Last news in Fakti

8 Март, 2023 14:30 965 8

В памет на юристите-спасители

  • паметник-
  • спасители-
  • евреи-
  • юристи

В столицата ще бъде издигнат паметник по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите по случай 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи

В памет на юристите-спасители - 1
Снимка: Уикипедия

"Юристите-спасители“. Така ще се нарича паметникът, който ще бъде издигнат в столицата по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите по случай 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи, като израз на признателността към юристите-спасители за тяхната защита на хуманизма, толерантността и справедливостта, пише .lex.bg.

В момента в София няма знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които българските прависти имат за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Затова инициативата на двете съсловни организации получи широка подкрепа в правната общност, а и извън нея. Зад нея застанаха президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, председателят на Конституционния съд Павлина Панова и колегите ѝ Красимир Влахов и Константин Пенчев, председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, главния прокурор Иван Гешев, изтъкнати представители на правната науката като проф. Огнян Герджиков, проф. Борис Велчев, проф. Лазар Груев, проф. Даниел Вълчев, проф. Пламен Киров, доц. д-р Анета Антонова, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, адвокати и нотариуси.

Предложението е паметникът да бъде да бъде поставен в градинката на пл. „Възраждане“ (пресечката на булевардите „Христо Ботев“ и „Александър Стамболийски“).

Погледнат отгоре той представлява Давидова звезда. Ще бъде изработен от лят бронз, с груба фактура и патиниран в черно. Когато човек преминава през него, ще се озовава между две огледала, където пространството се освобождава и се получава повторение – умножаване на образа. Идеята на авторите му – скулпторът Красимир Ангелов и архитектът Станислав Константинов, е така да се изобрази запазването на човешкия род.

На плочите при влизане ще са изписани имената на юристите на български, иврит и английски. Буквите ще са прорязани така, че да се вижда огледалото зад плочите отляво и отдясно. Със скрито осветление вечер ще светят.

Между двете плочи с текста, пространството ще е по-малко и при следващата крачка ще се освободи от огледалното отражение.

По отношение на настилката, се преминава през два хикса, които са част от проекцията на Давидовата звезда. Хиксът, който е между двете плочи, въздейства като зачеркване, докато следващият преминава в отражението в безкрайна спирала, предвижда идейният проект.

Той ще бъде представен подробно утре на международна конференция за „Ролята на юристите в спасяването на българските евреи“, която ще се проведе в аулата на Ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В конференцията ще участват български и чуждестранни учени и общественици (програмата на конференцията виж тук).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    6 0 Отговор
    Сега на лекарите спасители, после на медицинските сестри и така докато на всеки ъгъл паметник на спасител. Накрая спасените ще се удавят в паметниците на спасителите... Ама, Слави е символ на чалгата... пък тя навсякъде.
  • 2 да де

    4 3 Отговор
    Абе кога евреите ще вдигнат паметник на България в Израел, че сме ги спесили или за гоите паметник не им се полага?

    Коментиран от #4, #8

  • 3 НЯКОЙ

    6 1 Отговор
    А след години - паметник на "юристите - унищожители" с дългия списък от славни имена, за да помнят поколенията кои са поругавали правосъдието !
  • 4 Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Май не си ходил на училище. В Израел има парк, който се казва България с паметник на благодарния еврейски народ.
  • 5 Иван

    4 0 Отговор
    Относно паметника на юристите-спасители,пак не са го дописали, на юристите - спасители на престъпниците.
  • 6 сезала

    3 0 Отговор
    Требе да добавят името и на адвоката на промяната с Минеков дето беше - забраих му името съжалявам... но вие се сещате за кой говоря за триглавата ламЯ!
  • 7 редник

    0 3 Отговор
    Българският народ спасява евреите, а конкретно българските политици, които присъединяват страната към Оста!
    Дали спасяването на евреите щеше да е възможно, ако бяхме завладяна и победена страна от Германия?...
  • 8 Спас безделника

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    ОСТАВИ ТОВА, АМИ КОГА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ "ШАЛОМ" ЩЕ ПОСТАВИ ЕДНО ЦВЕТЕНЦЕ ВЪРХУ КОСТНИЦАТА НА ЖЕРТВИТЕ НА ГЕНОЦИД В БАТАК? ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ ВСЕ МРЪНКАТ ЗА ХОЛОКОСТА, КАТО ЧЕ ЛИ СА БОГОИЗБРАНИ? НЕ СА! ТЕ СА САМО ЕДНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖАТ КАТО ТАКИВА. ОСКАРЕ, ИСКАМ ТЕ НА 3-ТИ МАРТ НА ШИПКА! С ВЕНЕЦ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове