Last news in Fakti

6 Март, 2023 13:14 1 265 7

Експерт: Ставаме съучастници в бъдещо самоубийство, ако не съобщим за премахване на носещи стени

  • строителни предприемачи-
  • носещи стени-
  • надзорни фирми

В Турция строителните предприемачи са си направили проектантски и надзорни фирми и всичко това е с цел печалба, от алчност. При нас ситуацията е сходна, казва инж. Кърпаров

Голяма част от надзора в проектирането е напълно фиктивен, заяви пред БНР инж. Красимир Кърпаров - член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

"Това се дължи на начина на работа на тези фирми. Те се регистрират с един списък със специалисти, които имат диплома по съответната строителна специалност, и някакъв 5-годишен стаж, но дали са го работили това нещо - няма значение. Това е един списък, проформа, от "мъртви души", които дали извършват тази дейност изобщо не е ясно. Това, което в голяма част от дейността се извършва, е преписване на записките на проектантите, без реални проверки по същество на самия проект", обясни той. И добави:

"В процеса на надзора, когато той няма назначени хора на щат, управителят на фирмата, който обикновено е фирма от 1 човек, подписва всички специалисти, тъй като няма задължително удостоверяване на подписите. Дали ще го имитира или ще си сложи собствения подпис, това е без значение. В крайна сметка този специалист от списъка не извършва съответната дейност, съответно управителят пенкилер се упражнява".

По думите му когато европейските фирми дойдат у нас, много бързо научват порочните практики:

"За да са абсолютно в час с тези нововъведения, порочни практики, си наемат български подизпълнители. Общо взето западната фирма се явява фасада, а реално на място много често са българските подизпълнители. Това пак е с цел печалба, защото по този начин западната фирма си минимизира разходите".

Инж. Красимир Кърпаров направи паралел между България и Турция:

"Този начин на стопански живот, на сектор "Строителство", какъвто е в Турция - едно такова икономическо обвързване между проектант, строител и надзор може да доведе до много тежки резултати при такива събития. В Турция строителните предприемачи са си организирали и проектантски фими, и надзорни фирми и всичко това е с цел печалба, от алчност, спестява се от всичко. При нас ситуацията е сходна. Няма законова забрана строителна фирма да си има и проектантска, и надзорна".

Ставаме съучастници, ако не съобщаваме за преустройства и премахване на носещи стени без проект и експертиза, категоричен е експертът и обясни:

"Ставаме съучастници в бъдещо самоубийство. Когато се правят премахвания на стени, преустройства по-сериозни, приобщаване на покриви и надстрояване, трябва да се направи преоценка на цялата сграда, а не с едно становище да се минава метър. Хората не трябва да мълчат. В нормативната база е казано, че сградата трябва да има технически паспорт при реконструкция и преустройства, но това се заобикаля. Трябва да се спрат тези заобиколни пътеки, за да бъдат сградите сигурни. Паспортите трябва да се сложат в публичен регистър и всеки, който си купува жилище в тази сграда, да има информация какво купува, в какво състояние, да не е в окаяно състояние".

В строителните норми по сеизмично инженерство строителство върху разломни и свлачищни зони е забранено, подчерта инж. Кърпаров. По думите му има регистър на свлачищата, за разломите обаче - не - не се знае те къде са:

"В София има една камара разломи, които са буквално застроени. Строено е върху тях, а те не са малки. Това са Витошката яка и селата, които са по северната яка - Подгумер, Лукорско - там е старопланински разлом. Отделно през града минават една камара други по-малки разломи, които също са не малко опасни, като например по Владайската река, в "Горна баня", "Овча купел". Всичките тези минерални извори, които са избликнали, са бликнали, защото земята се е сцепила, водата е влязла километри надолу и се е нагряла с температурата, която излиза. Софийското земетресение през 1858 г. - тогава се разцепва земята и тогава избликват и тези извори. То е било с магнитуд около 6,5 по Рихтер".

По думите му други важни, подобни на София агломерации, които могат да бъдат засегнати от разломни зони, са Перник, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Пазарджик, Първомай и Велико Търново.

АЕЦ "Белене" не е в разломна зона, успокои инж. Кърпаров. По думите му площадката е много добре проучена. Според него от сеизмична гледна точка там няма проблем.

Експертът предупреди, че има планове за един бъдещ язовир в близост до разлом:

"Това задължително трябва да се проверява, защото скъсването на язовирна стена може да доведе до голяма трагедия, по-голяма от самото земетресение".

Според него язовирите, които имаме, трябва да се обследват. "Ако не е направено микросеизмично райониране и картиране на разломите в близост, трябва да се направи", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янките вън от България

    5 7 Отговор
    Експерт: Ставаме съучастници в бъдещо самоубийство, ако не спрем да даваме оръжие и подкрепа на
    окраинската мафия !

    Коментиран от #6

  • 2 Абсолютно прав

    8 0 Отговор
    е колегата в 95 процента от казаните неща. Даже в "надзорните" фирми за по ниско заплащане са назначени хора без специално образование, които буквално преписват обяснителните записки на проектантите за доклада и се получават комични ситуации. Но и в надзора има грамотни хора, не може да се отрече, но все пак основно нещата се крепят на това, че проектанта - конструктор участва задължително в процеса. Докато има грамотни конструктори спете спокойно деца :)). Ама и те вече намаляват и то прогресивно. Всеки иска да е блогър за много пари !!! :))

    Коментиран от #7

  • 3 интересно

    1 0 Отговор
    Когато съседите ти тропат и правят ремонт как да разбереш какво правят?

    Коментиран от #5

  • 4 Неспокоен

    1 0 Отговор
    Успокоих се,защото още нямаме АЕЦ Белене!
  • 5 Примерно

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "интересно":

    В новото строителство почти 100 проценто на жилищните сгради носещата конструкция е стомобетова -скелетно безгредова. Почти всички стени се изпълняват след изпълнението на конструкцията и са неносещи от зидария тухли четворки. Това е в 99 проценто от случаите. Така че изнасят ли в чували бетонови отломки, почти сигурно е, че разбиват носещ елемент. Парчетата тухли и мазилки не са страшни. При старото строителство вече има доста нюанси ЕПЖС, ЕПК, Монолитно, ППП. И в тези системи има доста неносещи елементи, но наистина неспециалист трудно би преценил по отпадъците от ремонта. Пробиват врати в панелите и режат куки/носеща армировка което може да бъде фатално и още и още .....
  • 6 Е то

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Янките вън от България":

    За друго се пее в куплета.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абсолютно прав":

    Това дето го е казал за Белене е ПЪЛНА ГЛУПОСТ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове