Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 18:12 1 520 44

Крум Зарков: Октомври 2023 година е очаквана дата за приемането ни в Шенген

  • северна македония-
  • лаура кьовеши-
  • закони

Лаура Кьовеши ме уведоми, че е назначила вътрешна проверка, за да се види какви са причините за напускането на българските европейски прокурори, каза министърът

Крум Зарков: Октомври 2023 година е очаквана дата за приемането ни в Шенген - 1

"Създаде се текучество сред европейските делегирани прокурори. В офиса на Европейска прокуратура в София трябва да има 15 прокурори, но все още не всички от тях са назначени, а сега се сблъскахме и с тази ситуация, в която някои, които бяха одобрени, напускат по собствени причини." Така правосъдният министър Крум Зарков коментира по BULGARIA ON AIR напускането на втори делегиран към Европейската прокуратура български прокурор.

"Според европейския регламент, който създава Европейската прокуратура, има ясно разграничени отговорности между нея и националните власти и условията на труд, кадровото обезпечаване, както и административният капацитет на работата на европейските прокурори в страните-членки са от компетентността на самите държави. Затова в тона на добрия разговор си набелязахме стъпки как да преодолеем въпросите и затова ще бъде ангажиран и ВСС. Предстои първо да се изследва какво точно се е случило и на какво се дължи това текучество. Лаура Кьовеши ме уведоми, че е назначила вътрешна проверка, за да се види какви са причините и дали те са нормални или има нещо, което възпрепятства работата на Европейската прокуратура. Според мен това е едно от тези предизвикателства, които всяка нова институция среща, когато се създава и имплементира в една страна," заяви министърът.

По отношение на санкионния списък Магнитски и дали предстоят законови промени във връзка с него, Зарков коментира: "Във връзка със самия списък не предстоят. Предстоят обаче такива законови промени, че да не се стига до такива списъци и санкции. Списъкът е знак, че САЩ и Великобритания не считат, че съдебната ни система е достатъчно ефективна, за да разследва и наказва хора, които те подозират в корупция. Оттук нататък следва да си свършим работата, но това не е свързано със списъка, тъй като и аз, и много преди мен, са настоявали за необходимите реформи. Това са същите реформи, които ние сме обещали на ЕК. Това не са нови въпроси и те не са свързани само със списъка „Магнитски“, но той е още едно припомняне, че нещата не могат да продължат както досега".

По отношение на най-належащите законови промени Зарков коментира:
"Мисля, че има един много символен закон – законът за установяване на механизъм за разследване на главния прокурор, който освен този механизъм ще отговори и на над 70 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в България, свързани с ефективността на наказателното производство. Много важен законопроект е и реформата на антикорупционните органи. Тези са най-знаковите, тъй като по тях може да се идентифицира дали има достатъчна политическа воля да се решат замитани дълго време под килима проблеми," коментира Зарков.
По думите му ефектът на списъкът "Магнитски" е върху лицата в него, по отношение на техните взаимодействия със САЩ. Пряк ефект в България няма, но има тежък репутационен ефект за страната.

"Това е петно, което всички носим незаслужено. Това е нещо, което се отразява, когато някой инвеститор търси къде да инвестира и гледа какво се случва в съответната държава. Ние не можем просто да махнем с ръка все едно нищо не се е случило. Никой от нас нито изисква, нито пък ние имаме намерение просто да признаем това което са казали амеританците за вярно. Не става дума за това. Но този списък е сериозен сигнал за нередности. Във всички страни при такъв сигнал компетентните органи - МВР, служби, прокуратура, трябва да изследват данните, които се съдържат в тези списъци, и, ако има достатъчно такива, да образуват съответните производства," каза Зарков, който заяви още, че в европейските държави рядко се стига до санкции, наложени от САЩ, тъй като, когато една партньорска служба е установила нередности, тя ги предава на службите от другата държава, за да могат те да се задействат.

"До тези санкции се прибягва, когато съответната страна не счита, че ще има ефективно преследване на тези проблеми. Всъщност САЩ и Великобритания (която също излезе със списък) защитават собствения си интерес, те не се месят у нас. Те казват: има хора, които според нас са опасни, и капитали, които според нас са нечисти и ние не ги искаме на наша територия. Това са санкциите "Магнитски". Другото си е наш въпрос. Посланикът Джим О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент, ни информира за причините, довели до санкциите и от своя страна аз го информирах за реформите, които сме ангажирали като Министерство на правосъдието, които вече са направени на законопроекти и които предстои да бъдат разглеждани."

Зарков потвърди октомври 2023 като очаквана дата за приемането ни в Шенген, а по отношене на дебата как се пази границата и как се наказват каналджиите или трафикантите на хора, отбеляза:"Сега в Министерството на правосъдието сме възложили много сериозен анализ на новосъздадения Съвет за криминологични изследвания, който трябва да обследва от научна, криминологична и от правна гледна точка сегашния закон, неговата ефективност и как е бил прилаган, за да може да захраним народните представители не само със законопроекти, но и с анализи, които да им позволят да вземат информирани решения. Всеки ден на границата на България има проблемни ситуации и нашите служители са там, включително и българската армия, за да запазват нашата сигурност, а и тази на мигрантите".

По отношение на подписката в РСМ, инициирана от македонски българи, за отнемане на българско гражданство от лица, които използват езика на омразата спрямо България, Зарков коментира, че и сега законът дава такава възможност.

"Законът за българското гражданство предвижда възможност за отнемането на гражданството от някой придобил го по натурализация, когато извърши престъпление срещу републиката. Отнема се също гражданството, когато се установи, че са ползвани неистински документи, или са укрити обстоятелства, които ако са били известни на органите на Министерството на правосъдието или други, не би било възможно да се получи гражданство. Аз като министър последните няколко месеца съм подписвал искания за отмяна на българското гражданство, но не поради омраза и обиди към България, ами неистински документи. Отнемахме гражданство и на така наречените „инвестиционни граждани“. Запознат съм с петицията. Един от приоритетите, които президентът Румен Радев и министър-председателят Гълъб Донев поставиха пред Министерството на правосъдието за втория мандат е оптимизация на даване на българско гражданство. Отсега ви казвам, че това е огромно предизвикателство. Искащите българско гражданство са много и за всеки един от тях подлежи на сериозна проверка."

По думите му честите промени на закона са довели до натрупани преписки и забавяния и министерството ще се опита да направи възможното да ги компенсираме.

На въпрос защо кандидатстващите за българско гражданство трудно взимат дата по интернет и системата много бързо затваря, а следващият прозорец е далеч във връмето, министърът отговори:

"Когато стъпих в длъжност август месец установих, че системата, когато се отваря само за няколко минути, се запушва всичко с месеци напред. Говорим за срок от 6 месеца. И така когато вие искате да си подадете документите, ако сте изпуснали първите 3-4 минути, следващата дата, която може да вземете, е след 6 месеца. И то трябва да я запазите в първите минути отново. Това се дължи на няколко факта: има много желаещи - от Турция, от РСМ, от Албания и други страни. Ние трябва да направим така, че администрацията с нейния капацитет, на осемчасово работно време да може да ги обработва. Сформирахме доста оперативна работна група, в която освен всичко друго дойдоха и служители на ДАНС, за да не може някой да запушва тази система, за да продава билетчета. Целта е да отстраним всякаква възможност за нерегламентирано посредничество. В момента системата работи месец за месец, а скоро ще започне да работи ден за ден. Но процесът е труден, защото огромен брой хора трябва да бъдат обслужени в доста крайни срокове. Уверявам ви, че Министерството на правосъдието работи денонощно по този въпрос. Обработваме по около 800 преписки седмично," каза министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълни

    27 3 Отговор
    абсурди , другарю !
  • 2 Пич

    31 4 Отговор
    Голям кретен !!! Те не го щат в селото , този на кмета ще ходи на гости !?
  • 3 Путинофил

    14 14 Отговор
    Няма как да стане! България е единствената територия в ЕС, в която свободно си влизат руските шпиони!

    Коментиран от #35

  • 4 Ноември?

    22 8 Отговор
    Европа загива най-късно октомври.Два месеца ще сме е Рая,Ураааааааааааааааааа
  • 5 заключение

    22 0 Отговор
    Докато не си смените корумпираните политици няма да влезете нито в шенген нито в еврозоната!
  • 6 няма круме

    20 2 Отговор
    и тогава няма да ни приемат!
  • 7 ЗЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    7 4 Отговор
    ДРЪНДЬО Е ТОЯ ,,СВИНЯ БЛАТСКА ОТ ТРЕТА ГРАДСКА,, РАСА ГРИНГО И ЦЕНТРАЛНО ИНДИВИДУАЛНА Е КЛАСИЧЕСКИ ДЕФЕКТЕН ОСЕМ ФАЗОВ ЛУНЕН МОДЕЛ Е,,ПОГЛЕДА МУ РАШИСТКИ ,,ДА БЕШЕ ПОНЕ ДЪЛГОКОС ДЕПРЕСИРАН ОЛИГОФРЕНИ И ХИПАР ЕКЗЕМПЛЯР ДЕМОКРАТ НИХИЛИСТИЧНО БИЙТЪЛСМЕ МЕТЪЛ СКУЧЕН ДА БЕШЕ ,,,,ЕХ ЧЕ КЕФ ,,,,
  • 8 ЗЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    2 1 Отговор
    ,,,,,,,,,,,,,-,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  • 9 Биби

    10 1 Отговор
    Какво става с Наредбата за вещите лица, министърът я обеща до средата на този месец?
  • 10 стана лапач от теб момче

    19 2 Отговор
    И тоя го боцнаа отзад с либералщина .
  • 11 един

    14 0 Отговор
    Струва ми се,още доста очаквани дати ще има!
  • 12 ЗЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    5 3 Отговор
    ИМА ЕДНА РЕЛИГИЯ ,И ТЯ СЕ КАЗВА МИСТЪР ВЕЙН ,,КЪЛЧЪР БИЙТ,,
  • 13 и тогава

    16 0 Отговор
    сиренето ще стане на половин цена и бензина с левче надолу, нъл тъй Крумчо?
  • 14 Свобода

    3 8 Отговор
    Натискай Зарков, нтискай главния каскет.
  • 15 Отново МОРКОВА пред носа !

    5 3 Отговор
    Нужна е ВОЙСКА за фронта срещу МОСКВА ! Без мен господа ! ЕС се РАЗПАДА , Запада се самоунищожава а за ШЕНГЕН непътува народ който е почти А Б О Р И Г Е Н. ! Щяхме да сме всички с Бе Ем Вета а изкупихме на Европейците РЪЖДИВИТЕ ТЕНЕКЕТА ! Нима не ни стана ясно , че ни пипат отдад където вече и там не ТЯСНО !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Зад Шенген

    7 0 Отговор
    Фантазии
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Подарък от БОГ ТАНГРА в 21 век

    3 1 Отговор
    България е антибългарска, точно заради това аз съм зле а не добре!
    Кога ще живея добре?
    Имам сметки за разчистване с някои хора, чакам ги в ГРАД АКСАКОВО!
  • 21 Подарък от БОГ ТАНГРА в 21 век

    2 1 Отговор
    България е антибългарска, точно заради това аз съм зле а не добре!
    Кога ще живея добре?
    Имам сметки за разчистване с някои хора, чакам ги в ГРАД АКСАКОВО!
  • 22 Щом опряха и до нас !

    11 1 Отговор
    Значи на Запад вече пикаят ГАЗ ! ФАФЛИ са всички там , които ни се представят като БЛЯН ! Мерси ! На фронта Запада да гори !
  • 23 Пич

    1 5 Отговор
    С Шенген и без Шенген бай Ганьо ще си остане цървула на Европа.
  • 24 Чичак

    5 3 Отговор
    Октомври 2023 година почвам да изнасям значи без митнически контрол цигари с български бандерол законно за Европата. Много яко. Мерси за информацията. Само да не лъжеш ей младеж че.........
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Чичак

    9 0 Отговор
    У мааалата много тва ни радва. Скачаме от радост.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чичак

    6 3 Отговор
    Тирове с цигарки Шенгена ни чака. С ПееФски сме категорично ЗА.
  • 29 Крум Зарков Свалете ГЕШЕВ, Борисов и

    6 1 Отговор
    Другите Крадци от Прехода на съд!! Нито Евро, нито Шанген го интересува Народа! Надува те Балони и хвърляте цветни Димки само!! Народа няма пари в Овшорки и Чужди Банки!! Озаптете цените, на Храните и лекарствата, нищо не правите, само разстегате Локуми и Ластици!! Половината, пенсионери са без зъби, само тези със голямите пенсии могат да платят на зъболекар, и там цените са станали двоични, Спекула и Инфлация, беднотия за 800 000 най бедни пенсионери и толкова работещи бедни!!
  • 30 ами да кажа

    9 0 Отговор
    взимайте си еврото и заминавайте на боклука че омерисахте държавата на гнилоч с тва евро
  • 31 ЗАЩО Англия ИЗЛЕЗЕ от ЕС

    8 1 Отговор
    А ние се НАПИНЯМЕ ?

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хан Крум

    8 0 Отговор
    Круме, круме.....смрадлива американска ПОДЛОГО!!!!!!!
  • 34 Аре уоево

    8 0 Отговор
    БКП-кацамун ДС-француски очаква до октомври да го назначат ГлавПрокурор - като дедо му по линия на ДС!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Писна ми

    1 0 Отговор
    Какъв шенген като сме разграден двор
  • 37 Феликс Дж

    4 0 Отговор
    КРУМ КАЦАМАЙМУНСКИ - т.е. внучето на Леонид Кацамунски. Майката и тя каца ма й мунска.
  • 38 Хохо Бохо

    0 5 Отговор

    До коментар #31 от "ЗАЩО Англия ИЗЛЕЗЕ от ЕС":

    Като излезна Англия от ЕС цъфнаха, та вързаха..
  • 39 Тити

    1 0 Отговор
    И този се е надрусал с тази корупция картели висока инфлация като добавим бежанците това няма как да се случи.
  • 40 1944

    2 0 Отговор
    внука на леонид кацамунски има да си мечтае за шенген.
  • 41 дядото

    1 0 Отговор
    и ти ли бруте.как ли би реагирал бащата на ана ако види,че и ти се превръщаш от про български в проевропейски ......
  • 42 Г.Георгиев

    2 0 Отговор
    Щом се готвят да ни вкарат в еврозоната, означава, че е решено да се откажем от националната си парична единица.

    Помним, че с мандата на БСП бе прекратен проекта "Южен поток"
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове