Last news in Fakti

16 Април, 2023 13:11 891 15

Етнолог: Българинът иска да вярва в чудото на Възкресението

  • лилия старева-
  • възкресение христово-
  • великден

Възкресение Христово е последният ден на Страстната седмица

Етнолог: Българинът иска да вярва в чудото на Възкресението - 1
Снимка: Euronews Bulgariа

„Българинът има едно магическо мислене, което е дошло още преди Христовата вяра. И това магическо мислене, това желание да се случва чудо – а и съвременният българин иска чудото да се случва, и иска да вярва, че ще се случва. И има нужда от това – да бъде съпричастен към него и да бъде част от чудото. Така че, много лесно са вплетени тези древни представи за възраждане на природата... Всъщност, това са едни празници – Лазаровден, Цветница, Великден, които са едно тройно възраждане, едно тройно Възкресение. Вярва се, че природата се възражда, възродиха се момиченцата на Лазаровден, и ето сега и духовността ни се възражда на този светъл празник.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria етнологът и фолклорист Лилия Старева за връзката между древните поверия и християнската вяра.

Ето какво още сподели тя:

Възкресение Христово е последният ден на Страстната седмица, в която имаше всичко. Имаше радост, „Осанна“, цветя, след това тежки размисли в Гетсиманската градина, предателство, разпятие, което показва нашия грях. И в същото време показва и чудото. Днешният ден е чудото – Възкресението. Чудо може да стане чрез голямата прошка и чрез голямата жертва, която прави Спасителят Христос.

Това е Неговото спасение и Неговата вяра. Може би затова празникът е толкова светъл - все казваме „светъл празник“, „светъл Великден“. Защото той дава светлината и вярата – че можем да бъдем по-добри. Да бъдем не просто тези от тълпата, които казват „разпни го“, а единствените, които могат да се опълчат срещу неправдата, срещу безсмисленото насилие.

Това си го повтаряме всяка година, близо две хиляди години – за да си припомним, че има човешка общност, която е за насилието, само защото са малодушни, не дори защото толкова мразят и викат „разпни го“, а защото не смеят да кажат „аз не съм съгласен с това“, „това е несправедливо“. И може би в този ден има вяра, че можем да бъдем по-различни, да бъдем себе си и да бъдем по-добри. Това е красотата и светлостта на този ден. И да вярваме в чудо.

Да вярваме, че чудото е възможно. Защото някога е имало опит това чудо да бъде помрачено, да бъде отхвърлено. Когато старейшините и народът еврейски е искал да омаловажи, да отрече чудото, е подкупил стражата – да кажат, че са спали, и всъщност учениците на Христос са го изнесли, че той не е възкръснал.

В еврейската Пасха Великден е и изхода, преминаването от робство към свобода. За нас, в Новия завет, Великден е преминаване от земния живот в небесните селения. Преминават обаче тези, които могат да направят голямата жертва. Които могат да повярват в доброто и а направят голямата жертва в името на доброто.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 1 Отговор
    Ако всички умрели досега за 2000 години възкръснат няма да има място на планетата
    за всички. Ко прайм.

    Коментиран от #7, #14

  • 2 мъдрец

    4 0 Отговор
    Възкресението е в ума и чувството за справедливост,например докато разни гешефци и боковци са на власт, Възкресението ще е в изгнание!
  • 3 Макс

    4 0 Отговор
    Може и да е така , но защо това чудо на християнството е наложено с насилие и смърт. Това със сигурност е първият път , когато се избива елитът на България , за да се наложи нещо/в случая християнската религия /.
  • 4 Нашийник

    5 0 Отговор
    Хубаво е, че вярвате в приказки за възрастни, лошото е, че тарикатите ги използват, за да ви манипулират. Пример са всички лицемерни пожелания на политици от днес, воглаве с банкянския бандит.
  • 5 Жалко

    8 1 Отговор
    Българина успява да опази вярата си 500 години с мюсюлманите,но за 45 години с комунистите я губи безвъзвратно.
  • 6 !!!?

    5 0 Отговор
    Който се уповава само на чудо и Господ не може да му помогне !!!?
  • 7 То е ясно

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ще ходят на Марс.

    Коментиран от #8

  • 8 Русофил

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "То е ясно":

    Марс го няма в каноните.
  • 9 че кой нормален

    1 0 Отговор
    човек на земята не иска да вярва в чудеса и в частност българина в това на Възкресението? Това е в човешката природа. Тук няма нито новина, нито уместна констатация.
  • 10 мара подробната

    1 0 Отговор
    45 години вярва в някакъв хоризонт който и така де дойде.Сега пак във въскресението.Все утопии.Днес ни убеждават,колко е хубаво с няколко премиера и други такива работи като великденски намаления,които се оказват увеличения.
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    да бъдем Хора
  • 12 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    За мен е малко странно това " иска да вярва". Също като преди години " караха го да вярва" !?
    Човек или вярва, или – не !! Дали ще е в брадата на Карл Маркс . дали ще е в Буда или Мохамед, както и във възкресението на Христос ....си е негова работа.
    По скоро на българина му се иска неговите ръководители - политиците да повярват и следват християнските ценности, което едва ли ще се случи някога !! Те държат здраво дяволът за опашката и вярват само във финикийските знаци, а пробутват утешителни басни на сиромашията. Точно за това сме на дъното !!!
  • 13 пенко

    3 1 Отговор
    ВЪЗКРЪС - ВЪЗКРЪС ---АМА ЗАЩО Е И --"ФУК ДА МЕ НЕМА " --- ГЪОЗ ПОДИЗ ??? ЕХ КАК СА ВИ ГО НАЧУКАЛИ ЕВРЕИТЕ -В МОЗЪЧЕТАТА ВИ МАЙМУНСКИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Няма проблем този не е умирал за да възкръсне . Това инсценировка запояват на нова вяра. Който умре си остава такъв .
  • 15 хе хе

    0 0 Отговор
    Ние и сме ги виждали. А вие ако не сте, може би не заслужавате ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове