Last news in Fakti

6 Март, 2023 16:06 1 621 18

Решението на ЦИК за отделно вписване на гласуването с хартия и машина ще бъде обжалвано пред съда

  • цик-
  • решение-
  • съд

Предишното решение на ЦИК - за общо записване на резултата от двата вида гласуване в протоколите, беше атакувано в Административния съд в София и беше отменено

Решението на ЦИК за отделно вписване на гласуването с хартия и машина ще бъде обжалвано пред съда - 1

И новото решение на ЦИК за вписването в секционните протоколи на резултатите от гласуването с хартия и с машина на отделни редове ще се обжалва пред Административен съд София град. В Комисията постъпи жалба от гражданин - Емил Колев срещу взетото на 4-ти март решение.

Предишното решение на ЦИК - за общо записване на резултата от двата вида гласуване в протоколите, беше атакувано в Административния съд в София и беше отменено. ЦИК реши да се съобрази с позицията на съда.

ЦИК прие на 4-ти март новите изборни книги, както се наричат протоколите, след като влезе в сила съдебното решение, а то отмени предходното на Комисията, че в СИК-протоколите на един ред ще се сумира броят на бюлетините от хартиеното гласуване и броят на бюлетините от машините.

Взимането на решението премина оспорвано, като част от членовете на ЦИК изразиха мнение, че вписването на отделни редове прави протоколите сложни и ще затрудни секционните комисии.

Ето какво коментираха тогава Емил Войнов и Красимир Ципов:

"Протоколът е сложен и неминуемо ще доведе до много грешки, до забавяне на работата в СИК-овете, както и до забавяне при предаването в РИК-овете подобно на изборите на 4-ти април 2021 г. Трябва обаче да се отбележи, че разликата между изборите на 4-ти април 2021 г. и сегашните избори е, че тогава Законът ни задължаваше да има сложен протокол. Според мен, сега ни задължава не закона, а съда".

"Ние трябва да си дадем ясно сметка, че през последните години се очерта ясно тенденция за това да се задават все повече и по вече затруднения на членовете на СИК".

Въпреки тези мнения тогава ЦИК прие разделното вписване на броя бюлетини от двата вида гласуване, но и това решение сега се обжалва от гражданин пред Административния съд.

Междувременно ЦИК поиска от външното ни министерство информация за това колко от приемащите държави все още не са дали съгласие за провеждането на изборите на 2-ри април или налагат ограничения за разкриването на секции извън консулските и дипломатическите ни представителства.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    12 4 Отговор
    игри и прах в очите !
  • 2 Мнение

    14 3 Отговор
    Ключът за бараката се крие в "Информационно обслужване"!
    Държавната институция брояща гласовете от изборите, която не бива контролирана, нито от правителството, нито от парламента, а само от Козяк 16!!!

    Когато начело на държавата ни се възкачи пробългарско правителство, всички козяшки антибългарски практики ще бъдат спрени!!!
  • 3 ЮПИТЕР

    4 26 Отговор
    с Машино Гласуване Се Пазаруват Определени Етноси Машините Могат Да Бъдат Манипулирани

    Коментиран от #6

  • 4 Демократ

    24 3 Отговор
    Красимир Ципов ,ченгето от Герб,има задача до изборите да не се знае как ще се брои, така че изборите тотално да бъдат манипулирани.ЦИК е орган с партийна функция и изпълнява политическите поръчки на мнозинството. Съдбата на България е тежка заради невъзможността да се проведат честни избори от 33 години досега.
  • 5 Гост

    23 2 Отговор
    ЦИК са ми"зерни слуги на мафията
  • 6 Гост

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "ЮПИТЕР":

    Георг, ти ли си бе, младеж?!!! Ах как си се прикрил
  • 7 защо

    18 7 Отговор
    При 5,5 Милиона народ защо напечатаха 7 милиона бюлетини!?😂

    Коментиран от #14, #17

  • 8 Никой

    16 4 Отговор
    Заверата Харалан лъсна. Слугата Харалан / той не действа освен / по заръка на баш комитата Борисов събрал в чорбаджийската си къща пишман зам. комитите на ГЕРБ,БСП ДПС ,БФ естествено и под окото на президента да умуват как да прискимбичат комитите на ПП- ДБ да не спечелят на сегашните или по следващите избори да влязат в конака.. Дали с купуване на гласове или фалшифициране на изборните протоколи в следващия Конак ефенди.После да заявят пред Високата Западна порта н,че видите ли българския сюверен си ги иска тях ,корумпираните въпреки кодоша " Магнитски " кражбите на асфалт и калдаръм и е готов да си направи сюнет в тяхна чест. Страха ,че ако дойдат комитите от ПП- ДБ може да ги пъхнат в зандана ги изпълва с неописуем ужас и затова Харалановата завера трябва да сполучи непременно.Така ,че Високата Западна порта вече ще не ще ,трябва да работи с тях завераджиите и баш българския комита Бойко.
  • 9 Матей преображенски

    0 11 Отговор
    Какъв ЗИК-ЦИК-ЧИК-ЧИРИК?Н е ги есрам,ще утвърждават спуснатото от козяк управление на ПП-ДБ-ГЕРБ,и вече подгряват аудиторията с плоски агитации.Да гласуват,защото други щели да определят кой да управлява,това е една от основните лакардии за подлъгване на избирателна активност.В Афера БГ от известно време се настоява ЗА МАСОВ БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ,нещо което го въртя по форумите поне от десетина години,ама никой не обръща внимание.Дано обърнат внимание на този сайт!Бойкота е пасивна съпротива,но вече не е достатъчно,всеки да си стои в къщи и да им гледа сеира,защото има партийни ядра и те ще гласуват под строй,и ще признаят изборите при 20% активност.Трябва да има съпротива,който има сили и възможности ,да организира митинги и демонстрации ,в деня на избора,пред изб.секции,легално,културно ,но достатъчно шумно.И да продънва ушите на всички ,че ни набутват във война и хубаво да си правят сметката.Да гледат Украйна и да мислят за България.Управляващата клика трябва да бъде на-ри-та-на,властта да се поеме от граждански комитети,иначе н чака украински сценарий.

    Коментиран от #18

  • 10 НЯКОЙ

    15 1 Отговор
    От всичко казано по-горе излиза, че за членове на СИК се избират някакви неграмотни кре...ни, които освен че не могат да четат, не могат и да смятат ??? Това разбира се не може да е вярно, тогава остава идеята, че се търси реализацията на ИЗМАМА !!!
  • 11 Българка

    15 2 Отговор
    Недопустимо е да се обобщава в ена графа машинен и хартиен вот. Това е неистов опит на мафията за брутална кражба на вота и фалшификация на изборите. Дори дете в 4-ти клас може да извърши пресмятания на две числа. Да не говорим за заплатени членове на СИК, на които заплащането им е увеличено с парите на данъкоплатците. Обобщеното записване на саМО ЕДНА ЦИФРА НЯМА ДА ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА КОНТРОЛ. нЕЗАВИСИМО ОТ РЪЧНО БРОЕНЕ НА МАШИННИТЕ БЮЛЕТИНИ, ТО ОТ МАШИНАТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗВАДИ ПРОТОКОЛ И ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ ОПИТЕТИ ЗА КРАЖБА НА ГЛАСОВЕ. И да не забравяме, че в ЦИК мнозинство са ГЕРБ, ДПС, ИТН, БСП
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Мили измамници от ЦИК. Не се опитвайте да правите хората на маймуни.? Всяка машина показва броя на гласувалите чрез нея,както и за коя партия са гласували. Работата на СИК е да впише тези данни в единния протокол. Какво сложно има в това, фирмата на Мишо мошеника няма да може да се намесва.
  • 14 Павел пенев

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "защо":

    От тези 5,5 милиона граждани, право на глас имат 4 милиона. Останалите 3 милиона бюлетини са за манипулации.
  • 15 Не става така

    10 0 Отговор
    Факти, важното е кой е този Колев и защо иска бъркотията да продължи! Другото са празни приказки!
  • 16 нннн

    12 0 Отговор
    Що за глупости! То е броене, бе! Не е висша математика. Толкова ли няма в България грамотни хора, завършили 4-ти клас?
  • 17 Не всички знаят

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "защо":

    Над 7 млн бюлетини, ама поне 3/4 от гласуващите 35% ще гласуват с машина! Необходимите бюлетини са макс 800 хил! ЦИК отново пълнят гушата на главният печатар на България Петър Кънев и на Нинова, разбира се! Не минава нито едно държавно мероприятие без яко крадене! Затова са много гласуващите за Герб, ДПС и БСП!
  • 18 Не става така

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Матей преображенски":

    Матейчо, по твоя призив ще се върне на власт Борисов с ДПС и БСП! Гарантирано! Техните лумпени няма кой да ги спре да гласуват!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове