Last news in Fakti

3 Март, 2023 04:24 10 201 138

3 март 1878 г. ! Честито Освобождение!

  • трети март-
  • българия-
  • освобождение-
  • османска империя

Голяма част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са били украинци

3 март 1878 г. ! Честито Освобождение! - 1
Снимка: Архив

Днес е Трети март – Националният празник на Република България. На тази дата през 1878 година се полагат основите на Третата българска държава.

Мнозина считат, че датите 6 септември 1885 – когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват или пък 22 септември 1908, когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя, са по-подходящи за национален празник, тъй като събитията тогава са извършени с усилията на самите българи.

Не трябва да се забравя обаче, че в Руско-турската война самоотвержено

се бие и българско опълчение,

което, особено в епопеята на Шипка, съдейства за победоносния ѝ изход. Там 16 000 турци са хвърлени срещу 3500 българи и малко руси. На 8-9 януари 1878 г. в боя влиза целият състав на опълчението в атаката на укрепения от турците форт край Шейново. В щаба на ген.Скобелев е писателят П.Р.Славейков, който познава проходите в Стара планина. За него А. Н. Куропаткин, началник щаб на Скобелевата колона, пише: „И наистина мъчно е да се каже какво бихме направили ние без Славейков. Той ни доставяше безчет сведения за положението на турците отвъд Балкана. Той бе организирал цели чети, които минаваха там и оглеждаха турските позиции. По целия път при спускането на Скобелевия отряд отстраняваше множество пречки и снабдяваше с всичко необходимо две и половина дивизии…И само тогава отдъхна, когато минахме Балкана и турците бидоха съсипани при Шейново“.

Трети март e датата, която бележи възкресението на българската държава, което е и основанието днес да празнуваме нашия национален празник.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

Датата не е избрана случайно.

Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Една от основните причини за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на потиснатите българи.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

За съжаление, договорът е ревизиран от Великите сили. Берлинският конгрес, открит на 13 юни 1878, в който участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция решава да раздели България.

По силата на неговите клаузи Санстефанска България е разделена на пет части

- Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е,

че той създава един идеал, който е в основата както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година

Големите успехи, както знаем са Съединението и обявяването на независимостта. Двете последователни национални катастрофи – при Междусъюзническата и Първата световна война обаче слагат край на идеала за „България на три морета“. От загубените тогава български земи тръгва вълна от бежанци, които се установяват в рамките на българската държава и постепенно се интегрират в нея.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечер на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител - Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Голяма част от воювалите за освобождението на България

офицери и войници са били украинци.

И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия.

В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ѝ армия.

Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Драгомиров.

Честит празник!


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дабе

    151 27 Отговор
    Хайде пък сега били украинци.По онова време не е имало украинска нация вие хаховци такива манипулатори

    Коментиран от #3, #13, #15, #134

  • 2 Град Симитли

    24 59 Отговор
    ".... Голяма част от воювалите за освобождението на България

    офицери и войници са били украинци...."
    "Браус" !
  • 3 100

    16 61 Отговор

    До коментар #1 от "Дабе":

    И руска тазия не е имало тогава.

    Коментиран от #4

  • 4 100

    11 47 Отговор

    До коментар #3 от "100":

    Руска нация

    Коментиран от #79

  • 5 да де

    104 11 Отговор
    Мисирката пропуснал си 6-ти американски флот.
  • 6 Без братята

    105 23 Отговор
    Руси, днес щяхме още да сме чалми. А идиотите от "великите сили" винаги са били против нас. "Берлински конгреси" и не знам си какви си ?
    Не е ли крайно време да не се съобразяваме с НИКОИ други в този свят? Фащ, ЕС и НАТО ... За зелен хайвер.
    Ако сме свободна и независима страна, нямаме никакви"големи братя "!!!

    Коментиран от #7, #111

  • 7 Простофил

    29 65 Отговор

    До коментар #6 от "Без братята":

    Е как сме се съхранили 5 века без да сложиме чалми, я ми обясни този феномен?

    Коментиран от #8, #14, #31, #36, #37

  • 8 Град Симитли

    89 10 Отговор

    До коментар #7 от "Простофил":

    С помощта на Украйна и Държавния Департамент на САЩ, то се знае
  • 9 ха ха

    20 59 Отговор
    Хайде, пак мозъчни промивки за да изтече на повече хора акъла в канала... Повтарям, история се учи с единствен постулат: "България няма вечни приятели! Има вечни интереси." Голяма работа, че 1877-78 интересите ни съвпаднали с руските. Седем години по-късно съвпадат с британските. И така върви светът. Добре е далновидни политици да гледат накъде върви страната и да не дават топкта на зловрени кариеристи да я дърпат в грешна посока... най-вече на изток.

    Коментиран от #11, #84

  • 10 Спрете с манипулацията за Шипка!

    111 11 Отговор
    Отвори поне Уикипедия, за да прочетеш за турските и за руските сили на Шипка!

    "След боевете при Стара Загора, Нова Загора и село Джуранли Централната османска армия с командир Сюлейман паша се насочва към преминаване на Стара планина. ..... Съставът на армията е от 48 табора, 16 ескадрона и 48 оръдия, общо 27 000 офицери и войници. На 8 август, след съсредоточаване, се насочва към Шипченския проход."

    "За отбрана на Шипченския проход е сформиран Шипченски отряд – войскова формация с началник командира на Българското опълчение генерал-майор Николай Столетов. Общо 7500 офицери и войници и 27 оръдия. Включва: част от Габровския отряд с командир генерал-майор Валериан Дерожински от Тридесет и шести пехотен орловски полк и 4 батареи;
    Българското опълчение от 1-ва, 2-ра, 3-та, 4-та и 5-а опълченски дружини;
    Тридесет и пети пехотен брянски полк."

    Тоест, срещу 27 хилядната османска армия се отбрянява руската армия от 7500 души, в чийто състав са включени 3500 български опълченци, а останалите 4000 души са руснаци.

    През 1877-1878 година всичките поданици на Руския Цар Освободител са били руснаци.

    Нямало е украинци, нямало е соросоиди, нямало е джендъри, нямало е 108-и пол.

    Коментиран от #126

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петко Р. Славейков

    82 8 Отговор
    ВЯРАТА И НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ

    Посвещава се на руския народ

    Руский цар е на земята
    най-велик, над всички пръв,
    русците са наши братя,
    наша плът и наша кръв.

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.

    Бог поддържа крепка мишца
    и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница
    сабя отмъстителна.

    Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас -
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни -
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.

    Род и вяра е идея
    за Русия най-света;
    нейний подвиг е за нея -
    благородна й целта.

    Със Русия днес съгласни
    да застанем брат до брат
    и да станем сопричастни
    в този неин подвиг свят.

    Долу всички спекуланти,
    да сломи се техний рог;
    да смирят ся интриганти,
    да живее руский бог!


    Стихотворението е написано през март 1877 г.

    Коментиран от #135

  • 13 Абе кви украинци?

    71 7 Отговор

    До коментар #1 от "Дабе":

    Това са като шопите. Имало ли е шопи, когато сме били под турско? Може би? Но македонци обезателно е имало. Те са извънземна цивилизация. Ха-ха-ха
  • 14 Сменям си ник-а

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "Простофил":

    Сега добре,че чалмите не са на мода и по малко се забелязва управлението на ДПС.
  • 15 Смех

    13 46 Отговор

    До коментар #1 от "Дабе":

    Как не е имало като от времето на цар Симеон имаш държава наречена Киевска Рус ? По-късно тези области се разделят на Украйна и имперска Русия. Четете историята както дяволът чете Евангелието.

    Коментиран от #18

  • 16 На вниманието

    35 3 Отговор
    На автора. Сега украинци воюват на страната на емигрантите у нас.
  • 17 Донки Хот и Сан Чопанса

    46 6 Отговор
    Венциславчо,еничарче продажно, даже не осъзнаваш какви ги вършиш нали?
  • 18 Новгородска и Киевска Рус,

    57 5 Отговор

    До коментар #15 от "Смех":

    а не Киевска покраина.

    Окраина=Украина=Покраина на Русия и на Полша.

    През 1240 година татаро-монголските войски, в това число и волжките българи в редовете на монголската войска, завземат Киев и Рус-ия възкръсва след 200 години в Москва, Новгород, Смоленск при княз Александър Невски - Освободител и унищожител на германските католически кръстоносци от Тевтонския орден, като ги издавя в Чудското езеро!

    Никога до 1918 г. не е имало Украина=Покраина=Окраина, а единствено е имало Русия, Малорусия, Новорусия и Запорожие.

    Коментиран от #120

  • 19 ©©©🅿

    69 15 Отговор
    Равносметката за България: 45г. възход с Русия, и 33г. упадък с Европа. Честит празник, все пак.

    Коментиран от #48, #77, #112, #113

  • 20 Ганьо

    9 38 Отговор
    По-скоро празнуваме възшествието на Александър ||, другото е парлама...
  • 21 Българин

    9 32 Отговор
    Но защо са чакали 500 години,но защо само половина България?

    Коментиран от #29, #33, #82

  • 22 Пенсионер

    12 19 Отговор
    5века османско владичество и до 1989г руско владичество и после дойдоха великите българи които ни оправиха.Честит празник!

    Коментиран от #68

  • 23 фкю

    55 4 Отговор
    Голяма част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са били украинци.

    Като да кажат, голяма част от воювалите за освобождението са били македонци и тук таме някой и друг българин.

    Тези или са луди или на луди се правят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин BG

    55 11 Отговор
    Докато пет века България страдаше , Европа нехаеше . България вдигаше въстания , а Европа „печелеше от оръжейната си промишленост“ , продаваше на турците топове и пушки , за да избива българите и руснаците . Бог да благослови великата Руска армия Освободителка и Създателка на съвременната трета бьлгарска държава .
    Вечен покой на падналите за свободата ни руснаци !
    Да почиват в мир И загиналите срещу турците белоруски , румънски , украински , казашки , молдовски , войници на Негово величество Освободителя , Руският император Александър Втори !!
  • 26 ами

    59 7 Отговор
    А така...Тази година са ни освободили украинци...Догодина очаквам нови висоти-че са били бандеровци...А по-догодина лично прадядото на Зеленски ни е донесъл свободата...Голям срам...
  • 27 Хххххххх

    37 8 Отговор
    Не, не, не, не. Да не сте приравнили тези фашисти с руските ни освободители.
  • 28 Гост4

    24 5 Отговор
    Колко елегантно ни казват, за украДенците, ей така, веднага като позаглавие...честито "услоЖнение"!
  • 29 Всъщност

    40 3 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Цялата са освободили . Но Западните "веилики сили" са се събрали на Берлинския конгрес и са разкъсали новоосвободените България . Наложило се Съединение .
  • 30 12345

    13 34 Отговор
    Че какво му е честитото! От едно робство към друго, още по-алчно, безчовечно и така, 145 години!?
  • 31 Вальо

    8 15 Отговор

    До коментар #7 от "Простофил":

    Ами много просто.Хората са живеели в мир и всеки си изповядвал вярата

    Коментиран от #34

  • 32 Българин 🇧🇬

    31 11 Отговор
    Слава на тези украинци , които тогава са се били под флага на Руския император !Позор за сегашната киевска върхушка , чийто най-голям военен съюзник са турците . Срещу Освободителката ни Русия !
  • 33 Вальо

    12 22 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Ами тогава е било удобният момент да превземат Босфора и Дарданелите.Целта на Русия била това.Да влязат през суша Румъния,България и да завладеят проливите.

    Коментиран от #69, #75

  • 34 Въпросче

    18 11 Отговор

    До коментар #31 от "Вальо":

    А защо стотиците хиляди православни българи останали в рамките на Турция , всички са били претопени или направо избити . Сега са останали няколко десетки човека ?

    Коментиран от #39

  • 35 123

    33 0 Отговор
    Да живее БЪЛГАРИЯ!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Шабан

    7 21 Отговор

    До коментар #7 от "Простофил":

    Как? Живели сте си като кьорави котета! Самоуправлявали сте се! Имало е чорбаджии, само централната власт е била друга(както сега, но невидима), иначе си е било свободия, живели сте си живота и сте се множили на свобода! А не като сега тотален концлагер!?
  • 38 ПБФ

    20 6 Отговор
    Много е модерно днес да наричат Санстефанския договор "блъф",
    Обаче хората забравят, че блъфове и шеги с истината не могат да бъдат правени. Санстефанска България пчертава акуратно 90% от земите , населени с наследниците на Аспарухова България. И не говорим само за население, а за дълбоко вкроренената култура и политическа традиция, произтичаща от Аспаруховата
    държава.

    И ние днес, вместо да се чувстваме подтоянно "виновни" за нещо и да заемаме сервилна поза с чупка в кръста, би следвало ясно и твърдо да заявим, че народът ни и държавната ни традиция са били перманентно разкъсвани от алчността на външни хищници. И е редно тези хищници да се извинят и да си платят зулумите! Щом Америка може да се извинява за робство отпреди 300 години, защо европейския концерт не може да се извини за геноцид, започнал преди 150?
  • 39 Вальо

    9 18 Отговор

    До коментар #34 от "Въпросче":

    Никой никого не е избивал.Запазили са ни вярата и културата.Преди освобождението са живеели 400 хиляди българи ,а след освобождението сме станали два милиона и половина Това според теб робство ли е

    Коментиран от #41, #53

  • 40 БМДТ

    8 5 Отговор
    Автора, защо пропускаш факта, че в този момент Сърбия и Черна гора воюват с ОИ? Сърбия е започнала да преговаря с ОИ и е заплашена от загуба на 1/3 от територията си,а след това придобива Пирот, Ниш и Бяла Паланка, земи населени с българи?
    Къде в Сан Стефанския договор пише България и българи? Пише Задунайска Губерния. В Берлинският такъв се споменава България.
    Удобно пропускаш, че Румъния взема Северна Добруджа, като компенсация за други земи, взети от Русия.
    И накрая, ПРЕСТАНЕТЕ ДА НАРИЧАТЕ ВТОРАТА БАЛКАНСКА ВОЙНА Междусъюзническа!!! Само у нас се нарича така. А в нея участват пряко и косвено още държави(Русия и Румъния), които НЕ участват в Първата Балканска война.
  • 41 илитерат си

    18 5 Отговор

    До коментар #39 от "Вальо":

    Къде ги прочете 400к българи?
    Българите са 3 000 000 са само на Балканския п-в! Без да броим другите клонове.
    3 пъти повече от англичаните, например.
    И ако не беше геноцида, сега само на Балканите щяхме да сме 100 милионна нация като Германия и щяхме да сме водещата велика сила в Европа.
    Ако Византия беше оцеляла, щеше да е нещо като САЩ.
  • 42 бивш Китаец

    24 3 Отговор
    Сега и Украинци ли ще кажат са участвали в освобождението? Явно пишем нова история вече...

    Коментиран от #49

  • 43 Хубаво е на днешния ден

    6 2 Отговор
    Да се сетим кой раздава порциите в държавата.
  • 44 Антон

    7 24 Отговор
    Още нещо, за което да сме благодарни на смелия украински народ, бранещ се днес срещу новия-стар поробител, а сега и фашист - Русия
  • 45 Другият един

    21 3 Отговор
    Честит празник!!!! Бог забавя ама не забравя и винаги го връща с лихвите на неблагодарниците
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Антон

    11 25 Отговор

    До коментар #19 от "©©©🅿":

    Режим на тока, празни рафтове, 3 национални фалита... това ни докара Русия 45 години.

    Коментиран от #81, #88

  • 49 БМДТ

    7 13 Отговор

    До коментар #42 от "бивш Китаец":

    Да честитим 3.март. 1918г. денят в който България е освободила Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Белорус и УКРАЙНА!!!
    Ха сега познай, коя държава от тези празнува 3 март, като Национален празник?
    АМИ НИКОЯ! Повечето за Официален празник приемат Денят на Независимостта си!

    Коментиран от #60, #90

  • 50 Болярин

    8 18 Отговор
    Слава на украинските войници загинали на връх Шипка за свободата на България !!!7262
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 дядото

    26 6 Отговор
    подобни писания,на днешния ден са срамни.за 500 години,след 18-20 поколения всичко българско е приключило.независимо от интересите на русия,на днешния ден преди 145 години е създадена българия от нищото.и днешното поведение на част от българите,макар и добре платени от западните господари,най-меко казано е черна неблагодарност и изопачаване на историческата истина
  • 53 Да бе , да. ! 😜

    19 1 Отговор

    До коментар #39 от "Вальо":

    "Малък" пропуск имаш ! Европейските народи са се множели (до 20 век) и са имали положително демографско развитие ! Преди турците да ни подчинят българите са били на на брой колкото французите (още от времето на Иван Асен ll ). Но французите са продължили да се множат и са станали велика сила . Българите са смачкани , като роби на ориенталската империя .

    Коментиран от #66

  • 54 На мен

    16 2 Отговор
    Херо мустафата ми каза, че лично прадядото на Зеления е бил на фронта, за това да им пратим всичкото оръжия, което имаме, до последния патрон.

    Коментиран от #63

  • 55 Трезвомислещ българин

    14 0 Отговор
    Честит национален празник!
    А не може ли поне днес да не търсим под вола теле?
  • 56 България е красиво место

    15 0 Отговор
    С крадлив и хитруващ народ. Ако някой ден някой ни подтикне да станем работлив и мъдър народ и въздаде справедливост Швейцария ще се пукне от завист.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 нищо лично

    16 2 Отговор

    До коментар #49 от "БМДТ":

    Много е пресилено да кажеш подобно нещо.
    Бълфарски войник не е стъпвал по онези земи.
    Много ви е елементаризирана трактовката. Като написана в чужбина от човек едеам изкарал 3 по Балканска история :)

    Днес на 3.03 ние празнуваме физическото освобождение от чуждия чъоръжен башибозушки ботуш. И това не е нещо, което е дребно или има кой знае колко аналози с историята на север.

    Коментиран от #80

  • 61 Братя

    6 1 Отговор
    Просто на Абдулхамид|| му е омръзнало от нас. Само Ахмед е търпелив по волята на Русия.
  • 62 кюмюря от Драгалевци

    21 1 Отговор
    Честити празник драги сънародници , и моите съболезнования към ф@шистко соросоидн@та па@плач !
  • 63 Дядо му

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "На мен":

    Сигурно е играл в представлението пред осман паша.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Шарко

    16 1 Отговор
    Добре, освободили са ни украинци или руснаци, но никъде не пише от какво или от кого. От турско иго, турско робство, османско присъствие или от мирно съвместно съжителство.

    Коментиран от #86

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Исторически парк

    15 1 Отговор
    Соросите реват на умряло!
  • 68 Ивелин Михайлов

    15 3 Отговор

    До коментар #22 от "Пенсионер":

    34 години американско владичество
  • 69 А стига , бе !

    13 5 Отговор

    До коментар #33 от "Вальо":

    Това с "проливите" е вече смешно . Никаква друга опорка ли няма , с която да се омаскарява руската политика ? Как Русия щеше да държи "проливите" , като няма присъствие толкова далече . Тя Аляска , пълна с руснаци не можеше да държи , дето е била населена с руснаци и наблизо по северните пътища , та ще я изпусне и сетне ще ходи да дири ... Дарданелите !? Айде по-сериозно , моля !

    Коментиран от #91, #95

  • 70 По време

    16 4 Отговор
    На този период понятие като украина и украинец не съществува жалка пропаганда и на връх националния ни празник не ви е срам

    Коментиран от #74

  • 71 рада дълбоката

    15 2 Отговор
    Докатоне политизирате всичко няма да ви бъде ! Сега остана да кажете и че дядо му на Зеленски (дъртия жид) е участвал на Шипка . След като са участвали украинци можете ли да ми кажете с какви монети са се разплащали .
  • 72 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    14 3 Отговор
    А кога ще дойде деня, когато да честваме освобождението ни от ТИКВИТЕ?
  • 73 до който не знае

    23 1 Отговор
    Защо празнуваме 03.03?
    Да, Санстефанският договор не е окончателен. Да, Руската империя има многопосочни интереси и те не започват, нито свърщват с Българския въпрос. Да, имаме и други подходящи дати като 06.09, 22.09
    Но на 03.03 ние празнуваме нещо изключително важно - физическото, а не формалното и юридическо освобождение от чисто физическия гнет. Последния си има съвсем реални измерения - грабежи, палежи, изнасилвания и убийства.
    Тази съвсем реална въоръжена и репресивна сила е прогнена с примирето от Трети март. Ако си мислите, че е лесно да прогониш стотици хиляди въоръжени, организирани и подпирани от чужбина мутри от снагата на народа, кпойто постоянно и от векове снася келепир за тях, значи нищо не ви е ясно.

    Коментиран от #115

  • 74 Тони

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "По време":

    Прочети историята г.л.у.п.ч.о....
  • 75 Абе

    19 1 Отговор

    До коментар #33 от "Вальо":

    Какви проливи в тая война,като ревизират даже Сан Стефанския договор:)Великите сили ясно са уговорки дори с Русия давайки донякъде разрешение за тази война ,да не се създава голяма християнска държава,камо ли проливи:))Сан стефанския е дързък акт на Русия ,с главен герой Град Игнатиев, който дописва даже земи и Пловдив дори .,прочетете речта на Стамболов, с която иска Игнатиев за княз и ще разберете ,колко дързък и велик акт е Сан Стефанския, та той всъщност съединява България още тогава :)Ами ако и другите го бяха подписали:),а Стамболов не е бил русофил,но речта му пред народното събрание за избор на княз на България граф Игнатиев я има в нета,прочете я :)
  • 76 Студопор

    22 4 Отговор
    Честит празник на всички българи!
    И нека промиването на мозъци започне сега - голяма част от освободителите били украинци... Ми не, били са руснаци. За това се казва РУСКО-ТУРСКА ОСВОБОДИТЕЛНА Война!! Това, че са участвали хора, дошли от територията на днешна Украйна, не ги прави украинци, защото не са били с украинско самосъзнание. Тогава е нямало Украйна на политическата карта бе!!
  • 77 Пак съм аз

    7 19 Отговор

    До коментар #19 от "©©©🅿":

    45 години НАЗАД ни върна СССР - РУСИЯ: границите на България бяха оградени с бодлива тел и кльонове обърнати към собственият си народ, натрапено ни беше да слушаме руска музика и да гледаме руски филми, трябваше да посрещаме международен влак "Синият Дунав" с руски групи колхозници, като богопомазани, ... трябваше да ръкопляскаме на целувките (резил - уста в уста !) на Живков и Брежнев БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД БЕШЕ ПОД РУСКО РОБСТВО !!!

    Коментиран от #93

  • 78 Дансаджия

    17 1 Отговор
    От турците се отървахме,но от чехмедже-паша кога ще се отървем....
  • 79 Студопор

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "100":

    Тогава защо войната не се нарича Украинско-турска?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Г образен соросоид

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Сега остана и да им се обидиш е след 500 години ! Ядосай се и днес да спиш с чорапите ! Що не питаш , къде са били твоите АНГЛИЧАНИ и АМЕРИКАНЦИ ами задаваш "остри" въпроси ...
  • 83 Биби

    14 2 Отговор
    Колкото и да се мазните и коленичите пред евроатлантическите си партньори, само ставате по-жалки. Никой не обича предателите, само ги използа. А днес, какво съвпадение, руското знаме е разввто в центъра нс Бахмут и 12000 украински войници се чудят как да се опасяват №
  • 84 Студопор

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Ами те това правят ветропоказателите. За това ни домъкнаха и Канадеца. И? Нещо хубаво видяхме ли от това?
  • 85 Нищо Лично

    6 7 Отговор

    До коментар #80 от "12345":

    Българите са силата която решава изхода от войната, Бевз българската саможертва, това щеше да е поредната победа за Империята в същия този двубой.
    Едно нещо разбери - никога нищо в политкиката не бива давано даром!

    Коментиран от #87, #98

  • 86 рада дълбоката

    15 0 Отговор

    До коментар #65 от "Шарко":

    Иди в Батак , Брацигово и т.н и ще ти отговорят подобаващо !
  • 87 12345

    8 2 Отговор

    До коментар #85 от "Нищо Лично":

    В едно нещо си прав! Не е било дадено даром, но е било селектирано през призмата на чуждите интереси! Така че, каква свобода е това! И сега си роб, но роб със фалшиво чуство за гордост! Усещаш ли разликата.....

    Коментиран от #89

  • 88 Мануш

    4 12 Отговор

    До коментар #48 от "Антон":

    Че това,за промитите,русофили са все постижения,в знак на благодарност.
  • 89 нищо лично

    8 3 Отговор

    До коментар #87 от "12345":

    И за другото съм прав.
    Вместо да дуднете по 3.03 - почетете паметта на минимум 100 000 български жертви, които с кръвта си са платили физическото Освобождение на оцелелите си сънародници.

    Коментиран от #94

  • 90 безанаолгов юд@

    8 0 Отговор

    До коментар #49 от "БМДТ":

    Събувай гащите и го режи . Ако дядо ти не е успял на тебе ти е време .....
  • 91 Вальо

    8 4 Отговор

    До коментар #69 от "А стига , бе !":

    Нямаш си представа.Тя Русия и Америка все иска още в момента да притежават проливите и Дарданелите.Турция в момента е обкръжена отвсякъде.Не напразно Русия и САЩ се настаниха в Сирия.Ако Турция беше слаба досега щеше да я изядат

    Коментиран от #96

  • 92 соломон напасания

    7 0 Отговор
    Сайта благодаря за поздрава към нас ! И аз да не ви остана длъжен - моите съболезнования към вас !
  • 93 Ами

    16 4 Отговор

    До коментар #77 от "Пак съм аз":

    Да, върна те,защото на 9.44 влизайки в съдружието със Ссср България е нямала по правилен ход,иначе щеше да загуби земи до Стара планина ,цяла западна Украйна е от такива земи ,взети от Румъния, Унгария и Полша след всв.А иначе и сега държава ни се крепи на Аеца руско производство от тогава,даже тецовете, за които се молят в Брюксел нашите да не ги затварят са пак от тогава:)Да ме говорим,че без Русия нямаше да има България, кюрдите още са си в турско.
  • 94 12345

    1 1 Отговор

    До коментар #89 от "нищо лично":

    Другото е стъкмистика! Ако погледнем реално, не са били повече от 100-максимум 200 човека и то убити от непредпазливост! Тоест просто не са се прикрили добре или са били убити от руснаците в гръб!? Тоест са служили като щит и пушечно месо! Тая цифра от 100 хиляди е дотаманена след 70-80 години при следващото освобождение - от фашиско робство! Преди това са били много по-малко.... Чети реална история, а не надотамънена......
  • 95 Пентагончев

    5 1 Отговор

    До коментар #69 от "А стига , бе !":

    Аляска е продадена заради недостиг на средства в хазната а не защото не я е можела да я задържи . Доколкото си спомням за 7 млн. $ по тог. време
  • 96 Айде,бе

    15 2 Отговор

    До коментар #91 от "Вальо":

    В тая война и дума не е можело да става за проливи,разрешение за нея е дадено от великите сили с ясни уговорки,затова Сан Стефанския договор е велик акт,защото показва и съединява България в почти цели граници.Даже граф Игнатиев дописва ,Бургас,Шумен и Варна в него на своя глава и успява да ги запази за България:)
  • 97 Еййй

    13 2 Отговор
    Знам, че са ви събрали в една стаичка младежкото ГРОБ и пишете лъжи. От 1975 година няма режим на тока, защото социализма се погрижи нацията ни да има захранване, а не демокрацията, какво се направи за 33 години демокрация, само се експлоатира всичко от соца. Националните ни катастрофи идват от наложените ни от запада царе, алчни Кобурги с техните пороци от пиянство и хазарт.
  • 98 соломон напасания

    16 4 Отговор

    До коментар #85 от "Нищо Лично":

    Аз не знам кое е даром и кое не , но знам че тук са загинали много руснаци и предимно руснаци за да я има тази държава днес и езика на които говориш ." Анадън му "!?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 добро утро млади ф@шаги

    19 3 Отговор
    А къде са били американците -как къде след като нужника на баба ми е по стар от държавата им . А другите ви "приятели" англичаните къде са били (полковник Сенклер ) - как къде на страната на СУЛТАНА
  • 101 Абе

    18 4 Отговор

    До коментар #80 от "12345":

    Не пиши глупости ,на Шипка са се били рамо до рамо като братя,прочети за самарското знаме ,за колко дни Русия събира доброволците .Без Русия саможертвата на априлци и на Левски и Ботев щеше да е напразно,а и без вярата в Русия и априлци нямаше да се вдигнат,не и в такъв мащаб.Тези връзки между народите са много дълбоки,не са прости като в главата ти:)))Иначе много народи са имали най славните си победи под руски знамена:)И не забравяй,че Русия възстановява не само България като държава ,а полага основите на войската и,медицината и всички други отрасли ,за които се сетиш,което е видно и ако се огледаш където и да живееш в България:)
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 1877=2022

    9 13 Отговор
    Руско турската война от 1877г е десетата в поредицата от Руско-турски войни и е отново една неуспешно агресивна и непредизвикана завоевателна война на имперска Русия с цел превземането на Истанбул и Проливите за анексирането на нови територии и се води срещу Турция не само на Балканите, Но и отвъд Черно море в Кавказ и по кавказките фронтове...!!!Войната се възприема само от България за "Освободителна", тъй като довежда до загуба на част от османската империя, за да бъде окупирана и завладяна от Русия , а по късно в изкуственото създаване и обособяване От крайдунавска територия и "Задунайская губерния", в една нова колониална държава, на която Русия като наследник на Византия, възстановява и узаконява ползваното в средновековието от Византия име България и дава гръко-византийското име на новосъздадената от Русия столица- София !!
    И тогава както сега, Русия се готви от 10 години за да води тази нова агресивна война за РЕВАНШ срещу Турция , след загубата и унижението на Русия в Кримската война, а не с цел за някакво "освобождение" на българското население, като за да събере средства за закупуването на нови по модерни оръжия от Европа и да се превъоръжи армията си, Русия се съгласява да продаде Аляска на САЩ за да може да спонсорира войната си срещу Турция, .!!!
    И тогава както сега, Русия не успява да постигне поставените си имперски цели, да завладее Истанбул и Проливите и руската военна агресия е спряна от Съюзниците и за да не загуби отново война

    Коментиран от #107, #138

  • 105 към сайта

    15 0 Отговор
    Да напишете че голямата част са украйнци е като да напишете колко от опълчението са били ШОПИ , колко македонци и колко тракийци ...... Що не виждам такива данни в статията ....?! Отидете сега при укр. посланик да ви цуне по темето ....
  • 106 1877=2022

    5 11 Отговор
    Продължение


    И тогава както сега, Русия не успява да постигне поставените си имперски цели, да завладее Истанбул и Проливите и руската военна агресия е спряна от Съюзниците и за да не загуби отново войната и да претъпи ново поражение е принудена да се съгласи и да подпише Санстефанският предварителен мирен договор със съгласието на Русия, че няма да се създава нова държава, но че Русия си запазва правото си да се разпорежда в завоюваната и анексирана нова територия между Дунав и Стара планина под предлог че там има славянско говорещо население над което може да властва и защитава като в руско княжество и което е преименувано по късно в Новосъздадено Княжество- България с руски губернатор...!!!

    Коментиран от #110

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Българи и руси

    14 4 Отговор
    Са се биели с турците, докато бандеровците тогава са оревали цяла Европа да им помага да си остане "великата османска цивилизация"! Те, окрайнците бранели "цивилизацията", а "диваците" руси и българи застрашавали европейската цивилизация...
    Такива са окрайнците и днеска. Някой им пречи да станат 53 пола, да ядат червеи и да не се къпят...
  • 109 Мехмед

    6 1 Отговор
    Честито ви освобождение от нас!
  • 110 Дай Боже

    14 4 Отговор

    До коментар #106 от "1877=2022":

    Да ни завладеят пак! Не искам да не се къпя, да ям хлебарки, да ми сменят пола или ме оставят безполов, да ми сложат чип и да имам право да се движа само в 15-минутната зона, да имам идиоти за господари, които са и психично болни на всичкото отгоре .. Хора, какво е свобода? Сега искат западналите да ни хванат в тотална диктатура, електронен концлагер. Даже турското си е направо велика демокрация в сравнение с това модерно робство!!! Не само на тялото с и на духа!!!
  • 111 Гост3

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "Без братята":

    Който ни освободи, той ще ни проби.
    В Левски
  • 112 45 години

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "©©©🅿":

    Имахме ВВС и ракетни войски с изцяло руска тейника. Днес имаме "реактивни прахосмукачки" нарисувани на хартия, за които сме платили вече милиарди... Свободата е нещо велико, но който умее да е свободен. Робът, оставен на свобода веднага си търси нов господар и нови окови!!!
  • 113 Бай Тошо

    16 4 Отговор

    До коментар #19 от "©©©🅿":

    Беше прав: "Тези сега, няма да могат даже и да боядисат това, което ние сме изградили"!!!
    Не ме интересува социализъм, капитализъм, двмокрация и ала бала. Важното е как живее НАРОДА? При оная система пълни училища и в най-затънтените краища на родината. Даже имахме и ученическа музика, разни клубове по кинотехника, по радиотехника и това беше 70-те години на мин век. Днес тези училища са полусрутени, без прозорци и даже и селата вече са обезлюдени!! Къде е демокрацията да й счупя врата?? Тя унищожи България!!!
  • 114 Иво

    13 1 Отговор
    Абе измисления аввтор- евроатлантик тогава имало ли е държава Украйна бе ! То биваБезмозъчност но софииските евроатлантици чупят рекорди за Гинес поОростотия и слагачество

    Коментиран от #132

  • 115 12345

    12 1 Отговор

    До коментар #73 от "до който не знае":

    Нали знаеш че българина е съдиран най-много от другите българи, наречени хайдуци и чорбаджии! Османската власт е взимала един десятък и то от всички, не само от българите! Останалото си го разпределяли чорбаджиите...... А сега как си!? Като само държавата ти съдира кожата на 100%!? Да не говорим за другите....
  • 116 Браво

    8 0 Отговор
    бе, щом е имало украинци, значи е имало македонци, живяли преди нас и са си възстановили държавата. България и Русия са измамници. Това ли ми обяснявате.

    Коментиран от #124

  • 117 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 1 Отговор
    Честит 3 Март, скъпи сънародници! Даже и на националния ни празник има манипулация, която иска да замести руснаците с украинци като освободители! Нямам нищо против украинците. Царска Русия е обявила война на Османската империя в отговор на кланетата през Априлското въстание! Участвали са и воини от много народи, на които дължим уважението си, в това число и украинци. Даже и японец самурай. Но без Русия нямаше да успеем!

    Коментиран от #125

  • 118 Минева

    7 1 Отговор
    Към коментар 117: Браво и честит трети март!!!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Хахахаха

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Новгородска и Киевска Рус,":

    Какво значение има, как се е казвала държавата бе? Нали хората са същите, от тези райони където е днешна Украйна! Нали там сега живеят наследниците на тези които са ни освободили? Какво значение има как се казва? Тя и Русия не е Русия, тя е РФ!
  • 121 Даже Тодор Живков беше по смел

    2 6 Отговор
    При тодор живково време се честваше 3 март но не беше национален празник, защото се знаеше че ще се получи руска обвързаност. Псевдо демократи и псевдо патриоти изчистиха имиджа на русия. Имперска държава освободителка ? Опорка, заради априлското въстание тръгнал руснака да освобождава България? Да ама не, тръгнал е да сбъдва стара имперска мечта на Екатерина велика за дарданелите. Ако на днешна дата бяхме свободни, от кого обявяваме независимост на 22 септември 2908 г ? За мен истинското ни освобождение е 22 септември и национален празник. А днес е руски празник по повод подписването на мирен договор между две империи.

    Коментиран от #123

  • 122 Простите Урки ги е нямало и на картата

    7 3 Отговор
    Автора е краварска мисирка подменяща историята!
  • 123 Даже Тодор Живков беше по смел

    3 7 Отговор

    До коментар #121 от "Даже Тодор Живков беше по смел":

    При тодор живково време се честваше 3 март но не беше национален празник, защото се знаеше че ще се получи руска обвързаност. Псевдо демократи и псевдо патриоти изчистиха имиджа на русия. Имперска държава освободителка ? Опорка, заради априлското въстание тръгнал руснака да освобождава България? Да ама не, тръгнал е да сбъдва стара имперска мечта на Екатерина велика за дарданелите. Ако на днешна дата бяхме свободни, от кого обявяваме независимост на 22 септември 1908 г ? За мен истинското ни освобождение е 22 септември и национален празник. А днес е руски празник по повод подписването на мирен договор между две империи.
  • 124 Бравото

    3 5 Отговор

    До коментар #116 от "Браво":

    Имало е унга.ци, фини...., къде са техните паметници? къде е признателноста към другите народи? Преди Стокхолмския синдром е имало и има български синдром.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 сноу

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Спрете с манипулацията за Шипка!":

    Недей така бе...курабийката каза, че само укри и фини са ни освобождавали...То тогава на путин дяда му ,щом излезел с прашката да бие врабчета и всичкото хамер лягало ,сирените виели и още тогава съвсем дребния едва забелязващ се на дън-ото дън ,ревял и сочел един индианец-агресор...
  • 127 Днес празнуват Йешилкьойлюи

    3 3 Отговор
    Санстефанският прелиминарен мирен договор  между Руската империя и Османската империя.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Приятел софиянец след ескурзия в Турция

    6 0 Отговор
    Към мен; Аркадаш, не ни е сме се освободили а турците са се отаървали от нас.
  • 131 Трезвомислещ

    3 1 Отговор
    Поздравления за автора!
    Мръсните руснаци благодарение на модерните днес "украинци", финландци, румънци са ни окупирали.
    Благодарение на "великите" евроатлантически сили България е разпокъсана и съсипана още в зародиш.
    Да се изкорени всичко руско!
    Слава на краварите!
  • 132 Трезвомислещ

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Иво":

    Точно в десятката!
  • 133 Ветър и Мъгла има на Шипка

    1 3 Отговор
    Абе то Хубаво показвате картата от принудителният и пораженчески за Русия Санстефански мирен договор, който Русия трябва да подпише, след като агресивно имперските и завоевателни амбиции на Русия в руско-турската война с цел да окупира и завземе Истанбул с анексирането на Проливите, претърпяват поражение и срещат военната съпротива и заплахи от "Съюзниците" на нападнатата с война Османска империя и плановете се провалят и не се осъществяват, затова и в Санстефанския мирен договор са очертани границите на утешителните желания на Русия докъде иска да се разпростира и кои територии да владее, Но никъде не е спомената БЪЛГАРИЯ и българите, затова се създава фалшивата и лъжлива илюзия в българите по късно, че това ще е новата БЪЛГАРИЯ на Три морета, без някой да пита какво казват другите етноси и хората в Албания или Гърция и Санстефанския мирен договор е причината и е виновен да е в основата за бъдещите национални трагедии на българския народ в новосъздадената българска държава...!!!
  • 134 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дабе":

    По добре кажи дали е имало македонска нация
  • 135 Баро

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Петко Р. Славейков":

    Виждаш ли картата?
    Благодарение на русия и ссср България не изглежда така
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 1 Отговор

    До коментар #125 от "стоян георгиев":

    Нещо, сериозно си в грешка, българите, които отдават почит на освободителите си на 3 Март не са фенове на Путин! Медиите ни казват: "Честит 3 Март, ама......" Няма "ама,"! Днес е рождения ден на България, днес е възкръснала България! Няма "ама"!
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове