Last news in Fakti

9 Май, 2023 13:08 1 327 24

МФ готви закон за приемане на еврото

  • евро-
  • приемане-
  • закон-
  • мф

Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната

МФ готви закон за приемане на еврото - 1
Снимка: Shutterstock

До месец ще бъде готов законът за приемане на еврото. Това съобщиха от Министерството на финансите по време на дискусия, посветена на влизането в Еврозоната.

По време на срещата, организирана от икономическия и социален съвет, бяха поставени основните предизвикателства пред влизането на България в еврозоната.

"Ако изпълним всички критерии ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, венец на които е приемането на еврото. В този смисъл вярвам, че НС ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни актове, които да гарантират нормативната база за въвеждането на еврото в най съкратени срокове", заяви председателят на НС Росен Желязков.

"Макар през миналата година да имаше спекулации, че България, едва ли не, ще влезе насила в еврозоната, България ще влезе тогава, когато всички ние свършим работата, която е пред нас", заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

"Все по-разширяващата се територия, която единната валута обхваща, позволява тя да разгърне в пълен размер своя потенциал, да доведе до една още по-интегрирана европейска икономика, до по-ниски транзакционни разходи за участващите държави, до повече инвестиции, до по-добра конкурентоспособност", заяви Нина Стоянова - подуправител на БНБ.

"Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната", заяви Методи Методиев - служебен заместник-министър на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    37 4 Отговор
    Петканов, събирай си фурмите и да те няма!
  • 2 1309

    51 32 Отговор
    НЕ трябва да приемаме еврото, НЕ трябва да ставаме СЪДЛЪЖНИЦИ на останалите, за да обслужваме интересите на 2-3 страни. НЕ НА ЕВРОТО!!!
  • 3 ЕВРОНЮЗ

    37 5 Отговор
    Вън от европейския концлагер

    Коментиран от #9

  • 4 Няма как

    49 5 Отговор
    Управляващите ни принуждават да гласуваме за ,,Възраждане". Друго решение няма.
  • 5 Джамбaза

    12 2 Отговор
    Парите са напечатани, а ние се дърпаме.
  • 6 провинциалист

    20 0 Отговор
    "имаше спекулации, че България, едва ли не, ще влезе насила в еврозоната" - не, има спекулации, че институциите, едва ли не, изразяват волята на народа.

    Коментиран от #8

  • 7 Дрън дрън та пляс

    3 24 Отговор
    Тва левче след някоя друга година ще е само тоалетна хартия
  • 8 Асоциален Примитив

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Ти не можеш да говориш от името на народа, не е ясно кой си.
  • 9 Стига бе верно ли

    5 25 Отговор

    До коментар #3 от "ЕВРОНЮЗ":

    Курсът на България е един- Европа, НАТО, силно дясно ориентирано правителство и тотална политическа, икономическа и енергийна трансформация. Задължителна лустрация и прекъсване на пъпната връв на България със съветската носталгия и примитивизъм, водеща държавата ни 80 години до социална катастрофа.

    Коментиран от #16

  • 10 д-р Косев

    2 26 Отговор
    Хубаво е да се вземе предвид мнението на гражданите за еврото, но трябва да има някаква пресявка. Не може бъдещето на страната да се определя от разни гащници, дето собтвените си финанси не могат да оправят, омотали са се с разни кредити и ипотеки и не са се виждали никога с повече от пет хилки накуп, но иначе се изказват по сложни въпроси като влизането в еврозоната. Един разумен вариант е за приемането на еврото да гласуват само хора с поне 30х евро годишен доход или такива на които нетната собственост надминава 250 х евро. Това е абсолютния минимум, ако не можеш да правиш едни 5-6 хиляди лева месечно, то явно си толкова загубен, че всичките ти усилия и внимание трябва да са насочени към краткосрочното оцеляване и нема как да си формираш мнение по-въпроси по-сложни от цената на сиренето в Кауфланд или по колко вървят краставиците на Женския.

    Коментиран от #11, #12, #13, #15

  • 11 провинциалист

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "д-р Косев":

    Това, което описваш, го имаме налице в момента, казва се "олигархия". Няма много общо с демокрацията такава, каквато я пропагандират днес.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 провинциалист

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "д-р Косев":

    "Не може бъдещето на страната да се определя от разни гащници" - е как не може? (2) Право да бъдат избирани за народни представители имат българските граждани, които са навършили 21 години към изборния ден включително и нямат друго гражданство, с изключение на поставените под запрещение и на изтърпяващите наказанието лишаване от свобода. Толкоз.
  • 14 Чаоооо бг

    9 0 Отговор
    Абе български балъци кой ви пита вас сложили са шепа гъзодупци да рушат продават България а вие рая да бачка те и умирай те трудно
  • 15 Ще се изненадаш

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "д-р Косев":

    Почти не познавам хора които да не изпълняват изсмуканите ти от пръстите критерии, но не познавам и един който е ЗА еврото...
  • 16 ЕВРОНЮЗ

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стига бе верно ли":

    България катастрофира официално преди 32-33 години 😂😂😂
  • 17 ЕвроАтлантически шарлатанин

    12 1 Отговор
    Безродните евроатлантици за да угодят на посолствата, ше си изпочупат краката преди референдума, но нЕма да им мине номера
  • 18 Не бива да се случва

    15 1 Отговор
    - Поемаме задълженията на фалирали държави и сме длъжни да им купуваме облигациите.
    - БНБ и МФ няма да могат при кризи до провеждат суверенна политика, както и НС.
    - Резервът в БНБ ще намалее.
    - ЕЦБ ще решава коя банка да оцелее, тя ще решава на кого да дава евро.
    -Ако не сме съгласни с решение на ЕС - ЕЦБ спира наличното евро в банките, както при гърците 30 евро на ден, няма да можем да теглим собствените си депозити.
    - Политиците ще могат да теглят по-големи заеми, които ще харчат чрез свои фирми, а народа ще плаща лихвите по заемите и заемите.
    - Политиците ще могат чрез подкупи към кредитни агенции изкуствено да "подобряват рейтинга на България", за да теглят и харчат заеми, което стана в Гърция, осъдени меж. рейтингови агенции и политици нямаше.
    - Регулациите за резервите на банките ще отпаднат, което значи лоши кредити и фалит на България.
    -При фалит ще се наложи да продаваме земя и ресурси, както гърците - острови, пристанища, но се оказа, че по-голяма част от пристанищата вече са чужда собственост.-
    Безумно, спекулативно вдигане на цени, което държавата не може да регулира.
    (единственото полупозитивно е намаляване на трансакции, но на фона на негативите, не си заслужава да се коментира, като се има предвид, че банките компенсират тези разлики чрез по-високи и нови такси на услугите)
    Влизаме в нещо от което няма изход, нарича се капан. Извършва се огромно предателство към България и българите.

    Коментиран от #19

  • 19 Банкер

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не бива да се случва":

    Точно така! Няма процес за излизане, дори няма разписана процедура в европейските договори.
    Т.е. има процедура влизане, но няма излизане. Общо взето звучи като капан.

    В самото право на ЕС няма предвиден механизъм за евентуално излизане от еврозоната, което прави обвързването изключително тежко от правна гледна точка - съвсем различна ситуация в сравнение с валутния борд, чиято резервна валута е прерогатив изцяло на парламента на България и при нужда той има пълна свобода да я смени. Но ако приемем еврозоната, българският парламент не може просто в един момент да реши да се откаже от еврото и да върне лева. Такова право буквално не съществува в рамките на договорите на ЕС. Това е очевадна разлика в нивата на суверенитет на българската държава при паричната система на валутния борд и тази на еврото.
  • 20 Не бива да се случва

    6 0 Отговор
    Извинявам се, да добавя:
    Изобщо не е фиксиран курсът евро - лев, при бъдеща обмяна. Няма подписан Документ за фиксиран курс. Това са устни договорки, при които част от Евробанкерите, казаха: "ще видим", на въпрос от българска страна. Отделно предстои референдум.
  • 21 зевзек

    4 0 Отговор
    нема милост, продължават да бутат напред, след това, като го въведат, една фурма ще струва едно евро
  • 22 Вангелиус фон Рупенщайн

    3 1 Отговор
    Момчета и момичета , млади хора ! Бягайте с 200 от България .Нищо добро не я чака родината !
  • 23 Кратун

    2 0 Отговор
    Хора, само драскаме коментари,но ако наистина не се събудим, тези продажници ще ни вкарат в такъв капан,че връщането на зад е невъзможно.
  • 24 въпросче

    0 0 Отговор
    А законът за приемането на националния бюджет,кога ще е готов?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове