвена и прясна, тя предизвиква много по-малко реакции, отколкото вносните варианти дори на същия продукт, добави той.

Насекомите съдържат хитин, но не е задължително той да провокира алергична реакция, каза още д-р Мустаков. Хората консумират скариди, които също съдържат хитин, припомни той. По думите му обаче скаридите са алерген, така че може да се очаква, че и други членестоноги ще бъдат също толкова алергизиращи. Хитинът не е единственото вещество, което би могло да отключи алергична реакция. Редица ензими от обмяната на насекомите също могат да бъдат алергени, посочи още лекарят.

Първата алергична реакция най-често е неочаквана, особено когато в семейството няма алергични хора. Признаците на алергия, които би трябвало да бъдат разпознати, са сърбящ обрив, отоци, суха кашлица, задух, чувство на стягане в гърлото или в гърдите, повръщане или силни коремни болки, в редки случаи може да се стигне и до шокова реакция, съпроводена със спадане на кръвното налягане, както и евентуално изпадане в безсъзнание. Това е спектърът на реакции, които биха могли да настъпят при хранителна алергия, посочи медикът. Според тежестта на оплакванията обикновено се използват антихистаминови препарати, кортизон, а в по-тежките случаи се прилага адреналин. По думите му евентуална алергична реакция след консумация на насекоми или брашно от тях би се овладяла с медикаментите, които и сега се използват като противоалергични.

В България не ми е известно да има тестове за диагностика на алергия към насекоми в храната, добави д-р Мустаков. По думите му в света вече има доста усъвършенствани тестове, които могат да идентифицират много малки количества от този алерген в храната.

Насърчавам хората да се хранят с възможно най-прясната и „локална храна“, произведена в рамките на около 300 километра т.е. тази, с която са свикнали най-много, каза още д-р Мустаков. Той посочи, че не е привърженик на екзотичните храни, дори и да не са скакалци. Необходимо е много добре да бъде обмислено в кои продукти ще се влагат скакалци, както и да се урегулира маркирането на храните, съдържащи брашно от насекоми. Проблемът е, че когато един продукт влезе в масова употреба, зачестяват и случаите на т.нар. алергенно замърсяване. Това означава, че дори официално даден алерген да липсва в определен продукт, е възможно той да попадне в поточната линия, по опаковките и т.н, а това понякога наистина може да затрудни диагностиката и идентифицирането на алергена.

Д-р Мустаков препоръча на производителите достатъчно ясно да посочват къде и по какъв начин ще се прилагат новите суровини, независимо дали са скакалци, водораси или каквито и да е други вещества, които не са характерни за традиционната ни кухня, за да може хората, които имат алергии, непоносимости или други проблеми, да се хранят безопасно.

С брашното от насекоми се набавя протеин, въпреки че насекомите не съдържат само протеин, но се предполага, че това би било евтин пълнител, заместващ протеина от месото, каза още д-р Мустаков. Това брашно може в някаква степен да замести протеина от месото, както се ползва сега и соевият протеин, допълни той. На практика почти цялата индустриално преработена храна съдържа соя и вероятно целта на ползването на брашно от насекоми е поевтиняване на продуктите, допълни д-р Мустаков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    22 1 Отговор
    Гои, яжте буболечки, за да промените времето.
  • 2 Последния Софиянец

    18 0 Отговор
    На запад всички не ядат месо.Направили са ги преживни добичета.И понеже не може само с трева да се живее им добавят брашно от насекоми.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 12343211

    16 0 Отговор
    Отлично... дано всички мислим така.
  • 5 Хххххх

    19 0 Отговор
    Не, да го дхате. Няма да ям насекоми.

    Коментиран от #16

  • 6 генчо

    0 23 Отговор
    не разбрах насила ли ви карат да ядете насекоми.другари комунизма го няма не бойте са няма да ви бият в милицията ако не ядете бръмбаре, или просто няко видове насекомите са разрешени и годни за ядене и който иска да ги яде?

    Коментиран от #12, #24, #26, #36

  • 7 ФЕЙК

    15 3 Отговор
    Според европейската комисия храненето с червеи и насекоми ще реши едновременно няколко глобални проблема: Няма да има нужда от строителство защото ще живеем като червеите под земята; Няма да има нужда от осветление и отопление поради същите причини; Ще бъде решен и проблема с транспорта след като ни поникнат по няколко чифта крилца. И в Европа ще настъпи раят: Дръвчета, червейчета и жужене на пчелички! Мечта!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сом

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "освен прави краставици":

    червея не еасекомо ве капацитетин
  • 10 вези

    0 12 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕЙК":

    много ти се иска да си умен ама не си
  • 11 Българин

    20 0 Отговор
    „Прозорецът на Овертон“ в действие. Имаме шанс да го гледаме на живо. Кокво следва? Дебат на тема полза и вреда от ядене на човешко месо?
  • 12 Жеко

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "генчо":

    Така се почва соросня, след това западните милиционери забраняват и вкарват в затвора. Ама ти откъде да знаеш
  • 13 Яжте сега скакалци,горди ми Европейц...!

    16 1 Отговор
    Като ви спретнаха една режисирана ,,АЧС",с цел хората да не си гледат домашни прасета...!
    Ееех,а какви времена бяха...!Да метнеш домашна свинска пържола на трапа,в жарта...да си оближеш пръстите от вкусотия ..!

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Анонимен

    0 3 Отговор
    На ти сме с алергичен ринит и алергии от прах домашен, кучета, треви, но кое ни вълнува, че лекари са един в друг град, а тя милата е над 65 години, болна, с тежка операция. Време е да се замислят горе управляващите, че идват от далечни градове, с бебета, малки деца и старци. За храните и праха у дома са наясно. Бъдете здрави и не се изживявайте за дреболии в сайтове разни, защото всички болести са от притеснение, на психична основа, главите си пазете млади хора, а милата алерголожка бедна, поне да бяха преди години приели в най голямата безработица в града, зет й в системата. Много бедстващи и еродит лекари има в провинциите.
  • 16 Хич няма и да разбереш...!

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хххххх":

    Ще ни ги слагат в брашното,като...,,хранителна добавка"...!
  • 17 Бамби

    7 1 Отговор
    По-важното е налага задължителното консумиране на насекоми. Защо ще се ползват за храна без да се описва съдържанието на етикета?! В европейския регламент по въпроса изрично е посочено, че няма задължение да се посочва тази съставка на опаковката. Как ще бъдат задължени производителите да го правят, а и защо?! Ако е по-евтино за тях - ще влагат и още как....
  • 18 Вън от Европейски Райх

    14 0 Отговор
    Насекомите съдържат веществото хитин, което е изключително вредно за човешкия организъм и предизвиква болести.
    Хитинът е полимерно вещество, съдържащо се във външния скелет на раци, насекоми, както и в някои видове гъби, дрожди и др., където изпълнява структурно-опорни функции.
    Хитинът не се разтваря във вода, разредени разтвори на киселини и основи и в органични разтворите и не е пригоден за храна на млекопитаещи, а се натрупва в организма и спомага за появата на ракови клетки.
  • 19 Да добавя...!

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Яжте сега скакалци,горди ми Европейц...!":

    И с червено вино,в кана обикаляща,от ръка,на ръка,около жарта,с домашната свинска пържола ...
  • 20 Евроглупак от ЕССР

    15 1 Отговор
    Ще ядем насекоми по препоръка и настояване на изтънчените европейци, които доскоро не ни даваха да се гордеем с шкембе чорбата си, щото била от карантия ?!!?

    Коментиран от #22

  • 21 Солей

    2 1 Отговор
    "Гените ни са „възпитани“ да не реагират на традиционните ни храни. Много рядко в страната ни се отчита алергия към чушки, но в някои други европейски популации са доста по-чести тези случаи. " И ся какво излиза, трябва да има кампания срещу чушките във ФейсбукА :))))) Нали така се прави? :)))
  • 22 ???

    1 11 Отговор

    До коментар #20 от "Евроглупак от ЕССР":

    "които доскоро не ни даваха да се гордеем с шкембе чорбата си, щото била от карантия ?!!?" Верно? И кога не са ти "давали"? Я посочи.

    Коментиран от #33

  • 23 Фекален макарон

    9 0 Отговор
    не се обяснявайте, ами атлантиците първи да дадат пример, като почнат да хранят децата си с мрачници и черни войници. Вие европейци ли сте или путинисти, гиди лицемери ненасекомоядни
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Макробиолог

    2 2 Отговор
    Бе нали в Северна Корея ядоха инсекти?

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Солей

    0 10 Отговор
    Всеки мой познат, който започне да ми говори колко отвратителна храна били насекомите, го питам дали е ял момици :)))))

    Коментиран от #35

  • 31 генчпо

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Макробиолог":

    там ядат супа от камъчета, шъреца е само за овкусяване че и щурците са дефицит там поради липсата на селско стопанство
  • 32 Мне

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Макробиолог":

    Ц, там и инсекти (какви са тия прогнилиз западни думи, другарю) няма. Затова и умират с десетки хиляди от глад всяка година.

    Коментиран от #34

  • 33 Евроглупак от ЕССР

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "???":

    ЕС се кани да забрани шкембе чорбата, ракията и дюнера
    Те били вредни, смятат евробюрократите
    3 дек 2017 09:48
    "До края на 2018 г. дюнерът може да изчезне от менюто на страните в ЕС. Това се случва точно 9 години, след като Европейската общност и "кривата краставица" се помириха и Брюксел отмени осмиваната от мнозина разпоредба за формата на някои зеленчуци и плодове. Сега в опасност са шкембе чорбата, ракията и дюнерът.
    През май 2011 г. Брюксел забрани продажбата на билки и билкови лекарства без разрешително. Заради специалния лиценз от 200 хиляди долара някои центрове за нетрадиционна медицина се оказаха на ръба на фалита.

    Точно година по-късно евробюрокрацията вдигна мерника на националното лакомство на северните ни съседи - румънските кебапчета, известни като "мититей" или "мич". Така над 200 опаковки с кебапчета изчезнаха от търговската мрежа.
    През 2014 г., на прага на Коледата, ЕС заяви – ограничава съдържанието на канела в печените сладки по магазините.
    През февруари 2015 г. ЕС се закани да забрани и розовите домати, а през 2016 г. дори се опита да посегне и на нашите."
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хари Потен

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Солей":

    пак се правиш на оборотен неуспешно
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове