Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 13:22 731 25

Надежда Йорданова: Правосъдната реформа трябва да доведе до истински независим български съд

  • правосъдна реформа-
  • главен прокурор

Искането на прокуратурата за информация за санкционираните по закона "Магнитски" е изцяло PR действие. Те добре знаят, че това няма да доведе доникъде, казва бившият министър

Надежда Йорданова: Правосъдната реформа трябва да доведе до истински независим български съд - 1

Искането на прокуратурата за информация за санкционираните по закона "Магнитски" е изцяло PR действие. Те много добре знаят, че това няма да доведе доникъде и цели да оправдае тяхното бездействие. Освен това каквито и данни да има в Щатите, те не са събрани по българското законодателство и не могат да бъдат представени в съда, така че българската прокуратура трябва да си свърши работата тук и сега. Това каза Надежда Йорданова от "Демократична България" пред Нова нюз.

"Дали Гешев е злоупотребил със своите правомощия, за да прикрива определена дейност или да подпомага незаконосъобразна дейност е въпрос на разследване. Внесох във ВСС 9 групи основания за освобождаването на главния прокурор. Те в повечето случаи не са свързани с престъпления, а с тежки нарушения на служебните задължения и уронване на престижа на служебната власт. Съдебната реформа и механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор, заедно с подобряване на досъдебното производство ще бъдат в центъра на нашите приоритети в сферата на правосъдието. Ще настояваме за промени в Конституцията", заяви тя.

Според нея правосъдната реформа трябва да доведе до истински независим български съд. "Сред основанията за освобождаването на главния прокурор е бездействието на прокуратурата за руската пропаганда и националното опълчение "Шипка". Това мина без дебат и дори с подигравки от страна на Гешев. Месеци по-късно обяви с апломб, че започват разследване на моите предложения. Това показва, че не ги е чел", посочи Йорданова.

По думите ѝ възможността за обжалване на отказ за образуване на досъдебно производство е необходима мярка. "В нашия законопроект се казва, че ръководителят на НСлС ще разследва главния прокурор при подозрения за престъпления, а самата Служба става независима", разкри тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    5 4 Отговор
    Русо , русооо.....ама - говори .....!!!
  • 2 Истината

    5 14 Отговор
    Слугите на Путин богато заплатени с нашите пари ще се борят с цената на всичко срещу тази реформа.

    Коментиран от #6

  • 3 Хайде перво назависимо БГ,

    8 0 Отговор
    после другото,кво ще речеш?
  • 4 гост

    19 3 Отговор
    Жалкото е ,че ти нищо не разбираш от право. Щом един милиционер (Гешев) те направи за смях. Изглеждаше доста жалка.
  • 5 Бибитко

    11 3 Отговор
    Христо Иванов е щастлив с Надежда Йорданова. В Кубрат и Дулово има не малко утешителки на поувисналото мъжкото его.
  • 6 Каки ваши пари,

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Нали ГоПоемате само в Натура?
  • 7 Ти да видиш

    17 5 Отговор
    Точно така другарко Йорданова, Българският съд трябва да е независим. А за да е такъв, вие - умните и красиви жълтопаветници трябва да спрете да се опитвате да го овладеете.
  • 8 Кога ше връщате

    14 3 Отговор
    милиончетата на Нексо?

    Коментиран от #13

  • 9 така така

    3 5 Отговор
    Трябва да доведе до отстаняването на Гешев!
  • 10 Даааа

    0 1 Отговор
    За да има осъден, трябва да има повдигнато обвинение, което да издържи в съда.
    Ако няма Прокурор, който да го повдигне или обвинението е нескопосано написано, няма да има осъден по високите етажи на властта, олигарси, мафиоти ..
  • 11 защо

    2 1 Отговор
    Надежда Йорданова:
    "Правосъдната реформа трябва да доведе до истински независим български съд"
    Магнитски:
    И аз това казвам:) :)
  • 12 Наивник на средна възраст

    6 0 Отговор
    Простете на наивника,но не е ли важно да вкарате в правораздаването човешката същност залегнала в прилагането на законите,а именно - журито.Отделно нещо не споменавате наказателния кодекс.Ми той горкият нацяло трябва да се преправи.А частта с вещите лица,от които най-вече патоанатомите,с индулгенция за невиност по рождение(колко са осъдените такива?),номинирани като "сивите кардинали" на правораздаването.А невъзможността обвиняемият да посочва вещи лица,вместо това да го прави само тоз дет го съди,като бонус за безпристрастност и да им одобрява хонорарите... смях.Много са нещата за промяна не е само Главниот прокурор и механизмите за контролът му. Кога най-после,Вие магистратите щи иниацирате закон за търсене на наказателна отговорност от магистрати,превратно прилагащи закона???? Или Ви е по-добре така?Та...ако ще оправяте тази наша "правораздавателна система",оправайте я нацяло,щото съм обзет от над 99% разумно съмнение в искреното Ви желание за нещо подобно.Шмекери с шмекирите...да си кажем истината.
  • 13 5577

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кога ше връщате":

    То нексо е дето го знаем. Ми тия дето не ги знаем??? Мутри тъпи. Едние мутри се захапаха с другите мутри и в крайна сметка хората страдат. Никой не ще да управлява държавата, само мутрите.
  • 14 Голям зор

    7 0 Отговор
    Да така е.Като слуша човек как ги издокарате на приказки ще каже че живеем в перфектна страна.
  • 15 анонимен

    11 0 Отговор
    няма ли да се скрие тази жена от медийното пространство, толкова е некомпетентна и елементарна , то се вижда че нямат качествени кадри ....
  • 16 Това няма

    9 0 Отговор
    как да стане със зависими политици като вас.То не беше черепа, Бобокови и още знайни и незнайни боклуци
  • 17 анонимен

    9 0 Отговор
    по добре се върни да правиш кафета за друго нямаш акъл
  • 18 Независим съд

    4 0 Отговор
    Няма , никъде по света, защото който плаща, Той поръчва музиката, съда!
  • 19 без имена

    4 1 Отговор
    у нас правосъдната реформа я кръстиха гешев. преди беше цацаров. ако е наш човек/ к петков/, няма да има проблеми.
  • 20 Кирчи

    3 1 Отговор
    Схемата е проста, прокурора прави това което иска полицая, съдията прави това което иска прокурора.
    Адвокатите са финансови посредници меду МВР(ОПГ) и престъпниците(ОПГ), съдията узаконява сделката(ОПГ?).
  • 21 Дрифт

    7 0 Отговор
    Дрън дрън, хвърляне на фишеци насам и натам, но и на теб не вярваме вече. Видяхме те колко си компетентна в ролята на правосъден министър, руса зелка.
  • 22 Госあ

    5 0 Отговор
    Тааа па проста тетка кви ги говори….
  • 23 каскете

    2 0 Отговор
    ех, говежда...
  • 24 Поредното русо и не много умно

    2 0 Отговор
    Създание творящи бисери!
  • 25 За протокола

    3 0 Отговор
    Дайте я най-накрая тази правосъдна реформа, че да я видим каква е. Всички говорят за нея, но май никой не знае какво точно е. Чуваме само за смяната на Гешев и закриване на спец-правосъдието.
    С тази правосъдна реформа ще се предпазим ли от подкупните съдии и прокурори? Ами от недобросъвестните адвокати? Какво ще стане с тези с десетки висящи дела? Ами със смешните и неадекватни присъди? Ще се ускори ли правораздаването, защото сега обикновени граждански дела се точат с години.
    На тази измислена правистка да и кажем, че правосъдието не е само Гешев и че всъщност народа почти не се интересува от него, а се интересува от присъдите за кражби, убийства, пътнотранспортни произшествия, за наглеци и насилници, за измамници и обирджии, изнасилвачи и търговци на дрога. Те определят всекидневния ни живот и сме достатъчно заети с тях за да мислим за олигарсите и техните проблеми с Гешев и политиците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове