Last news in Fakti

4 Март, 2023 07:56 5 266 102

Проф. Петър Стоянович: При положение, че има над 14 000 заровени руски войници у нас, няма как да не почитаме този ден

  • професор петър стоянович-
  • трети март-
  • освобождение-
  • руско-турска война

Да отдадем почит, но да действаме като българи, заяви историкът

Проф. Петър Стоянович: При положение, че има над 14 000 заровени руски войници у нас, няма как да не почитаме този ден - 1
Снимка: Евронюз България

Тази Руско-турска война е наречена Освободителна само у нас и в контекст и в Русия, във връзка с тяхното участие. Ние обичаме имаме навика да гледаме на историята като нация и държава, която е уникална и нищо подобно не се е случило на тоя свят на никой друг. Затова смятаме, че Руско-турската война е само една и тя е само нашата.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria историкът проф. Петър Стоянович.

Това бих казал е част от големите пропуски на българската национална образователна система през годините.

Под окупация (думата използвана в Санстефанския предварителен мирен договор - бел. ред.) по онова време се е разбирало трайно присъствие. От днешна гледна точка не бива с ужас да го коментираме. От друга страна си е малко или много окупация, или първа стъпка към една все по-голяма присъственост на Русия в България. И колкото и да е парадоксално не Санстефанският, а Берлинският договор ограничава срока за присъствие на руските войски в България на 9 месеца. Фактически кримизацията на България е избегната по този начин. От 18 век насам Русия има интерес към топлите морета и Цариград, Босфора и Дарданелите.

Трябва ли да се радваме, че сме били освободени от османската власт - повече от ясно. В този случай 3 март е един от най-светлите държавни празници.

Опълчението е крайъгълен камък за участието ни в тази война. Това участие решава боя на Шипка по един много забележителен начин. Ако не бяхме успели да разбием обсадата на Плевен и да запазим Шипка, тази война може би щеше да се развие по съвсем различен начин.

При положение, че има над 14 000 заровени руски войници у нас, няма как да не почитаме този ден. От друга страна няма как да не изтъкнем участието на българското опълчение, мизериите и загубите, които понася българското население, но в края на краищата там свършва преклонението и започва българският национален интерес. Хубаво е да можем да овладеем емоцията и в едното, и от друга страна да отдадем божието-Богу и касарото - кесарю. В момента, в който свалим това напрежение от този държавен празник, смятам, че този голям разговор ще престане и ще започнем да го приемаме съвсем нормално.

Съвременните учебници по история не отделят толкова ключово значение на секретните договори между Русия, Австро-Унгария и Великобритания, според които на територията на Османската империя, населявана от българи да не се сформира голяма славянска държава, а те са много важни. Тази война е част от голямата руска експанзия на юг. Но тя завършва със създаването на новата българска държава, вярно орязана, но това няма как да го пропуснем.

Доколкото чух и посланика на Руската федерация в София спомена 200 000 жертви, което на фона на тяхната подготовка не може да е въпрос на некомпетентност, а според мен е въпрос на нещо друго. Цялата руска армия на двата фронта е около 200 000 човека. Падналите в бой на наша територия са около 14 000 човека.

Жертвите са толкова много заради ред други неща, любезно пропускани да бъдат споменавани - изключителна неподготвеност на самото командване, много лоша тилова служба, много лоша служба по медицинско осигуряване и обслужване на ранените. Жертвите, които не са паднали директно в бой са 3 или 4 пъти повече, отколкото тези, които са паднали в сражение. Това само по себе си говори достатъчно. Въпреки това ние няма как, даже отчитайки националните си интереси и контекста на днешното време, не можем да избегнем това задължение - не към чуждите хора, а към нас самите. Човек, който не може да бъде благодарен губи връзката с Бога, с върховния морал. Но ние сме задължени да обясним на следващите поколения и за неромантичната част на тази война.

В цялото си развитие Руската империя продължава последователната си политика за това да превърне Българското княжество в южен фланг на руската армия и в преден пост на руската политика. Още със създаването на българската армия са се надявали, заедно със сръбската да сме южния фланг в голямата война срещу Австро-Унгария. Княз Александър, който ни е изключително симпатичен в края на своето кратко управление е морално убит от освободителите, че не е съгласен да предаде България. Но това не пречи да отдадем своята почит и въпреки това да продължим да действаме като българи.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина си е

    38 64 Отговор
    Така е, руски войници, а не съветски или на руската федерация.

    Коментиран от #46

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стоянович лично е участвал

    81 23 Отговор
    и знае всичко
  • 4 Софиянец

    50 44 Отговор
    Стоянович - поредното комсомолче вербувано от ДС. Иначе издава фердинандум и е близък с другия руски агент - кобурга който забрави за род и родина. Да се кланяш на ебийците на баща ти Борис и да правиш фонд за опазване на царското общество е срамота.

    Коментиран от #7

  • 5 Верно ли

    79 11 Отговор
    "Морално убит" - колко хубава дума са измислили пропагандистчетата! Е, браво, всички ние сме убивани морално всеки ден, като ви четем излиянията, дето ги публикувате тук.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Епааа

    85 8 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Кланяй се на козарите , като си жълтопаветник праззз !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 плюс минус

    82 17 Отговор
    Всяка събота в сутрешното предаване на БНТ господинът ръси "бисери"
    относно историята и личностите.
    Кой ли му плаща и колко?

    Коментиран от #12, #86

  • 10 Сандо

    91 14 Отговор
    Новата опорка на европодлогите:най-важното и решаващо във войната се явява българското опълчение.Тия хора нормални ли са?Или в училище не са учили елементарно нещо като смятане?Превърнаха най-светлия ни празник в състезание по надплюване,само и само да се доберат до грантовете на нашите душмани.Юдови изтърсаци,ще дойде ден,когато ще допълните списъка на осъдените от Народния съд.
  • 11 Запознати

    92 7 Отговор
    На писмото на Антим I за зверствата на турците по българските земи до руския цар има кратка резолюция: "България да се освободи!"
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вашето Мнение

    70 4 Отговор
    Както обикновенно става б бг, отрочетата на видни партийци са днешни еврюатлантици.
  • 14 гост

    65 9 Отговор
    Да пази господ от ПОЛУ: Полу интелигент, Полу вишист, Полу идиот, Полу професор, особено от Нов български, Благоевградски, Шуменски " университети" както в случая Стоянович и най- вече от "корифеите -"професори" - историци от "великата" Търновска школа. Дядо казваше: На политик, историк поп и циганин вяра да нямаш!

    Коментиран от #68

  • 15 защо

    52 3 Отговор
    Сравнително добър анализ. " не Санстефанският, а Берлинският договор ограничава срока за присъствие на руските войски в България на 9 месеца ".И съвсем случайно, ама наистина "случайно", се пропуска прекрояването на границите на България. И още по-случайно кой се подписва под двата договора.

    Коментиран от #71, #73

  • 16 глоги

    13 8 Отговор
    АМА 6,какво метро те гони,бре мозък? Не се обаждай за нещо,което не ти е ясно! Тъпан с тъпана ти!
  • 17 гост

    16 50 Отговор
    прУфесоре - При положение, че в Украйна има над 140 000 заровени руски войници, то украинците трябва ли да празнуват?

    Коментиран от #35

  • 18 23787

    53 5 Отговор
    При положение, ме имаме паметник на американски летци, загинали при бомбандировката на България през ВСВ, какво трябва да правим с паметника на съветската армия?
  • 19 Цената

    21 8 Отговор

    До коментар #6 от "Ама":

    А у вас как ги погребвате ,на метрото ли бе гений софийски.... ..

    Коментиран от #30

  • 20 ЮПИТЕР

    12 11 Отговор
    Поклон
  • 21 Жоро

    19 56 Отговор
    А 22-та тона злато които руснаците ни отмъкнаха??

    Коментиран от #82

  • 22 Пенсионе

    44 3 Отговор

    До коментар #2 от "глоги":

    Стоянович знае всичко - нали Плевнелиев го беше направил министър във временното си правителство!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГруЮ

    63 4 Отговор
    Професорът звучи малко несвързано в опита си да каже историческата истина, но и да бъде в крак с новите евро-атлантически “ценности”.
  • 25 Наркос

    43 7 Отговор
    Тези погребани войници са американски. Защо никой не иска да приеме новата истина?
    Американците са ни освободили , те са нашите двойни освободители.
    Който не иска да приеме новата истина е путинофил и терорист.

    Коментиран от #47

  • 26 Истинат е че

    13 36 Отговор
    Най-зловещата си роля обаче граф Игнатиев изиграва по време на Цариградската конференция на Великите сили, на която трябва да се реши и въпросът за територията на новата българска държава. След совалка по саботиране на Цариградската конференция. Още на следващия ден е приет от султана и му гарантира, че Русия ще се застъпи за запазване на значителни територии на Османска империя на Балканите. Русия ще спази това свое обещание и така голяма част от Македония, Родопите, Тракия и Беломорието действително остават в пределите на Османската империя чак до 1912 г.План на имперската руска дипломация по разкъсването на българската нация и българските земи.
  • 27 Туркофиле,

    53 5 Отговор
    не са 14 000, а близо 70 000. Няма значчение колко от тях са загинали в бой и колко са умрели от болести и измръзвания. Всички те са били войници с ясна цел. Русия разполага на Балканите и Кавказ срещу Османската империя общо, и заедно с 35 хилядите румънци над 400-хилядна армия.

    Жертвите колкото и да са те, създават Третата Българска държава! Това е най-важното.
    Тогава се приемат за законни княжеската власт и учреденото княжество и после "царство" България! При "незаконност" на първоначалния акт в правото се приема, че всичко след това "няма юридическа основа", то е "недействително". Няма Съединение, няма Независимост, няма законен княз или цар по "международното право" и според Конституцията. .

    Коментиран от #31, #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    12 54 Отговор
    В България има над 450 паметника почитащи паметта на загиналите през войната 1877-78 година. Почитта си е почит, но не е нормално 3 март да бъде национален празник. Ден на, който разделя българското общество, ден на който се веят чужди знамена и се издигат призиви да "трето освобождение" е всичко друго но не и национален празник.

    Коментиран от #52, #61

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Украински, финландски и румънски също...

    18 9 Отговор
    Пропагандааааа...пещерна...елементарната....анцууунннггг !
  • 33 Сигурен

    42 6 Отговор
    Че ако днес ,,ЗАРОВИМ" поне 14 000 ,,евроатлантически" боклука,като този ,,професор",България ще има шанс да ...ПРЕБЪДЕ !
  • 34 Целуват глупаците...но и те не купуват !

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Факт !
  • 35 Ами

    35 6 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Дали са 14000 в България или повече ,със сигурност са повече от сумарната цифра на нашите участвали в освободителната война ,не жертви ,разбира се.Колкото до Украйна израелската разузнавателна служба дава данни с една 0 по малко жертви руснаци в Украйна, а Донбас и Крим разбира се,че ще са благодарни ,защото в изконните им руски земи на руснаците искаха да им забранят руския език.Ама Русия за нас се би ,та своите ли ще остави.А ако някой там не иска руския език ,той няма място там.
  • 36 Историческата истина

    6 34 Отговор
    Празнуването на подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. и обявяването на този ден за празник е смешно и нелепо! Русия много добре знае, че Санстефанският договор НЯМА КАК да бъде одобрен от Велики сили. Споровете възникват от неспазването от страна на "Освободителката" на предварително сключените споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г., Будапещенската конвенция от 1877 г. и Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция,

    на Балканите да не се създава голяма държава

    Съгласно текста на Райхщадското споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“
  • 37 Миии

    29 3 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Сигурно защото българофобите си мислят, че всеки, който не целува атлантическите ботуши е русофил!

    Коментиран от #42

  • 38 Историческата истина

    8 29 Отговор

    До коментар #27 от "Туркофиле,":

    Истината по руски документи е, че от руската армия са загинали 11 905 души, сред които руснаци, украинци, белоруси и финландци. Българските опълченци, дали живота си за свободата на родината, са 3456 души. В боевете са загинали и 1350 румънци, както и 2400 сърби и черногорци. Лъжата беше изобличена и от руския учен Степан Кашурко на лекция в София в началото на века, след като от входа на катедралата “Александър Невски” беше демонтирана тихомълком табелата с лъжливия надпис. Според Кашурко става дума за “общо загинали на българска земя 22 391 “, т.е. за близо десет пъти по-малко жертви от сочените от руската и русофиската пропаганда у нас.

    Коментиран от #56

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Госあ

    23 4 Отговор
    Този дори не си струва да се коментира. Забелязвам една тенденция при днешната “интелигенция” или псевдоинтелектуалците, да говорят празни приказки и да задълбават в полемика и демагогия. Затова принципно е добре да се вземат предвид интелектуалците в природните науки, инженерните специалности и медицината, където нещата са доказуеми и ясни. В литературата, признатата форма са поезията, есетата и късите разкази. Всичко друго е словоблудство. А историята е археология, изотопна химия, генетика и запазени подписани договори. Имам чувството, че се връщаме векове назад, когато всичко е било философия и религия. Не оспорвам приноса на някои философи за ноосферата, но природните науки са съвсем друга бира.
  • 41 Интереси, интереси

    39 0 Отговор
    "От 18 век насам Русия има интерес към топлите морета". Съгласяваме се, обаче интересите на Русия на 100% съвпадат с нашите. Ние сме имали интерес от независимо Българско Царство. Което и става. България е имала излаз на Бяло и Черно Море. Заобикаляла е проливите. Перфектно стратегическо положение. Това че впоследствие се издънваме и губим всичко, не е по вина на Русия. Нека видим интереса на Англия, примерно. Имала е интерес, тия топли морета и проливите да останат на Османската империя. Затова Англия е разработила доктрина за опазване целостта на Османската империя. В тази ситуация, съвпадат ли английските интереси с нашите? Май не. Интересите на Франция? Същите. От векове Франция е воювала на страната на османците. Интереси някакви общи с българското население и стремеж за независимост? Не. Можем да изброим и другите Велики сили, но няма да стигне мястото. В заключение, историците искате вместо да сме благодарни на Русия, да сме благодарни на нейните интереси? Ми добре, много фарисейско увъртане, ама то е все едно и също

    Коментиран от #89

  • 42 Само питам

    8 34 Отговор

    До коментар #37 от "Миии":

    България е евроатлантическа държава и единствено в русофилските мозъци целува "евроатлантически ботуш". Защото сте свикнали винаги да целувате руските такива. А и не само ботушите!

    Коментиран от #54, #64

  • 43 Само питам

    2 17 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Какво общо има руската джамахирия с Русия от 19 век, та да я славиш?
  • 44 Госあ

    7 4 Отговор
    Можем съвсем спокойно да изхвърлим разсъжденията на Русо за науките и изкуствата в кофата за боклук. Празни приказки за морал и социална справедливост с частна собственост.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 само да кажа

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истина си е":

    Каквато и шапка да сложиш на главата,тя си остава същата!Това е един и същ народ!Горд народ!И победител!
    Жалко за хора,на които главата им служи за закачалка!
  • 47 хихи®

    16 0 Отговор

    До коментар #25 от "Наркос":

    хи хи хи
    и бомбят само с демократични бомби и снаряди, високоточни но Демократични и да улучат някоя сватба пак са демократични
  • 48 Под летвата

    27 0 Отговор
    Ниска ниво на коментара на Стоянович за Руско- турската Освободителна война!
    Грубо изразяване с глаголи, които по- скоро са обида към загиналите войни!
    Стоянович , недей да броиш мътвите, крайно неуместно е правиш разбор на казаното от руския посланник у нас!, както и това да търсиш паралел и разлика в руската политика- тогава и сега!

    Коментиран от #53

  • 49 Петър Стоянов и??? Тези Руски войници

    31 2 Отговор
    Не са ли Погребани на Българска земя?? Думата Заровени се използва, за погребения на животни!! А хората се Погребват! Прост професор с куха титла, като още хиляди като него в България!! Прости Политици и Магистрати, Прости професори, доценти и докторанти! Хиляди Недоразумения с титли!!

    Коментиран от #59

  • 50 Копейкин

    7 3 Отговор
    Членът на БКП Стоянович Боже опази ами финландски румънски украйнски и наши войници...
  • 51 Карлуковец

    29 2 Отговор
    Вчера един друг kретен, Дичев по първа програма даже обясняваше как нямало робство в България. Колкото и да се пънат платените фоби на нормалните хора е ясно, че ако не е била Русия, "великите" сили на които сега се кланяме, никога нямаше да тръгнат срещу Турция. Сега просто щяхме да сме част от Турция и разговора щеше да бъде дали жените да носят забрадки или не...

    Коментиран от #57, #101

  • 52 Браво

    4 10 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Точно.Почитта си е почит.Нека я има.Добре е,че има и мислещи.Септември трябва да е нац.празник.

    Коментиран от #60

  • 53 Псевдо историк

    21 2 Отговор

    До коментар #48 от "Под летвата":

    Тоя няма никакво уважение към мъртвите!
    Умрелите били заровени.........
    Срам и позор!
  • 54 Миии

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Само питам":

    учим се от вас..
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Туркофиле,

    21 1 Отговор

    До коментар #38 от "Историческата истина":

    ако ти е болно, че с толкова малко хиляди руски жертви се възобновява Българската ни държава си е твой проблема.
    Още от 1886 г. във „Военно-медицински отчет по Дунавската армия за войната с Турция 1877-1878 г.“ си има данни за тая работа.
  • 57 Госあ

    21 0 Отговор

    До коментар #51 от "Карлуковец":

    платени празнодумци от козяк. Нивото е ниско, но се вкарва голям шум в системата. Това е и целта.
  • 58 Фил

    26 0 Отговор
    Тоя отпадъk е пряко отговорен за унищожаването на първото гражданско летище на София - това в Божурище, и харизването му на някакви италианци. Е заради такива майкопродавци, убав и сме на това дередже... Внесто да е укаушен за далаверите докато беше министър, всяка седмица ръси мозък и остроумие по телевизията...
  • 59 Времена на надцакване

    20 3 Отговор

    До коментар #49 от "Петър Стоянов и??? Тези Руски войници":

    Платил си е и станал професор!
    Бойко Борисо какъд доктор е?
    Същият модел на Стоянович!
  • 60 Тъпоъгъла

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Браво":

    И юли и август също щото сме на морето

    Коментиран от #62

  • 61 да попитам

    12 4 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    А може ли да сложим украйнско знаме на кметството в София?

    Коментиран от #72

  • 62 Чети внимателно!!!

    4 6 Отговор

    До коментар #60 от "Тъпоъгъла":

    6 Септември или 22 Септември.Ако не знаеш,питай какви дати са!!!

    Коментиран от #66, #83

  • 63 Мената

    16 2 Отговор
    Тоя ми прилича на Данчо ментата!
  • 64 само да кажа

    9 1 Отговор

    До коментар #42 от "Само питам":

    Хайде спри се малко,че от твоето надупено целуване няма място за нас на "евро-атлантическия "ботуш!!!

    Коментиран от #74

  • 65 Софиянец

    21 1 Отговор
    Истината е че руския княз Батенберг бе по-българин от всички българи.
  • 66 само да кажа

    7 0 Отговор

    До коментар #62 от "Чети внимателно!!!":

    А не може ли 9 септември или 23 септември?Знаеш ли какви дати са?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Да пази Господ...

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    И от такива ,, умници" като теб. Ти, друже, не си дори ,, полу". Научи се да пишеш, после слагай етикети! Училищееее! Ученееее!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Шаран БГ

    22 1 Отговор
    Само няколко години след тази война, от съответните служби в руската армия е направен обстоен отчет за човешките загуби. . Странното е, че и най-мастите ни историци не използват тези данни ?! Въпреки всички спекулации по този въпрос, аз все пак съм склонен да вярвам на този отчет !!
    – Умрели от заболявания - 54 239
    – Убити в сражения - 11 905
    –Безследно изчезнали - 5 121
    Или това са 71 265 погубени човешки животи само на Балканите, т.е. загубите на Дунавската армия. Техните кости тлеят по нашите земи.
    След войната, вече в Русия, са уволнени /демобилизирани / поради трайни недъзи и наеизлечими болести общо 35 309 военнослужещи. Общовойскови загуби на Русия - 106 574 човека !!!
  • 71 Знаещ

    25 3 Отговор

    До коментар #15 от "защо":

    Престоят на руските войски тогава е ограничен на 9 месеца. Престоят на американските войски е вече 15 години и е неограничен в бъдеще. Но тогава е било руска окупация, а сега е братска помощ. Тогава е трябвало да платим (но не сме ги платили) за военните действия, сега под формата на хартиени самолети, които и да получим няма да защитават нашите интереси, платихме неколкократно повече. Новите братя май смучат много по-яко.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Факт

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "защо":

    Прекрояването на границите не се коментира.И много неща не се коментират.
  • 74 Само питам

    1 23 Отговор

    До коментар #64 от "само да кажа":

    Докога русофилите ще доказване, че сте най-големите национални предатели и българофоби? А колкото до "надупването", то русофилите сте експерти в тази област. Винаги изувате гащите и заемате позиция партер щом чуете Русия и Путин.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Не си е научил урока

    3 10 Отговор
    Данните за загубите по време на цялата руско-турска война, са публикувани в отчета на Дунавската армия, който се намира в руския държавен архив. Той е изготвян няколко години от специална руска комисия и окончателно е публикуван през 1886 година.
    Според този отчет, загиналите в сражения руски войници и офицери са 11 905 човека; безследно изчезнали, /вероятно загинали/, са 5125 човека; от болести са починали 49 104; от нещастни случаи загиналите са 1360. Общо загубите на Дунавската армия във войната с Турция са 67 465 човека.
    Това е истинската статистика, другото е лъжа и пропаганда, която има за цел да преувеличи ролята на Русия за българското Освобождение.
    За съжаление митовете трудно могат да бъдат оборени от фактите, защото са емоционално оцветени. Освен това са налагани в българските учебници вместо историческата истина дълго време и са заразили много поколения българи с русофилския вирус.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Сибирският бръснар

    24 3 Отговор
    Любенов, премахнете вече минутите на тоя професор по провокации. Негодникът разбира от всичко, от история, войни, от стратегии, от култура и стихове, от филмчета за бай Тошо и от балетни формации на виетнамския балет. Твърди по козя заповед, че Русия била винаги агресивна и като империя и като СССР. А Западна Европа са едни херувимчета, особено Британската, Холандската, Португалската, Турската, Хитлеристката, Мусолинската и др. империи преди това, а най-вече последната жидоАмериканска империя. Злобарят професор трябва да си набие в тенджерата с лъжи, че Русия никога не започва войни, тя ги завършва. И да проумее, че Руската империя, колкото и да е парадоксално е съградена по нейният генетичен код от Велика България, Хон-Българска империя, Волжска България. Плюейки срещу РФ, антибългаринът плюе по себе си. Той сам си го заслужава, но аз и повечето българи сме против.
  • 80 Накратко

    19 0 Отговор
    Споделям гледната точка и не приемам крайностите на либералния джендъризма. Отдавам полагащото се на всички, честно и коректно без емоция. Няма как това да не е най-важната дата за нас. Кой, защо и как е действал бледнее пред факта че се възражда Третата българска държава. Да се преклоним пред жертвите, наши и чужди. Просто е!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 КОНДАРЕВ

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "Чети внимателно!!!":

    Има и 9 и 23 За сведение.
  • 84 хммм

    3 3 Отговор
    Вие заради руските войници ли го почитате предател такъв??
  • 85 Плужек

    9 3 Отговор
    Некой си стуянович ще обяснява политиката на Руската империя? Не му е за главата. Не може ли да пием вода от извора вместо да слушаме псевдоинтелигентски коментари с булевардна ирония.
  • 86 Мнение

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "плюс минус":

    БНТ губи много зрители от неговите "участия"
  • 87 Патриот

    4 10 Отговор
    България няма нужда от руски знамена.

    Коментиран от #100

  • 88 Лика прилика

    8 3 Отговор
    Много неприятна личност! И като визия,и като начин на мислене,и като говорене,и в крайна сметка като всичко! Между другото, пасват си отлично с водещият.
  • 89 Малката муха

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "Интереси, интереси":

    Браво за точният и абсолютно правилен коментар. Берлинският договор, който ни ограбва територия и ограничава престоя на руската армия, е поискан от Великобритания, Франция, Германия и Австро-Унгария, които са се страхували Руската империя да не се разшири прекалено силно в източна Европа и да контролира Босфора и Дарданелите. Тези държави винаги ги е било страх от Русия, до ден днешен.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Сибирският бръснар

    8 1 Отговор
    Ще ми бъде любопитно, устатият провокатор, отскоро по гробарски произведен в професор, Стоянов-ич (даже фамилията му е антибългарска), да охарактеризира в странната война, поредната порция на отправяне на камиони ковчези на избити укровойници от Бахмут към Киев. Трогателен жест от ЧВК Вагнер и Пригожин за зеления клоун. Те се сражавали храбро, но загинали, заслужават уважение да бъдат погребани в родината. Е, тя утре може да се нарече и Русия, но там им е родната земя, преди всичко Галичина и Волин.
  • 92 мдаа

    10 1 Отговор
    Много почтително изказване! Казва се погребани, а не заровени!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Втора кримска война

    12 2 Отговор
    В цялата сага от Цариградската конференция,Санстефанския договор та до Берлинския конгрес Русия се стреми да създаде голяма българска държава. Същевременно Русия системно е притискана,спъвана и заплашвана да не създава голяма славянска държава на Балканите и от Великобритания,и от Австро-Унгария,и от Франция,и от Германия. Нагло,злобно и лицемерно е Русия точно да бъде обвинявана,че не е създала България в етническите и граници. В прав текст Русия е заплашвана с войски и флот от Австро-Унгария и Великобритания,ако не се съобрази с претенциите им. Такааа...,че тоя съсел със сръбската наставко - ИЧ да не лъже за съвременното обучение по история - точно тия секретни договори се раздухват под път и над път от всякякви културни трегери и историчарски прУфесори,колко Русия била виновна,че сключила тия секретни договори и споразумения,нооо... мълчат като бити девианти ,че без тия секретни споразумения е нямало да бъде възможна войната с Турция,а по-скоро е щяла да се случи Втора кримска война срещу Русия.
  • 95 Да го тръшне

    5 3 Отговор
    Тоя с наставката - ич е изключително злобен,дребнав и манипулативен. Всяка събота точно по националната телевизия ръси дребнава злобност и простащина. Хич не е културно ,точно културтрегер като тоя да ЗАРАВЯ руски войници. Чумата да го тръшне.
  • 96 Новото "модерно" .

    7 3 Отговор
    Действително една ужасно неприятна личност, е този псевдо интелигент! Дори не е и личност! Прилича на онези животинки от рода на хамстерите!
  • 97 Шаран БГ

    2 3 Отговор
    С № 77 "Не си е научил урока " имаме малки разминавания в бройките. Лично аз не мога да не приема / а също така и историците не могат да игнорират / факта, че "благодарение" на тази война СЛЕД НЕЙНИЯ ОФИЦИАЛЕН КРАЙ, уволнените / демобилизираните над 35 хил .войници поради " неизлечими болести и трайни недъзи" НЕ СА ЗАГУБА за руската армия !
    Например стряскащ е факта, че след края на Виетнамската война, вече в САЩ, слагат край на живота си / самоубиват се/ около 50 000 войници воювали във Виетнам и живеещи в множеството / във всеки щат е имало поне едно/ сиропиталища, домове за инвалиди и прочие "войнишки" заведения . Тези нещастници / голяма част от тях са с психически или физически увреждания/ нима не са загуба за САЩ, които "треперят" за всеки свой гражданин по света ?? Не са ли жертви на ТАЗИ проклета / всяка една е такава – независимо къде, как и кой я провежда/ война ?
    Така че общовойсковите загуби в жива сила за Руската Дунавска армия във войната 1877-1878 г . е от порядъка на 103 до 107 хиляди човека !!! 5 хиляди горе, 5 хиляди долу -няма значение - ние и без това вече русите не ги броим за хора - така казва и Дойче веле
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Надежда

    3 0 Отговор
    Много го харесвам този човек с удоволствие го гледам. Но мисля, че бтв и нова няма да го канят след това изказване
  • 100 Надежда

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Патриот":

    Никой не говори за знамена, хиена
  • 101 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Карлуковец":

    Забрадки носят само мюсюлманските не важи за християните! Даже и през робството християнките не са били със забрадки! Аман от руска пропаганда! Даже лошият султан е разрешил на българите да си построят църква в Истанбул!
  • 102 И кво?

    0 1 Отговор
    3 март хладилника ли ви напълни, сметките ли ви плати 😆 на мен ми е все тая 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове