Last news in Fakti

15 Март, 2023 15:36 2 211 22

Зареждането на електромобили на буферните паркинги вече ще струва 0,75 лв. за 1 кВтч

  • зареждане-
  • електромобили-
  • буферни паркинги-
  • плащане-
  • цена

Досега зареждането беше безплатно. Зарядни станции за електромобили има и в буферните паркинги на метростанциите "Васил Левски" и на "Шандор Петьофи" при НДК. От днес нови зарядни станции работят и на паркинга на метростанция "Джеймс Баучер"

Зареждането на електромобили на буферните паркинги вече ще струва 0,75 лв. за 1 кВтч - 1
Снимка: shutterstock

С цел подобряване на качеството на услугата, от днес зареждането на автомобилите на буферните паркинги на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) е с цена от 0,75 лв. за 1 кВтч, съобщава на сайта си ЦГМ.

Досега зареждането беше безплатно. Зарядни станции за електромобили има и в буферните паркинги на метростанциите "Васил Левски" и на "Шандор Петьофи" при НДК. От днес нови зарядни станции работят и на паркинга на метростанция "Джеймс Баучер", информират от ЦГМ.

От Столичната община обясниха, че решението за въвеждането на такса за зареждане на електромобили на станциите на ЦГМ е взето заради разхода за електричество, който струва на ЦГМ около 6 хил.лв. месечно, предава БТА.

Общинската станция за зареждане на електромобили на ул. "Московска" остава безплатна, съобщиха от Столичната община.

Поставянето на зарядните станции е част от политиката на Общината за насърчаване на използването на автомобили, които пазят околната среда. Друга мярка е безплатното паркиране в границите на "синята" и "зелената" зона в града за електромобилите. Собствениците им са освободени от данък "моторни превозни средства", припомнят от общината.

През лятото на 2022 г. Столичният общински съвет одобри доклад за изграждането на десет зарядни станции със 17 зарядни точки за електрически превозни средства в София за пет години.

Средствата за това са осигурени от Оперативна програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. и възлизат на 60 млн. лв. Станциите ще бъдат разположени на общински имоти, собственост на "Пазари Юг", "Пазари Възраждане", "Пазари Север" и на ЦГМ. Съоръженията ще обслужват районите "Красно село", "Триадица", "Студентски", "Възраждане", "Надежда", "Връбница", част от паркинга при метростанция "Бели Дунав" и този в "Младост" при бул. "Цариградско шосе".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    48 2 Отговор
    Казвах че балона ще се спука Като винаги съм прав

    Коментиран от #2

  • 2 шегичка

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Ами няма безплатен обяд ще стане като в оная тъЪпа реклама "засега в София, а после и в други градове".
  • 3 от друго време и др. място

    24 1 Отговор
    От началото на времето на първото отгледано поколение с изцяло консуаторско мислене и под тотален контрол всичко ще е консуматив, но заплатен с времето от живота на всяка биологична еденица!
  • 4 Бгг

    27 1 Отговор
    0.75лв. за киловат е скъпичко за нашият стандарт, е за софиянци не е чак така.
  • 5 Много изгодно

    40 2 Отговор
    Ха ха ха, много евтинийка това електрическа кола да имаш а? Зарибиха хората и сега безплатно никъде няма, режат и този клон, човек като направи сметка излиза, че все едно караш 1.4 бензин с газ, или 1.4 дизел като разход... но с тая малка разлика, че дизел/бензин колите от този клас минават по 1000 и някога и над 1000км с едно пълнене, а тук през 100-200км, ще търсиш зарядна станция и ще се молиш да е свободна.
  • 6 Кочо

    39 2 Отговор
    Утре така случайно и небрежно, ще ви съобят чрез медиите, че от 1.01.2024т собственицине на електрически автомобили, вече ще плащат синя и зелена зона и ще подлежат на данък. И тези с теслите по 600 коня, ще плащат 1000лв данък на държавата ... щом и в КАТ сложиха 100лв еко такса смятай процеса, за започнал, разделяте се с привилегийте съвсем скоро - честито!
  • 7 Гриша Филипов

    35 1 Отговор
    Кукичка, рибки, рибар, тиганЯ.

    Коментиран от #16

  • 8 Техно

    33 1 Отговор
    Батенце, надявам се да е редакторска грешка но 10 зардяни станции със 17 зарядни точки за 60 млн лв не е ли малко множко? Това са 20 детски градини или 5 кръстовища на две нива и то по тиквените цени...

    Коментиран от #9

  • 9 ЗеленНото

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Техно":

    Зеленото е измислено да е скъпо, нали се сещаш че 50% от парите са отишли в проекти, електроходовци уж да си оправят мрежата за да може да се свържат станциите ... а реално станциите за повечето коли са просто едни кабели, защото се зареждат с 220, не говоря за постояннотоковите, защото те така или иначе са малко.
  • 10 Сталин

    23 3 Отговор
    Почти на цената ,ако да заредиш бензин
  • 11 Абе

    19 1 Отговор
    Електромобилите са хубаво нещо, но човекът всичко гледа да усложни и оскъпи колкото се може повече , за да трупа печалби - това е проклятието на този свят !
  • 12 хаха

    23 3 Отговор
    Тия електрокари май скоро ще излезнат по скъпо от автомобилите на бензин и дизел. Ама докато има балъци да се връзват ще има и тарикати.
  • 13 Мухаа,хаа!

    22 2 Отговор
    Какво мислехте,че ще минете метър,с електрокарчетата? За сега е само лек полъх.А когато се премахнат изцяло ДВГ? Новата мега далавера ,в шепите на двама- трима играчи.Имате ли представа колко зарядни станции ще трябват- десетки хиляди,защото това не е резервоар- да доливаш.И в къщи няма да ви разрешават.Трябва разрешително за трифазен ток! Само на ел.колонката.За бензина и дизела ще си мечтаете! Ако блокират и Белене,а Козлодуй го хапне хаусчо,ще плащате като попове.И за ток,и за подмяна на батерия,за утилизиране на същата във вид на данъци.Да пази господ от катастрофа- при електрокарчето сте до шия в блатото.Там не става със ..Това ще смениш,онова от втора ръка,да не говорим ,че става непродаваема,след по дълга експлоатация.Няма балък ,който да е купи, за да сменя батерия след Х часа. С една дума- райски живот!

    Коментиран от #14

  • 14 тесльо

    2 17 Отговор

    До коментар #13 от "Мухаа,хаа!":

    Е такива непросветени коментари като вашия най-обичам.
    Електромобила е екология не цапаш природата а я опазваш.
    Елестромобила е настоящето и бъдещето.
    Тесла е номер едно по иновация, дизай, мощност и пробег с едно зареждане.
    Имаш чувството че притежаваш бижу, а не кола.
    Кара се с удоволствие и лекота, един път влязал в електрическа кола забравяш за всички останали с ДВГ
    А един път влязал в Тесла, забравяш и за всички останали електрически.
    Тесла е над всичко и Тесла е пътя истината и живота
    Ако ще и 800лв да стане тока и да имам такса 1000лв на година че я притежавам пак с кеф ще си я карам и по-евтино ще ми е от колкото да карам вашите 1.9 дизели

    Коментиран от #15, #18, #19, #21

  • 15 В нашата любима

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "тесльо":

    родина нещата не стоят точно така. Мислиш ли, че държавата ще се лиши от акциза на петролните горива по 1лв.на литър? При 4млн тона консумация това са над 4млрд. лв. Просто електромобилите у нас са малко, но като станат 10-20% и консумацията на петрол видимо намалее ще се вземат мерки. Ще се опитам да позная: Електромер във всеки електромобил и хибрид, пломбиран естествено като тези от енергото. Ако щеш зареждай от солара "без пари" електромера се върти и ще трябва да се плаща акциз. Разбира се всичко ще е осеяно с добри намерения - екологичност, зелена сделка и др. подобни. Сегашните електромери са безконтактни и полицията ще има данни дали си платил само като минеш покрай тях.
  • 16 Дрън дрън та пляс

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гриша Филипов":

    .... тиганя, фандъкова
  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    В литеро бенц има 10 kwh

    При цена 2.50 лв/л -идва 25 ст киловата.

    Честито.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    4 1 Отговор
    Дотук с авантата. Айде към касите ,ходом марш. Благодаря.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасковски каунь

    3 1 Отговор
    Радост, радост. Ама най-накрая флезе. Мъкъ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове