Last news in Fakti

25 Февруари, 2023 16:32 2 459 18

КНСБ излезе с позиция за високите цени и инфлацията

  • спекула-
  • кнсб-
  • инфлация

От синдиката предлагат мерки за справяне с положението и борба със спекулата

КНСБ излезе с позиция за високите цени и инфлацията - 1

На своя сайт КНСБ публикува позиция за инфлацията в страната, нелоялните търговски практики и спекулата, както я виждат от синдиката. Предложени са и няколко мерки, които по мнението на експертите на синдиката, ще дадат резултат. Ето и пълния текст на мнението им:

През последните седмици зачестиха случаите на нелоялни търговски практики, както и се появиха редица доказателства за наличие на спекулативно увеличение на цените по цялата верига на доставка. В тази връзка КНСБ настоява за конкретни стъпки от институциите и регулаторните органи, които да доведат до обективна оценка на ситуацията по максимално прозрачен и пазарен начин.

Предвид значителните инфлационни процеси през последните 18 месеца, породени от редица външни фактори, които намалиха покупателната способност на българските граждани, всяка една допълнителна нелоялна търговска практика от страна на отделните търговски представители натоварва още повече и без това изтънелите бюджети на българските домакинства.

Прехвърлянето на топката и взаимните обвинения между отделните участници във веригата на доставки е опит от страна на търговците да създадат условия за объркване в обществото и да се размие първопричината за появата на спекулативни и нелоялни практики. В условията на натрупалите се кризи, държавата в лицето на нейните органи и институции, трябва да влезе в ролята си на защитник на реалната пазарна конкуренция, която да способства за формирането на справедливи и икономически аргументирани цени на основните стоки от „малката потребителска кошница“.

През последните няколко дни стана ясно на какви цени се изкупува суровото мляко, на каква цена и при каква рентабилност излизат голяма част от млечните продукти. От друга страна, все още никой не дава официални обяснения защо цените на същите са почти двойно по-скъпи в магазините при търговията на дребно. Към настоящия момент, въпреки направените промени в Закона за защита на конкуренцията, фактът за скрито кредитиране с оборотни средства на големите търговски вериги от страна на производителите остава. На практика разплащането за бързо развалящи се стоки, които да се продадат за няколко дни, става в рамките на 30 дни и показва, че по-малкият и слабият кредитира по-богатия и по-силния. Съществуват и други порочни практики, като връщане на продукция, която не е продадена без заплащане, или утилизиране на непродадена стока за сметка на доставчика. Всички посочени обстоятелства важат не само за млечните продукти, със същата сила те се отнасят и за месните и други продукти.

С оглед на горепосоченото възниква необходимост от преглед на нормативната база и предприемане на незабавни мерки срещу спекулата в търговската мрежа. В ролята си на основен участник в социалния диалог КНСБ предлага следните стъпки:

Представяне на цените на основните хранителни и нехранителни продукти по схемата „нето – нето“ – това ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи (като реклама, логистика, складово съхранение и.т.н). Изпълнението на тази стъпка ще успокои потребителите, че не са жертви на спекулация, а от друга страна ще позволи на търговците да докажат, че не използват нелоялни търговски дейности;

Реализация на принципа на реципрочност чрез въвеждането на еднакъви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига, което ще позволи в голяма степен да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство. Приоритетно това трябва да се направи за стоките от първа необходимост (хляб, сирене, кашкавал и т.н.), които се консумират в най-голяма степен и чието търсене е най-нееластично в икономиката, с оглед измененията на пазара;

Проверка на входните бариери за допускане в даден сектор или бранш – трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния и олигополизиране на пазарите. Това нарушава принципите на конкуренция и води до изкуствено завишение на цените, непозволява прозрачно да се определя реалната себестойност на стоките и услугите.

Макар да са налице поредица от проверки, обявявани от Министерство на земеделието, Комисия за защита на потребителите, все още няма информация от компетентните държавни органи, като Комисията за защита на конкуренцията и НАП относно нелоялни практики, необосновани надценки и др. Няма информация и от БАБХ в частта за качеството на предлаганите продукти и за връзката „качество–цена“. Настояваме в най-кратки срокове за институционална ангажираност с информация и конкретни мерки на всички органи, които могат по закон да осъществяват регулаторни действия.

Ускорението на инфлацията, породено към днешна дата в голяма степен от спекулата в цените, води до спад на реалната работна заплата, респективно в покупателната способност и значително увеличава броя на „работещите бедни“. Страната ни няма нужда от такива процеси, особено в светлината на все по-нарастваща необходимост от реална конвергенция в доходите на българите спрямо средноевропейските стойности с оглед предстоящото влизане на България в еврозоната.

КНСБ настоява за своевременно предприемане на горепосочените и други подобни мерки. Всички стоки, които влизат в категорията „малоценни блага“, трябва да бъдат обект на сериозен контрол и ревизия от гледна точка на ценообразуването им. Според нас, ако тези предложения бъдат взети предвид от регулаторните органи, ще се изсветли начинът на образуване на цените по цялата верига на доставка, което е много важна стъпка за възвръщане на доверието на потребителите в пазарната икономика.

В заключение КНСБ изразява готовност за съдействие при изготвянето на конкретните мерки, политики и инициативи за борба с нелоялните практики и спекулата в цените по веригата на доставка, като настоява в най-кратки срокове отговорните институции и регулатори да вземат предвид нашите предложения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Шприца

    14 9 Отговор
    не може. Ние сме пазарна икономика. Спекулата пълни хазната и моя джоб.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГОЛЯМ СМЯХ

    17 1 Отговор
    хахаха и ся какво правим с високите цени?

    ми нищо ще стават още по високи
  • 4 ГОЛЯМ СМЯХ

    13 9 Отговор
    ваното е че наложихме санкций и на путин ще му е зле, нищо че нямаме пари да си купум за ядене важното е да викаме за украйна

    и по малко да се къпете инак сте руски шпиони ако се къпте всеки ден ааааа

    Коментиран от #18

  • 5 Трак🇩🇪🇦🇹🇮🇷🇧🇬🇮🇹🇯🇵🇺🇦

    30 1 Отговор
    Абе КНСБ вие за какви ни мислите нас НАРОДА ? За шепа и-ди-оти ли ?? Може ли среден разход за храна на месец за 4 ри членно домакинство да е 3000 лв а СРЗ да е 1300 лв ?? Може ли да не казвате думичка за ЕВРОПЕЙСКО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ? Може ли преди 1 час да ида до магазина и за 200 лв да купя ТРИ чанти НЕПЪЛНИ хранителни продукти които и за 4 дена няма да стигнат . Килограм сирене борино -ДЖАМАЛ УЛАНОВ преди 3 месеца - 15.75 лв/кг а сега 22.99 лв/кг …?? Краставици 8 лв за кг .. КЪДЕ СТЕ ВИЕ НЕАДЕКВАТНИ БКП МЪ-РШИ ?!?!? Кви синдици кви 5 лв . Бо-клуци на БКП
  • 6 ФЕН

    12 2 Отговор
    айде задействаха всички на хранилката да спасяват КОЛОСАЛНИТЕ ПЕЧАЛБИ ! Сега и Ванчета -синдикалистката ще излезе да се скара на работещите че нищо не разбират и това не е спекула а че заплатите са малки и Те-синдикатите ще ги дигнат ....АМА ДРУГ ПЪТ! Сега купувайте че няма КОМИСИОНИ ЗА 8-ми март.
  • 7 плюс минус

    14 0 Отговор
    Бре!
    Сетиха се!
    Ама закъсняха.
    Инфлацията ни остави гладни и безпарични.
    Нали защитавате работещите?
    Да, ама не.
  • 8 В чуждата паничка

    20 0 Отговор
    В тая държава всеки се занимава с това, което не му е работа,в случая работнически синдикати с ценообразуване.Абе вижте се,че за 33 години една национална стачка за по-високи заплати и придобивки не сте организирали,бря за разлика от колегите си в Гърция,Германия,Франция и прочее.Ааааа забравих,то тамошните синдикати НЕ са дупе и гащи с работодателите!
  • 9 Деций

    17 0 Отговор
    Това доказва за пореден път,че,пазарна икономика, свободен пазар ,демокрация,са думички за наивници.На всякъде са картелни споразумения! От скоро взеха да показват разни мандраджии които правели сиренето с 9/10 литра мляко.Всеки знае ,че то става с 6/6.5 литра ,а кашкавала с 8/9 литра! Трябва да е ясно ,че в България няма толкова суровина,за количеството което се произвежда.Въпроса е с какво се правят тази "хранителни" продукти? Сухо мляко и палма,това е отговора.Купувайте си мляко и си правете сирене,същото е и с мезетата.Частника го видяхме колко пари струва?
  • 10 Кочо

    12 0 Отговор
    Всичко тук е много скъпо!. Не отдавна търсих електрожен, само скъпи китайски боклуци! Купих от UK, Американски, на същата цена. Автосервизите, 200 лв на час! + частите. Каките започват от 200 на час! НЕЗНАМ, КАК ЖИВЕЕТЕ ТУК! Предполагам е умишлено, за да не ви стигат парите, и да се принудите, да се хванете с опияти, за някой "големец"
  • 11 Тома

    6 1 Отговор
    Не знам защо след всяка статия за проверка на цените на другия ден всичко се вдига с минимум два лв..Дали не е че аз съм прост и вие сте прости
  • 12 Прокурор

    6 1 Отговор
    В търговска верига на "топлата витрина" ШАЙБИ ПЕЧЕНА СЬОМГА НА ПЛОЧА - 48,50 лв. за кг. От понеделник няма продадено нито едно парче!
  • 13 ТРЕНД

    5 0 Отговор
    Сега лъжат, че инфлацията е заради голямо потребление и ниско производство, но потреблението на продукти според НСИ е същото, а няма празни складове. Просто търговските мрежи искат висока търговска отстъпка, няма достатъчно субсидии за дребните производители - за да съществуват и с по-ниски печалби. България изнася ток, пшеница, рапица, и внася палмово масло, сухо мляко, отпадъчно месо, подсладители... .. От монополисти износ-внос търговци.. Преди 1944г. изнасят тютюн, който е скъп за българинът и дори обложен с акциз, и зърно изнасят, а внасят и перони и всичко... Защо в развитите страни има по-малко инфлация, защото имат по-големи субсидии, каращи производителите на селско стопански храни да съществуват с по-ниски цени, пък и оборот имат плюс инвестиции-пре-много-евтини-достъпни-кредитни-линии, вместо 20 крави, те гледат с машини 200 крави..
  • 14 знаещ

    2 1 Отговор
    Изход от инфлацията държавата дава на производителите помещения в градовете безвъзмездно и те отварят фирмени магазини тогава като производители цените ще са им най-ниски а чуждите вериги магазини ще им бием камшика и кой откъдето е
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 без имена

    1 0 Отговор
    ех, изтри ме др сорос. сега само ще хваля- всичко е наред и цъфтим.
  • 17 Тия

    1 0 Отговор
    Трябва да се закрият и другите също - казионни комунистически тумори.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове