Last news in Fakti

9 Май, 2023 06:10 4 716 34

Йонко Иванов: 300 метра спирачен път може да има самолет, но не и лек автомобил

  • йонко иванов-
  • автомобили-
  • катастрофи-
  • спирачен път

Буди недоумение мълчанието на разследващите полицаи на мястото на инцидента, заяви председателят на съюза на центровете по авто-мото подготовка

Йонко Иванов: 300 метра спирачен път може да има самолет, но не и лек автомобил - 1
Снимка: Евронюз България

300 метра спирачен път може да има самолет, но не и лек автомобил. Буди недоумение мълчанието на разследващите полицаи на мястото на инцидента, което навежда на мисълта, че нещо трябва да остане скрито.

Това каза пред Euronews Bulgaria председателят на съюза на центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов по повод катастрофата с двама загинали младежи на бул. „Сливница“.

Липсата на държавна политика по темата пътна безопасност и всички тези безобразия, които се случват през последните две години допринасят за това, което се случва. Допълнително обучение на специално изградени полигони ще доведат до намаляване на броя на жертвите в България.

Трябва да има координация между всички институции - МВР, МОН и МРРБ, защото България е единствената държава, в която няма никаква организация на движението. В момента се изготвя нова документация за обучение на шофьори и не участва нито един колега-експерт, а участват хора от университети, министерство на транспорта и на вътрешните работи. Те не могат да направят нормална документация за обучение и ви заявявам, че корупцията ще скочи неимоверно, а шофьорският курс ще стане над 2000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    26 2 Отговор
    При скорост 100 км.ч.,на нормален автомобил спирачният път до 0 км.ч. е около 40 метра, но този нормален автомобил ако се движи с 200 км.ч.,тогава спирачният път до О км.ч.ще му е около 150 метра.

    Коментиран от #3, #21

  • 2 Сменям си ник-а

    9 17 Отговор
    Ай кажете ми.
    Тоя от снимката трезвен ли е?
  • 3 Имаш боен опит?

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Не повече от 100 м!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Работата е изтървана отдавна

    26 5 Отговор
    Като сложат ограничение 130 вместо 140 км/ч на магистрала, 49 вместо 50 км/ч в града и 20 вместо 30 км/ч в кварталните улички, още от утре всички ще започнат да карат като баби германки и катастрофи няма да има.
  • 5 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Имаш боен опит?":

    ????
  • 6 До оня с опита

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Имаш боен опит?":

    Формулата е скоростта х2, спирачен път х4. Ако въпросният таралясник спира от 100 км/ч за 40 метра, то от 200 ще спре за 4х40=160.

    Коментиран от #9, #11, #24, #30, #31

  • 7 Бой

    25 0 Отговор
    Проблема е в медиите, че си говорят какво искат вече. Няма никакъв контрол напълно свободни са да лъжат постоянно
  • 8 Сарс

    26 1 Отговор
    Всички говорят по инерция. Всички интервюиращи говорят за 300м. спирачен път а в действителност никой не казва колко в действителност е той, или колко метра автомобила е дил със задействани спирачки. 300м. са от удара на хората до стълба в който е спрял. Може и въобще да не са задействани спирачките но никой не говори за това. Ако не е бил стълба, сега можеше да се говори за 500-600м. спиране.
  • 9 Петър

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "До оня с опита":

    Ти мислиш ли, че той знае тази формула?
  • 10 Две невинни

    40 0 Отговор
    жертви , отнети два млади живота , 20 сменящи се версии за 2 часа като при Гешовия "атентат" и мълчание на МВР , никакво официално изявление ? Защо не се обявява кой е убиецът ? Прокуратурата и тя мълчи ! Кого защитава - българското общество или него ?!
  • 11 Нямаш боен опит

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "До оня с опита":

    В математиката ти няма пътна настилка,маса на возилото,рефлекс и личен боен опит.182 км ч.и плавна спирачка,общо 98 м.до 0 км.ч.Със свидетели!.

    Коментиран от #12, #15, #23

  • 12 Петър

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Нямаш боен опит":

    Ама ти промени законите на Нютон, евала, може и Нобелова награда да получиш.
  • 13 Някой

    9 1 Отговор
    По принцип от 100км може да спреш за 40+ метра . Само ,че от 200 км къде точно , и в кого никой не знае. Дали на гуми , таван , или в коремно претъркалящ се стил. Дяволите на клона стават много. Това не е писта , идеален асфалт , топло слънчево време , и щателно подготвен и прегледан от специалисти автомобил.
  • 14 Пурко

    16 4 Отговор
    Когато видя този човек да ръси глупости, знам, че ще започне да търси оправдание за увеличаване на цените на курсовете, за увеличаване часовете на кормуване. материална база и т. н.
    Аз питам:
    Кой инструктор спазва правилата за обучение?
    Как така изпитващите водят начин на живот не съответстващ на доходите им?
    Защо инструкторите не приемат техническите средства за контрол?
    Дали обучението за кат. С не е проформа?
    Преди години момчета, а и момичета на 18 години вземаха кат. С от училища, от предна горни и набори школи. Голяма част от тях се качваха веднага на камиони. На тях не им пречеше възрастта. Напротив, възрастта е предимство. Сега за кат. С трябва да чакат 23 години т. е. да изолират училищата в подготовката на водачи и да се приберат едни пари от частните инструктори. Сегашните младежи не са по-различни от тях. РАЗЛИЧНО Е ВЪЗПИТАНИЕТО. НАБЛЕГНЕТЕ НА ВЪЗПИТАНИЕТО.

    Коментиран от #16, #25

  • 15 Пурко

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Нямаш боен опит":

    Познанията ти в математиката и опита ти са еднакви. Кинетичната енергия при теб е понятие съдържащо се в кен енергийна напитка.
  • 16 Петър

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пурко":

    Невероятно си прав за простотиите за възрастовите ограничения за придобиване на определени категории за управление на МПС, на 20 годишна възраст,човек в България може да стане депутат и да управлява България, но същият този човек,няма право да управлява ЗИЛ.
  • 17 Архангел

    14 3 Отговор
    Ами след толкова години ГЕРБ това е положението.И полицаите не са това ,което трябва да бъдат.
  • 18 Да си кажем истината

    15 1 Отговор
    Истината е,че тези тежки катастрофи стават само при превишена скорост няколко пъти над разрешената.Българските шофьори нямат никаква култура за безопасно движение по пътищата.Болшинството въобще не се съобразяват със ЗДвП.
    Решението е:Повдигнати всички пешеходни пътеки и повдигнати всички кръстовища без изключение имат ли или нямат светофарна уредба!
    Запомнете го един път и завинаги г-да депутати!
  • 19 Щерю

    6 0 Отговор
    Имаме си Закон за движение по Пътищата, който съвсем не е лош. Когато човек положи изпит и го издържи, той е пълноправен водач на МПС. На обучаващите все нещо им пречи да подготвят качествено водачите. Като не са готови , не трябва да им се дава право да карат кола, нали? Дори автомобила да е 50 кубика и 2,5 к.с. , пак може да се нарушава Правилника за движение и да се случват произшествия. Със сигурност Комисиите които отговарят за БЕЗОПАСНОСТТА на пътя са опасно много. Увеличават се лавинообразно , а произшествията и жертвите на пътя растат. Досега няма нито едно свястно действие за ПРЕВЕНЦИЯ на МВР и на КОМИСИИТЕ , за да не случват Произшествията. Истината е че МВР и ВСИЧКИТЕ тези КОМИСИИ са БЕЗПОЛЕЗНИ, БЕЗРЕЗУЛТАТНИ и се хранят от нашите данъци и то доста лакомо.
  • 20 Шаран БГ

    6 2 Отговор
    Малко от новоизлюпените шофьори си дават сметка и знаят точно , за какво време, при каква скорост ,се изминават 100 метра разстояние !! Да не говорим за маса и кинетична енергия и прочие мъдрости, които се учат по физика някъде, някога !! ЗДП за последните двадесетина години има над 60 /шестдесет/ поправки и допълнения
    !? Това от партийните избраници в Парламента........тъй назованите ....законодатели !?
    Щом един държавен ръководител щедро раздаде 140 км/ч скорост по магистралите в РБ / той горкия, не си дава сметка и явно няма и понятие колко метра в секунда е тази бързина/ и едва сега след една-две петилетки се сещат други ръководители, да я намалят на 130 км/ч / КОГАТО 120 КМ/Ч ЗА НАШИТЕ ПРЕКРАСНИ МАГИСТРАЛИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН МАНТАЛИТЕТ НА ВОДАЧИТЕ Е СЪЩО ПРЕКАЛЕНО МНОГО /, какво има да коментираме !? И ОЩЕ !? Никъде в Европа, никой не признава някакъв си "толеранс" от 5-10 % !! НО, в РБ може........и ТОВА на АМ прави 154 км/ч, на първокласен път 100 к/чч и прочие, все прекрасни скорости, за да не оцелее човек в никакъв случай и при нищожен инцидент !!
    И НАЙ-ЛОШОТО У НАС Е, ЧЕ ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ !! По пътищата най.безогледни са властимеющите и техните БРП / Близки, Роднини и Познати /
  • 21 Дуньо простия

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Това не е спирачен път. По мое мнение, след удара, шофьорчето така се е сцепило, че даже си е забравило за спирачките. Просто е спрял, там където се е ударил за последно.
  • 22 Дед

    8 0 Отговор
    Идете в Англия,за да разберете защо там не се взема толкова лесно книжка и естествено такива произшествия и толкова често не се случват.Сигурен съм ,че тук нито един обучител не предава пълните часове необходими за придобиване на уменията.От всичко се пести и от пестене хората мрат по тротоари и пешеходни пътеки,като на война.
  • 23 Развесели ме

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Нямаш боен опит":

    Спирачен път от 200 км/ч до 0. Твоят автомобил ще да е някой от изброените:

    1. 2016 Praga R1 94 м
    2. 2018 McLaren Senna 100м
    3. 2020 Mercedes-Benz AMG GT 102м
    4. 2017 Pagani Huayra 102м
    5. 2013 McLaren P1 102м
    6. 2016 Dodge Viper ACR 104м
    7. 2018 Porsche 911 GT3 RS 105м
    8. 2014 Ferrari LaFerrari 106м
    9. 2021 Ferrari 296 GTB 107м
    10. 2020 McLaren 765LT 108м

    Коментиран от #26

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "До оня с опита":

    Вчера ви дадох данни при 100км/ч за една секунда се изминават 27,77метра...при 150км/ч се изминават41,666метра в секунда...Как не можаха да изчислят движението на автомобила с каква скорост е ,като има камера ,която е заснела част от движението му???Толкова ли им е трудно да наслагат разстояние от точка А до точка Б на камера и милисекундите?????Движението на този..."маломощен" автомобил е между 130-150км от това,което видях по бтв!
  • 25 Дуньо простия

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пурко":

    Само, че навремето, по соца, когато съм учил в такова училище, за тая книжка учиш 4 години. Само правилника се учи цяла година, пък за пътните знаци ни изпитваха по номера. Казват ти номер, казваш кой е знака. Преди да почнат часовете по кормуване, първо се минаваше психо тест. Този тест имаше за цел да ти изследва реакциите. Като не го издържиш, няма курс. Тия дето се явяваха по 2-3 пъти, и на карането след това бяха същите галфони. Имаше момичета дето караха по-добре от тях. Пък в казармата ги гледах тия от донаборните школи, колко бяха изучени. Не може да си сложи дистрибуторната капачка на делкото, пък реда на работа на цилиндрите, беше тайна велика.

    Коментиран от #27

  • 26 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Развесели ме":

    Евала колега, ти пък развесели мен с тия данни които изобщо не ме учудват. От къде ги взе и има ли още данни за по обикновени автомобили и за различни скорости?Благодяря предварително.
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дуньо простия":

    Младежа се е шашнал,след като е .........направил мазалото.Скороста увлича,това е 18г ....кръвта му ври...бързо губи реална представа за ситуация.Всеки е бил млад и глупав,но не всеки е достигнал старост и мъдрост!Най вероятно вьобще не е знаел какво става до като не е спрял???как е спрял не ми е ясно,но.....Тази година е особенна........Прилича на 2014.......За мен е много лоша,така и нямам спомен,как вървейки се самопребих в очевадна денивелация от 40см на тротоар софийски.вече си мисля,че нещо може да ни облъчва и изважда от равновесие.Явно са решили да ни редуцират......Бъдете Внимателни и предвидливи.След като аз мога да се пребия ПЕША.......... вчера научих за младо момиче карало колело.......искат маса пари за импланти на става лакътна!
  • 28 бай Иван

    3 0 Отговор
    Спирачният път от 100 км е около 35-40 метра. С лоши гуми нека стане 45-50 . Така ,че 300 метра не е спирачен път а диагноза.

    Коментиран от #32

  • 29 Зевзек

    4 0 Отговор
    Разни "експерти" говорят глупост, не спирачният път е 300 м., а шофьора е спрял след 300 м. На сух асфалт от скорост 100 км/ч спирачният път на технически изправен автомобил е под 40 м. Тази Русинова е менте експерт.

    Когато шофьора е пиян реакциите му са забавени и тогава натиска спирачката със закъснение. Това може да е причината автомобила да е спрял чак след 300 м. Друга причина може да е паникьосване на шофьора.
  • 30 Зевзек

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "До оня с опита":

    Вземи се образовай, спирачният път зависи от квадрата на скоростта, просто физика. Това знание го дължим на Исак Нютон.

    От скорост 40 км/ч, технически изправен автомобил спира след няколко метра, същия автомобил от скорост 100 км/ч спира след 37-40 м.
  • 31 Нарухито

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "До оня с опита":

    Значи да разбирам, че няма значение колко тежи автомобилът, с какви спирачки и гуми е и дали са му топли или студени дисковете?
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "бай Иван":

    При 100км/ч за една секунда изминаваш 27,77метра.....При натискане на спирачката не може да спреш за 35-40метра нормална кола.Със скорости при 100км.ч спираш за 50метра....Със спирачка вероятно като минимум 80метра и нагоре.Все пак......имам златен талон и 35-та година карам Съветска кола......И други не съветски съм карал....

    Коментиран от #33

  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Говоря за равен път....Ако си на наклон......не е същото....Ако спирачните дискове са прегряли....говоря за идеални условия.това,което пиша е проверено.Попитайте и някой авто-състезател!
  • 34 1233ч

    0 0 Отговор
    Аз не занм защо си мислите,че тази скопена Форд КА с умопомрачителните 65 кс,може да вдинге 200 км/ч.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове