Last news in Fakti

27 Април, 2023 15:15 1 050 9

Иван Илчев: Цялостната ни политика по отношение на Северна Македония е погрешна

  • северна македония-
  • българо-македонската историческа комисия

Цялото наше общество, заедно с политиците, трябва да се отърсим от мисълта за братството с македонския народ, смята историкът

Иван Илчев: Цялостната ни политика по отношение на Северна Македония е погрешна - 1

С бързи стъпки вървим към по-зле" - така историкът проф. Иван Илчев определи пред БНР работата на българо-македонската историческа комисия. Според него на тази комисия са ѝ били придадени функции, каквито тя не би трябвало да има:

"Въпросите, включително за общото минало, са въпроси, които държавите трябва да решат. И в България, и в Северна Македония държавата дава план-програма за написване на учебници и какво те трябва да съдържат. Много трудно е за индивидуален автор да си позволи да напише нещо, което радикално се разминава с исканото от държавата. Това е особено трудно за колегите от Северна Македония, чиято цяла досегашна кариера е построена върху неистини, в по-голямата си част, и за тях е изключително трудно да променят нещата".

Проф. Илчев е на мнение, че вписването на българите в Конституцията на Северна Македония няма да доведе до нищо. Според него въпросът е не какво е написано на белия лист, а какво е осъществено и какво се крие зад него.

По думите му цялостната ни политика по отношение на Северна Македония е погрешна:

"Подписаният протокол за взаимоотношенията беше прибързан, без поставяне на времеви рамки, без условия за гаранции, а на пожелателен принцип. Цялото наше общество, заедно с политиците, трябва да се отърсим от мисълта за братството с македонския народ. По редица причини, до голяма степен поради грешките на нашите политици и държавници Северна Македония е тръгнала по различен път от нашия. За съжаление този път е антагонистичен на нашия".

Той не вижда накъде повече може да се изострят отношенията между двете държави.

За поредна година Центърът за върхови постижения "Наследство.БГ" ще представи годишен календар - април 2023 - март 2024 г. Темата на календара е "Европейската етническа картография за Македония ХIХ век - 1878". Представянето е днес от 14.30 часа в Регионалния исторически музей в София. В предаването "Хоризонт до обед" проф. Иван Илчев обясни защо са избрали именно тази тема:

"Упорито опитваме да накараме нашите колеги от комисията за българо-македонските отношения, от Северна Македония, да ни представят автентични документи за тезите, които те защитават. Те още по-упорито отказват да го направят. Те нямат такива данни, такива документи. Затова ние решихме да им ги предоставим. Картите, които сме включили, са 12. В огромното мнозинство от тях са карти, изготвени от западни учени въз основа на проучвания на населението на Балканския полуостров и пътуванията, които са правени из Балканите".

На 2 юни в Народната библиотека ще открием изложба с 50 пана с най-различни карти - от появата на тези карти до началото на Балканските войни, съобщи проф. Илчев и добави:

"До този период може да се говори за научна компетентност и научна безпристрастност при изготвяне на тези карти. След това много дръзко и безсрамно се намесва политическото сметкаджийство".

Историкът подчерта, че в тези карти се съдържа видима информация за това какво население живее през този период в Македония:

"Това население в общи линии са българи на първо място, после турци, гърци, албанци, власи, евреи. Липсват два народа на Балканите - в нито една карта не се появяват македонци и сърби".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно

    7 8 Отговор
    Украина е Руската Македония !!!

    Коментиран от #2

  • 2 По скоро

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Верно":

    По скоро тези, които създадоха македонците, съдбата им даде от същото, но умножено по 10. Днес България е в ЕС и НАТО. Русия е във война с Украйна, а Сърбия трябва доброволно да се откаже от Косово, за да продължи развитието си. Каквото посееш, такова ще пожънеш.
  • 3 гост

    7 1 Отговор
    Според Карнегиевата анкета от началото на 20 век от населението на Македония 54% са българи, следват турци, гърци, куцоваласи, евреи. За съжаление българите са разделени по църковен признак на екзархисти, патриаршисти, униати и изповядващи различни протестантски учения. Българската държава въпреки мераците за разширение е притискана от Австро-Унгария и Русия да не подпомага македонското освободително движение, което е многонационално и издига искането за АВТОНОМИЯ на Македония. От тук нататък са грешките на българските политици при подготовката и провеждането на Балканската, Междусъюзническата , Първата и Втората световни войни. Отделна страна на въпроса са разбиването на македонското освободително движение и братоубийствата последвали това разцепление! И сега т.н. "македонци" са дърво без корен!
  • 4 Смехотворец

    1 3 Отговор
    Българската история за разлика от Македонската е напълно погрешна. Нарочно забъркана като буламач. С цел да се заличи спомена за местния произход. Българската история е 99% политика и 1% факти, случки ,събития.

    Коментиран от #5, #6, #7, #8, #9

  • 5 Не,еееее

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Смехотворец":

    Македоните известни също като антични или древни македонци, са населението на изчезналата антична държава Древна Македония, възникнала на Балканите и установила господство над Древна Гърция, Древна Тракия, Древен Египет, Персийската империя, Бактрия и др. в ІV в. пр. Хр.
    Според някои историци това е народ, образуван при налагане на името на Македонското царство над преобладаващата бригийско – тракийска маса, смесена с илири, пеони, дорийци и еолийци (последните две народности са едни от съставните части на елините, а пеоните имат тракийски произход), или дори още едно от тракийските племена
  • 6 история

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Смехотворец":

    Данни от официалната турска статистика за облика на Македония по национален признак, потвърдени от изследванията на големия познавач на Македония Васил Кънчов. Според тези данни към 1900 г. в Македония, взета в географските й граници е имало:
    българи--1 181 336; турци- 499 204; гърци--228 702; албанци- 128 711; власи-цинцари--80 767;
    -евреи- 67 840;цигани--54 557; разни-17 107 (между които 700 души сърби) ВСИЧКО:-2 258 224 души.
    По сръбската статистика на Стефан Веркович от 1889 г. българите в Македония –са близо 68%.
    По френската статистика от 1904 г. – близо 53%; По германската статистика от 1906 г.– над 60% ВМОРО изнася данни от 1905 г. за по-голям процент на българите в Македовия – близо 56% В турската статистика се дават данни и за български училища, български учители, за български църкви.
    Основни и прогимназиални училища в Македония през 1900 г.–1 132 с 63 774 ученика и 1 776 учители.
    Средните български учебни заведения са били 9 с 1 700 ученици и 108 учители.
    Български църкви и параклиси – 1 294 с 1 132 български свещенници.
    Официалната турската статистика показва, че и по време на балканските войни /1912-1913 г./българите в Македония са били около половината от населението, въпреки изселванията в България след Илинденско-Преображенското въстание.
    В НИТО ЕДНА СТАТИСТИКА НЕ СА ПОСОЧЕНИ / ЗАПИСАНИ/ ЖИВЕЕЩИ МАКЕДОНЦИ В ГЕОГРАФСКИТЕ ГРАНИЦИ НА МАКЕДОНИЯ.
  • 7 история

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Смехотворец":

    Битолският надпис от времето на цар Йоан Владислав (1015 - 1018г.) - последния цар на Първото Българско царство."През лето 6523 /1015г./ от сътворението на света, обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица и чрез застъпничеството на дванадесетте върховни апостоли.
    Тази крепост бе направена за убежище и за спасение, и за живота на Българите.
    Започната бе крепостта Битоля през месец октомври в 20 - ти ден и се завърши в месец (....) в края.
    Този самодържец беше Българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен и който двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (...),
    а този (...) цар разбит биде от цар Василий в годината 6522 /1014г./ от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото."
    Битолски надпис (1015). През 2006 г. при изготвянето на туристически каталог на Битоля, Френското консулство в града, спонсориращо събитието, използва за корицата илюстрация на артефакта, което предизвиква реакцията на местните власти и спиране на каталога от печат, поради факта, че надписът съдържа думата „български“ на няколко места
  • 8 история

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Смехотворец":

    Уникални документи от ХІХ в. громят всички претенции за македонска историческа идентичност
    Човечеството отдавна е търсело начин да удостовери истинността на даден текст и така се е достигнало до изобретяването на печата. Според Тълковния речник удостоверяващият или гербов печат е инструмент за заверка на правдивостта на един документ. Нашите предци добре са знаели това и по тази причина в средновековната българска държава аристократите са имали лични печати. Българските царе пък скрепвали своите грамоти със златни печати (хрисовули), без които документът за дарения на манастири и селища бил невалиден.
    „Македонските българи през турското робство си служели било с лични, било с дружествени печати. Надписите на печатите били на български, гръцки или на турски език, а понякога едновременно на две езика. Не са редки случаите, когато българите си служели и с отпечатване на натопен в мастило палец върху съдебни актове, договори и просби.
    Гръцко-българската църковна борба и отпорът на българите засилиха у българите още повече тоя навик. Българските църкви, монастири, църковни общини и еснафи захванаха да се именуват „български” и на своите печати. Това говори за събуждането и закрепването на националното чувство у македонските българи.
    Така, още в 1817 г. българските шивачи в Солун се сдружават в един еснаф, който се именува в тяхната кондика:
    Еснавъ терзıи бугарски у Солунъ.
    Жителите на Велес в 1845 г. вече си имат училищен печат, на който се чете:
    Велешко
  • 9 история

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Смехотворец":

    Жителите на Велес в 1845 г. вече си имат училищен печат, на който се чете:
    Велешкото българско училище, 1845.
    От същата година е и печатът на училището в с. Бошино до Велес:
    Печатъ: Башовското българско училище, 1845.
    Прилепските шивачи строят в 1867 г. крило в Трескавечкия манастир и поставят над вратата надпис:
    Иждивениемъ болгарскиот терзийски еснафъ, 1867.
    От същата година българските хлебари-симитчии в Битоля си правят печат на български и на турски език:
    Битоля+български симитчийски еснафъ, 1867 (тур. Битоля де булгар симитчи еснафи).
    От 1860 г. е печатът на кръчмарския еснаф в Прилеп с надпис:
    Еснавъ анджийски, български.
    Печатът на битолския български папукчийски еснаф от 1870 г. е с надпис:
    Болгарски еснафъ папукчии, 1870.
    А ето и някои печати на български общини и читалища:
    Блъгарска цръковна община в Солун.
    Печатъ на Щипското общонародно блъгарско духовно правление, 1969.
    Паланечка българска черковна община, 1869. (Крива Паланка – Н. О.)
    Воденска българска община, 1870. (Воден, дн. Едеса в Гърция).
    Воденска българска църковна община, 1870.
    Българско читалище в Воденъ, 1870.
    Ваташа булгарцка црковна опщина 1884 г. (Ваташа, дн. В Гърция – Н. О.).
    Прочутия „Мемоар на българските църковно-училищни общини в Македония” от 20 май 1878 г. Това е протестно обръщение на македонските българи към Великите сили с искане за прилагане на Санстефанския договор и присъединяване на Македония към новосъздадената българска държава. В този апел с
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове