Last news in Fakti

2 Март, 2024 14:22 7 509 68

Борис III на "Шипка": Освобождението на българския народ е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения

  • цар борис трети-
  • откриване-
  • паметник-
  • връх шипка-
  • освобождение-
  • българи-
  • въжделения

Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българския народ. Но пътя до  Шипка бе далечен път, коментира монархът при откриването на паметника на връх Шипка

Борис III на "Шипка": Освобождението на българския народ е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения - 1
Снимка: БГНЕС

"Освобождението на българския народ е най-величавият момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения, хранени с векове в българската душа. Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българския народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във „Фенер“, лобното място на Левски, на Ботев и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ".

Това казва цар Борис III на 26 август 1934 г. при тържественото откриване на паметника на връх "Шипка" в присъствието на стотици хиляди българи, дошли да отдадат почит на загиналите за Освобождението на България, разказват от "Епицентър"

"Шипка" е паметникът на свободата на България.
Тук на най-високите точки на Шипченския проход - "Свети Никола", "Орлово гнездо" и "Шипка". са се разиграли боевете, които са решителни за изхода на Освободителната руско-турска война. Първа битка се води за превземането на прохода от руските части, най-ожесточените боеве са на 9 - 11 август 1877 година, трети период е охраната на Шипка през лютата зима на 1877-78 година.

Паметникът представлява величествена монументална скулптура, издигната на връх "Свети Никола" в Стара планина, по случай освобождението на страната от османско владичество. Построен е с цел да увековечи подвига на падналите за свободата по време на епичните боеве на връх Шипка, които се явяват критичната точка на Руско-турската освободителна война и решават нейния изход.

Шипченската епопея и българският героизъм

Шипченската епопея е поредица от ожесточени сражения състояли се през лятото на 1877 г. между Централната турска армия на Сюлейман паша и руските войски, на чиято страна се бият и няколко хиляди български опълченци. Боевете се водят в Шипченския проход и в Шипченската планина, където отбраняващите се руско-български отряди заемат позиции по стръмните върхове "Свети Никол", "Шипка" и "Орлово гнездо".

Трудно достъпният терен е голямо затруднение за атакуващите, но численото превъзходство на османските орди е смазващо, поради което и двете страни търпят извънредно тежки загуби в тези боеве.

На местата където патроните и снарядите на руско-българските отряди свършват се стига до свирепи ръкопашни боеве, в които отбраняващите се изсипват водопади от камъни, каруци, оръдия и сандъци по лазещите нагоре врагове. Накрая когато и всички предмети се свършват те започват да хвърлят надолу труповете на убитите си другари. Това е едно от емблематичните обстоятелства, с които тази битка е известна – дори телата на убитите, въпреки че вече са мъртви, продължават да повалят врагове към пропастта.

Въпреки извънредно кървавата цена, която защитниците се налага да платят, те удържат вражеската офанзива до последно и с това провалят замисъла на Сюлейман паша да премине в Северна България, да разкъса на две руските сили излизайки им в тил и съединявайки се със силите на Мехмед паша и Осман паша да разгроми руснаците.

А накрая опазената "Шипка" изиграва ролята и на отворена врата, през която руските войски навлизат в Тракия и се насочват към Цариград, с което Османската империя е принудена да капитулира.

Изграждането на паметника на връх "Шипка"

Изграждането на паметника е осъществено между 1926 и 1930 г., а тържественото му откриване се провежда лично от цар Борис III на 26 август 1934 г.

Той е положен на 1326 м надморска височина, а височината на самата скулптура е 31.5 м. на 7 етажа.

Над входа на кулата стои огромен месингов лъв 8 на 4 м и тегло около 12 т, а на другите страни на кулата са изписани местата на големите сражения – Шипка, Стара Загора, Шейново.

По предварителния план паметникът е трябвало да бъде издигнат на "Орлово гнездо", на мястото на най-тежките и най-жестоките боеве за Шипченския проход. За да бъдат запазени скалите на "Орлово гнездо" като историческа светиня, а и заради наложителните скъпо струващи подпорни стени и подравнявания, обаче е била избрана съседната височина – връх "Шипка", тогава "Свети Никол", който се издига над прохода и се вижда отдалече от всички страни.

Външните размери при основите на паметника налагат изкопът да се направи достатъчно дълбок, за да се получи площ от около 300 кв м, т.е. височината на скалистия връх е била снета с около 3 м. Теренът, компактна скала и е разбиван с т.н. взрив габровит, пренасян от двама души с магаре от габровската фабрика "Еловица".

Геройството на строителите

През 1920 г. живите ветерани-опълченци се събират на нов конгрес и решават да се построи Паметник на свободата на връх "Шипка".
Конкурсът за паметника е спечелен от архитект Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва.

Основният камък на паметника е положен на 24 август 1922 г., а изграждането му завършва през 1930 г.


Няколко години се правят технически проучвания и малко по малко се доставят строителни материали. Бурите и през лятото, и през зимата, и големите студове разтеглят строежа дълго във времето, с много прекъсвания. Върхът е висок 1326 метра и през него минават всички въздушни течения от двете страни на Балкана.


Същинското строителство започва есента на 1926 г. под ръководството на инж. Богдан Горанов, Кирил Славов и инж. Иван Данчов и арх. Генчо Скордев. По строежа работят двайсетина майстори и каменоделци от Габровско. Камъните се обработвали на ръка и извозвали до паметника с волски каруци, пясъкът се превозвал с катъри.

През първия етап на строежа главен майстор е Илия Пенев Мъглов от Дряновско, а през втория – Пеньо Атанасов Колев (Пеньо Бомбето) от с. Дралфа, Търговищко. Историци твърдят, че най-големи заслуги има майсторът Пеньо Колев – Бомбето. През годините по-късно той участва в строителството на много фабрики, обществени сгради, мостове, включително Народната библиотека „Св. Кирил и Методий“ в София.

На Бомбето му се носила славата на много експедитивен и способен майстор. Още на 20 години получил разрешително за ръководител на строежи до определени размери, защото се научил да разчита инженерни чертежи, без да има инженерно образование. Преди да се появи на Шипка, две години майстори и строители работили и се отказали поради трудните условия. Строежът замрял.

През 1928 г. от строително дружество „Циклоп“ поканили Пеньо Бомбето да продължи работата като ръководител на строежа. Той приел, след като огледал построеното и се срещнал с някои живи опълченци. Тогава е бил на 26 години. Лично обикаля из габровско и наоколо да търси майстори и строители.

Първо подготвят пътища и пътеки, изкопават землянки, в които да живеят. После започва каране на пясък и камъни. Доставяли с магарета и катъри вода с буренца по 25 литра, и една 100-литрова бъчва, с волска каруца. Пеньо Бомбето бил главен двигател, умеел да мотивира работниците и майсторите. Работели от април до октомври, после прекъсвали, идвали следващия април, така 1928, 1929, 1930 година докато завършат строителството.
Паметникът представлява каменна кула с форма на пресечена пирамида, като каменна бойница на крепост. Висока е 31,5 метра, на върха има площадка, от която се открива панорама наоколо.

Бронзовият (по-точно месингов) лъв пред паметника е отлят в Софийския военен Арсенал по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 г. Според първоначалния проект месинговия лъв трябвало да бъде поставен върху паметника. Направили груб макет на лъв с подръчни средства, и го качили върху изградения вече паметник.

Така установили, че ако скулптурата бъде там горе, няма да се вижда добре. Затова лъвът е бил поставен над главния вход на паметника. Лъвът е с дължина 8 м и височина 4 м, с тегло около 12 тона. Сглобен е от 53 отделни парчета.

От всяка страна на кулата са изписани местата на големите сражения – Шипка, Стара Загора, Шейново. На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските войни и българските опълченци.

Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви.

За костите Пеньо Бомбето разказва, че докато работели на върха, намирали наоколо кости и черепи и започнали да ги събират за костницата. „Хем ни беше страшно, хем гордо“, пише Бомбето в спомени, запазени в държавния архив в Търговище.
Дървеният материал, стоманените греди, циментът и желязото са докарани до гара Казанлък с влак.

От Казанлък до с. Шипка превозването им се извършва с камиони, а от с. Шипка до върха – с волски коли или коне по стария стръмен и разрушен път.

Пясъкът е добит от коритото на река Тунджа и околностите на село Енина. Превозен е с коли до с. Шипка и оттам, насипан в чували или газени сандъчета, с коне и мулета е изкачен до върха.


Градежът се извършва с местния синкав камък – доломит. Добиването му започва още с откриването на строителния сезон през 1927 г. от кариера на неколкостотин метра източно от върха. Поради невъзможността да се използва експлозив, каменните блокове се изваждали ръчно с лостове.

Камъните се обработвали на ръка и извозвали до паметника с волски каруци, а пясъкът се превозвал чрез катъри от Мъглиж и Енина, по нов път. Каменната кула е завършена в груб строеж и месинговия лъв пред нея е отлят в Софийския военен Арсенал по проект на скулптора Кирил Шиваров през лятото на 1929 г., а изграждането на паметника завършва през 1930 г.

1 000 000 килограма пясък са използвани в градежа.

По приблизителни изчисления за постройката на паметника са направени общо над 5 000 куб. м каменна зидария и пълнеж от бетон и железобетон.

Над 5 милиона лева са стрували по тогавашни цени строително-монтажните работи по Паметника на свободата на Шипка. Средствата за изграждане на паметника са събирани като доброволни дарения от целия народ.

Месингов лъв пази върха за поколенията

Над входа на кулата стои огромен месингов лъв с дължина 8 м и височина 4 м, тегло около 12т. и сглобен от 53 отделни парчета.

Според първоначалния проект месинговия лъв трябвало да бъде поставен върху паметника. С помощта на макет върху изградената кула, направен с подръчни средства, се е установило, че ако фигурата бъде на това място, нейната видимост не би била добра. По тази причина лъвът е бил поставен върху корниза над главния вход на паметника.

След реставрация се оказа се, че фигурата не е от бронз, а от месинг – от гилзи на куршуми. При отварянето на фигурата на лъва реставраторите констатират, че 100 години по-късно металната конструкция вътре в нея е здрава и непокътната.
На другите три страни на паметника са изписани местата на големите сражения – Шипка, Стара Загора, Шейново.

Женска фигура олицетворява победата над турските войски.

На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските войни и българските опълченци. В централната ниша в почетно мълчание пред паметта на загиналите на вечна стража са застанали скулптурни фигури на руски войник и български опълченец.

На втория етаж е поставена скулптурна фигура „Победа".

На останалите етажи е разположена музейната експозиция, която съдържа всичко свързано с героичните защитници на Шипка – оръжие, вещи, фотоси, ордени, медали и др.

На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността.
За да се стигне до паметника, трябва да се преодолее каменно стълбище. До връх Шипка водят 894 стъпала.

Паметникът е открит тържествено на 26 август 1934 г. от държавния глава цар Борис III.

Във вестниците от онова време е публикувана речта на цар Борис III при откриването:

„Освобождението на българския народ е най-величавият момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения хранени с векове в българската душа.
На това място преди 57 години българската съдба се беше спряла в колебание. "
Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение, родоначалника на нашата храбра армия, извършиха своя легендарен подвиг. И пред удивените погледи на света тук възвися славата на българското оръжие възкръснала след пет векове.

На „Орлово гнездо“ блесна първият сияен лъч на българската свобода. Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българският народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във „Фенер“, лобното място на Левски, на Ботев и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ.

Народните будители и апостоли на революцията, борците за българската църква и борците за българската държава работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българско освобождение.

Победоносната, освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар, Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие, без друг пример в историята на народите.

Господа, на тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождение и на техните дейци и герои, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник.

Всеки паметник обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите поколения.

С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред делото на нашето Освобождение и от името на българския народ откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.

Да живее България! Ура!”

Върхът е прекръстен от "Св. Никола" на връх "Столетов" през 1951 г., на името на генерала организирал отбраната на прохода.

През 1977 г. е прекръстен на връх "Шипка".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    88 10 Отговор
    Освобождение постигнато и с помощта на единствената от великите сили която ни е помагала някога.
  • 2 За съжаление

    59 2 Отговор
    Българският героизъм е голям, но да се съберат достатъчно герои по едно и също време, на едно и също място, не е станало за 500 години.
  • 3 НЕЩАСТНИЦИТЕ

    87 17 Отговор
    Свалят руските знамена в София и поставят на тяхно място знамената с цветовете на дъгата !!
  • 4 Бг малоумник

    25 92 Отговор
    Само малоумник може да си мисли, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават".

    Коментиран от #9, #10, #43

  • 5 Млад русофил пита:

    18 67 Отговор
    Добре де, нали маскалите са ни освободили? Защо тогава има толкова много турци в България?

    Коментиран от #15, #48

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    33 14 Отговор
    Вече пристигнахме една голяма компания в град Шипка.Има печено прасенце с ориз и гъби и картофи.
  • 8 РусоРоб

    18 66 Отговор
    Доброволните руски роби не са българи, а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си
  • 9 Така ли?

    70 12 Отговор

    До коментар #4 от "Бг малоумник":

    Плевен е леко в страни от Босфора или вие в Харвард, не се задълбочавате много над географията?

    Коментиран от #11, #37

  • 10 Гошо

    89 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бг малоумник":

    А бе ,за какво са дошли си е тяхна работа ,но след тази война се появява на картата България
  • 11 Учител по география

    16 68 Отговор

    До коментар #9 от "Така ли?":

    Пътят за Босфора минава през Плевен! Пиша ти "слаб 2".
    Ох извинявай, забравих, че русофилите по принцип са неграмотни!

    Коментиран от #12, #47

  • 12 Американската география

    37 7 Отговор

    До коментар #11 от "Учител по география":

    През Плевен може и да минават много пътища, дори към Босфора, но те не идват откъм Русия.
  • 13 Дърт даскал

    41 1 Отговор
    Недоучените идиоти започват да се надпреварват кой е по-голям простак !

    Коментиран от #17

  • 14 Живанши

    38 24 Отговор
    Руснаците здраво се прецакаха, че ни освободиха. Както и да го въртим, България винаги е била нищо друго освен враг на Русия! Враг който атакува 1ви! Русия никога не ни е нападала! С такива браря като българите, врагове не ти трябват! Но Руснаците са пичове и все пак не съжаляват, за тях е чест! За нас - не! Зли, подли врагове! Винаги имащи някакви жалко оправдания защо нападат Русия! Извинения!

    Коментиран от #22, #50

  • 15 За неукото

    34 11 Отговор

    До коментар #5 от "Млад русофил пита:":

    Защото "москалите" не закачат мирното население, цивилизационен принцип!
  • 16 Хаберий

    68 12 Отговор
    Решението на българските власти да дадат на президента на Украйна Владимир Зеленски меча на хан Кубрат е исторически позор. Това заяви на 2 март ръководителят на Кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер.
    Украинските медии съобщиха за такъв подарък на Зеленски в края на февруари. Ставаше дума за реплика на меча на основателя и първия владетел на племенната конфедерация Велика България, която бе подарена на украинския президент от българския премиер Николай Денков по време на посещение в Киев.
    „Зеленски, който унищожи Украйна и обрече нейния народ на изчезване, не е достоен за този подарък“, отбеляза Абажер в интервю за РИА Новости.
    Той добави, че българското правителство трябва да мисли за собствените си национални интереси, а не да служи на „задграничния господар“ заедно със Зеленски.
  • 17 Като се замислиш

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дърт даскал":

    Интересно, дали пък нямате заслуга за това?
  • 18 Българин

    10 27 Отговор
    "Това казва цар Борис III на 26 август 1934 г."

    Четете ли, АВГУСТ, не МАРТ.

    Шипка, не СанСтефано.
  • 19 Факт

    38 5 Отговор
    Цар Борис е бил умен човек.Симеон е глупак !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 чичака

    16 64 Отговор
    Какво освобождение, това е окупация на земите ни от руските орки! Екзархията е възстановената самоуправляваща се българска държава върху земите населени с българи!!! Идва руския окупатори имаме Руска окупационна област и Дунавска окупационна област!!! В София пред НС е паметник на руския Цар ОКУПАТОР!
  • 22 Историк

    20 39 Отговор

    До коментар #14 от "Живанши":

    " Русия никога не ни е нападала!"

    Това е невярно:

    1) Русия ни е нападала през 1916 година, като част от руско-румънската войска опитваща се да влезе през Добруджа

    Също тогава са обстрелвани Варна и други крайбрейжни селища.

    2) съветски самолети са бомбардирали български градове по същото време, когато е бомбрадирана София през Втората световна война

    Съветска подводница потопява български кораб при което загиват над 700 цивилни българи

    СССР обявява война на България и влиза с 600 хилядна армия, на 8ми септември 1944та година, въпреки че български войски не са воювали срещу СССР до този момент.

    С други думи, Русия/СССР е нападал България И ПРЕЗ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ.

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 !!!?

    44 1 Отговор
    Цар Борис III: Всеки паметник е разрушим с времето !
    Върхът е прекръстен от "Св. Никола" на "Столетов" през 1951, а после на "Шипка" 1977 година.
    Мъдростта на ВРЕМЕТО: Паметниците са разрушими и наименованията са променливи, но неразрушим е само споменът !
    Да пребъде България !!!?
  • 25 Продължавайте

    33 9 Отговор
    Да празнувате с 4.5 млн население от които 2.5 млн пенсионери и се гордейте колко велик народ сте били
  • 26 ужас ужасен

    48 8 Отговор
    очаквам скоро улици със имена генерал Гурко, генерал Столетов да бъдат преименувани , защото краварите ще напишат нова история и че те са ни освободили
  • 27 Търновец

    9 16 Отговор
    И преди съм го писал но някои не са запознати сякаш - през 1876 Австро Унгария беше по напред от Британия да осигури достъп до пазарите на Ориента и до Бакинския нефт и дори с подкрепата на Банка Хирш беше построено ж.п. от Русе до Варна, а Русите през войната бяха просто наемници на Банка Ротшилд която води фирми от Британия и Франция най вече. Русите нямаха парите за двугодишна война, през 1867 те продадоха огромна Аляска на САЩ само за 7.2 милиона долара за да заздравят своето владение над топлото пристанище Порт Артур за което мераци имаха и Британците. Порт Артур беше морската столица на богатата на въглища и нефт Манчжурия и вакли Руски търговци искаха да печелят целогодишно. През ПСВ Русите отново бяха на страната на Банка Ротшилд
  • 28 Никой

    9 31 Отговор
    Българския патриотизъм и огромната смелост на народните ни опълченци спасява България при удържане на 30 хиляди османски войници командван от Реджеп паша и Шакир паша при връх " свети Никола". Прехвалените руски войски под командването на ген. Столетов се огъват под напора на османските орди и отстъпват от поверените им позиции,остават само българските опълченци решили да се бият до последна капка кръв. След като прехвалените руси виждат саможертвата и героизма на нашите български опълченци въпреки тоталното превъзходство на османлиите продължават да държат бойните позиции се връщат обратно. Само ,че русофилския мозък не си дава сметка ,че ако не беше саможертвата на нашите герои опълченци,руската прехвалена армия щеше да гризне поредното дърво във войната с Османската империя в България ако читаците бешяха се докопали до Плевен. Тогава пък не знам какво щеше да остане от българския народ.

    Коментиран от #31

  • 29 Госあ

    2 23 Отговор
    Кой е па тоо Борис III. Има само двама български царе с това име. Като втория управлява твърде кратко.
  • 30 Козяк мрази 3-ти март

    43 9 Отговор
    Най-българският празник! Само дето на козяците и Тагаренко не им е по вкуса. Проблемът е, че 3ти март е много неполиткоректен празник. Тогава Русия ни освобождава от турско робство и с това се поставя началото на Третата Българска Държава. И точно там е Проблемът. Русия ни освобождава, не Франция, не Англия, не Германия, не Австрия. Даже Освобождението се случва напук на тези тогава империи. В османската армия е било пълно с англичани, французи и германци, нещо като в днешна окрайнъ

    Коментиран от #34, #35, #36

  • 31 Подличко

    30 6 Отговор

    До коментар #28 от "Никой":

    Какво щеше да остане от българският народ? Относително повече отколкото остана след приемане на европейските ценности. Турците избиват наред, а европейците вземат само младите.
  • 32 Хехе

    10 7 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    Корабът е бил пълен с евреи. Не с българи. Значи са нападали евреите.
  • 33 Вечна слава и поклон

    38 5 Отговор
    Вечна слава на българските опълченци и Русия! Няма ли да посегне и на него академикът - плъх, Николай Денков?! А може би Тагаренко ще иизрие от учебниците и руско- турската война, довела до освобождението на България от османско иго?!
  • 34 Хехе

    36 2 Отговор

    До коментар #30 от "Козяк мрази 3-ти март":

    Улица Козяк да се преименува на 3 март. А пред централния вход в градинката да бъде вдигнат паметник на пилотите загинали в бой с американските империалисти при техните бомбардировки на София.
  • 35 Възхищавам ти се!

    17 3 Отговор

    До коментар #30 от "Козяк мрази 3-ти март":

    Прекрасен коментар! Да си жив и здрав!
  • 36 русия враг на България

    9 37 Отговор

    До коментар #30 от "Козяк мрази 3-ти март":

    Русия не е освободила България от нищо,а руснаците са използвали българите за интересите си във войната! Русия в последствие пороби България

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Някой

    6 1 Отговор
    Защо Пеньо Бомбето не е поканен за откриването на паметника???
  • 39 стоян георгиев

    4 22 Отговор
    На върха рамо до рамо се бият български опълченци и украинци.днес е нормално да почетем и тях защото са дали кръвта си за свободата ни.

    Коментиран от #45

  • 40 Търновец

    1 21 Отговор

    До коментар #36 от "русия враг на България":

    Руската мафия има голямо участие в икономиката а нас ни славянизирана за няколко десетилетия, а Людмила Живкова се възпротиви

    Коментиран от #44

  • 41 Онзи този

    3 0 Отговор
    Па съберете 3 000 000 подписа и положението от 1872 година ще се поднови.
  • 42 В.В.П.

    19 6 Отговор
    РОССИЯ ,освободи България ,също така сега освобождава Донбас и Крим...Вероломно нападна Отоманска империя...и открадна БУЛГАРИСТАН от добрите турчета ..Сега Отново, пише история РОССИЯ .!!.Да живее България!!.Слава РОССИЯ!.
  • 43 Гост

    27 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бг малоумник":

    Знаем за какво са дошли, но никой друг западен народ не искаше те да дойдат и им пречеха много пъти, а сега, същите западни народи ни се правят на приятели, докато ни изцеждат.
  • 44 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #40 от "Търновец":

    Затова ли сега говориш и пишеш на славянски език? Допреди да те славянизира Русия, на какъв език говореше?
  • 45 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    По него време са се наричали руснаци от украинска област. Както се наричат добруджанци българите в добруджанска област.
  • 46 инж. Ганчо Илков

    20 5 Отговор
    Отново безсмислено противопоставяне между Анонимници. Няма по Ценно нещо от Свободата. Русия е преследвала своите Политически Цели. Възползвала се е от Вътрешно Политическите Противоречия в Османската Империя и от Реакцията на Западната Демокрация относно Жектокоста на Башибозуците и Турската Армия в Потушаването на Априлското Въстание. Обявява Война на Турция. Тази Война носи Освобождението на България от 500 годишното Робство. В тази Война участват Българските Опълченци които в началото на Събитията са били подценявани. Обаче с Изключителната си Саможертва извоюват Правото на Достойнство и Героизъм в Освободителната Война. В тази Война участват и Представители на Украйна, Румъния, Америка, Молдова и Япония. Всички Участници заслужават Поклон и Адмирации. Затова Празника трябва да бъде Обединяващ.

    Коментиран от #55, #65

  • 47 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Учител по география":

    И по кой мост се пресича Дунава, че пътят за Босфора да минава през Плевен? Освен, ако нямаш предвид пътя от Козлодуй за Босфора.
  • 48 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Млад русофил пита:":

    Защото само те си мислят, че са турци. Турците в Турция не ги имат за такива.
  • 49 Ами да

    5 1 Отговор
    И героят строител Пеньо Бомбето не са поканили на откриването! Но, за това не пишете! А само досадни повторения! Редакторът пак е заспал предпразнично!
  • 50 Айде

    8 19 Отговор

    До коментар #14 от "Живанши":

    До колкото са ни освободили, ония руснаци са били други, сегашните са окупатори, убийци и фашисти! Има голяма разлика!

    Коментиран от #52

  • 51 Дядо Вазов

    15 3 Отговор
    Русия колко ни плени туи име свято родно мило то във мрака е за нам светило .
  • 52 Болярин

    4 12 Отговор

    До коментар #50 от "Айде":

    А какви са тия, които днес величаят САМО руснаците ! Как никой не казва с колко злато България е наела руска войска ? А кой и защо подминава жертвите от сърби, черногорци, литовци, поляци, беларуси, украинци, финландци, румънци дали живота си за свободата ни ?!! Чии интереси се ползват от усложлива амнезия !!!

    Коментиран от #58

  • 53 Кольо

    11 1 Отговор
    А къде е Стамболов по това време? Защо не е сред опълченците на Шипка? Повтаря се историята от Априлското въстание когато той уж е апостол ама не вдига въстание и след това бяга преоблечен като жена в Румъния. Как пък само него не е познала турската полиция след като е имала снимката му? На другите апостоли им отсякоха главите.
  • 54 Пак съм аз

    4 21 Отговор
    Утре на Шипка ще видим отново самовнушението и бръщолевенето на резидента ни радеФФФ, мутрофаноВа, курнелкА и копейкИН ... и не само !
  • 55 КОРЕКТИВ

    7 8 Отговор

    До коментар #46 от "инж. Ганчо Илков":

    Нека 3 март обединява българската нация в признателност към всички войни, паднали в тази война, а не да крещи от Шипка само русофилщина !

    Коментиран от #63

  • 56 Има няма

    0 2 Отговор
    А колко от Опълченците са Македонци? 60%, 50%, 40%, 30%, 20%,???
  • 57 Има няма

    0 1 Отговор
    А колко от Опълченците са Македонци? 60%, 50%, 40%, 30%, 20%,???

    Коментиран от #62

  • 58 русия враг на България

    4 12 Отговор

    До коментар #52 от "Болярин":

    Русия ни отне териториите,ограби ни държавата и ни взе златото

    Коментиран от #61

  • 59 Ташко

    9 3 Отговор
    Тука се разпространяват лъжи и неточности. Според последни изследвания на Академици и Хисторици, Хамерика и Бритатания са ни освободили от леко неприятното “Осмаско Присъствие”. Така че нека бъдем политически коректни и отдадем заслуженото на Евроатлантиците, тези борци за правилната страна от страна на хисторията. Ру снаци, Са марско знаме, Ши Пка и тем подобни са били във друго измерение- универс.
  • 60 А при

    3 2 Отговор
    Бойко 1ви България е под американска окупация!
  • 61 Горби

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "русия враг на България":

    Смърт и унищожение на русия ,империя на злото .
  • 62 Дамммм

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Има няма":

    60 %.винаги съм мислил ,че македонците са истинските българа дали най много на България
  • 63 БАКЛАВА

    2 2 Отговор

    До коментар #55 от "КОРЕКТИВ":

    По край наш Иван намразих и свети Иван.Това е защото по край бългаската не грамотна простащина, намразих и 3 март Пик.ал съм на кремълска Русия Напрвете фо и вие българи ,ако все още имате някакво уважение към дедете ни и към себе си ,ако искате децата ви да са свободни .
  • 64 Халваджан

    1 2 Отговор
    България да живее с умряла русия ,смърт на кремъл .
  • 65 Михаилов

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "инж. Ганчо Илков":

    Мойте уважения инж .Илков .Вашите разъждения са 100 % верни ,почиващи на доказателства и история .Само ,че тук пребиващото кресливо мнозинство е не грамотно и тъпо ,подаващо се на внушения и манипулации от нечисти сили .Дай боже скоро младите българи да излязат от тази заблуда за братска Русия и за освободителна война .
  • 66 Българин

    1 1 Отговор
    Борис 3 !!!е по Българин от една псевдо исторяйша евелина келбечева,за която България си е купила свободата заради пролятата руска кръв с над 3 000 000 000 лв,а днес имаме 100 000 000 000лв дълг и сме отново заробени.Смях за прости псевдо историци,Днес правителството е готово да заличи България от картата за фа.ША. ги и къде е тази сега.Да ,вече и тя е история
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Българин

    1 1 Отговор
    Стоенчо,днес в Българската армия има и турчаещи се , цигани,арменци и т.н. ,е каква е армията според вас,извънземна. По прости от днешната бугарска младеж няма.Учи английски,а не може да говори Български,що за народ .На те з робството им е в кръвта.Четете Вазов,Чунтолов,Стоянов все съвремрници на Руското освобождение ,ама трябва да знаеш Българки език,трудно много,трудно е за вас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол