Last news in Fakti

3 Май, 2023 21:27 4 862 34

Демократична България "стърже" всички стикери от предното стъкло на колите

  • демократична българия-
  • стикери-
  • автомобил-
  • предно стъкло

От транспортното министерство заявиха, че информацията, която е вписана в стикера, е изцяло за техническите данни на автомобила

Демократична България "стърже" всички стикери от предното стъкло на колите - 1

"Демократична България" ще внесе промени в Закон за движение по пътищата да отпаднат всички стикери от предното стъкло на автомобилите. Мотивът на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов е, че може да се злоупотреби с информацията в чиповете в стикерите за годишен технически преглед и да възникне риск за сигурността, съобщи БНТ.

Ако някой разполага с технологията, която е наречена RFID антена може да прочете съдържанието на чипа, който се намира в стикера за годишен технически преглед на стъклото на всеки един автомобил, твърди Божидар Божанов. Според него достъп до част от данните може да улесни престъпните действия на определени лица.

"Службите знаят за този проблем. Оценили са неговите рискове и то като може би не чак толкова високи за конкретните лица тип главен прокурор, председател на Народното събрание, но този риск не включва само този сценарий. Крадци на автомобили могат да използват тези данни", заяви Божидар Божанов - депутат от ПП-ДБ.

От транспортното министерство заявиха, че информацията, която е вписана в стикера, е изцяло за техническите данни на автомобила:

"Електронното разчитане на чиповете от стикерите за техническите прегледи и на регистрационните номера могат да бъдат направени само с техническо средство и на разстояние не по-голямо от 15 метра. Не е възможно проследяване на движението на превозните средства от разстояние. Технологията е идентична с разпознаване на номера чрез камери за автоматично разпознаване на номерата".

Стикерът съдържа определената при техническия преглед екогрупа. В чипа на стикера са вписани и технически данни за автомобила – допустимо натоварване на осите, вид гориво, дали е таксиметров автомобил и други, които биха били от полза на контролните органи, като в него не се съдържат данни за VIN номера и за идентифициране на собственика на автомобила.

От министерството уточняват, че в стикера не се съдържат данни за идентифициране на собственика. Автомобилите със специален режим на движение минават технически прегледи в определени от тях пунктове.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    64 7 Отговор
    Тези стикери откога щяха да ги махат, а синият талон поне махнаха ли го?!

    Коментиран от #6, #28

  • 2 Гошо

    52 9 Отговор
    А дано ! Това ще вие е най - умният закон който сте гласували !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Електронното разчитане

    27 7 Отговор
    на чиповете от стикерите за техническите прегледи и на регистрационните номера могат да бъдат направени само с техническо средство и на разстояние не по-голямо от 15 метра.
    Ами с подходящ усилвател разстоянието може да е 10пъти повече.
  • 5 по полека бейби

    43 13 Отговор
    Те Демократична България от 4 парламента съдебна реформа правят, доходи вдигат, дори един път декриминализираха канабисът... Луди хора, избирателите им..
  • 6 Талона

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    не са махнали.
  • 7 Боруна Лом

    51 4 Отговор
    И КОГА ЩЕ ВЪРНЕТЕ ПАРИТЕ ОТ ЗАВИШЕНИЯТА НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ?КЪРЛЕЖИ
  • 8 мнение

    40 3 Отговор
    Никой не забелязва съпротивата на М на транспорта срещу махането на стикерите за ГТП и Евро.
    Досега 3 години от въвеждането им не са потребени според предназначението им.
    но си плащаме по 10 лв допълнително
  • 9 Само едни пари

    59 2 Отговор
    Заради новите стикери вдигнаха цената на годишния преглед, сега ако махнат стикера ще намалят ли цената на годишния преглед?

    Коментиран от #10

  • 10 хъ хъ

    25 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само едни пари":

    Не. Поскъпват още повече защото задължават всички пунктове за ГТП да се оборудват с тресачки.😉
  • 11 Гллтлт

    39 3 Отговор
    Чия е печатницата за стикери?
  • 12 123456

    15 10 Отговор
    спокойно - тия платени палячовци може и да ги няма на следващите избори и тогава може да си лепим каквото си искаме , ако ще и отзад !
  • 13 Естествен Интелект

    34 3 Отговор
    А тъпите фарове? КОГА? Нека са препоръчителни-нищо против!

    Коментиран от #30, #32

  • 14 П.П.

    14 0 Отговор
    Това ли Ви е изчерпването!
  • 15 Cмешници

    20 1 Отговор
    Той вин номерa изобщо не cе виждa нa предното cтъкло, долу в ляво. Дв ви и в екcпертите
  • 16 Фикри

    42 2 Отговор
    Алоу, годината е 2023 , какви стикери какви 5 лв. Всичко може да излиза по ДКН на автомобила. На маймуни ни правите, лепи, отлепяй , до кога
  • 17 Само

    12 6 Отговор
    глупости им раждат главите на тия.
  • 18 Печатницата на наш човек е

    36 3 Отговор
    Как е Свинетката я виждате по рег. Номер а прегледа не можете да видите?

    Два милона за електронно правителство изядохте и накрая нищо! Връщайте парите крадци!

    Коментиран от #31

  • 19 мммда

    22 7 Отговор
    Това е много важно предложение за излизане на България от кризата. Дай им власт и гледай сеира...
  • 20 садса

    16 2 Отговор
    Във въпросните стикери няма никакъв РFID чип :) Това са пълни глупости.
    Наличието на стикерите също е глупост, тъй като информацията, която я дава самият стикер се намира и по рег. номер на колата, и е общодостъпна: може да провериш за валиден преглед, застраховка, винетка...
  • 21 Тираджия

    19 2 Отговор
    Например в Канада няма стикери няма прегледи, и като няма, няма и схеми свързани с това! ВИЖТЕ ИМ АВТО ПАРКА И СЕ УЧЕТЕ!
  • 22 Доноскритечна България

    10 1 Отговор
    Ааа.. и тия са оцапали кълкиките след партенката на бат Гешеф, ама кой е писъл тоя калпав сценарий? Ше се пукна от смях тия дни, то не бяха кила тротил то .. голяма каша.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Доко

    12 0 Отговор
    Вместо стикерите да запълнят всички дупки в асфалта по пътищата, защото плащаме за пътища плюс годишен данък и застраховки а пътищата са разбити .
  • 25 Аайде

    5 1 Отговор
    Ново пет !
  • 26 Дайте Бе

    8 2 Отговор
    Дайте да ги изчегъртаме тия стикери !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Петър

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Стикерите за гражданска отговорност също трябва да отпаднат.
  • 29 "участие в корупционни и бизнес схеми".

    3 0 Отговор
    А нитчето на задния номер...
    Едни парички...
  • 30 1234

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Естествен Интелект":

    Сметка за ток ли ти идва…
  • 31 ККК

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Печатницата на наш човек е":

    Дали не бяха 2 милиарда?..
  • 32 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Естествен Интелект":

    Купи си нов акумулатор.Ама не от 120 лв.ширпотреба а доказана марка.Почват от 250 нагоре. И фаровете няма да те притесняват
  • 33 комунистдемокретенчето божанко

    2 0 Отговор
    за по-сигурно от рфид-чипа божако ще вкара данните във вид нафайлове в компютрите от цру - няма друг такъв кретен
  • 34 Много Пр. държава която не може

    0 0 Отговор
    дори да използва както трябва новите технологии.Едните казват стикера трябва да е долу в ляво за гражданската другите от ГТП стикера да е горе по-средата😁Джамовете са ни станали като децка стая на тинейджър.
    Нали имате камери бе охлюви който разпознават номера защо не ги ползвате ефективно.Трябва си едни база данни само и всички да са вързани и всички тези стикери да изчезнат.Щрака те и ти излиза за секунда гражданска, преглед,глоби,книжка и с какви гащи съм и към кой мобилен оператор съм.
    Другото толкова не можете да направите едно приложение всеки да си го тегли и в реално време да си гледа за глоби плащания, застраховки и др.и да получава нотификация.Към 70-100бона в лв.струва такъв софтуер.Кауфланд и Лидъл ви направиха за смях с тяхните приложения дето са ги направили да купуват хората Ляб.Имам чуството, че всички който ни управляват и по-разни институции са с основно 8кл.другата част пък са баничари който работят инженери.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове