Last news in Fakti

8 Април, 2023 20:51 2 812 29

Иван Гарелов: Жестокостта зависи от каузата

  • иван гарелов

"Комунизмът в Европа е повлиян от азиатските народи", обясни Гарелов

Иван Гарелов: Жестокостта зависи от каузата - 1

Времето на Желязната завеса хвърля сянка върху бъдещето на десетки нации, а под знака на петолъчката се вихрят едни от най-кървавите режими в историята на човечеството. Един човек е бил пряк свидетел на всичко, при това от първия ред - на фронтовата линия. Човек, който вече 50 години е в телевизионната журналистика. Иван Гарелов.

Той разказа за събития, може би забравени от някого, но раните, които са отворили, дават отпечатък и в настоящето.

„Жестокостта зависи от каузата, за която хората се борят. Когато палестинците се бият за каузата да имат своя родина, те са смели и се бият без да им мигне окото. Малките деца – на около 13-годишна възраст, са по-смели, защото няма какво да губят”, разказа Гарелов своя опит по бойните полета на света пред Нова тв.

За геноцида в Камбоджа, където един режим унищожава голяма част от своето население с цел да построи идеално общество и на първо място избива интелигенцията си, той прави филм. „Къде сте вие, доктор Терпи”, е закупен от два американски университета, за да изучават студентите драматургията на документалния филм. В края на 1978 г. войските на комунистически Виетнам нахлуват в Камбоджа и слагат край на режима на Червените кхмери.

„У нас това, което показахме, им се струва много далечно. Защо? Ориентирайте се по каузата. Разбирате ли какво означава това в името на глупави идеологии като ИДИЛ”, каза Гарелов. „Когато се върнах тук, видях брошура от Димитър Станишев (дипломат, народен представител, баща на бившия премиер Сергей Станишев) колко добри хора са Червените кхмери. Той отговаряше за международното политическо движение. Толкова сме били далеч от това каква е реалността”, каза Гарелов.

По думите му комунизмът в неговата крайна форма тук (в Европа) е доста повлиян от азиатските народи.

„Кралството беше една процъфтяваща страна, един много културен народ. Представете си - държавният глава се занимаваше с кино, той беше и актьор, и продуцент, и режисьор – и всичко. Те нямаха проблеми с изхранването си. Някой ги научи как да произвеждат два пъти повече ориз и те съкратиха площите, защото това им стигаше”, обясни Гарелов за Камбоджа.

Журналистът разказа, че Червените кхмери получават идеите по време на майските събития във Франция, където се издигат големите идеи на Мао Дзъдун, на др. „Те дори са разделили народа си на няколко части – унищожават тези, които живели по границите с Виетнам, защото са повлияни от виетнамците”, допълни Гарелов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    22 1 Отговор
    ,,Нациите имат над тях нещо, което е под тях – правителствата. На моменти, това противоречие избухва: цивилизацията е в народите, варварщината е в правителствата. Желана ли е тази варварщина? Не, тя е просто професионална. Това, което знае човешкият род, правителствата не знаят. То се дължи на това, че правителствата поради късогледство не виждат нищо друго, освен правото на държавата. Човешкият род гледа с друго око – съвестта.,,
    Идва НОВА ЕПОХА за човечеството..
  • 2 Тикви и Кратуни

    36 22 Отговор
    България когато беше под знака на петолъчката цъфтеше и беше добре. Сега под кой знак е, не се знае, но е черна дупка и разкапала се кочина!

    Коментиран от #5, #7, #18

  • 3 агентурата

    20 2 Отговор
    отишла, видяла върха на айсберга и направила глобално заключение
  • 4 ТаУмВзе

    17 5 Отговор
    Кауза пердута бе изгорелов!
  • 5 ха ха

    21 23 Отговор

    До коментар #2 от "Тикви и Кратуни":

    Цъфтеше под петолъчката България, ама прецъфтя с петолъчката и фалира. Тази тема трябва да се учи в училище, защото поколения българи още не разбират какво се случи.

    Коментиран от #9

  • 6 Вечна дружба, другари

    13 17 Отговор
    " Лошият материал" страда от неизлечимия, Стокхолмски синдром!... Гарантирано от Кремъл.
  • 7 !!!?

    12 19 Отговор

    До коментар #2 от "Тикви и Кратуни":

    "България когато беше под знака на петолъчката цъфтеше и беше добре" !!! Ами самата петолъчка разбра, че "безплатното" няма кой да го плаща вече и се капична в двора на "лицемерния Запад". Сага същия този Запад ни чака да гласуваме няколко закона за да ни набута милиарди евро помощи за преодоляване последствията от Пандемията, а Андрешко върти тука има, тука нема !!!?

    Коментиран от #16

  • 8 корекция

    22 1 Отговор
    Гарелов: Жестокостта зависи от каузата, за която хората се борят
    Коректор: Жестокостта зависи от /безкруполната амбицираност на ръководителите , формулиращи каузата и от способността им да манипулират, увлекат и заставят/ хората да се борят.
  • 9 Тази тема

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    ловко бе заметена под килима в образованието от предрешените управляващи и сега берем изродените й плодове.
  • 10 Бегай

    26 1 Отговор
    Стигнах до ,,Тринадесет годишно дете е смело,защото няма какво да губи.Каквото и да каже Гарелов след това няма никакво значение и тежест,защото точно детето има какво да губи-детство,неизживян живот ...Всичко ,което възрастните нямат.
  • 11 Тая ГАД още ли

    13 4 Отговор
    Шава пфу..
  • 12 76544

    17 5 Отговор
    Точно тоя да говори,дето заедно с Кеворкян са пропити от ДС.

    Коментиран от #15

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 18 Отговор
    Тоя пасквил е с Цел-Да оправдае руските изроди в украйна.Ако не сте го разбрали да ви осветля!
  • 14 Жестокостта

    18 0 Отговор
    ...зависи от степента на моралната поквара. Колкото по-малко морални задръжки имаш и по-деградирал си, толкова по-жесток си. Затова най-големите садисти, са били хора абсолютно провалили се в живота и най-вече - в обществото. Когато се докопат до власт, първото, което такива хора правят е да започнат да си отмъщават на всички, които са ги познавали в периодите, когато са били слаби. След това започват да ликвидират всички, чиято дейност може да ги изобличи, независимо дали политически, морално или духовно. И накрая се ограждат с бариера, за да се отделят от обществото, и започват да живеят напълно отделени от него. И колкото повече напредват тези процеси, толкова по-деградирал става съответния индивид, докато загуби всякакъв човешки облик.
  • 15 Моряка

    13 5 Отговор

    До коментар #12 от "76544":

    Панта рей ,колега.Добре е ,ако знаеш тази древногръцка поговорка.Та и Кеворк се промени.Много.Положително от моя гледна точка.Напук на властимащите негодяи.( от години следя мъдрите му публикации).И смея да твърдя,че етническия арменец е много по български патриот от хилядите етнически българи,амеби,българопитеци и ду.....давци.Казва ти го етнически българин,все още несамопродал се.
  • 16 Моряка

    22 7 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    Но същият този добър Запад ни заповяда да си ликвидираме промишлеността,селското стопанство,армията,строителните войски,,културата , спорта,,здравеопазването,образованието,морала,граничните заграждения,социалната сигурност,вярата в бъдещето и в човека.Натрапи ни наркотиците ,хомосексуализма с прайдовете ,натрапи ни Костов, юпитата, Боко,Кирчо и даже Пасито,Шаламана и ОНОВА Ленче , като бонус.Готви ни и за месомелачката в Украйна.

    Коментиран от #17

  • 17 Олеоле

    8 16 Отговор

    До коментар #16 от "Моряка":

    Така си се набълбукал със съветска пропаганда, че сигурно всяка вечер сънуваш звездите на Фамагуста. Мечтаеш ли за СССР 2 и да станем най-накрая "16та реСпублика"?

    Коментиран от #19

  • 18 Моряка

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тикви и Кратуни":

    Напомняш ми за химна на випуска ни от Морското училище,който започваше така :
    "Тук селяци се събрали,
    в новия квартал.
    от прозорците надничат,
    тикви,тикви и хардал.".
    (застрояването на кв.Чайка, в близост до училището).
  • 19 Моряка

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Олеоле":

    Не знаех до сега,,че Фамагуста е в СССР,макар,че съм минавал няколко пъти под звездите и.Но човек цял живот се учи.Ето до къде ни промиха мозъците американските НПО- та,чалга културата на Слави и Прайдовете на Софийската кметица.Още малко усилия на тези с елитарни сили и Олелето ще присъедини и Филипините към СССР.

    Коментиран от #20

  • 20 Олеоле

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Моряка":

    Референцията беше към комунистическата поезия, но може и да си пропускал часове в училище и затова да не я схвана, все пак си продукт на "великата" образователна система на КомунизЪма. Ето докъде води тази система - до систематични лъжи и неграмотност сред тогавашните нейни възпитаници.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 дядото

    6 1 Отговор
    желязна логика има гарелов.според него излиза,че хитлерова германия е имала най-силната кауза,за да унищожи десетки милиони човеци.а и не само тя.примери в историята-бол
  • 23 ха ха

    4 1 Отговор
    то кхмерите дали ще са червени или сини е без значение , всеки който докопа властта у нас започва да малтретира и граби населението затова че е оцеляло при предишния режим , демег е виновно заради самото си оцеляване и неистово почва да го превъзпитава в новите ; морални ценности ; бълвайки постоянно глупост след глупост и мачкайки всеки който прояви несъгласие , плюенето зад гърба доносите и интриганстването се възнаграждават щедро от властта като основен модел за въздействие , общество , а ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Челен€А. тлантическиОпит

    3 0 Отговор
    Добре, чеСегашните Д. е. м. о. кра. тичниК. Х. м. е. риМного сеОграмотихте, и за 30г. ПроизведохтеТакиваТитаниНаГрамотността катоТротинеткатаИчеченеца
  • 29 Запознат

    0 0 Отговор
    Количествените натрупвания водят до качествени изменения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове