Last news in Fakti

16 Март, 2023 17:52 857 6

БСП към ОССЕ: Недопустима е намесата на служебния кабинет в предстоящите избори

  • бсп-
  • оссе

Социалистите се срещнаха с мисията на ОССЕ в България

БСП към ОССЕ: Недопустима е намесата на служебния кабинет в предстоящите избори - 1

Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП – Христо Проданов, водач на листата на „БСП за България“ в 23 МИР София, Георги Свиленски, член на НС на БСП и водач на листата на социалистите в 24 МИР София и Филип Попов, водач на листата във Видин, се срещнаха с мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в България, ръководена от Тана де Зулуета. Срещата се проведе по покана на организацията.

Представителите на БСП запознаха международната делегация с хода на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Обсъдени бяха ролята на служебния кабинет в организацията на изборния процес и намесата му в предизборната кампания, както и теми като ролята на местните администрации в изборния процес и свободата на словото. Социалистите изразиха притесненията си относно честността на провеждане на изборите на 2 април и сигнализираха за множество сигнали за купен и корпоративен вот, които получават, особено в по-малките населени места.

По време на срещата представителите на БСП отбелязаха, че служебният кабинет, една от основните задачи на който е провеждането на честни избори, се намесва в предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април под различни форми.

„За пореден път министри от служебния кабинет си позволяват по време на предизборна кампания да вземат отношение. Вчера финансовият министър направи шокиращо изказване, което хвърли обвинение върху предишно управление, в което участваше и БСП, въпреки че служебният кабинет управлява повече от 7-8 месеца и всички бюджети и финансови параметри са техните. Вицепрезидентът на държавата Илияна Йотова също си позволи в ефира на националната телевизия да коментира предизборните програми и предложенията на политическите партии, в частност и инициативата на БСП за референдум“, обясни Свиленски и определи намесата на служебното правителство в изборния процес като недопустима.

Социалистите припомниха и сигнала, който БСП подаде до ОССЕ за недопустимо вмешателство в предстоящите избори от страна на служебния кабинет на Радев: „Тогава предупредихме, че атаките от служебния кабинет ще нарастват и това наистина се случва“, отбеляза Филип Попов и допълни, че предстоящата седмица БСП ще организира среща със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и водачите на листите на „БСП за България“ от Северозападна България във връзка с купуването на гласове в региона.

По време на срещата социалистите представиха и сигналите, които получават за купен и корпоративен вот: „Хората ни сигнализират, но се страхуват да подадат сигнал към официалните институции, защото те бездействат и тази порочна практика продължава. Полицията демонстрира фалшива активност и показни акции, които не водят до резултат, а виновните остават безнаказани“, отбеляза Христо Проданов.

На срещата бяха обсъдени и новите елементи при предстоящите избори на 2 април и социалистите припомниха притесненията на БСП относно машинния вот. „Преди няколко дни беше представен механизмът, по който би трябвало да работи изчисляването на резултата от машинния вот - и не бяха поканени представители на политическите сили, а определен брой компютърни специалисти. Това дава повод за притеснение и води до загуба на доверие в изборния процес“, обясни Георги Свиленски и изрази надежда видеозаснемането по време на изборите да бъде изпълнено така, както е предвидено в Изборния кодекс, за да не се дава повод за опорочаване или оспорване на изборния резултат.

По време на срещата с мисията на ОССЕ, социалистите представиха и основните акценти от кампанията на БСП, сред които са социална политика, мир и запазване на традиционните християнски семейни ценности. Те коментираха и организирания от БСП референдум против навлизането на джендър идеологията в училищата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошло

    6 5 Отговор
    е ВРЕМЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ !

    Коментиран от #5

  • 2 Последния Софиянец

    7 5 Отговор
    Финансовия министър каза че ако продължим по бюджета Петков фалита ни е сигурен.
  • 3 обективен

    6 6 Отговор
    Сега президента ще ви е виновен, че и в парламента няма да влезете. Искате машини и пак окуцяхте а сега и с бюлетините ще сте вече в умряла кома
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Възрожденец

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дошло":

    Пак да питам, за кого от възраждане ???!!! За кого ? Има ли образовани, успели хора в този проект на Красен Кралев ? Имена ми дайте. Няма как неудачници, които не са успели себе си да оправят, да имат претенции да оправят държавата..
    Щял да я преосновава бавноразвиващия се гагаузин ???!!!
  • 6 Ами

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Минева":

    Чувала ли си поговорката - храни куче да те лае? Същата история на РР с кирококорестите - набута ги във властта и сега се мъчат да му ритнат столчето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове