Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 12:26 1 894 40

Вълканов: Кабинетът е взел на мушка търговските вериги

  • николай вълканов-
  • кабинет-
  • търговски вериги

Между 15 и 25% се движела средната търговска надценка, увери председателят на Сдружението за модерна търговия

Вълканов: Кабинетът е взел на мушка търговските вериги - 1

„Очевидно е, че служебният кабинет си е поставил на мушка търговските вериги и това е най-малкото недопустимо”. Това заяви в студиото на „предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Николай Вълканов, председател на Сдружението за модерна търговия.

„Соченето с пръст на търговските вериги започна, без да се публикува някакъв анализ, да стане ясно има ли проблем и къде е той. В публичното пространство хвърчат обвинения за 70-80% надценки, които са безкрайно далеч от истината. В обществото се създава усещането, че има едни лоши спекуланти, но нещата са по-сложни. Те отиват назад по веригите за доставки, не може да се фокусираме само върху търговеца. Надценката се определя от доставната цена, начисляват се разходи за транспорт, складиране, логистика, реклама, енергия, заплати и след това се прави проверка дали цената ще е конкурентна”, каза още Вълканов и увери, че надценката при храните била по-малка. Тя се движела в интервала 15 - 25% и не във всяка търговска верига има такси.

Експертът обясни, че половината приходи на единствената държавна млекопреработвателна компания са от лицензионна дейност и няма как пазарът да се води по нея.

Припомняме, че късно снощи бе освободен директорът на компанията Николай Маринов. На 16 февруари той обясни в ефира на „Твоят ден”: „Таксите на големите вериги включват отстъпки за тях, които ние, като производител, им даваме, за да продават продуктите ни. Има такса „Вход”, такса „Логистика”, такса „Маркетинг”, такса „Промоции”, такси „Каталози”.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    49 1 Отговор
    В БИЛЛА кашкавал 50 лв килограм, сирене 30 лв килограм, 10 яйца са 7 лв, буркан кисели краставички от 0,500 е 8 лв.Вчера взех един хляб и една лютеница и ми взеха 9 лв.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зевс

    54 0 Отговор
    Да ги ожалиш, продават на двойни-тройни цени и се жалват.
  • 4 Джамбaза

    43 1 Отговор
    А този адвокат на веригите ли е?
  • 5 ха ха

    27 1 Отговор
    Те отиват назад по веригите за доставки, не може да се фокусираме само върху търговеца./ та колко пъти се начислва ДДС на една стока ? нямало измами , всичко е по закон , но на една стока начисляват по 5пъти ДДС
  • 6 И как

    30 0 Отговор
    Продават с 50% отстъпка?!?!?!?!
  • 7 Еййй,

    35 0 Отговор
    Много такси,много нещо бе?Свят да ти се завие!То само от такси могат да си печелят.Затуй ли държат хранителни продукти до развала,а после ги изхвърлят?Или имат и такса "брак",за да се компенсират?
  • 8 Паке

    37 2 Отговор
    Важното е че има банани
    Кой ти яде комунизъм, сирене и кашкавал. Нали за банани скачахте маймунки мои

    Коментиран от #11, #13

  • 9 .......................

    19 0 Отговор
    И аз взех на мушка комшийката , много е красива , но е женена ! Вземането на мушка и действието са две различни неща
  • 10 чичи

    38 0 Отговор
    Защо бе, Вълканов да е недопустимо. Абе Вие пиленца, как така успявате да докарате цените във веригите внай-добрия случай равни, ама в повечето случаи по-високи от тези в Западна Европа и то става дума за стоки от български производител. Значи лютеница Дерони при Вас е 6.09 лв., а в UK е 0.80 лири. Как така става бе Вълканов ненагледнии.
  • 11 Така е

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Паке":

    И сега народе - яште ми бананата!
  • 12 Голям зор

    16 0 Отговор
    Трябва контрол;всеки прави каквото си поиска.
  • 13 Последния Софиянец

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Паке":

    През соца килограм банани беше 60 стотинки,а сега е 3,60.

    Коментиран от #23

  • 14 Мдааа

    23 0 Отговор
    В нашата кочина всичко може като е населена с добитък.
  • 15 пълен бойкот на чуждите вериги

    33 0 Отговор
    не плащат данъци в бг....печалбата изчезва в чужбина.....продават произведени боклуци специално за източно-европейци.....подиграват се с персонала и трудовите договори - преди да подпишеш трудов договор те принуждават да попълниш молба за напускане без дата - ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е г-н юрист
  • 16 123456

    29 0 Отговор
    Тоест, ако надценката е 15-25% излиза така , че магазините в цяла европа продават на загуба . Аз не съм много силен по математика , но усешам , че едно яйце в Англия е с крайна цена 26 стотинки , а в България е 70 стотинки , както и да го въртя , все повече от 25 % ми излиза , ама може моя калкулатор да не е верен
  • 17 Ъъъ

    19 0 Отговор
    Викаш няма проблем - а? Да продължаваме в същия дух, те млекарите продават млякото на 85ст в магазина е на 3.40лв, кой да вземе на мушка кабинета, баба ти ли? Папагал?
  • 18 Варна

    24 0 Отговор
    Разберете , може инфлацията да е много по ниска , това при нас не е инфлация , това е спекула , да не кажа бандитлък .Това трябва да спре веднага и съм сигурен че ако държавата не успее , народа ще скочи . Не се търпи наистина . За какво живеем , само да плащаме сметки към монополистите и храна колкото да оцелеем . Това пълноценен живот ли е ?

    Коментиран от #38

  • 19 Българин

    14 1 Отговор
    До като народа не излезе с бухалки лотати и камани да изпочупи витрини стъкла няма оправия
  • 20 Ъъъ

    16 0 Отговор
    Да спрем да държим на мушка веригите а?
    Държавата дава компенсация за тока на а-лай.. Глобул и Виваком за да са компенсирани милите, но те заявяват в есин глас че ще вдигат таксите по договорите, да ви оставим на мира викаш? Продажник?
  • 21 Някой

    15 0 Отговор
    Аре, бягай от тук. Знам каква е производствената цена на млякото и сиренето. Виждам каква е във веригите. Не ми говори, че не слагате близо 100% надценка.
  • 22 Да, да

    9 1 Отговор
    и ще отида да ви гласувам - на кукуво лято. За светлото бъдеще ще ме хванете за ............
  • 23 Селянина с колелото

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    През соца заплатата ми беше 260 лв чисто, сега е 1600. Така че бананите от 0,60 на 3,60 са ок, но тогава здравеопазването беше безплатно сега доктора иска 6-7000 да ми смени ставата, а дали имам нужда от това или друго лечение не е много ясно, но доктора искааааа. Но да беше само доктора, а то и наема не е 8 лв, а 800лв на месец и ... всеки който може дере по 5 кожи, който не може взима жълти стотинки.

    А за веригите - всичките са в картел, цената на кашкавала в Билла, Метро, Кауфланд и Лидъл е абсолютно еднаква!
  • 24 Някой си

    15 0 Отговор
    Това,с таксите за производителите,си е чисто изнудване и извращение.Извиване на ръце.Накрая прИмоцията реално я прави производителя с таксичката към веригата.А тя се къпе в слава,колко е добра,и какви ниски цени...А дребният търговец получава цени,по-високи,отколкото са във веригите.Пазарна мутренска икономика...
  • 25 Отсвирих

    12 1 Отговор
    Кауфланд, а в Била и Лидл пазарувам инцидентно... Не купувам полски ябълки и бойкотирам вносните боклуци

    Коментиран от #32

  • 26 дедя

    13 0 Отговор
    Сдрежение за крадлива търговия изкупува млякото по лев литъра от 7литра се прави 1кг.сирене,а в модерната крадлива търговия литър мляко е 3.50-4.00 лв. сиренето 13-20.00лв.

    Коментиран от #34

  • 27 Държавата на таксите

    12 0 Отговор
    Същата история като с цената на тока.И там една торба такси.
  • 28 Алексей Сергеев

    9 0 Отговор
    Да не се извинявате... Защото нетната печалба за месец на големите вериги е милиони лв., които излитат от България за чужбина. Най елементарно: един пакет фъстъци, купени от Китай, преди 2 г. , опечени преди и пакетирани преди година бяха 500 гр. 3 лв. Сега, същите са 3,99. Сега са +33 % допълнителна печалба на предишната печалба от 20-25%
  • 29 Малчика

    15 0 Отговор
    Защо не пишете за таксите на банките.Само се вдигат
  • 30 Агата Кристи

    8 1 Отговор
    След "мушката" следва натискане на спусъка...
    На нашият "стрелец" ще стреля в страни.
    ВАЖНО е шум и пушилка да има...
  • 31 "Сдружение за модерна търговия" Николай

    10 0 Отговор
    Вълканов!!! Само такова сдружение нямахме! Тоя да нее от Родата на Вълканов от Мултигруп!! Спекула голяма има във магазините на хранителните вериги!! Спекула!!!!
  • 32 ами свириш на бг спекулантите

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Отсвирих":

    боклуците във бг вериги като фантастико са същите и на по-високи цени голям си тарикат

    Коментиран от #39

  • 33 Даеааа наглеца!

    10 0 Отговор
    А ТАКСА "ВЪЛКАНОВ" ИМА ЛИ? Има а БГ един друг тип, ДЪРЖАВЕН ЧИНОВНИК - ШЕФ НА ТЪРЖИЩАТА, който публично се изцепи по телевизията, че ЗАКОННАТА СПЕКУЛА била ПОЧТЕНА - защото и търговците гледали семейства, хранели деца и имали разходи! Та този тип ако беше отворил тълковния речник, щеше да прочете, че СПЕКУЛА Е НЕЗАКОННО ОБОГАТЯВАНЕ ЧРЕЗ ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАВАНЕ НА ДЕФИЦИТ И ВЪЗПОЛЗВАНЕ ОТ НЕГО. ДЕФИЦИТНИ ПРАКТИКИ СА КРИЕНЕ НА СТОКИ, ПРОДАЖБА НА НЕКАЧЕСТВЕНИ И ЗАЛЕЖАЛИ СТОКИ, ИЗНУДВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И КУПУВАЧИ С ЦЕЛ ПОЛУЧАВАНЕ НА СВЕЪХПЕЧАЛБИ.
  • 34 До стената и с картечницата

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "дедя":

    А известно ли ти е, че всяка година се внасят 180000 тона кокосова мазнина, която се тъпче в сирене, кашкавал, полуфабрикати от всякакъв вид и калибър!
  • 35 Васил

    10 0 Отговор
    Николай Вълканов е уникален тъпак не знам кой идиот кани този дебил да дава някакви мнения.
  • 36 Гай Турий

    5 0 Отговор
    Тоятарикат не заслужава капка доверие. Нагло капиталистче, корумпирано и заинтересовано от търговските печалби. Защо изобщо го канят да клати вятъра. От това същество българите не може да очакват никаква милост и ниски цени.
  • 37 Тея са луди

    5 0 Отговор
    Говорителят на картела в търговията с хранителни стоки, представляващ Billa, Lidl, Кауфланд, Фантастико, Т маркет и т.н.. Сами си правете изводите!
  • 38 Абе прав си

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Варна":

    Но къде го този народ да скочи? Скача,когато го подкокоросат политиците.В тяхна изгода,а накрая пак хапва теслата.От същите за който е скачал! Само си изливаме ядовете през клавишите.Иначе,чинно с количката във веригите.И пазарува като невидял.Сякаш утре няма да работи никой,или ще са празни рафтове и щандове.А тарикатите си имат мозъчни тръстове - следят до вафла ежедневния оборот и движение на стоки.Как няма да вдига? Щом ненаял се Ганъо пълни количката,ще вдига до откат.Мърмори г,в,дото под мустак,но купува яйцето по 1,60 броя.Защото било БИО!? Майко мила,а другите яйца роботи ли ги снасят?
  • 39 Със спекулантите

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "ами свириш на бг спекулантите":

    да се оправят държавните институции, които получават заплати за това. Моята реакция поне урежда печалбата да остава в България, вместо да се изнася в чужбина
  • 40 КАБИНЕТА НЕ Е ИЗЛИЗАЛ ОТ КАБИНЕТА !

    1 0 Отговор
    МОШЕНИЦИ ! ПАРАЗИТИ ! НЕКАДЪРНИЦИ ! КЪРЛЕЖИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове