Last news in Fakti

2 Март, 2023 06:31 1 084 20

Д-р Александър Оскар: България може да е от правилната страна на историята, както спаси евреите си

  • александър оскар-
  • шалом-
  • евреи-
  • спасение

Трябва да осъзнаем, че във всеки момент имаме право на избор, заяви председателят на организацията на евреите у нас „Шалом“

Д-р Александър Оскар: България може да е от правилната страна на историята, както спаси евреите си - 1
Снимка: БГНЕС

10 март, датата на която отбелязваме спасяването на българските евреи и почитането на паметта на загиналите над 11 000 евреи от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, е един много важен ден от съвременната българска история. Ден, в който трябва да си дадем равносметка за отговорността, която носим и света, в който живеем. Да осъзнаем, че във всеки момент имаме право на избор и можем да бъдем на правилната страна на историята.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите у нас „Шалом“.

Димитър Пешев е лицето на спасението на българските евреи. Бих добавил и лидерите на Българската православна църква. Когато се запознах с протоколите на светия синод - това са хора светци. Те проявяват невероятна доблест и истински християнски ценности. Всеки един от митрополитите прави всичко възможно да се застъпи за българските евреи. Включително са имали план да покръстват евреи, за да могат да бъдат скрити и да не бъдат преследвани.

Няма как да не отдам заслуженото и към моите колеги от Българския лекарски съюз, защото това е една от първите съсловни организации в Европа, която официално се обявява против нацистката човеконенавистна идеология. На 4 ноември 1940 г. тогавашното ръководство на БЛС изпраща писмо до председателя на 25-тото Обикновено Народно събрание проф. Логофетов с призив да не допусне приемането на проектозакона за защита на нацията. За съжаление законът е приет, има шест подзаконови акта и е изключително репресивен към евреите, включва и отнемане на имуществото. Близо 50 000 български граждани са подложени на сериозни страдания в следващите години.

В Държавна агенция „Архиви“ има достатъчно документи, наскоро публикувах писмо от Съюза на счетоводителите с благодарност към Министерски съвет за депортирането на 4500 евреи от Кавала. Тези 11 343 евреи са депортирани, за което българската държава заплаща тяхното извозване и изгаряне в крематориумите. Труден е този период от историята, защото имаме хубавата страна от спасението и нещо, с което трябва да се гордеем, от друга страна имаме депортацията и закона за защита на нацията. Трябва да имаме предвид, че в такива времена човек лесно може да се подведе.

Димитър Пешев е един от подписалите се за Закона за защита на нацията, но виждайки накъде отиват нещата е един от първите, които казват „Аз бях до тук и ще направя всичко необходимо, за да поправя грешката“.

По повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи предвиждаме различни инициативи. Започваме с едно символично посещение на Кавала, да отдадем почит на депортираните евреи. След това на 9 и 10 март в Пловдив на паметника на спасението живи свидетели ще разкажат за тези събития. След това ще има посещение в Бачковския манастир, където са погребани митрополитите Кирил и Стефан, да отдадем почит. На 10 март ще обиколим всички софийски храмове с послание за мир - синагогата, джамията и църквата Св. София и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 3 Отговор
    Народа е на правилната както винаги но политиците отново не.
  • 2 да де

    38 1 Отговор
    Стига с тия евреи приватизираха и човешката трагедия все едно по концлагерите други не са умирали.
  • 3 Бонев

    30 1 Отговор
    Коен и сие. Пълни неблагодарници.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пакистанец

    18 0 Отговор
    Стига с тия евреи бе. Уличния котарак и той ще почне да претиндира че е евреин.
    Смятайте защо са гонени отвсякъде. Едно парче земя откраднаха от Ливан и пак не им стига. Лаком г@з глава затрива
  • 11 Българин

    14 0 Отговор
    Пак ли ще ги спасяваме тия???
  • 12 дядото

    19 2 Отговор
    казано от устата на е вр е ин и като гледам последните 30 години,не вярвам да сме на правилната страна на историята
  • 13 Хаха

    16 0 Отговор
    Спасихме евреите, а те все ни го хакват

    Коментиран от #18

  • 14 Механик

    11 0 Отговор
    Много груба грешка е било това "спасяване". Много голяма грешка.
  • 15 Кратун

    12 0 Отговор
    Този е председател на шалом и един от големите крадци в здравеопазването.
  • 16 Перо

    8 0 Отговор
    Преди да отдадат почит, от Шалом трябва да се запознаят с Решението на БГ НС, относно депортацията на евреите от Македония и Тракия от чуждите /небългарски/ територии, а не да спекулират и ни приписват унищожените от SS и Вермахта евреи от окупираните чужди територии, под немски контрол и юрисдикция!
  • 17 АРЕС

    12 0 Отговор
    Вижте какви лъжи ръси тоя крадец след толкова кражби от Александровска,но така се получава когато чифута мръсен не е в затвора където му е мястото.
  • 18 Паке

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    Неблагодарна алчна сган
  • 19 Кую

    7 0 Отговор
    Еха, че име. Холивудско, демократично във чест на Обора.
  • 20 Ром, арменец

    6 0 Отговор
    и евреин българин не хранят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове