Last news in Fakti

22 Март, 2023 20:33 8 328 38

„Златни пясъци“ АД дава кмета на Варна Иван Портних на прокуратурата

  • златни пясъци-
  • иван портних-
  • прокуратура

Сезирането е за самоуправство и неспазване на решенията на Върховния административен съд и се отнася освен за кмета и за главния архитект на града

„Златни пясъци“ АД дава кмета на Варна Иван Портних на прокуратурата  - 1

„Златни пясъци“ АД ще сезира прокуратурата за самоуправство и неспазване на решенията на Върховния административен съд (ВАС) от кмета на Варна Иван Портних и главния архитект Виктор Бузев. Това обяви пред TravelNews Кирил Кирилов, изпълнителен директор на дружеството, което притежава инфраструктурата в курорта.

Кметът и главният архитект на Варна Виктор Бузев отказват да разпишат вече трета година схемата за временните обекти за търговия, при положение, че режимът е само уведомителен, обясни Кирилов. Те се поставят на частна собственост на „Златни пясъци“ АД, а не на имоти на общината. В такъв случай кметът и главният архитект само съгласуват разполагането на обектите.

Схемата се определя и разписва от Министерството на туризма, което е принципал на националните курорти по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а не според наредбата на община Варна. Тя е разписвана досега всяка година от бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) от 2014 г. насам, от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и от служебния министър на туризма Стела Балтова.

Дружеството завежда дело първоначално във Варненския административен съд и го печели. Община Варна обжалва пред Върховния административен съд, който потвърждава становището на Варненския съд. Но кметът и главният архитект продължават да не разписват документите.

Според Кирилов се съсипва малък бизнес, от който се изхранват над 1000 човека през сезона. Още толкова има и по други временни обекти на хотели и на самата община Варна, подчерта той. По думите му те са разписвани без проблем от кмета и главния архитект. „Показаните от Портних бараки не са на „Златни пясъци“ АД, а на хотели, като той е разписал поставянето им“, допълни Кирил Кирилов. Община Варна събира над 5 млн. лв. курортни такси от Златни пясъци, но не инвестира нищо обратно в комплекса, каза още той.

Търговските бараки в курорта Златни пясъци две години са работили без разрешение, обяви кметът на Варна Иван Портних, като допълни, че от общината са сигнализирали Дирекция за национален строителен контрол, че обектите са незаконни, но не е последвала реакция. Освен това Община Варна има изпратена схема на преместваеми обекти в курорта, подписана от заместник-министър Ирена Георгиева. Въпреки че според член 13, ал. 3 от ЗУЧК, трябва да се подпише от министъра на туризма. В общината не разполагат със заповед на министъра на туризма за одобрена схема за преместваеми обекти в курорта", разясни Портних. Той попита и защо няма реакция от служебния министър на туризма Илин Димитров. "Да подкрепи обществения интерес и курортът да се отърве от бараки, като се отмени изобщо въпросната схема", призова кметът на Варна.

Министерството на туризма извършва проверка по случая с бараките в курорта Златни пясъци за изясняване на всички факти и обстоятелствата съобразно функционалната си компетентност, коментира пред TravelNews служебният министър на туризма Илин Димитров. Казусът е правен и в работата си специализираната администрация на МТ ще изиска и вземе предвид становищата на всички други компетентни институции. Ако се установят нарушения или нередности, разбира се, ще бъдат предприети съответните действия в рамките на закона, подчерта той.

Оказва се, че бившият министър на туризма Николина Ангелкова, който утвърждава плановете за разполагане на търговски обекти на територията на Златни пясъци, и кметът Портних, макар че са от една и съща политическа сила - ГЕРБ, дават различни тълкувания и налагат различни изисквания към временните обекти. Самата Ангелкова отказа коментар, тъй като е на посещение в САЩ и не е запозната със случая.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГешеФ съм

    33 3 Отговор
    Невинен е...Лично Бойко-чехмеджето,пардон Борисов ми го каза..
  • 2 Община Варна.

    31 5 Отговор
    Платете си на когото трябва и ще ви разпишат.
  • 3 Да, бе

    38 4 Отговор
    Кмета разписва само срещу рушвет... Другото е незаконно, корупция от чист вид и накърняване на доходите му... АхЪ.
  • 4 Пръц

    34 1 Отговор
    Ангелкова я помня .Имаше нос като на Пинокио и уши като слоница. Глей как се намърдала в Зл.пясъци тази мърла
  • 5 АБЕ КЪДЕ Е ГЕШЕВ

    35 3 Отговор
    ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ СА ЗА ВТОРИЯТ ЕТАЖ , ЮЖНОТО КРИЛО, КИЛИЯ 216....
  • 6 ЧЕКМЕДЖЕТАТА СЕ ПОИЗПРАЗНИХА

    29 3 Отговор
    И Баце чакаааааа
  • 7 ЧЕКМЕДЖЕ БАНДИТ ПОРНО АКТЬОР

    35 3 Отговор
    Тоя е от бандата на ТИКВУН милиони откраднаха заедно
  • 8 Иван

    28 1 Отговор
    Отдавна е за затвора
    Той си знае защо
    Ако от израел си го поискат трябва да им го дадем
  • 9 психо

    13 1 Отговор
    предизборно или за постоянно?
  • 10 Няма такава държава !

    26 2 Отговор
    Курорт,бараки.България братче ! После се чудим,че само британски пияници се влачат там.
  • 11 тиквеник

    8 1 Отговор
    язък за герб!
  • 12 Да бе да

    18 3 Отговор
    От колко години тази , рузнака е взел Варна под наем😂?
    И сега прогледнахте 🤪Боко ти мижава магнолия , оази минискуса😂
  • 13 Мда

    26 1 Отговор
    Ангелкова от герб била в сащ и затова не коментира съпартийника си кмет на Варна, пак от герб. Странно, доста гербаджии и дпсари са доста често в щатите. Щом на Горанов с магнита му поникнаха криле и дава мъдри съвети за финансите, ясно...
  • 14 Гларус

    14 2 Отговор
    Първа спирка Прокуратурата, втора спирка Съд,трета спирка...
  • 15 Град Симитли

    8 1 Отговор
    Четири тлъсти ченгета
    Да му бият чимбери на кухарката
    Едновременно!
  • 16 Балконтурист

    7 2 Отговор
    Накрая проблемите с презастрояването и бараките ще се решат като в Мариупол.
  • 17 Да бе

    14 0 Отговор
    Може да се обзаложим, че Портних ще излезе сух от водата. Като Боко и сие...
  • 18 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    14 1 Отговор
    С тая корумпирана каскетурата,нищо няма да стане.. Каскетов ще каже всичко е наред..Няма данни за престъпление....
  • 19 ТОЯ КЪРЛЕЖ Е ЗА ЕКАРИСАЖА

    5 2 Отговор
    ......................................
  • 20 Точен

    15 3 Отговор
    По принцип не съм на страната на Портних, но за сведение на читателите ще кажа, че Златни пясъци бе приватизирано от хора на Иван Костов. Хърбел-щърбел е работата.
  • 21 200 жалби срещу ОПГ на Борисов и нищо

    17 1 Отговор
    Прокуратурата е най корумпираната институция в най-корумпираната Държава бе приятелю, тези са поръчкови на 100% което не им изнася го потулват-тотална и.змет
  • 22 Моряка

    12 5 Отговор
    От алчност на собственика,Златните пясъци станаха по грозни от квартал Максуда.Вървиш с километри по красивата в миналото крайбрежна алея,морето е на една крачка,но не се вижда, плътно закрито от бараки.От другата страна -хотели.Би трябвало да се виждат красивите им фасади,кафенета и ресторанти.Но не се виждат.Закрити са от бараки,една от друга по грозни.Парите текат в джоба на Иван Костов,чрез подставеното му лице Славчо Христов- собственик на Златните пясъци.Казват,че същото било и на Слънчев бряг.И колко трябва да са корумпирани 2 инстанции съдии,за да си затварят очите.Браво на кмета Портних и главен архитект Бузев.

    Коментиран от #31

  • 23 ИМА ЛИ ГЕРБЕРАСТ НА

    16 2 Отговор
    НА КАКВАТО И ДА Е АДМИНИСТРАТИВНА ДЛЪЖНОСТ ДА НЕ Е ШАРЛАТАНИН И КРАДЕЦ ? КОЙ ЩЕ МИ ОТГОВОРИ ЧЕСТНО И КОРЕКТНО ?
  • 24 ЕКЗАКТЕН

    11 0 Отговор
    По принцип не съм на страната на Портних, но за сведение на читателите ще кажа, че той си плаче за Бай Ставри от Варненския затвор ,килия 13 до карцера.
  • 25 ясно

    7 0 Отговор
    украинска мутра
  • 26 Тая е пътник

    5 0 Отговор
    Готвят му замяна с най-близкия му авер
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да бе да

    6 0 Отговор
    Още малко ви остана , трийте сега😘😂
  • 31 Джо

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Моряка":

    Накратко -мутряги
  • 32 задунайская губерния

    12 0 Отговор
    Във Варна тинята е дълбока
  • 33 Баба Вуна

    8 0 Отговор
    Варненци май се събудиха от дълбокия сън.Вие ще го дадете на прокуратурата,ама тя няма да му направи нищо!Този отдавна е за раирани одежди.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Златка Пясъкова

    3 1 Отговор
    Истината е, че тук са замесени много интереси. Портних, Балабанов, Областен, министерство, Маджо, Дънката, Чирпанския, Тим ... Не могат да се разберат.
    Че е грозно, грозно е! Я вижте на Св.Св Константин и Елена какво правят- Перлата на черноморието. На Златни пясъци няма инфраструктура, няма осветление, вело алеи, първа линия е зле, на горе, 2ра, 3та е ад. Няма осветление, тротоари -нищо... Разтителността лази по оскъдния асфалт, АДто да се замисли. Портних, че си прави евтин ПР това е ясно на всички. Какво ги праща все неграмотни с говорни дефекти да коментират темата, па младежи, адвокати, за нищо не стават, всичките пионки.
    На Ангелкова сестри и зам.кмет в р-н Младост, жена на Хидростроя, имат хотели на Златните, какво се правят, че ни лук яли, ни лук мирисали. За тях няма ли конфликт на интереси, няма ли институции..... Защо правят хората на балами?!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Въпрос

    4 0 Отговор
    Заслужават ли варнензи този да им е кмет още 100 години ? Да ! И да им е честитпрогреса , и да не забравят акциите за панаира ..
  • 38 Кон

    2 0 Отговор
    Алкохоликът в цатвора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове