Last news in Fakti

25 Февруари, 2023 07:53 1 185 10

Доц. Спас Ташев: Сред обикновените хора у нас и в РСМ я няма омразата, която опитват да ни внушат

  • доцент спас ташев-
  • бан-
  • устата-
  • песен-
  • северна македония

Властта в Скопие не обслужва интересите на Северна Македония, а такива на Севера, смята представителят на БАН

Доц. Спас Ташев: Сред обикновените хора у нас и в РСМ я няма омразата, която опитват да ни внушат - 1
Снимка: БГНЕС

Певецът Иван Динев - Устата пусна песен, озаглавена "Урок по история на Македония", която предизвика сериозен отзвук в западната ни съседка РСМ. Кога и как македонците ще ревизират отношението си към нас?

Езикът и дикцията, използвани от автора и певец на "Урок по история", са много подходящи за ухото на традиционния гражданин на РСМ - много са разбираеми. Творбата е закъснял отговор, тъй като скечове се появяваха години наред в пространството на РСМ, а от българска страна нямаше адекватен отговор. Поне половината от коментарите под песента са на тролове. Сред обикновените хора я няма омразата, която се опитват да ни внушат. Това заяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в ефира на "Денят ON AIR".

По думите на певеца Иван Динев - Устата заплахите към него вече се поутихнали, след като е обявил, че ще изпрати сигнал до ДАНС и МВнР.

"Всички институции ми оказаха огромно съдействие. Очарован и благодарен съм. Държавата обаче има голяма роля в пропагандата - особено със спирането на тока на граничния пункт на 4 февруари. Песента ми е шамар за политиците в РСМ, но юмрук за нашите. Искаме от Македония да ни уважават, а не унижават", подчерта той. Иван Динев допълни, че е получил най-силна подкрепа от родните спортисти, сред които Йордан Йовчев и Кубрат Пулев. Според него тя се дължи на факта, че хората, качвали се на стълбичката на успеха, имат специално отношение към химна.

Доц.Ташев също се съгласи, че решението българи да не бъдат допускани да преминат през пункта за честванията на Гоце Делчев е "политическа провокация".

"Властта в Скопие не обслужва интересите на Северна Македония, а такива на Севера. Чуждите интереси се разминават коренно с желанията на обикновените граждани", смята той.

Гостът цитира данни от отчетното изборно събрание на Сдружението на бежанците потомци от територията на днешна Северна Македония, според които когато бивши български дипломати са правили анализ на Югославския печат - на година е имало около 700 и 1200 статии с антибългарско съдържание.

"Стара тенденция е непрекъснато да се бълва омраза към България. Ако властта там престане всеки ден да говори срещу нас, голяма част от идеологическите конструкции ще рухнат", констатира доц. Ташев.

Той беше категоричен, че едва през последните 2-3 години се е проявила последователната българска политика спрямо Северна Македония.

"Скопие всеки ден ни дава информация за нарушения на правата на човека. Случаят с Християн Пендиков е най-нашумелият, но страхът, обхванал българите в РСМ, пуска все по-дълбоки корени", обобщи гостът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Немо

    8 7 Отговор
    И този започна да ръчка осите и да дава храна на на български и македонски про руски интереси.Това правеха и онзи Б.Димитров - ДС и Каракачанов и другите всички от ДС.Това са същите наследници на коминтерна от едно време и неговата политика.Е резултата го виждаме.Имат и пари и тролове.Само търсят лупавите народи и най тростите в тях.
    Дали в Турция ако излезе такава песен в България ще ни бъде приятно.Чиста поръчка.
  • 2 Иван

    10 0 Отговор
    Общото между двата народа е безплатната омраза към политиците. Македонците виждат и знаят как 20 фамилии владеят всичко и превръщат държавата във феодални владения . Виждат мизерията и ограбването на работещия спазващ законите данъкоплатец. Здравеопазване, съдебна система, полиция или образование . Кое е на ред и за пример към добро? Най- бедната държава,само с още 150 милионера за година в тежка криза. Милиони бедняци за благото на стотин милионера и няколко мулти. И при тях един етнос ще е облагодетелстван с пари за гласуване и ще погубва безнаказано останалите с протекция на политици. Защо многото страдащи да се мразят когато знаят кой е виновен за всичко?
  • 3 УДБА ДС Тутиунар Перев

    3 4 Отговор
    Като вудя поредното развед-чекистко пocиpане на помашкия животновъд ДС-читака "Иван" Спас Ташев и ми става едно готино - все едно съм изпил кило ракия!
  • 4 Разделяй и владей по евразийски

    8 0 Отговор
    Изкуствено насаден проблем от едни степно-хазарски интереси , прокарвани от платени проксите. С РСМ може да живеем като два близки народа в добросъседство и разбирателство

    Коментиран от #9

  • 5 ДС проф. Овчаров

    5 1 Отговор
    Абе тия животновъдните ДС-агенти "Иван" по македонска линия, Румчо на Деса каминото Решетникова по килограми живо тегло ли ги избира?! И им нитова на ухото все еднакви ДС-табелки: "д-р", "доц.", "проф.", "истерик", "експерт", ........
  • 6 Факман

    3 4 Отговор
    Все едно циганин да обича българите,те още като се родят и им се втълпява колко са лоши българите.Така са и тези говеда.Няма оправия.
  • 7 Перо

    5 3 Отговор
    Сегашната анти-руска денонощна пропаганда против Русия, в БГ, беше същата анти-българска ежедневна пропаганда в Северна Македония, в продължение на 75 г. Промивката на мозъци е била първо задължение на властта и държавния апарат!
  • 8 жалко изказване

    1 2 Отговор
    стига глупости преди години когато работих на слънчака един пиклю скочи на баща си щото баща му ми каза да ние сме българи и неможем да го скрием …?!?!? промиването на мозъци там е от много години разберете го това там почти не останха наши събратя само промити мозъци сърбени албанци това е тази територия …
  • 9 виж сега фактите

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Разделяй и владей по евразийски":

    и окрайна живееше с русия в добросъседство но това не се хареса на световния терорист и виж до каде стигна заблудената територия …! така че макетата се подготвят много години за подобен конфлик и понеже няма за какво да ни скарат създават причина и тя е историята …!
  • 10 Православен

    1 1 Отговор
    Това същото беше внушавано и на руснаците, и затова влезнаха в Украина с 120 000 хилядна армия, защото не мислеха, че обикновените украинци(руснаци), ще са с толкова промити мозъци, че ще се отрекат от руската си природа.
    На митингите в С. Македония, които са от стотици хиляди се вижда цялата омраза към България, като виковете фашисти и смърт на Българите са масови на тях.
    Запада добре си върши работата по разделяне не народи, за да ги противопоставя едни на други и в определени моменти, когато им е изгодно да ги подтикне към война и да се избиват сами, като само доставят оръжие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове