Last news in Fakti

24 Април, 2023 17:07 1 337 20

Николай Радулов за борбата с наркотиците: Корупцията е обзела и по-ниските нива на работещи в МВР

  • наркотици-
  • кокаин-
  • наркоразпространение

Очевидно е нежеланието да бъдат залавяни кокаин и хероин, залавяме малки количества,бяха заловени 400 грама, което беше обявено с много голяма гордост, казва експертът

Николай Радулов за борбата с наркотиците: Корупцията е обзела и по-ниските нива на работещи в МВР - 1

Хубаво е, че има акции срещу разпространението на наркотиците, тъй като да кажем от миналата година, втората половина, като че ли бе забравено, че съществува разпространение наркотици и че е задължение на МВР да противодейства активно. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България“ проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност и бивш секретар на Министерството на вътрешните работи.

"Това, което обаче е доста притеснително, поне за мен, тъй като аз се стремя да съм в течение на всичко, което се случва с противодействието на престъпността – за да преподавам тази материя на моите студенти, става ясно, че между 2020 и 2021 г. – това са данни на ООН, производството и разпространението на кокаин нараства неимоверно – с 35%. Това е гигантско количество. Не по-малко е нарастването на производството на хероин. Разбира се, няма и някакъв отлив от създаване на различни типове синтетични наркотици. Но това, което е характерно, е голямото разпространение, особено на кокаина и хероина", каза Радулов.

Той добави, че по време на Ковид кризата наркоразпространителите влязоха в модна стъпка с възможностите за разпространение чрез различни онлайн прийоми и когато свърши тази Ковид ваканция или период, в който нямаше забавления, нямаше дискотеки – местата, където традиционно отпред се продаваха наркотици, без особено да се безпокоят от органи на обществения ред и сигурност, в сегашния момент, в това ново, следковидно време, работят и стандартните, христоматийни начини на разпространение на наркотици и тези, които бяха иновативно вкарани по време на Ковид кризата.

И очевидно е, че разпространението на наркотици е сериозно. В цяла Европа има гигантски проблем, особено що се отнася до кокаина и хероина. С този проблем обаче хората се борят. Заловени са в Антверпен преди 25 или 30 дни гигантско количество от 8,8 тона наркотици. Съвсем наскоро – миналата седмица до бреговете на Сицилия беше открит не захвърлен, а закотвен голямо количество специално пакетиран кокаин, над 2 тона. Френските специални служби и митници насред Франция заловиха един тир с 578 кг кокаин и за мое учудване се оказа, че този камион е управляван от двама българи. Т.е. в цяла Европа и в целия свят разпространението на кокаина и на хероина е неимоверно.

"И това, което се наблюдава, следейки френски, немски и други източници, е че това е забелязвано от специалните служби и полицията. Борят се, по-добре или по-зле, но залавят много големи количества", посочи Радулов.

Според експерта акции се провеждат, залавят се 200-300 килограма марихуана, но като че ли във фокуса на действие на специалните структури, занимаващи се с борба с наркоразпространението и с наркопроизводството, е произвежданият в България коноп. Т.е. някъде се произвежда с медицински цели, но фабриките за марихуана или лабораториите, както гордо се наричат, са помещения, добре осветени, и обикновено се споменава само за "лаборатории“. Ние оставаме с впечатление, че става дума за нещо, произвеждащо всякакви типове наркотици, а всъщност не е така.

Същевременно в Европейския съюз, във все повече страни марихуаната започва да се легализира. Явно е установено, че вредата от нея не е толкова голяма. Тя има и установени медицински, полезни свойства. И даже в Германия сега, в момента, се работи по един закон, който ще разреши както притежанието на малки количества марихуана на един човек, така и възможността да си засади няколко саксии с растението. Т.е. световната тенденция е към изваждане на марихуаната от рамките на наркотиците, но в тези рамки въобще не може да става дума по някакъв начин да бъдат премахнати или да бъде отслабен режима по отношение на кокаина и хероина.

"А ние, както виждате, във всички тия акции имаме веднъж заловени 62 грама, което беше смешно, и съвсем наскоро бяха заловени 400 грама, което беше обявено с много голяма гордост, но всъщност това е много минимално количество, като се има предвид, че количествата са огромни дори за такава малка страна като България. И тук резонно си задаваме въпроса имат ли представа нашите служби, които се занимават с противодействие на наркоразпространението, какви наркотици се разпространяват в страната, откъде идват тези наркотици?

Или са невежи, некадърни и мързеливи, или има нещо друго, което води до липса на разкриваемост по отношение на много опасните наркотици кокаин и хероин. Аз ви предлагам вие да си изберете коя е причината. Аз вече съм притеснен, защото толкова очевидно е нежеланието да бъдат залавяни кокаина и хероина, че започвам да си мисля, че корупцията е обзела и по-ниските нива на работещи в МВР", добави проф. Николай Радулов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама

    12 1 Отговор
    това не е ново, това си е от край време !
  • 2 Леля Гошка

    12 1 Отговор
    Добър ден...
  • 3 Бля бля..

    10 1 Отговор
    Ква борба бе,тия наркомани Отгоре се друсат с чисти линии,тва е разликата,онуй Дългото знае най-добре!
  • 4 адаша

    13 0 Отговор
    Ама вие сериозно ли проф. Радулов? Не думай!
  • 5 Тъй е

    16 0 Отговор
    Само забрави да споменеш че корупцията идва от високите нива към ниските

    Коментиран от #8

  • 6 дАаА

    13 1 Отговор
    Тоя винаги се цели в по- ниските нива. Комунистът е научен нагоре да не закача, по върховете са недосегаеми и затова милиционерът Радулов гледа само по ниските нива.
    Тоя заедно с Рашков щяха да чегъртат ГЕРБ, вместо това само върнаха кварталните милиционери, да гонят кокошкари за дребни неща.
  • 7 видял

    11 0 Отговор
    Ама наркотика храни МВР , и ако не е така ,никой няма да работи там !!!
  • 8 дАаА

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тъй е":

    Радулов високите нива не закача.
  • 9 Гърмян заек

    9 1 Отговор
    "Корупцията е обзела и по-ниските нива на работещи в МВР"....Не е вярно това, няма как да ги обземе корупцията. Защото никога не ги е пускала. И тия от по-ниските и тия от по-високите нива. Играят заедно с бандюгите и после си делят парите. Опитайте да пуснете за нещо жалба в МВР и ще видите какво ще стане. Хич няма и да ви я вземат. Ще стоите някъде далеч в коридора и ще ви кажат 1000 причини как няма кой да ви приеме и т.н. Защото всяка жалба означава работа по нея и разваляне на статистиката.
  • 10 айде бе

    8 0 Отговор
    рибата мирише от главътъ. гледали сми филма за Ел 4апо у Мексико. пък ни от тех са у4им
  • 11 Кирчо

    9 1 Отговор
    МВР е ОПГ всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
  • 12 Бай араб

    5 3 Отговор
    Ти откри топлата вода.Скоро може да установиш, че Радев обслужва Кремъл
  • 13 пенсионер на заплата

    5 0 Отговор
    нека ми е лошо - пенсия/аванс/заплата, егати държавата, щом има толкова пари да ни раздава
  • 14 дядото

    4 1 Отговор
    само ниските етажи на мвр.много се съмнявам.преди години пред очите ми премина една телеграма от сащ,касаеща един много висш полицай.ако е вярано,че росен желязков е и първи братовчед на митьо очите съвсем се обърквам
  • 15 смях

    4 1 Отговор
    Радулов, пий си сокчетата и не се меси в политиката!
  • 16 Глупости,

    0 4 Отговор
    Политическо говорене! Дай факти! Колко сигнала даде, бе , Радулов , до компетентните органи?
  • 17 Баце ЕООД

    0 1 Отговор
    Тоалетните на торитата в Лондон, кокаин.. Зеленски, кокаин, Щатите хероин, Канада декриминализира притежание на до 2,5 гр тежък наркотик. Мвр ли гледаме? Те си служат на господарите ве..
  • 18 Над

    1 0 Отговор
    60% от 14 годишните в България са пробвали амфети.
  • 19 Това

    1 0 Отговор
    Ако не е демократична работа на МВР, не знам кое е.
  • 20 пенко

    0 0 Отговор
    КОСТЕНУРКО РЕНЕГАТ -ПРОДАЖЕН --ДА СЕ ПРОДАДЕШ--- Е ПО РОЖДЕНИЕ !!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове