Last news in Fakti

30 Март, 2023 07:28 1 644 13

Експерт: Държавата, на чиято територия се изгражда ядрена мощност, има тежки ангажименти към проекта

  • ядрена мощност-
  • аец белене

Споразумение с Франция за дострояването на двата реактора, планирани в АЕЦ "Белене", с използване на купеното вече руско оборудване е на ниво детайлен анализ, казва Антон Иванов

Експерт: Държавата, на чиято територия се изгражда ядрена мощност, има тежки ангажименти към проекта - 1

"Споразумение с Франция за дострояването на двата реактора, планирани в АЕЦ "Белене", с използване на купеното вече руско оборудване е на ниво детайлен анализ. След което да се предложат възможности и на следващ етап да се подписват договори с България. Това е добра новина, защото дава възможност голяма компания с голям опит в тази област да даде тежката си дума дали можем да разчитаме на това оборудване и на тази площадка за изграждане на нови ядрени мощности, или да разглеждаме други алтернативи".

Това каза пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

И поясни, че държавата, на чиято територия се изгражда една ядрена мощност, има тежки ангажименти по отношение на ядрения проект.

"Затова е нормално държавата да участва в част от собствеността на един такъв проект".

Иванов допълни, че ако френската компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) поеме ангажимент към АЕЦ "Белене", то тя би обвързала ядрено-горивния цикъл с това, което има на разположение във Франция, тъй като страната е производител на ядрено гориво.

"Ако те поемат ангажимент, то ще бъде с френско ядрено гориво. Франция има добър опит с отработеното ядрено гориво. Това е цялостен анализ, който да обхваща всички аспекти и да покаже дали има разумен икономически модел, който да бъде приложен конкретно за площадката в Белене".

Френският изпълнителен директор за нови мощности на "Електрисите дьо Франс" ще пристигне в София на 4 април за среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов, след това ще има и по-широкоформатни разговори.

На 18 април пък в Белене за оглед на наличното оборудване и съществуващата инфраструктура на площадката ще бъдат специалисти от EDF. По думите на Иванов това е ключовото и този подход е за адмирации, защото към случая се подхожда систематично с изпращане на технически екип на място, който да се запознае с детайлите.

Той е категоричен, че седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключително важен, особено когато ще имаме нужда от нови мощности заради извеждането на въглищните централи от експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига глупости

    11 14 Отговор
    Процедурите по Белене трябва да започнат отначало, вече е късно за тази централа. Белене ще струва още нови 15 милиарда, които не можем да си върнем. Най-добрия вариант е нов блок в Аец Козлодуй, вече има тъй наречената инфраструктура, имаме изградени кадри и работна ръка в района. АЕЦ Белене трябваше да се построен преди години, вече е неизгоден.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Анонимен

    32 2 Отговор
    Руснаците ще строят, а французите ще са комисионери - най-вероятно около 30% ще ни дойде по-скъпо строителството с французите, но това ще е цената за тяхното съгласие! Помним как затворихме 4 малки блока х440 Мвтч заради французите с приклякането на Меглена Кунева и "царя"!
  • 3 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Стига глупости":

    И аз мисля,че за БЕЛЕНЕ ВЕЧЕ Е КЪСНО.Ако ТАТО се беше задържал на власт още 4-5 години може би щеше да е построена централата
  • 4 Фен

    19 7 Отговор
    Абе то е ясно, че ни трябва седми блок, ама САЩ няма да ни дадат да го построим. Това си е част от войната им срещу Европа.
  • 5 Така е

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стига глупости":

    Ако е само държавна централа, става. У нас всеки проект в който има частници е неизгоден. Просто ганьо крадне яко и това си е.

    Коментиран от #11

  • 6 Госあ

    11 3 Отговор
    Франсетата да се залавят да монтират руските реактори и да довършат централата !!! Никакви кравари ! На по късен етап могат да се вземат още два високотемпературни газови реактора за паралелно производство на водород.
  • 7 Сух

    19 3 Отговор
    Вижте какви ги говорят! Наши реактори, наша земя, французи да го сгло ят и оставал техен АЕЦ Белене.. Да взема е от тях гориво, при положение, че руското е по-евтино и използваното си го прибират! АЕЦ Козлодуй пък ще му слагат експериментален американски??! А е, България да не ви е опитен полигон?
  • 8 Корги

    5 1 Отговор
    Къв е смисълът да се строи нещо (било то с американско или руско оборудване), след като после ще изнасяме произведеното, а ние ще духаме супата, ще продължим да плащаме ток на високи цени и ще ни пукат ушите... държавата е закрита отдавна. Живеем в кoчина.
  • 9 Перо

    7 1 Отговор
    Не са договорени най-важните неща за дяловото участие на БГ и връщането на отработеното ядрено гориво. Като се има в предвид направените разходи по инфраструктурата и реакторите, БГ трябва да има основния дял! Иначе ще се получи като немските търговски вериги и чуждите банки, където печалбата се формира в БГ, нищо не се реинвестира в БГ, а цялата печалба се изнася на вън! Дяловото участие на веригите /4 бр./ е 50%, а на чуждите банки 99%! Отделно огромен процент имат и чуждите бензиностанции! Това е връх на простотията в търговската политика и анти-национална икономика в БГ! Сега ако се приложи същата простотия и за АЕЦ Белене, държавата с населението отива на кино!
  • 10 От Варна

    3 0 Отговор
    От разнопосочните мнения на т.нар. експерти, които с години вече дъвчат едни и същи витиевати приказки става ясно, че отново става въпрос само за пари ! Народни пари, хвърлени за пореден път в този проект-химера, АЕЦБелене, и то много пари, разпределящи се по някаква яка схема! Явно благодатна, защото мине не мине е отново хоп, някой да оценява, да пише доклади , дрън, дрън…. Сигурно и коментиращите облажват, но поне да си оеднаквяване мнението! А то е с общи приказки,никаква отговорност за казаното , обаче в едно са единни- все се посочва необозримото бъдеще…. Цяло поколение си замина, друго израстна, експертите остаряха….и така, сигурно още 100 години! Къде са разумните управители на парите в тази държава????
  • 11 А чужденците

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    въобще не крадът? Тук всичко печелившо се харизва на "стратегически инвеститор". Само че във францата АЕЦ са ДЪРЖАВНИ. Защо ли?
  • 12 Криптон

    2 1 Отговор
    Единствената държава, която не спря проучването и развитието на ядрената енергетика е Русия. Франция и САЩ спряха преди повече от 10 години заради Зелената сделка.
    В Русия заработи дори реактор, който се зарежда само с преработено отработено гориво.
    Край на отпадъците, а ние тепърва ще строим и хранилище!
    Жалка работа!
  • 13 Някой

    2 0 Отговор
    Пак ни блъска внеимоверни разходи,за да вземе,а може и да са ги взели вече комисиони да се занимават с кауза перфутс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове