Last news in Fakti

14 Март, 2023 13:15 4 831 31

Нова мода: Софиянци се юрнаха да купуват кокошки-носачки след като яйцата поскъпнаха драстично

  • кокошки-
  • яйца

На ден една кокошка консумира по около 100-120 грама храна, което означава, че на ден 10-те кокошки изяждат по килограм храна, на стойност около 1 лев, изчисляват запалени по идеята

Нова мода: Софиянци се юрнаха да купуват кокошки-носачки след като яйцата поскъпнаха драстично - 1

Софиянци масово купуват кокошки-носачки за яйца. Целта на търсенето на птиците е да се премине към собствено производство на яйца, пише БГНЕС.

Преди Великден се очаква ново поскъпване на яйцата, а при собственото производство - в зависимост от фуражите и допълнителните храни, себестойността на едно яйце идва дори под 0.10 лв., казват експерти.

Качеството на домашната продукция, обаче, няма и нотка на сравнение с това в магазина, казва Биляна Иванова - собственик на малък кокошарник с 10 кокошки-носачки в столично село.

„Купих кокошките още като ярки, през ноември миналата година. Живеят в специално изграден за целта кокошарник. Със съпруга ми преценихме, че двете ни деца - на 2 г. и на 5 г., заслужават да отраснат с качествена храна“, казва жената. Четири месеца по-късно кокошките проносили, като средно една кокошка снася по едно яйце на два дни, а понякога - в зависимост от породата, и по-често.

В столицата намаляват пазарите за животни - имаше такъв на Подуяне, но сега остана само този в Горна Малина - моите животни са оттам, казва Иванова. „В момента цената на ярка /млада женска кокошка, която все още не е проносила/, върви между 16 и 25 лв. в зависимост от породата. Най-предпочитани са „Ломан Браун“ заради огромната носливост“, допълва Иванова. Тя отглежда и птици от Костинброд, - специално селектирана порода, която се различава с големите си размери на животните и яйцата.

„Храня кокошките с най-обикновена смеска от жито, царевица и слънчоглед. През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е много полезно за тях. Чувал от 10 кг. смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв. Допълнително храним птиците със специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая, и други. Отделно, през ден-два ги пускаме да пасат по двора, в който също отглеждаме чиста продукция, и не пръскаме с никакви препарати. Вярвам, че здравото животно създава полезни продукти за нашето здраве“, допълва Иванова.

Тъй като семейството ѝ живее и работи в столицата, кокошките са снабдени със специални автоматични хранилки, поилки и полози за снасяне. „На практика ходим веднъж на 2-3 дни, само за да съберем яйцата, и да им презаредим храна и вода. А децата вече са свикнали да ги галят и гушкат“, казва стопанката. Често и кокошките са първи приятели в игрите на двете ѝ деца. "Знам за приятели, които отглеждат кокошки на тераса на последния етаж на блок в нова кооперация в един от елитните столични квартали", казва Иванова.

На въпрос не се ли страхува от птичия грип, чиито случаи вече са регистрирани на територията на страната, Иванова коментира, че кокошките ѝ живеят в специално построена къща, не нощуват никога навън, и нямат никакъв досег с чужди птици или животни.

На ден една кокошка консумира по около 100-120 грама храна, което означава, че на ден 10-те кокошки изяждат по около килограм храна, на стойност около 1 лев. Дори и след калкулиране на скъпите витамини за птиците, при пълно пронасяне на всички животни се очаква сегашната бройка от 5 яйца на ден да достигне поне 9. Така инвестицията и в кокошките, и в кокошарника им, напълно се изплаща.

„Въпросът тук не е за пари. А за това, че яйцата винаги са били супер храна. От години у нас в магазинната мрежа се предлагат яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3. Въпреки че много българи са наясно, че цифрата 3 индикира яйца от ферми с клетки, а тези маркирани с 0 идват от кокошки, отглеждани свободно, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи на отглеждане. Става въпрос за това, че тези с маркировка „3“ се отглеждат в тесни клетки във ферми, където не могат дори да се завъртят, чупят си крилата и краката от теснотията, често са канибали, преживяват огромен стрес по време на отглеждането си, кълват се една друга до смърт, и всичко това отива в яйцата им. Маркираните с „2“ са отглеждани върху скаров под - често по птицефермите, но те никога в живота си не виждат слънчева светлина, нито пък някога са стъпвали върху трева. Тези с маркировка с номер 1 се отглеждат на открито, а тези с 0 - точно както нашите - на свободна паша, с чиста храна и без лекарства и антибиотици. За тях ЕС ясно посочва, че кокошки, отглеждани свободно, трябва да имат постоянен достъп до зелени площи“, казва стопанката.

Здраво животно няма нужда от антибиотици, категорична е Иванова.

Яйцето се познава по жълтъка - ако той е жълт, животното е хранено предимно с царевица. Ако е по-скоро оранжев или светлооранжев, значи птицата е консумирала семена, но и е била на свободна паша, тоест, намирала си е трева и червейчета, които са изключително полезни за нея.

Тази година Великден посрещаме с изключително наши си яйца, вкусът, - и най-вече качествата им, - нямат нищо общо с тези от магазина, казва Иванова. Категорична, е, че при първа възможност ще разшири стопанството си /държавата позволява нерегистрирано отглеждане на до 50 бр. кокошки-носачки, бел.ред./, и допълва, че в последните години все повече хора се завръщат на село заради възможността сами да отглеждат храната си.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    13 7 Отговор
    Важното е, да спасим демокрацията. Всяко яйце бомба срещу Путин.
  • 2 шегичка

    32 2 Отговор
    Софиянци да знаят, че петлите не снасят.
  • 3 00014

    32 1 Отговор
    Живея на последния етаж. Още утре започвам да строя курник на покрива. Днес правя чертежите. Кокошките трябва да са щастливи в обширен апартамент с изгледкъм Витоша.

    Коментиран от #14

  • 4 Туй то

    14 3 Отговор
    Баба и дядо на село (за гражданите които си "имат село") ще спасяват положението 🤣
  • 5 със селяния в кръвта.

    7 9 Отговор
    Това сериозно ли е???!!! По добре за се гръмнат ако е вярно. Кокошки в апартамента ще завъдят кокошинки.
  • 6 Aлфа Bълкът

    3 5 Отговор
    Вярвайте си, тия кокошки цял живот са били на антибиотик, трябва да им даваш и да го спреш постепенно.
  • 7 Джудже

    9 4 Отговор
    Да бе, в къщи имам куче и котка, само кокошки ми липсват! А може и една овца и коза да си взема, че и млякото е поскъпнало :-)

    Коментиран от #12, #16

  • 8 Пуйкар

    12 1 Отговор
    Аз пък ще си купя пуйки.
  • 9 кв. Полог

    19 0 Отговор
    С нетърпение чакам да почнат да ме будят петли от терасите и кудкудяк, кудкудяк.. 🤣
  • 10 Браво

    18 2 Отговор
    Аз пьк искам прасе ще си го гледам като домашен любимец докато се угои и ще го развеждам с мен в мола като кучкарите кучетата
  • 11 Гласове от зайчарника в Банкя

    11 2 Отговор
    Бацо откога го е измислил със зайчарникабтова, инак той Бацо кокошки не яде само ги...е, та затова сега гради кочинка и каза, че ще затвори прасето Ристьо там, че било бая охранен шопаp да го гътне за Kоледa, ама взел и някаква канадска порода едно такова мършаво и зло и Кирчо му вика, но неговата съдба още не е ясна?
  • 12 кинокритик

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Джудже":

    Има и една култова фраза, от известен филм - " Кучета и котки може, а прасета не може"
  • 13 тъпото

    4 0 Отговор
    Къде е Столицата,къде са шопските села ! СТОЛИЧАНИ !?!
  • 14 Само напомням

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "00014":

    За да са щастливи трябва и петли да имаш.
  • 15 Само

    7 0 Отговор
    не разбрах,защо под статията пише Австралия.

    Коментиран от #17, #21

  • 16 Тоа па

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Джудже":

    Почвай да си отглеждаш и картофи на балкона .Така Бог Тиква нареди ! Скоро ще си изядеш и домашните любимци.Запада обяви война на Русия !

    Коментиран от #22

  • 17 оня с коня

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Само":

    Защото е препечатка от тамошната преса.
  • 18 Човека КоZа

    7 0 Отговор
    Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу империализма
    💤
  • 19 Крум Зарков

    6 0 Отговор
    Въпрос е на пари, т.е. да имаш къща с двор, която струва много повече от двустаен. В двустайни не можеш са отглеждаше кокошки. Въпроса е да имаш пари за автомобил и гориво, за да можеш всеки ден да пътуваш по 100 км от село където живееш, до работното място в града.
  • 20 Глупав

    4 1 Отговор
    При 50-60 ст.,колко още да поскъпнат?! Да вземат да им изравнят цената с тази на шоколадовите киндер сюрприз.
    Който не иска да отиде до Одрин, 24 до 30 ст.за яйце според размера. Нека помогнем на Турската икономика, що да пълним джобовете на родните спекуланти и мошеници.
  • 21 Сикрет сървис

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Само":

    Защото Бай Дъно е там, потапя подводници! Не питайте, каква е връзката с кокошките, но накратко ковид, "ваксини" и руснаци!
  • 22 Джудже

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тоа па":

    Ма ти знаеш ли за кво си гледам голямо куче, да не съм тъп като западняците дето ги дават по руската телевизия, че си ядат хамстера ;-)
  • 23 Статии за шарани

    2 1 Отговор
    Пак лъжете хората. Отървава се от стари, слабо носещи вече кокошки, които не стават и за ядене. 1.При превоза те се стресират и така оправдават не снасянето на яйца 2.За яйценосенето в храната се добавя определена зърнена култура, без която не снасят.
  • 24 123456

    5 0 Отговор
    Знаех си аз , че като купи човек апартамент в София за 200 000 евро , рано и късно ще сложи кокошки на балкона
  • 25 Аз съм от ссср

    1 0 Отговор
    И къде ще ги гледат,по терасите ли?
  • 26 Дочо Булгуров

    4 0 Отговор
    Кучета и котки може, а кокошки не може

    Коментиран от #27

  • 27 Селянинът с Москвичо

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дочо Булгуров":

    Ха ха ха....изпревари ме....
    Същото щях да напиша:)))
  • 28 Хасковски каунь

    2 0 Отговор
    И прасета, и прасета.
    Сбогом Газпром!
  • 29 селянин

    2 0 Отговор
    Една носачка изяжда на ден средно 0,135гр смески( в зависимост от времето – лятото 0,120; зимата 0,150гр. смески на ден), за да снася редовно.
    Цена на носачка 25 лева( в момента), цена на фуража на носачка за година 50лв.; снася 250 яйца на година, при с„което себестойността на яйцето възлиза на 0,30 стотинки.
    Всеки да си прави сметката
  • 30 Кмета

    3 0 Отговор
    Всеки апартамент-курник!Ха,хаааааааааааааааа!
  • 31 Христо

    2 0 Отговор
    Селяните излезли от селото,но то никога не излезе от тях!
    И в апартаментите, ще почнат да гледат кокошки и петли....
    Време е и саксии с домати и краставици да засадят....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове