Last news in Fakti

11 Май, 2023 15:10 1 087 11

Социалният министър: От 1 юни повече хора ще взимат помощи, определянето им- спрямо линията на бедност

  • социални помощи-
  • размер-
  • обхват-
  • получаване-
  • 1 юни

„Дава се право на месечна целева помощ в размер на линията на бедност, предназначена за лица, които са навършили 18-годишна възраст и напускат социалните услуги от резидентен тип, за да могат да покрият своите първоначални разходи, свързани с установяването им и независимия живот“, поясни Лазар Лазаров

Социалният министър: От 1 юни повече хора ще взимат помощи, определянето им- спрямо линията на бедност  - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 юни ще се увеличи броят на хората, които ще получават социални помощи. Това каза на брифинг в МС служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от БТА.
„Ще бъде разширен обхватът на лицата, които биват подпомагани. До този момент това са около 35 000 души средномесечно. С увеличението ще станат около 45 810 души, което е съществен ръст само за тази година“, допълни още министърът.
Той разясни какви са част от мерките, разписани в новия правилник. „Определя се границата на бедността като основа за определяне и на правото, и на размерите на социалните помощи. Разбира се, създаден е и механизъм за редовна актуализация на социалните помощи. Това се осъществява след като границата на бедността е поставена в основата на социалното подпомагане“, обясни Лазаров.

„Разширяването на кръга от лицата, подпомагани от системата за социално подпомагане, се постига с две цели – поставянето на границата на бедността в условията за получаване на съответните помощи, а от друга страна - с облекчаване на достъпа до социални помощи.
Лазаров увери, че всички промени ще имат за краен резултат увеличаването на броя на хората, ползващи социални помощи.

Облекчаване на ограничителните условия

По сега действащото законодателство, ако лица, кандидатстващи за социални помощи, имат деца, които не посещават редовно училище или не са участвали или изпълнили препоръките на здравните власти за задължителните имунизации и прегледи, отпадаха от подпомагането. В момента се предвижда лицата да могат да ползват социални помощи, но с редуциран размер на помощта. Облекчават се и ограничителните условия за допускане на социално подпомагане в зависимост от притежаваните имоти, по думите на Лазар Лазаров.

Нов вид помощи

„Дава се право на месечна целева помощ в размер на линията на бедност, предназначена за лица, които са навършили 18-годишна възраст и напускат социалните услуги от резидентен тип, за да могат да покрият своите първоначални разходи, свързани с установяването им и независимия живот“, обяви още той.
Лазаров съобщи и за промяна в размера на помощта, която държавата отпуска за покриването на инцидентно възникнали нужди. „В настоящия момент тя представлява петкратен размер на гарантирания минимален доход, което е 375 лв. С приетите изменения се предлага да бъде до трикратния размер на официалната линия на бедност за тази година. По този начин размерът на помощта ще се увеличи малко повече от четири пъти – от 375 лв. на 1512 лв.“, посочи той.

Промените ще се случат след приетото днес от служебното правителство постановление за промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. „С тези промени се осъществи завършването на законовата реформа и трансформация в областта на социалното подпомагане“, обясни Лазаров.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    Украинците които ядяха в моето заведение заминаха за морето.Много бяха щастливи.
  • 2 С една дума още пари за мързеливите

    13 2 Отговор
    цигани....с много благодарности от ДПС, ГЕРБ БСП
  • 3 Асан

    9 0 Отговор
    Йевала братме!
  • 4 САНДОКАН

    8 0 Отговор
    Тоест бедните стават все повече
  • 5 хараре

    3 1 Отговор
    Шъ плащами на сичкото съйган и за чаветата.
  • 6 Разбирайте така:

    8 0 Отговор
    От 1ви юни бедните в България ще се увеличат двойно! Направете така че бедните да намаляват,а не да се увеличават!Но нали далаверите са в социалните помощи,пари се отпускат,но спънките да ги получиш са толкова много,че в крайна сметка ги получават едва 20% !Ама парите са"усвоени"!
  • 7 кастроли

    6 1 Отговор
    С тези неясни у словия и врътки става ясно кой ще взима по 1512 лева месечно. Ония от маалата.Някакви западни НПО-та имат пръст в тая работа. Бедните стари баби и дядовци ще ручат сухи лебчета,след като не са от боята.

    Коментиран от #10

  • 8 Парите ни от ес

    4 1 Отговор
    отидоха в Украйна!Можем да мрем спокойни!(от глад)!
  • 9 Пенчо

    1 1 Отговор
    Под повече хора разбирайте - повече братчеди!!!!
  • 10 1едед1

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "кастроли":

    Нищо не си разбрал. По 1512 лв. еднократно ще дават само на 18 годишните, които напускат социален дом(сиропиталища). Тези лица нямат семейства, роднини, жилище, работа...
    А соц. помощи за бедни се отпускат само на 35 хил. души в Бг, което е нищо на фона на близо 6 млн. население. Какво ревете срещу 35 хил. бедни, след като държавните хрантутници са близо 1 000 000 на щат и получават всеки месец заплата, отделно им дават премии, бонуси, ДМС, 13 заплата, пари за облекло... те са хората, които точат бюджета всяка година.
  • 11 Гост

    0 1 Отговор
    От по-тъмнозелените ли ще са?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол