Last news in Fakti

24 Април, 2023 07:26 1 175 23

Росен Рапчев: Пешеходците нямат навици за правилно пресичане

  • пешеходци-
  • пресичане-
  • кат-
  • пътна полиция

Много е важен личният пример на възрастните

 Росен Рапчев: Пешеходците нямат навици за правилно пресичане  - 1
Снимка: БГНЕС

Най-уязвимите участници в движението са пешеходци, водачи на велосипеди и мотопеди, както и на индивидуални електрически средства. Това каза в предаването "Визия 0" на Радио "Фокус" Росен Рапчев, експерт от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Причините за това са, че те не се открояват много от околната среда, тъй като заемат по-малко място, по-маневрени са и рязко сменят посоката си, което може да изненада останалите участници в движението и най-вече те нямат какво да ги предпази толкова, ако се стигне от сблъсък. Реално най-уязвими си остават пешеходците, които нямат желание да си изградят навици за правилно пресичане и на правилното място, а това може да им коства много, дори живота им.

Много е важен личният пример на възрастните, особено когато говорим за възпитание на деца. Те трябва да знаят къде се пресича и как се пресича. Разсейването е твърде опасно, не трябва да се позволява на децата да се движат по улиците със слушалки и с телефони, тъй като по този начин се поставят в постоянен риск, без да чуват и виждат околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор
    Защото
    ВСЕ ВОДАЧЪТ НА МПС ИМ Е ВИНОВЕН
    ‼️‼️‼️‼️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихихи..

    10 1 Отговор
    Ако не разнесе някой пиян,дрогиран или тийн,значи се пресякъл правилно.Светофарите и зебрите са общинска украса..
  • 4 нито морал нито култура

    9 0 Отговор
    а добър ден ! и също така личния пример на родителя е определящ по-нататъчното развитие на детето !!! но питеците това не го знаят като кажа на някой познат защо пушиш цигари пред детето си той ми отговаря че било малко и неразбирало и след няколко години ми реве ама мойто лапе пуши цигари…
  • 5 обективен

    15 2 Отговор
    Ако се глобяват за неправилно пресичане ,глобите от пешеходците ще оправят и външният ни дълг !!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    Варна , вчера , 22:30 - първа кола съм в колона при движение между два светофара по бул. "Вл.Варненчик" и чувам клаксони от колите зад мен
    🤔🤔🤔
    Поглеждам в огледалата и ......
    един скутерианец без грам ламБи се движи между колите и си пробива път напред ‼️‼️‼️‼️‼️
  • 7 Само питам

    14 2 Отговор
    А пешеходците изобщо имат ли навици ?
  • 8 Мир

    14 1 Отговор
    В младост 3. Специално чакат като спре рейса да излезнат стари отпред и отзад на рейса да пресипат без пешеходни без нищо. Предимно старото поколение. Ама така винаги си е било. Като си на село как се пресича. На къде хванеш на там
  • 9 милиционер

    11 0 Отговор
    а, велосипедали и туртунеткажии нямат никакви навици......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ПЕШЕХОДЕЦ
    / ред./
    ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #19

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Вярно е
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 редник

    6 0 Отговор
    "...експерт от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

    И такава ли има?
    Ц-ц-ц - и колко експерти има там и какво работят?...
  • 15 Тошко

    4 0 Отговор
    Да се забрани движението на триколки, тротинетки и велосипеди по пътната лента, където се движат автомобилите.
    Онзи ден пред мен жена с триколка извън населено място, по средата на пътната лента на второкласен път. Срещу мен тежкотоварен трафик - никаква възможност за изпреварване. Мислех да сляза и да ѝ ударя един бой, ама викам има и по-агресивни от мен, ще си намери майстора.
    Това е безумие. Няма закони и правила в тази държава.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    8 1 Отговор
    Рапчев,ти къде беше и какъв когато приеха простотията ,че пешеходната пътека е ,,продължение на тротоара" и пешеходеца може да си скача на платното пред движещите се автомобили когато и както си иска? Не говоря за кръстовище регулирано със светофар.Навремето сигурно си спомняш какво беше правилото за пресичане на пешеходец на пешеходна пътека : ,, Огледай се,Ослушай се и ако не идва автомобил,ПРЕМИНИ " ! ТОЧКА ! И това във времена в които наличието на движещи се автомобили беше нищожно малко.В момента в стотици пъти повече движещи се возила на пътя,при непроменена пътна структура в населените места, въвеждаш такова правило и после се чудите какво и как стана.И се започва с безсмислените анализи.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тошко":

    Закони има, органът е увиснал •••‼️
    Велосипедисти над 12г. не трябва да карат по тротоарите- КОЛКО глобени за това знаете ❓❓❓
    Аз НИТО ЕДИН, а редовно срещам такива в нарушение 😒
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Явно органът с три букви К•• не бива да се безпокои, но все пак - въпрос : Пешеходец пресича неправилно между автомобили движещи се по път с по три ленти в посока и е блъснат от МПС движещо се с 45км/ч!
    Кой е виновен и кой ще бъде глобен ❓🤔❓
  • 20 Методология на КАТ

    8 0 Отговор
    Основните типове пешеходци могат да се класифицират в три основни групи, кон с капаци (слушалки), заблудена овца (не знае точно къде отива), пръднал заек в люцерна (ослушва се, оглежда се и когато наближи автомобил - притичва пред него).
  • 21 n√Варна

    2 0 Отговор
    Цитат от статията: "Реално най-уязвими си остават пешеходците, които нямат желание да си изградят навици за правилно пресичане и на правилното място, а това може да им коства много, дори живота им."
    Реално длъжностните лица от Общините нямат желание да маркират пешеходните пътеки там, където им е мястото на кръстовищата – по продължението на тротоарите върху платното за движение.
    В цялата страна не е изпълнено изискването на 6, т. 54 от Допълнителните разпоредби на Закона за движението по пътищата – това не е му е ясно на г-н "експерта" от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".
    Законите важат за всички!
  • 22 ЧОЧО

    1 4 Отговор
    А вие дето плюете по пешеходците никога ли не се движите пеша! В населени места точно за това има ограничение на скоростта. Българина освен себе си не признава друг,другите винаги са виновни.

    Коментиран от #23

  • 23 Пешеходец

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЧОЧО":

    Движа се предимно пеша. И гледам с 16, защото знам, че никой не може да промени законите на физиката и няма как тонове желязо да спрат на секундата, в която шофьорът скочи на спирачката. Отчитам и фактът, че вече съм с нарушена двигателна активност и това не може да се прецени по външния ми вид, но аз си знам, че коляното ми на моменти ми прави непредвидени номера и не пресичам пред движещ се автомобил, дори и да ме е видял. Минута-две изчакване може само да ме спаси от ядове. Проумейте, че всеки е отговорен за собственото си здраве и живот.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове