Last news in Fakti

10 Март, 2023 12:09 2 110 24

Фермери: Румен Радев да се намеси

  • фермери-
  • мляко-
  • земеделие

Не бе подмината и темата за вноса от Украйна, който саботира българските производители

Фермери: Румен Радев да се намеси - 1
Снимка: БГНЕС

През януари у нас са произведени само 5000 тона мляко, 40 ферми са затворили, в Добрич са две - една с 200, друга с 250 животни. Други ферми намаляват животните. Това заяви Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите в България, ни брифинг на производители в БТА. Ако ситуацията продължава, следващия януари няма да има и един литър производство. По думите му друг ключов проблем е, че в голяма част от страната се спира изкупуването на сурово мляко.

Затова и браншът е поискал спешна среща с президента, премиера и министъра на финансите, за да се вземат някакви мерки, уточни news.bg.

На брифинга Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди" и Димитър Зоров, разкритикуваха остро Стратегическият план за развитие на земеделието у нас, който "не струвал", не е съобразен с нуждите на българския производител и бил написан от хора, които не били влизали във ферма. Като "катастрофален за българския производител", го определи Синапов. Според него в този си вид Стратегическият план е убийствен за целия сектор земеделие, не само за животновъдството. "Има 7 държави, които вече работят по промяна на плановете, защото в другите държави се вслушват в бранша", заяви Синапов, отбелязвайки, че чак сега държавата ни се е сетила да претендира за изравняване на субсидиите в ЕК. А както Зоров каза, трябва помощта освен всичко да бъде коригирана с инфлационния коефициент.

Макар и вчера да стана ясно, че се отменя националния протест на зърнопроизводителите, животновъдите остават в протестна готовност и асоциациите им извършват допитване до своите членове за нагласите.

Основните критики на животновъдите бяха насочени по две линии към държавата и към обществото. Нужно е да бъде пренаписан изцяло Стратегическия план и чрез него да бъдат защитени интересите на българските производители, в настоящия си вид той не прави това, макар и да не бяха посочени конкретни забележки. Според изказаните критики ръководството в Министерството на земеделието и храните и администрацията не са адекватни, а много от чиновниците дори не са стъпвали във ферма. Самият план не е съгласуван с производителите.

Субсидиите не са достатъчни, както и не са равностойни между европейските страни, затова и страната ни е залята с вносни продукти. За миналата година е имало 426 млн.лв. субсидии, за тази година те са наполовина - 206 млн. лв. и то на два транша, посочи една критика Бойко Синапов.

По темата за високите цени и инфлацията, според Бойко Синапов, проблемът е в търговските вериги, които осъществяват монопол, а държавата не прави нищо по въпроса. В България има неконтролируем внос на млечни и месни продукти на безбожни цени, които българските производители на могат да контролират, обясни Синапов и призова: Народът трябва да се осъзнае, а обществото да се събуди. Освен това вносът се осъществява без никакъв контрол и по думите на Синапов той е от некачествена, с изтекъл срок на годност, развалена продукция, която българите купуват. Липсва всякакъв контрол от страна на държавата на това, което се внася. Към тези критики се включи и Димитър Зоров, макар и да заяви, че темата за цената на млечните продукти вече е банална. "Тровим собствената си нация с внос на нискокачествени, с изтекъл срок продукти. Обществото трябва да се събуди", заяви и Зоров. По думите му българските фермери са фалирали, но ще продължат да се борят.

Не бе подмината и темата за вноса от Украйна, който саботира българските производители. Макар и да не стана ясно точно как внос от Украйна удря българските животновъди и млекопроизводителите, бе цитиран украинския президент Володимир Зеленски, който признавал, че ситуацията в страната му е екологична катастрофа. Как при това положение се позволява внос от Украйна при положение, че никой не е казал, че техните продукти са безвредни, попита Зоров. България е единствената държава, в която т.нар. украинска помощ още не е изплатена напълно и няма никакви гаранции вторият транш кога ще бъде преведен.

Също така на брифинга от асоциациите заявиха, че всички европейски пари се дават за Украйна, но не и на българските производители.

"Стратегическият план, който не е съгласуван с нас, е убийствен за българския производител. Ние сме фалирали, да каже държавата какво да правим."

Производителите също така призоваха лично президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев да се заинтересуват какво се случва в земеделието, като бе изказано разочарование, че до този момент не са били чути.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си

    23 4 Отговор
    продават именията , прескъпите джипове и лимузини и стига само "Дай !" .

    Коментиран от #2

  • 2 Даул

    17 11 Отговор

    До коментар #1 от "Да си":

    Що не се пробваш и ти да си купиш имения и лимузини като гледаш животни?

    Коментиран от #23

  • 3 Румен радев се е намесил, за това

    20 15 Отговор
    В цялата държава е такъв хаос...долен руски предател

    Коментиран от #18, #19

  • 4 Андрешко- печалбарство

    27 0 Отговор
    Ние сме единствената страна, която трови много усърдно собственото си население!!!
    Прекрасните продукти млеко, месо, плодове,зеленчуци се убива и напуска страната ни!
    Ние сме Нещастници!!!

    Коментиран от #12

  • 5 Българка

    26 3 Отговор
    Такаа, най-накрая лъсва цялата истина, а тя е че дори и във война, в Украйна произвеждат зърно с по-ниска цена. Изводите са, първо у нас се работи с огромна надценка и неефективно производство. Второ, липсва ефективно работеща борса. Зърното е борсова стока, няма такива чудесии, държавата да спира внос. Млекарите, вместо да реват, да вземат и да си направят сдружение и да продават на конкурентни цени, но и на конкурентно качество. Как да си купя сирене М...ов с цена над 20лв за кг, като в Лидъл има немско в кутия за 20лв , което е много по-вкусно. Той заради това М...ов мисря , че фалира. Ние сме измислили киселото мляко, а на пазара такова липсва. Имам познат технолог и ми е казал, че такова нещо по класическата технология (мляко и закваска) у нас няма. То са сухи млека, то са инстантни нишестета, глицини, лизини и какви ли не щуротии. Стига, оппавете си качеството. Държавата трябва да субсисира само произвосителите на ИСТИНСКИ млечни продукти, а не химици.

    Коментиран от #15, #17

  • 6 румбyрака

    7 3 Отговор
    да издои генерал деси ама она е ялова ха ха ха
  • 7 Закон трябва за сухото мляко

    12 0 Отговор
    Производството го влага като най евтино в прясно мляко , сирене , кашкавал. Големи печалби имат от това. А търговията си гарантира доход с голяма печалба , защото бракува некачествени стоки.
  • 8 гост

    6 1 Отговор
    Той е пацифист! Не се намесва, за да не стане по-страшно!
  • 9 Минева

    4 0 Отговор
    Заето е рр- то, то се меси в политиката и няма време за вас.
  • 10 РПУ Изток

    6 1 Отговор
    Някой знае ли какво прави Румен Радев изобщо, защото ми се струва, че нищо не върши....
  • 11 ква среща с тоя американец бе

    7 2 Отговор
    той ще ги избие всички производители на излизане от срещата още,за да е в синергия с украинското мляко , пшеница, война и американскитре геополитически егоцентрически и колонизаторски интереси...
    Производителите на мляко трябва да помислят да организират собствено предлагане от фермите си - с една -две коли за доставка, същото се отнася и за производители на яйца и месо....в селото ни не могат да смогнат дребни производители да осигуряват мляко дори на 70 души в селото , има голямо търсене на български пресни продукти
  • 12 Така е

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Андрешко- печалбарство":

    Защото, например, само в землището на общ. Калояново на земеделски земи които са плодородна почва чернозем са насадени 2000 дка фотоволтаици. Същото е оложението в цялата страна. Вместо да се стимулира селското стопанство се лансира недъгавото производство на електроенергия от фотоволтаици, защото разбирате ли те били "възобновяем източник". Глупости на "зелените" платени "рекламни агенти". А яжте тока от тях сега вместо 3 реколти зеленчуци които се гледаха там до преди няколко години. И за това краставиците са 5 лв., а портокалите 1 лв.

    Коментиран от #13

  • 13 така е

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    положение с нарастващата глупост, простотия и малоумие на дезуправляващата паплач от иди""оти става опасна за природата и хората на територията
  • 14 Бацо прецедател

    1 0 Отговор
    Ма той Пембен од крави кво мо чини капацуната? Он разбира само од кауне!
  • 15 Европейца

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Лъсна празната ти кратуна! Лидъл и качествен продукт - бухаха.... Докато има заблудени овце като теб ще има и стригане... Лидъл, немско сирене, вкусно хахахаха

    Коментиран от #20

  • 16 А бе

    2 0 Отговор
    Май скоро ще се излиза с камъни............
  • 17 Ммм дааа

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    ПОМАКИНЯ. На всяка манджа - мерудия. Еее, няма ли тема в която да не си компетентна?

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Европейца":

    Въпрос на вкус, да съм те обиждала някога???

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Европейца

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Ами ако празна кратуна и овце те обижда... сори ама това е истината, ако не си компетентен/на по дадена тема по-добре си мълчи... и въобще не е въпрос на вкус
  • 23 1122

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Даул":

    А кой каза, че са купени така?
  • 24 Халваджан

    0 0 Отговор
    Че какъв ви тоя Румен на вас бе ,същият терорист каквито сте и вие ,заради него сте на това дередже ,с неговите министри попалихте чергата на България ,няма цял живот да смучете дъжавни пари и да си разигравате коня ,вън МУТРИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове