Last news in Fakti

14 Март, 2023 09:55 5 508 66

КАТ: При годишен технически преглед да се изисква и документ за платени глоби

  • кат-
  • глоби-
  • технически преглед

Според бившия началник на КАТ - София Тенчо Тенев това е начин да се повиши събираемостта на глобите

КАТ: При годишен технически преглед да се изисква и документ за платени глоби - 1

При преминаването на годишен технически преглед да се изисква и документ за платени глоби към КАТ. Това предложиха пътните експерти в "Денят започва" по БНТ.

Според бившия началник на КАТ - София Тенчо Тенев това е начин да се повиши събираемостта на глобите.

"Наистина всяка година минаваме технически преглед на автомобила и по този начин, иска не иска водачът, като иде да си прекарва моторното превозно средство на годишен технически преглед , като му вкарат данните в системата, ще се установи, че има глоби за плащане, има хора по 4-5 годни не си плащат глобите", посочи Тенчо Тенев.

"Това е една от успешните мерки да се вкарат глобите на съответния водач и ако те не са платени, автомобилът да не може да мине на преглед, тъй като, ако автомобилът няма годишен технически преглед, той се води неизправен на пътя и за него не важи КАСКО и при една проверка се налага глоба, че автомобилът е технически неизправен", допълни Румен Дунев, автомобилен състезател.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да се иска и

    113 6 Отговор
    негативен тест за венерически болести. И документ за членство в една от фашистките партии.
  • 2 също така

    98 6 Отговор
    акт за раждане и свидетелство за съдимост
  • 3 КАТ аванта

    103 3 Отговор
    Какво общо има глобите с техническото състояние на колата!?
    Тоя филм нали го гледахме вече с неплатените глоби по границите?
    Хората не знаят, колко глоби имат и имат ли, защото КАТ една работеща система за проверка не може да направи!!!
  • 4 Ко рече ?

    70 3 Отговор
    Марче като си ПРЕКАРАМ МОТРОНОТО средство и имам глоба от преди 5 години и не ми е връчена мислиш че дължа нещо ли?За давност не си ли чула?

    Коментиран от #12

  • 5 А може и на касата в магазина да искате

    66 2 Отговор
    Обърнали сте го на търговия този КАТ. Стотици загинали на години и хиляди катастрофи, а вие хвърляте милиони в камери, за да въртите бизнес, вместо да търите и отстранявате причините за тези катастрофи.
  • 6 Сюлейман Пycи

    39 3 Отговор
    И атлантическа принадлежност и ермолка!
  • 7 Мунчо

    35 1 Отговор
    Гладко избръснат с нови дрехи и скъп парфюм а колата има ли dpf и катализатор - не е важно!
  • 8 Обирджии

    30 2 Отговор
    Ако не съм си платил талона, колата ми ко не работи ве? Съд до дупка ако стане това! Толкова ДО ДУПКА, че северната тангента да им се стори асфалтирана направо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    50 1 Отговор
    А, бе тези имат ли нещо в главните, че дават такова предложение? Ние търсим пунктове работещи събота и неделя, за да минем на преглед, а те искат да ни натикат да чакаме с часове в КАТ, като се знае колко са работливи, колко често им забива чудната система, нали е правена от супер специалисти, като се знае колко са отзиви и с работно време удобно за тях. Трябва да си вземеш отпуск и ако работи системата, може и да вземеш документ.

    Коментиран от #65

  • 11 Дрън дрън та пляс

    34 0 Отговор
    Защо отново се обвързва частното с държавното

    Коментиран от #26

  • 12 ФактЪт

    30 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ко рече ?":

    АКО НЕ СИ ПЛАТИЛ 5 години глоба, Кат я пращат на Държавен съдебен изпълнител към Нап, който ти запорира банковата сметка. После проблеми, чакане, молби, проблеми, ако ДСИ е инат и корумпе ще те тормози...и адвокат да хванеш нищо не можеш да постигнеш. В БГ правото е на страната на Държавата, ако си сгрешил.

    Коментиран от #16

  • 13 шифиор ромлянин

    25 0 Отговор
    "...ще се установи, че има глоби за плащане, има хора по 4-5 годни не си плащат глобите"

    а че колко години беше давността на тези фишове ? - питам за един брачед ...
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 1 Отговор
    А що не разрешат гражданите сами да си пишем актове 🤔❗❓
    Вчера наруших знака за ограничение по Аспарухов мост . Можеше в края на моста да спра и да си наложа глоба , поне с фиш 😉😉😉😉

    Коментиран от #21, #57

  • 15 Павел пенев

    38 8 Отговор
    Годишните технически прегледи трябва да бъдат премахнати защото по закон не фирмата а водача носи отговорност за техническото състояние на колата. В много страни,включително и в Русия годишни технически прегледи няма. А нашите нищожества от КАТ искат да си събират глобите по този рекетьорски начин. Ако КАТ не съществува ще има по голяма дисциплина и ред по пътищата. Нека пробваме.

    Коментиран от #22, #54

  • 16 гост

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "ФактЪт":

    Ако КАТ чакат 5 г. и не я изпратят на НАП за събиране, могат да се снимат с нея, защото ще падне в съда! Трябва да я изпратят преди края на 5-та година от налагането и на НАП /не на държавен съдебен изпълнител, които са служители на министерство на правосъдието и месторабота районните съдилища/, защото 5 г. бездействие на органа по налагане на санкцията води до отмяна на санкцията от всеки съд! Но преди да я изпратят за принудително събиране, всеки длъжник следва да е уведомен за санкцията от органите на КАТ по надлежен ред да си я плати в срока на доброволно изпълнение, а в противен случай принудителното производство също е противозаконно и отново всеки съд ще го отмени!

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Въпрос":

    Ами то нали АКТът ти от ОРГАНА на КАТ е точно за това ❗ Искат документ, че си им платил 😉😉😉😉
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Варна

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Трябваше да спреш в храстите на края на моста и да си направиш направо един ,,акт" 😉 А бившия шеф на КАТ ,изгонен при това,няма да го коментираме.Също и измисления състезател Дунев.
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 3 Отговор

    До коментар #15 от "Павел пенев":

    Вече над година стотици МПС със синьо -жълти цветове в номерата се движат по нашите пътища БЕЗ НИКОЙ ОТ ТЯХ ДА МИНАВА ГТП 🤔🤔🤔

    Коментиран от #47

  • 23 да питам

    18 1 Отговор
    А кръщелното свидетелство ?
  • 24 Пак административни глупости.

    28 0 Отговор
    Какви документи, пак ще ни карат да висим по гишета в КАТ и да плащаме такси. Който няма глоби, защо ще му искат такива документи. Нали пунктовете за ТП имат връзка с КАТ, те да си проверяват кой има глоби за плащане, а не да си играят с хората. Мизерна държава сме, никога няма да станем цивилизована.

    Коментиран от #49

  • 25 Селянин

    21 0 Отговор
    Ей, няма такива калинко-некадърници. Толкова ли сте ограничени, че да не знаете, че тези чиито глоби не можете да съберете не минават прегледи, нямат книжки и не им дреме. Повечето от останалите несъбрани глоби не са връчени, заради брутално неработещата система на КАТ.
  • 26 пляc пляc педaлитe

    20 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дрън дрън та пляс":

    защото 99.99% от стадото не сте наясно, че по времето на мадридския крадец смениха държавата с частна пираткса корпоративна структура
  • 27 ГОСТ

    20 1 Отговор
    Отново пунктовете да вършат работата на смотаните полицаи,данъчни,застрахователи и други грабители на народа!!!Много ХУБАВА държава,нема що!!!!!
  • 28 Благой от СОФстрой

    18 1 Отговор
    Няма друга такава държава в която частниците извършващи "Технически преглед" да събират глобите, данъци и застраховки за сметка на държавата. БеГето се управлява от зеленотиквеници мaлоyмни от десетилетия!
  • 29 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 0 Отговор
    "БИВШИЯ".......това казва всичко за тоя!
    Въпросът е защо му дават трибуна по медиите?!
  • 30 В частта “преди 5 години@

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Си прав. В др част и адвокат не може да ти помогне и да претендираш процесуално нарушение на органа отговарящ уведомяването ти. Нали се сещаш че те могат да кажат. Търсихме те по постоянен адрес закачихме и съобщение на вратата ти, теб те нямаше. Мн лесно се правят корекции по халваджийските тефтери за изходящи номера, а още по лесно се прави това електронно. Разтягането на лукума с глобата до 5 години се прави за да ти се изпишат едни лихви върху нея. Съдията ако се стигне до дело ще те обвини че си незаинтересован и неинформиран и че си длъжен като гражданин да го правиш. Сгрешил ли си, издадена ли ти е глоба...трябва да си платиш. Това е законът сори на най строгата Държава в ЕС.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Даниел

    12 0 Отговор
    Първо да кажат колко човека наброява отдела за събиране на глобите,защо не се събират глобите и още нещо много важно,тези който до сега са отговаряли за това нещо какво ше правят след като закрият отдела ?
    А КАТ да кажат за колко пари са събрали глоби и за какво са изхарчени,след като е видно за всички ,че събраните средства не се инвестират в публичния сектор както е по наредба?
  • 34 Вече е досадно.

    15 0 Отговор
    Поредната глупост от МВР и държавата в нея КАТ .МВР и КАТ не са приходна агенция а за контрол на пътя Тия са свикнали да вземат и все за пари си мислят ,а не за превенция.С какво ще подобрят безспорността с нищо.Пример баща ми не кара кола но има книжка и той минава колата на преглед.Аз съм пълен с глоби.Освен това глобите са на човека а не на имуществото.Имуществото(МПС) няма права и задължения.И не на последно място пак още една бележка.Тоя цял живот явно е събирал , а не се е занимавал с безопасност.
  • 35 Божеее

    14 0 Отговор
    Толкова простотия в тая страна! Нали точно КАТ имат тази информация. И какво дължа аз на държавата не е работа на фирмите за технически преглед! Простотия до шия!
  • 36 Крум Зарков

    11 5 Отговор
    Няма по-прост човек от милиционера.

    Глобата е на името на шофьэра, а не на автомобила. Автомобила е и на мъжа, и на жената. Глоби СЕ са на мъжа жената отива на преглед ... И кво праим сига?

    Проблема да има несъбрани глоби е в ЗАКОНИТЕ НИ и в неработещите институции като данъчни, полиция ...

    Много по-просто е решението, дават се 1-2 месеца на нарушителя да си плати глобата, ако не го направи доброволно. След изтичане на срока глобата му се увеличава с 1000 лева и се дава на съдия изпълнители за събиране. Така държавата няма да е на загуба при принудително събирането дори на 20 или на 50 лева глоби.

    Коментиран от #45, #50

  • 37 кокорчо

    9 0 Отговор
    Глобите са на човека и като друг човек без глоби закара колата на преглед какво става май пак недомислена работа или само да се покаже тоя и той сигурно ще отиде в измисленият институт за пътна безопасност.
  • 38 Малее

    11 0 Отговор
    С тия фишове за глоби, да вземем да изкърпим траповете по шосетата.
  • 39 Ново 20

    15 0 Отговор
    Прегледа няма нищо общо с глобите. Мухъли
  • 40 пацо

    9 1 Отговор
    Дадоха на тъпаци да пебират по 50лв. от преглед,а си затварят очите то ръждата я хванала бараката ауспуха на трактора в полето не пуши така както бараката при изпреварване ще пплащат бок------
  • 41 Анонимен

    11 0 Отговор
    На някой места за да влезеш в тоалетната трябва да платиш. И там може да се въведе да показваш документ за платени глоби. ГТП е веднъж годишно, а тоалетната...
  • 42 Крум Зарков

    16 0 Отговор
    МВР първо да се изчисти от милиционерите, които са на заплата при такива като Семерджиев, трафиканти на наркэтици, емигранти, шуробаджанаци ...

    МВР да пенсионер всички милиционери, които не се научиха, че съвременен автомобил с ABS не оставя спирачна следа на пътя при рязко спиране. ABS системите са задължителни във всички нови автомобили продадени след 2004 г. в Европа. Милиционерите са хем необразовани, хем неинтелигентни, хем с предтъпно мислене...
  • 43 Перо

    12 0 Отговор
    Само неграмотни кретени! Системата на техническите прегледи не е свързана с КАТ и НАП! А и кой ще ти издаде бележка, ако нямаш наложени глоби. Това е работа на КАТ и НАП, не някакви частни сервизи да вършат тяхната работа! В нормалните държави копие от фиша отива в НАП и там се следи за плащането в установения срок, като има и предвидени жестоки санкции: глоба, наказателен паркинг с транспорт и нова глоба със срок, после конфискация на МПС-то и накрая съд и затвор! Толкова държавни пари потрошиха и откраднаха и акъл не им дойде!
  • 44 Майна

    6 0 Отговор
    Значи колата се води на майка ми, пенсионер на 70 + години. Няма книжка от поне 15 години. Как аджеба ще и връчат електронни фишове?
  • 45 Кккккккккк

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Крум Зарков":

    Ти ЧСИ ли си?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Петър

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В Украйна ГТП за личните автомобили е отменен още през 2011 година.

    Коментиран от #62

  • 48 СЗО

    1 0 Отговор
    Кръвопийци!
  • 49 Читател

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пак административни глупости.":

    Има и невръчени глоби. Т.е. ти дори не знаеш, че ги имаш :)
  • 50 Хора разни

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Крум Зарков":

    Проблемът с несъбираемото на глобите е точно в закона от 1968.Адвокатитенв НС така направиха нещата ,че да има повече храна за тях и лобитата.Най великата глупост е пращането по пощата на адреси които не съществуват и хората ги няма.Глобата трябва да е веднага и на място а ако не е платиш други неща.Но у нас много неща са свързани с общините които са го обърнали на бизнес Като отидеш в Германия и Англия виждаш ред който всички спазват.Тук по Андрешковски ако знаят кой е този герой.

    Коментиран от #53

  • 51 кУмУнист

    4 0 Отговор
    Как ще определите един автомобил непригоден за улиците защото собственика му има глоби, това няма как да стане, състоянието на автомобила няма нищо общо с някакво си административно наказание/санкция, то все едно да ти определят имота за събаряне, защото имаш глоба за хвърляне на фас от балкона. Ами пращаш роднина или приятел да мине прегледа и пак няма да си вземат парите.
  • 52 По цял свят процедурите се облекчават

    11 0 Отговор
    Само у нас се измислят всевъзможни идиотизми,за да се губят пари,време и нерви на все по-малко оставащите хора в трудоспособна възраст поради некадърното управление на държавата,което не е в състояние да си събира глобите!Все по-тежки регулации,все по-голяма бюрокрация,всички ни се чудят на акъла и търпението!
  • 53 кУмУнист

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Хора разни":

    Е то и в Англия идват по пощата.
  • 54 Не си прав

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Павел пенев":

    Прегледи трябва да има, важно е автомобилът да бъде технически изправен. Не само заради водача, но и заради другите участници в движението. Но.....КАТ не трябва да има нищо общо с прегледите. КАТ е контролен орган и трябва да контролира дали автомобилът има преглед, застраховка и документи. Това и нищо повече. Така е в Германия. Там прегледа се извършва от лице със нужния лиценз придобит след завършване на инженерна специалност в университет, 4 години следване, издържан изпит.
  • 55 Циник

    8 1 Отговор
    А този ежегоден рекет кога ще го разкарате. От 25-30 лева стана на 60, сега може още да се е вдигнал. А димящите ковчези го минават без проблем, само пълните джобовете на мутрите, които най-често държат тия пунктове.
  • 56 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Тенчо да ходи да се отели некъде , ако требва и ще му помогнем за отелването . То бива простотия , некадърщина и свещенна тъпота ,но тоя къса тъпометъра отвсекъде .
  • 57 Циник

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Онова смешно ограничение от 30 още ли стои там? Пълен майтап...
  • 58 За информация

    3 0 Отговор
    Мара пак удари кьоравато. С думите нищо не значещи на някакъв пенсионер, възмути всички нас. Нали за нея е важно да кликнем, от кликовете печелят кинти.
  • 59 пенсионер

    4 0 Отговор
    ако нямам глоби , откъде ще ми издадат такъв документ !? ха-ха-ха ! некадърниците в кат каква още простотия ще измислят !?
  • 60 Джигит ВMW 320i на газ

    1 0 Отговор
    КАТ глобита падат по давност
  • 61 позеленял

    4 0 Отговор
    държавата бандит пак се е развихрила , много държат да се спазват фалшивите закони които им пълнят сметките
  • 62 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Петър":

    Но когато карат по нашите пътища, по нашите закони, това как ги прави безопасни 🤔 и защо нашите КАТеричоци не спрат с този реКАТ🤔
  • 63 Гошето

    0 0 Отговор
    Това ченге няма остъргване,уволниха го по непригодност,а дава акъл!
  • 64 Тити

    2 0 Отговор
    Може и да искат тест за кръвна захар.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Гост

    1 0 Отговор
    Поредната недомислица, нали за да минеш ГТП трябва да си платил пътния данък на МПС-тол. Толкова ли е сложно при плащане на данък МПС да излизат неплатентие глоби?!?!? Защо все се прехвърля отговорността на пунктовете, на ГКПП-та, а и ние гражданите или селяните да ходим на някое допълнително гишенче за да ни издадат някакви си бележка, естествено срещу таксичка, че нямаме неплатени глоби. Тия глупости като пийнете две ракии ли ги измисляте?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове