Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 10:09 3 044 29

Следовател за драмата с миграните: Тези хора са се ритали, за да се спасят от камиона. Вентилацията е направена лошо

  • следовател-
  • мигранти-
  • ритане-
  • спасение-
  • камион-ковчег-
  • вентилация

„Водачите не са знаели, че хората загиват. Тези хора са си броили минутите. 7 часа са преседели. Това е нечовешко. Трагедията за оцелелите е, че са се прегръщали със своите мъртви другари“, каза още Мариан Маринов

Следовател за драмата с миграните: Тези хора са се ритали, за да се спасят от камиона. Вентилацията е направена лошо  - 1
Снимка: bTV

След като 18 мигранти загинаха след удушаване при нелегален превоз и нас следователят от Националната следствена служба Мариан Маринов разкри подробности около случая пред bTV.
Седем души са задържани, а един от тях е бил разпитан лично от Маринов. Той обясни, че става дума за изпълнители и че организаторите все още не са ясни.
Следователят обясни, че по разказ на единия от заловените, който и е получил най-млаката сума за участието си в превоза, става дума за бригада, която е монтирала тайниците в камиона. Една от причините за смъртта на мигрантите е непрофесионално направената вентилация.
Маринов обясни, че неграмотността при изработката на клетките е довела да гибелта на хората.

„Тайниците са направени от много добри материали. Целта е била неутрализиране на термокамерите по границите. Ние сме задържали така наречените “мулета”. Водещата причина е алчността. Другите причини са глупостта и неграмотността. В такава клетка не може да се напъхат 26 души. Тя е много здрава и няма как да я разбият. А са се ритали, за да се опитат да излязат“, каза още Маринов.

Той обясни, че водачите са знаели, че превозват хора. А когато слизат и отварят тайниците, побягват, защото гледката е ужасяваща.

„Водачите не са знаели, че хората загиват. Тези хора са си броили минутите. 7 часа са преседели. Това е нечовешко. Трагедията за оцелелите е, че са се прегръщали със своите мъртви другари“, каза още Маринов.

Той добави, че един от разпитваните е обяснил, че е дал 7000 евро, за да бъде превозен до Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 4 Отговор
    Тоя експерт още малко ще иде при каналджиите да им оправи вентилацията.ха ха ха

    Коментиран от #20

  • 2 Калкулатор

    18 3 Отговор
    Щото са аматьори.Да питат Баце той ще им обясни много неща
  • 3 БКП

    6 5 Отговор
    Не разбирам защо такива случаи се коментират толкова много.Една от целите при демократичните промени беше свободното преминаване през границите на България а сега след като е постигната би трябвало хората да бъдат щастливи защото тоталитарния режим ги охраняваше строго.

    Коментиран от #18

  • 4 А ако имаше Кой

    5 0 Отговор
    Ако имаше Кой и КоИ да пообърнат малко реално внимание
    на огромните халета и уж автоработилници
    особенно тези покрай големите пътища колко и какви неща ще доизлезнат.
    Да не говориме ако пък им попрегледат малко по обстойно начина живот и разходите.
  • 5 Боруна Лом

    9 4 Отговор
    ТОЯ ПЪРВО ДА СЕ ОБРЪСНЕ И ДА МАХНЕ ТАЗИ ПЕДИ ПЛИТКА!

    Коментиран от #12

  • 6 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Следователчето, как тия ислямисти са в камиона на Българска територия бе картоф?
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор
    Последно от
    УДУШАВАНЕ
    или от
    ЗАДУШАВАНЕ
    са починали 🤔🤔🤔

    / заради иднъ мис. ирка питам/
  • 8 Стига сте "драматосвали"

    6 3 Отговор
    простите!! Драма е земетресението, за потърпевшите!!! Тия са вЕрно драма, за Европа, но ще го разберете КЪСНО! Обучени терористи, и ЗАЩО няма и ЕДНА жена из всички тия?? Ще ви кажа защото при тях са скъпи три кози една крава.....А при нас са "еманципирани" и без ПАРИ!!!!!
  • 9 ПСР

    11 0 Отговор
    Много се изписа и изговори за тази трагедия.
    А нещата са много прости-безумна корупция цари,безнаказаност и хора над Закона.Канали,добре поливани с евро и долари.От граничните ченгета,през началниците им,до по-големи висоти.Безобразие,отработвано години назад.Тлъсти пачки,за да преминават хиляди нещастници през БГ.Мноооого плюхме по Нидерландия и Австрия,нали?!Е,те потриват доволно ръчички и пишат-"Казахме ли ви и бяхме ли прави?".А Демерджиев/оставка!/-така сме "респектирали"каналджиите,че даже вече тайници си били направили....такова просташко и тъпо обяснение,не бях чел!Срам и позор за този"Митистър",МВР-то му и целият Кабинет от зелени чорапи.
  • 10 АЛФА КЕНТАВЪР

    9 1 Отговор
    БОГ да прости загиналите мигранти а КАНАЛДЖИИТЕ са убийци

    Коментиран от #13

  • 11 Aлфа Bълкът

    10 1 Отговор
    Ех тия следователи, дознатели, п---кознатели.
    На втората минута ги опандизиха 6-8 човека.
    За да ги хванеш толкова бързо, значи ги знаеш, а защо ги оставяш да "работят"? Процент?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ,

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "АЛФА КЕНТАВЪР":

    ПРАВО ПИСА И КРАСНО ПИСА
    ТЕ ИЗДАВА😀

    Коментиран от #19

  • 14 Разследвай

    8 0 Отговор
    Защо страната ни се превърнал в разграден двор и всякакви престъпници, убийци че защо не и терористи се разхождат по цялата ни страна?Това държава ли е?Вместо да мъдрувате въведете закони за да знаят че лабавото свърши, вместо 3 дни да разтягате поредните локуми!
  • 15 козлодуйгонадуй

    5 2 Отговор
    Ганко и вентилация ,няма такова животно
  • 16 Танатос

    4 5 Отговор
    А казват, че българинът бил "добър човек".
  • 17 Колапс

    6 1 Отговор
    Държавата се е разпаднала, масовата смърт вече явно е нормално, напрактика администрацията се управлява от Главният прокурор Иван Стоименов Гешев и банда Висши полицаи, потулва се тероризъм!

    Коментиран от #22

  • 18 Пак тарикатлък

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "БКП":

    Пробвай свободно да минеш граница на: Австралия,Бразилия,Канада,Мексико,Новата Зеландия и т.н.Какво ще ти поискат,за да минеш свободно?Виза;застраховка да ти се не случи случка,кат на тия;резервация с платежни нощувки в хотела-да не скиташ бездомно и ставаш жертва на нощни престъпници,пияни и т.н.,налични парички за прехраната и другите нужди в туризма ти,парички по колко беше на ден-смятат по цените на ресторанти,или не парички касови,джобни,а в банковата сметка-даваш си картата и той я вкарва в системата.Картата има ли ти доста.Слага ти печат влезъл и чао.Тия без пари,резервация,застраховка не ги пускат за тяхно добро,за да не им се случи лошо.Връщат ги обратно за сметка на връщаща и пет години,или три беха без право на посещение на желаната държава.С други думи-наистина свободата на придвижване я има,но в съответствие на изисквания,на процедури.

    Коментиран от #28

  • 19 АЛФА КЕНТАВЪР

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ,":

    МОЛЯне ВИ разбрах ДОВИЖДАНЕ
  • 20 Важно инфо

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    МИГРАНИТЕ нямали вентилатор, а Анито яде букви!
  • 21 Русофил...загубеняк

    4 0 Отговор
    Браво, Пълно доверие към разследващите. Ще установят злодейте...
    колкото през 2018 установиха убийците в Нови Искър...
    Тогава назначиха 99 експертизи и нищо съществено.
    Обхвиниха един клошар за убиец, а никой не вярва в това...защото няма пряка връзка...
  • 22 Русофил...загубеняк

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Колапс":

    Ееее, чак пак такива червени краски. Държавата се е била разпаднала... ха, ха, ха.. Коя държава? На комунистите ченгета ли? И какво , като се е разпаднала?
    След изборите всички комунисти пак ще се съберат и пак ще грабят...за благото на народа...

    Коментиран от #26

  • 23 Име

    6 0 Отговор
    И твърдят групово - че няма чадър, аз да не съм детската градина. 7 000 евро на човек - 30 човека - 210 000 евро - половин милион на курс. И това се организира от някакви прости хора - другият път. Те се хващат случайно и - правят тайници и т.н.

    Понеже станаха нещата със смъртен случай и затова се размърдаха.
  • 24 Полковник РУМНО

    8 0 Отговор
    Маринов, това е бизнес и то скъпоплатен. Ако беше останала граничното система от соца със заставата, граничарските кучета и АК 47, сега нямаше да има умрели.
  • 25 Госあ

    5 1 Отговор
    за украинските бежанци - четиризвездни хотели, за останалите - ужасии…
  • 26 чичо стамат шумков

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Русофил...загубеняк":

    Ееее, чак пак такива червени краски. Държавата се е била разпаднала... ха, ха, ха.. Коя държава? На комунистите ченгета ли? И какво , като се е разпаднала?
    След изборите всички комунисти пак ще се съберат и пак ще грабят...за благото на народа...
    10:58 19.02.2023............................................................................................................................................................................ ........................................................................................................................................................................................................ ....От две години бат БОЙКО не е на власт и страната ни се разпадна Една година бяха протестите ,яйца хвърляха ПРЕЗИДЕНТА размахващше юмруци като партизанин слязъл от гората на девети септември.Накрая Радев докара КИРЧО и КОКОРЧО даде им власт и след като се издъниха тотално ги нарече ШАРЛАТАНИ.И се започна МИГРЦИЯ,ИНФЛАЦИЯ,УБИТИ ПОЛИЦАИ И Т.Н.Защо при ББ ги нямаше тези работи.
  • 27 Перо

    3 0 Отговор
    Тоя джендър с кок на главата не може да бъде никакъв следовател! Цялата му информация беше като на селска клюкарка, от ТВ и ПР на МВР, без никакъв професионализъм, без никакви резултати! Занимава ни с “най-важния въпрос”,от следствието, кого искали да издържат от чужбина отделните емигранти! Даже си няма понятие какво трябва да разследва, а военната прокуратура не се е самосезирала да провери от къде са преминали оградата престъпниците, кой е бил патрул по график по това време на местопрестъплението и как е организирана и управлявана служба Гранична полиция, иначе стават съучастници в престъпната дейност, на корупцията и некадърността в гранична полиция! При положение, че е абсолютно безполезна тази служба и най-вече нейния ръководител, по-добре е да се закрие и да не бъде финансово бреме и престъпен риск за обществото!
  • 28 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пак тарикатлък":

    Нека да се пробват да преминат границата между Мексико и САЩ и ще получат един демократичен, пълнител в тиквите с право да се оплачат на Аврам бакалина или Амнести интернешенъл!

    Коментиран от #29

  • 29 Тамън за Мексико ми беше думата

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Перо":

    Сега,нали зимно време и хора ходят там на море.Понеже в страната има там няква офензива пак срещу техните си подземни криминали и на летището на Канкун почнали да се е..аат с пристигащи туристи от бившите соц,или съветски страни,че уж идвали,за да носят там от ония пенизи обратно в държавите си и търсили всякакви пропуски в хотелска резервация и т.н.,за да ги връщат.Е,щом и държава съвсем из.густирана,кат Мексико им иска съвсем дребни,макар и платени,но невидими плащания,за да влезат,то прай сметка наш колега-бкп как му се види свободата на пътуване,или просто ей тъй-да сложи пак прът в колелото.
    А влизането в Щатите ли?Незаконното влизане.Ловят ги много бързо и ресто назад.А те носят и торби на гърба там със стаф.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол