Last news in Fakti

13 Март, 2023 04:27 2 477 28

13 март 1913 г. Одрин пада

  • одрин-
  • балканска война-
  • обсада

Градът затварял пътищата, водещи от запад и север към Истанбул

13 март 1913 г. Одрин пада - 1
Снимка: Архив

На 13 март (ст. ст.) 1913 г., по време на Балканската война, българската армия постига една от най-славните победи в историята си - превземането на Одринската крепост. По онова време Одрин е смятан за една от най-силните крепости в Югоизточна Европа и стратегически пункт по пътя към столицата на Османската империя Цариград, припомнят от сайта „Изгубената България“.

След поражението в Руско-турската война от 1877 - 1878 г. Османската империя губи естествените отбранителни линии, Дунава и Балкана. Възниква нужда от създаване на нови такива за защита на столицата Цариград. За целта се възобновява старата Одринска крепост, която заедно с Лозенград и още няколко, образуват нова отбранителна линия. Одрин е разположен при сливането на реките Марица, Тунджа и Арда, по долините на които минават най-удобните пътища за съобщения с имперската столица.

Укрепен, Одрин затваря пътищата, водещи от запад и север към Цариград. При евентуалното му вражеско превземане, турците биха се лишили от преимуществата, които им дава градът. Именно това е целта на българската армия, като по този начин тя би отстранила едно важно препятствие, би добила свобода и простор за по-нататъшни действия, и най-вече - би направила решителна крачка към заветната цел - победата във войната.

Българската войска достига и обсажда Одрин още в началото на октомври 1912 г., съвсем скоро след началото на Балканската война.

Обсадата продължава цели пет месеца. Решителната атака на българските части започва на 11 март 1913 г. Започва артилерийски обстрел на Одринската крепост, който продължава повече от 10 часа. На следващия ден, 12 март, призори започва настъплението на пехотата. Вечерта последва общ щурм, предшестван от силен артилерийски огън.

В 2 часа през нощта е превзет силно укрепеният форт Айджиолу, последван от укрепленията Айвазбаба и Кестенлик. След 8-часовата атака сутринта на 13 март комендантът на Одринската крепост Шукри паша капитулира заедно с целия одрински гарнизон. Той предава сабята си на командващия Втора българска армия ген. Никола Иванов. Над най-голямата одринска джамия Султан Селим се развяват български трибагреници. Няколко дни по-късно в града влиза Н.В. Цар Фердинанд, а българската войска преминава триумфално по одринските улици.

Равносметката е над 11 хил. убити турски войници и офицери и почти 52 хил. пленени. Пленяваме и 413 оръдия, над 12 хил. пушки и голямо количество друго военно имущество. Загубите от наша страна са 1316 убити, 451 безследно изчезнали и повече от 6 хил. ранени.

Превземането на Одрин е последният решителен удар срещу Османската империя и само две седмици след поражението си, тя е принудена да започне мирни преговори. На 12 април е подписано примирие, а на 30 май 1913 г. Лондонският мирен договор, с който Балканската война приключва окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    12 28 Отговор
    Тогава е имала истинска армия,а не както през комунизма млади момчета като безплатни работници. А гранични войски с насочени дула срещу българите решили да избягат от комунистическия ад

    Коментиран от #5, #8, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 невий

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Ад беше за престъпниците и продажниците , дето сега говорят за демокрация и евроатлантизъм Сега вие сте адАД за икономиката , стандарта на живот на 70% от населението , за историята и морала на обществото .

    Коментиран от #10

  • 6 Христо

    4 14 Отговор

    До коментар #2 от "позорни политици":

    Даже и копейката гласува за изпращане на оръжия за Украйна
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тоа Па

    4 13 Отговор

    До коментар #5 от "невий":

    Ад беше за обикновените хора. Все едно сега ПП да вкарват в затвора и лагери всички, които не са за ПП и без да има избори да печелят 99ч% от гласовете. Пълна диктатура си беше комунизма. Българина освен, че нямаше право да излиза извън граница, нямаше право и да работи в друг град,искаше се жителство. С магазините бяха пусти. Килограм кашкавали струваше 2.50 ,ако го намериш,а цял ден работиш за пет лева. До износваш дрехите на по големите,купуват ти дрехи и обувки няколко номера по големи,за да ги носиш години.

    Коментиран от #12, #15

  • 11 РЕАЛИСТ

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Каква армия е била, бе. Събирали са мъжете от полето. Прадядо ми е загинал и баба ми е останала сирак. Как от кумова срама не споменахте , че Сърбия участва в тая битка с 47 хилядна войска и дава жертви, колкото и България.

    Коментиран от #13, #28

  • 12 Кико

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тоа Па":

    Брат явно сте били доста бедни, че пазиш такива спомени и море сигурно чак след казармата си видял. Да не си от Монтана?

    Коментиран от #21

  • 13 Кико

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Аз също имам роднина загинал там, обаче неговите братя строят къща за семейството му и се грижат за тях
  • 14 Армията с големи

    8 0 Отговор
    победи,политиците след нея с големи загуби!
  • 15 невий

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тоа Па":

    Та как казваш , че ПП са спечелили второ място на изборите миналата година, Бойко и Свиленски казаха без заобикалки как . Пък хората да си гласуват , ако си нямат работа . А децата са износвали дрехи и не са виждали кашкавал по царско време ,дето сега го изкарвате , че е било рай,за да си оправдаете фашисткия наклон
  • 16 Много

    3 2 Отговор
    Тежки години за България! Три войни една след друга. Почти всички работещи мъже са мобилизирани,а на полето опъват каиша жени ,деца и възрастни хора.
  • 17 ¹19008е

    2 2 Отговор
    Ето три прекрасни дати с Победа Окончателна за България на който може да Празнуваме Националния си празник 13март превземането на последната крепост Одрин 12април Капитулацията на Турция и 30май Мирното споразумение .За мен бих избрал 30май логично и окончателно Мирно споразумение където вече цялата страна е свободна и Пиринска Македония

    Коментиран от #19

  • 18 ¹19008е

    4 0 Отговор
    Естествено русофили болшевики няма как да са съгласни защото това е Царската Българска войска с Царските символи и генерали, след идването на власт на дявола Рашистан и комунизма тези генерали са избити като кучета, затова русофили болшевики поклоници на дявола Рашистан окупатора не биха никога приели една от тези дати за Национален празник на България
  • 19 Подходящ

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "¹19008е":

    Ден за национален празник е рожденият ден на царя слънце ,да му се свети името негово Барселонско величество ,Много Крал крал Тиква първи.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кико":

    А ти какъв си бил ,явно някакви номенклатурни комундели
  • 22 Артилерист

    4 1 Отговор
    Това е велико събитие в нашата история, което трябва да ни обединява. Имали сме славна армия, кадърни военачалници и ненадмината артилерия. Чуждестранни военни експерти и политически наблюдатели не могат да повярват на чудото, сътворено от Българската армия. Одрин се е считал за непревземаема крепост, но БЪЛГАРИТЕ я покоряват за няколко дни. На въпрос към турския командващ гарнизона, защо са изоставили фортовете, той отговаря, че имало такъв ураганен огън, че вързан добитък да били пак щели да скъсат синджирите и да избягат. АРТИЛЕРИЯТА е извършила незабелязана престрелка на целите с уж случайни единични изстрели на ден, че и през ден. Имали са шпиони, които са докладвали за попаденията и са правени нужните корекции в данните за стрелба. По време на щурма един от нашите полкове започнал да отстъпва под напора на отбраняващите се турци, но един сърцат командир извел батареята си "в ускорен алюр" пред пехотата, открил огън с право мерене и с примера си вдъхновил пехотинците и със задружни усилия положението било спасено... ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ, ОТДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ!
  • 23 Престъпление е да се сменя нац.празник!

    2 2 Отговор
    Цивилизованите държави пазят историята си,а въстанията срещу робството са национален празник.Унгария например на 15 март чества борбата си срещу австрийското робство и там да поискаш да сменяш датата на нац.празник е кощунство! Но хората знаят какво е памет и национални интереси,а нашите либерали само се чудят как да ни натресат чужди интереси.
  • 24 ПарапетПетко

    1 0 Отговор
    Бай Стоян ми разправи интересна история за тази обсада. На война медицинска помощ не се е оказвала на безнадеждните случаи, те отивали в Ямата. Един такъв го изпратили към Ямата, дядо му на бай Стоян бил един, от тези дето го носели. На половината път болният се освестил и осъзнал къде го носят и започнал да се моли да го оставят на място, само не и в Ямата. Почесали се по умните глави и го помъкнали към най близкото село. Било турско село, само жени в него, мъжете на война. Избрали си най-голямата къща в центъра и без да чукат се намъкнали вътре, сложили го на едно легло и поръчали на стреснатите кадъни да се грижат добре за болния. И кадъните наистина добре са се грижели, болният оцелял и именно той е разказал историята на бай Стоян, защото дядо му бил убит по късно във войната.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 путанист

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    като свършат мордорките почваме вас
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове