Last news in Fakti

13 Март, 2023 07:12 1 904 15

Вода газим, жадни ходим: Едва 15 – 20 % от общите ресурси на минералните води в София се използват

  • минерални води-
  • баня-
  • овча купел

Георги Георгиев от СОС и директорът на Регионалния исторически музей – София Венета Ханджийска ще проверят започващата реставрация на Минералната баня в кв. „Овча купел“

Вода газим, жадни ходим:  Едва 15 – 20 % от общите ресурси на минералните води в София се използват - 1

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и директорът на Регионалния исторически музей – София Венета Ханджийска ще проверят започващата реставрация на Минералната баня в кв. „Овча купел“. Това съобщиха от пресцентъра на СОС, цитирани от БТА.

Банята е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София.

Съоръжението функционира до края на 80-те години на 20 век, след което е затворена.

През 2019 г., с договор Държавата, чрез Областния управител на София, прехвърля безвъзмездно на Столичната община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня „Овча купел“, с цел нейното реновиране.

Опитите за спасяване на банята започнаха през есента на 2017 г., когато СОС прие програма на Столичната община за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находищата на минерални води на територията на столицата, съгласно която се предвижда в банята в кв. „Овча купел“ да се изгради рекреативен център, като се запази основното предназначение и функции с активното използване на минералната вода.

На 8 юни 2021 г. Комисията по финанси към Столичния общински съвет единодушно прие предложението на зам.- кмета Мирослав Боршош за съфинансиране от страна на Столична община на инвестиционен проект за адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“, който предвижда тя да съществува като рекреативен център с активно използване на минералната вода.

Инициативата на Столичната община "Визия за София", чиято цел е споделена и дългосрочна стратегия за развитието на столицата и крайградските територии до 2050 г., е събрала информация за 31 обособени находища с общо 75 водоизточника на минерални води (каптирани извори и сондажи). Това прави София една от най-богатите общини в света по богатство на минерални води. Те се изливат на повърхността във вид на естествени термални извори – Банкя, Княжево, Горна баня, Овча купел, София – център, Панчарево и Железница. В многобройни сондажи са разкрити находищата на напорни субтермални, термални и горещи води. Над 20 сондажа се самоизливат в Софийската котловина.

Днес обаче едва 15 – 20 % от общите ресурси на минералните води (само в 10 находища) се използват за свободно водоналиване от гражданите и гостите на града (Банкя, Горна баня, Княжево и др.) или балнеолечение (Овча купел, Железница, Панчарево). Останалите 21 находища не се използват и минералната вода изтича неоползотворена. В сравнение с ползването на минералните води преди 25 години днес употребата им е намаляла с повече от 50%. Почти всички минерални бани са затворени, напълно е преустановено и ползването на термални води за отопление на оранжерии и други обекти, посочват от "Визия за София".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хоминид

    15 1 Отговор
    Вода газим, жадни ходим. Така е в България и то не отсега. Защото ни мързи да си оправим баните.Вода колкото си щеш.
  • 3 Питане

    13 0 Отговор
    Държавата прехвърля безвъзмездно правото на собственост на общината. Е защо? За да може след ремонта, някой да приватизира банята без пари. Това е поредната схема. Времето ще покаже дали е така
  • 4 Тънки сметки

    12 2 Отговор
    Българско нехайство.... Матреяла.... братче.

    Коментиран от #13

  • 5 Име

    7 1 Отговор
    Малко е страшно - след тези истерии покрай Ковид-вируса - обаче е - извънредно приятно в интерес на истината.

    За последно са ни водили на баня като войници. Да се поизплакнем, па и да се поизперем - няма пречка.

    Но - лично не виждам как ще се организира банята - като всичко е на частни начала, то - ще е на загуба един вид, всеки си има топла вода вече, бойлери.

    Иначе е странно, как водата стана скъп продукт.

    Коментиран от #6

  • 6 Тежка мъка

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Ти праИш ли разлика между къпанЪйе
    и процедури с минерална вода ...
  • 7 СПОРЕД МЕН

    9 1 Отговор
    Трябва да се замислим за цената на минералната вода. При извора (при банята) тя е безплатна, защото извира от земята. В магазина един кубик минерална вода струва (според разфасовката) от 500 до 1000 лв., а в ресторантите струва 2000 лв за кубик. За сравнение, питейната вода от чешмата е 3 лв/кубик.
  • 8 ъгъл

    7 0 Отговор
    Литър и половина минерална вода в магазина е един лев. Смятайте!
  • 9 Не е баш тъй.

    5 0 Отговор
    Не се е намерил "подходящият" чвек, да ги гепи. Грешка, приватизира. Та за туй.
  • 10 случаен

    3 0 Отговор
    ами да продадат останалото на евреите,писаха,че 200 мин.извора са купени от еврейски фирми
  • 11 Щукар

    1 0 Отговор
    Като войници ни водеха да се къпем в баните. Къпех се по 2 часа и се пличках в басейна ,и под душа,не съм се поизплаквал. Макар,че тогава нямаше толкова много шампоани и сапуни.
  • 12 Демократ

    5 1 Отговор
    Богатството на България минерални води,открити и използвани от траките и римляните, прекрасните бани из цяла България бяха съсипани след 9.09.1944 г. Само в София бяха изоставени 10 бани с различна по целебност вода, на покрива на централната баня поникна дърво, което 50 години растеше необезпокоявано и сега е единствената богата на минерални води изоставена баня в света, превърната в музей. Музей на управленческата тъпотия, развихрила са през 45 тоталитаризъм и 33г. тоталитарна "демокрация".
    Минералната вода само в София можеше да топли целия град без терориста Топлофикация, поради високата температура и голям дебит. Такива ценни води има в цяла България, природата е била щедра, но тъпите комунисти съсипаха всичко. За тях най-важно е да крадат и лъжат и цялата власт да е в ръцете им. Подчиниха България чрез разруха на природата, вместо да я използват в полза на хората.
  • 13 разсипия, братче

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тънки сметки":

    Рибата се вмирисва откъм главата!
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Съобразно природните дадености, София е и балнеоложки център, което е отразено и в герба на града. „...........Според последните проучвания на територията на София са регистрирани 44 топли минерални водоизточника (каптажи , сондажи и чешми) с общ дебит 268,5 л/сек , с температура между 19 и 81ºС....” 1, стр.14.
    За преценка на горните данни да определим възможния брой на курортистите. Нормално, за балнеоложки нужди, би могло да се използуват около 50% от дебита, поради неравномерността на потреблението, качествата на минералната вода и като една част от нея се бутилира. Потреблението на минерална вода от един почиващ дневно, при ванни процедури е средно 250л, според съществуващите норми. Ванните процедури са с най-голям разход на вода. При тези данни дневно могат да бъдат обслужени около 27 000 души, което целогодишно прави 6,9 млн. чов. дни. Това е едва при 50% използваемост на дебита и най-голям разход на минерална вода за ванна процедура.
    Развитието на София, като световен балнеоложки център, може да става поетапно, с висока степен на етапна завършеност, което дава възможност за относително ниски годишни капиталови разходи. Разработването на съществуващите 44 минерални водоизточника може да се осъществи и без изготвянето на специална подробна обща програма. Достатъчно е за ремонтирането или изграждането на отделните обекти да се изготви индивидуален проект, който да е съобразен с характеристиките им: дебит, температура, здравен ефект. Същевременно

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Същевременно е необходимо да се даде по-голяма тежест на спазването на нормативните документи от екологичен характер при различните други стопански дейности, всяка от която може да продължи своето паралелно развитие.
    Икономичските изгоди за града ще са многобройни и значителни, като не е за пренебрегване и социалния ефект, но с оглед на по-кратко изложение тези въпроси тук няма да бъдат развити...
    Като европейски транспортен възел, целогодишният транспорт на хора и товари от, и към София е бърз и лесен, което е допълнително благоприятно условие.
    Наличието на добре развита мрежа на централното топлоснабдяване ще осигури необходимата топла вода за хигиенните нужди и отоплението в балнеоложките центрове, без да се замърсява въздухът от локални котелни инсталации. Същевременно пък „Топлофикация София” ЕАД ще има един стабилен източник на доходи.
    Наличието в града на многобройни културни, спортни и търговски обекти ще осигурява приятното прекарване на времето свободно от лечебни процедури.
    Нужно е да се вземе в предвид , че балнеологията е свързана в значителна степен с физиотерапията, която се извършва със съвременни високотехнологични апарати и от медицински специалисти – рехабилитатори...
    Имайки на предвид обстоятелството, че минералната вода спада към възобновимите ресурси, то очертаващите се переспективи са неограничени във времето, което е предпоставка за устойчивото развитие на столичния град на България.

    1 Витоша-пътеводител, Руен Крумов, и
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове